2008-04-08

Fängelse för brott utan offer?

Socialdemokraternas nye jämställdhetspolitiske talesman, advokat Claes Borgström, anser att sexköp skall kunna ge fängelse i "åtminstone ett år".

Det är lite obehagligt att en advokat anser att en frivillig överenskomelse mellan vuxna människor, som inte skadar någon annan, skall vara brottslig.

Sexköpslagen är inte en lag som handlar om övergrepp mot andra människor. Den är en smaklag, en morallag, subjektiv och ett uttryck för lagstiftarnas personliga nojor och moralpanik.

Att sätta människor i fängelse bara för att de gör något som man själv inte gillar – det passar väldigt dåligt i ett rättssamhälle.

Sedan är det brännvinsadvokaten som talar när Borgström försöker blanda samman prostitution och människohandel. Det är två fullständigt olika saker. Men han envisas med att försöka blanda bort korten – eftersom han inser att han skulle ha svårt med principfrågan i en debatt. Då är det enklare att försöka smeta saker som människohandel och trafikking på alla som har en annan åsikt. Vilket är ohederligt, men mycket effektivt.

Länk»

5 kommentarer:

  1. För det första; Tycker det borde ringa en varningsklocka hos väldigt många när han hyllar Anders Borg.

    För det andra; undrar hur många som faktiskt skulle stödja att sätta in folk i fängelse för att ha köpt sex om dom visste hur mycket det faktiskt kostade dem.

    /Joakim

    SvaraRadera
  2. Kan någon definiera "brottet" "trafficking"?

    Är det transport av människor mot deras vilja, eller frivilligt, eller både och?

    SvaraRadera
  3. Det finns redan lagar mot allt som ingår i "traffikking" - kidnappning,olaga frihetsberövande, sexuellt utnyttjande, våldtäkt m.m.

    Det vore bättre att se till att dessa lagar upprätthålls än att komma med en ny brottsrubricering.

    SvaraRadera
  4. Claes Borgström är kommunist och kommunister har alltid velat stoppa in folk som har "fel" åsikter i fängelse. Att han nu kallar sig socialdemokrat beror väl bara på att han vill ha ett välbetalt jobb där han inte behöver anstränga sig.

    SvaraRadera
  5. Kan det vara så att sexköpare är en diffus grupp som man bara måste visa sitt offentliga hat mot. Då kan partierna vinna poäng på att bjuda över varandra i hur man ska straffa dessa individer. Den politiker som mot förmodan skulle stå emot grupptrycket skulle givetvis själv få benämningen torsk eller slavhandlare. Ungefär som den som stod emot grupptrycket i skolan och vägrade att mobba skolans bög.

    Men varför stanna här? Varför inte införa stegling, stening eller offentlig hängning så att pöbeln får sitt skålpund kött.

    Personer som Claes skulle ha trivts som politiska kommissarier på 1900-talet. Vet inte om jag ska bli förbannad eller bara illamående.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.