2009-06-11

(S) dilemma

EU-valet blev alltså socialdemokraternas sämsta val sedan den allmänna rösträtten infördes. Det handlar visserligen bara om någon tiondels procent. Men symbolvärdet internt är oerhört. Lägg till detta att de borgerliga partierna blev större än de rödgröna.

Detta sätter Mona Sahlin under hård press. Hon var kritiserad av traditionalisterna i sitt parti redan från början. Hennes förnyelse gick i baklås. Och i opinionen har partiet flera gånger varit nere i känsligt låga siffror. Socialdemokratins tid som det "naturligt" statsbärande partiet tycks vara över. Och det är något som partiapparaten aldrig kan acceptera.

Den interna kritiken håller på att växa till stormstyrka. Var fjärde socialdemokratisk politiker har nu lågt eller mycket lågt förtroende för sin partiledare. Och en dryg tredjedel säger att deras förtroende har minskat efter det misslyckade EU-valet.

"Det är allvarligt. Det är oerhört allvarligt. Förtroende är ju något som man antingen har eller inte har. Och politiken är en förtroendebransch. Och det börjar ju med att de egna tycker att man är något att satsa på" säger Hans Dahlgren (s) till Politikerbloggen.

Och detta med bara ett drygt år kvar till nästa riksdagsval. Samtidigt som det pyr i partiet, så finns det ingen tid att ersätta Sahlin som ledare. Och (s) är för övrigt ett parti som aldrig kan erkänna ett misslyckande.

Detta kommer att bli oerhört intressant.

20 kommentarer:

  1. Tiden är lite knapp, men annars skulle jag tippa på Bodström som ny ledare för S.

    SvaraRadera
  2. Lite kul då att hennes tal på valnatten faller platt till marken då Sahlin sa att sossarna hade ett + före sina siffror. Jag undrar om sossarna kommer att kommentera det.
    Jag skulle kunne tänka mig att rösta borgerligt så att Sahlin inte blir statsminister.

    SvaraRadera
  3. Det känns som att det är helt fel sossar i toppen just nu. Mona Sahlin, Ibrahim Baylan, Thomas Östros m. fl... De beddar för en smärtsam valförlust.

    Om (s) ska ha någon chans måste de slänga in det gamla gardet igen; Pär Nuder, Lars Stjernqvist, Leif Pagrotsky m. fl. Och det efter valet, när politiken kan bli en annan.

    Fast å andra sidan, ju mer fel de gör, desto större är sannolikheten för att Reinfeldt & co sitter kvar.

    SvaraRadera
  4. Problemet med (s) är inte partiledaren (endast) utan hela jäkla ledarstrukturen. Det verkar vara helt omöjligt att nå fram till ledningen över huvud taget. Det verkar som om ledningen är tillsatt med hjälp av ren backstabbing.

    Det som behövs i (s) är en komplett omstrukturering av hela partiet. Lycka till, ain't gonna happen.

    SvaraRadera
  5. Kantarellkungen11 juni, 2009 21:56

    Den dag man bryter bandet till LO kommer en ny partiledare att dyka upp direkt. Först då kan man definiera en politik som är egen och kommer från hjärtat och då har man chansen att lyckas.

    I dagsläget är socialdemokretinerna endast "LO:s politiska gren".

    SvaraRadera
  6. Det vore tråkigt om Reinfeldt vann på walk-over, men det finns ingen chans för dem att byta nu. Westerbergeffekten funkade visserligen en gång i tiden men endast ett parti som är helt förlorat (som FP var då) kommer att våga chansa på något sådant.

    SvaraRadera
  7. Personligen har jag inget alls emot att pyr inom sossarna och går dålig i val men de som nu uträknar sossarna i valet 2010 och tror att Mona ska avgå har fel. Det kommer aldrig hända. Att försöka vinna valet över borgarna kommer gå före allt annat. Partiet är hundra gånger viktigare än ledaren. Därför kommer kritiken tystna eller sopas under mattan. Ingen kommer öppet våga gå ut och kräva Monas avgång - ett år före valet.

    När det så blir dags för valrörelse kommer ALLA inom rörelsen att aktiveras (framförallt allt avlönat fackföreningsfolk) och så kommer man stenhårt kämpa för en seger TILLSAMMANS. Så har det alltid funkat och så kommer det funka nu med. Kom ihåg - inte var Göran Persson omtyckt som partiledare heller men när det väl gällde - då ställde RÖRELSEN upp vilket man alltid gjort och försökte vinna val.

    SvaraRadera
  8. Jo, så har det funkat hittills. Men så har man baxat sig ända hit också. Sossarnas maktapparat skapar ett allt mer degenererat ledarskikt. Varje sosseledare ser till att bara gynna ännu större nollor än vad den själv är. Varje ledarskifte är därför ett stort nedköp i kompetens och populäritet.

    Göran gynnade Mona därför att hon var helt harmlös som rival. Hennes enda chans var som efterträdare, aldrig som utmanare. Och Mona kommer med samma logik att gynna Gud vet vem som sin efterträdare? Definitivt inte Bodström. Han har ju haft ett riktigt jobb en gång i sitt liv, så han är redan på förhand diskvalificerad som hopplöst överkompetent och farlig för Mona. Bara dom som varit livstidsarbetslösa och aldrig fått någon utbildning, och som desutom är fula och impopulära, kan ens komma i fråga att gynnas av den allsmäktiga partiledaren. Bara dom groteskt efterblivna tillåts komma in på mäktiga positioner i partiledarens närhet. Bara dom som är mycket sämre än Mona på alla sätt kan komma på fråga.

    SvaraRadera
  9. Det finns ytterligare en stor komplikation som gäller samtliga riksdagspartier. De egenskaper som en politiker måste ha för att få förtroende ändras radikalt när förutsättningarna för kommunikation förändras. Tidigare har det fungerat att ljuga och vilseleda men när allt som tidigare har sagts och gjorts alltid finns tillgängligt för alla så fungerar inte den taktiken längre. När lögnerna kan avslöjas omedelbart och hela omvärlden är medveten om att politikerna ljuger nästan i samma ögonblick som orden yttras så måste de byta taktik eller bli utbytta.

    Piratpartiet verkar ha förstått detta och kan genom att fortsätta diskutera alla frågor öppet och lägga fram alla fakta på bordet utan att dölja något både vitalisera demokratin och öka öppenheten runt politiska beslut.

    SvaraRadera
  10. Hax det här sosse klankandet känns väldigt oaktuellt och gammalt. Alla vet att sossarna kommer gå i graven. Vad som är intressant dok är om du kunde sluta ignorera den här artikeln och åtminstonde ge en kommentar

    Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?

    Alex

    SvaraRadera
  11. Sossarna gav upp i och med "väljandet" av Mona Sahlin. De klarade inte ens av att göra ett partiledarval, utan Mona ställer bara upp om inga andra kandidater finns. Margot ville inte, och den andra konurrenten lade sig när Mona ställde sitt ultimatum.

    Som det är nu finns det inget som helst hopp för dem. Det är inte på grund av Mona, hon är nog rätt adekvat för rollen. Det handlar inte om brist på resurser eller dåliga rådgivare, eller något annat man kan skylla på.

    Sossarnas kommande sotdöd beror på att de inte har några som helst frågor. I hela deras program finns inte en enda vision, ingenting de kan sälja till människor som inte Alliansen redan säljer.

    Lycka till i valet 2010, sossarna.

    SvaraRadera
  12. Det där med att intenet inte glömmer får mig verkligen att undra om politikernas "dolda" agendor. Minns att det efter något val kröp fram att GP hade hotat en journalist på tv4 för att han ställt för kritiska frågor.

    Vidare minns jag att P1 vid något tillfälle rapporterade att Sarkozy hotat diverse medier inför det franska valet, när nu det var.

    Men om man inte kan hota journalister eller medier då?

    Fredrik Reinfeldt sa i någon intervju att hans uppgift inte bara var att styra landet (han sa säkert leda, men, pff, han styr), utan även att se till så att folk vill ta på sig politiska uppdrag även i framtiden. Den enkla vägen är att ta kontroll över etern igen.

    /Smen
    Skall kanske ursäkta för att jag hänvisar till avlägsna minnen och inte länkar.

    SvaraRadera
  13. Stefan: "Piratpartiet verkar ha förstått detta och kan genom att fortsätta diskutera alla frågor öppet och lägga fram alla fakta på bordet utan att dölja något både vitalisera demokratin och öka öppenheten runt politiska beslut."

    Duh. Utmana Falkvinge och se vad som händer. Inga partier eller organisationer, vare sig nya eller gamla, skiljer sig från varandra i någon större utsträckning. För några år sedan var miljöpartiet ett piratparti. Dröjde inte länge innan de fick interna maktkamper.

    Det finns inget nytt i mänskliga relationer, allt är gammalt. Placera fem personer på en öde ö och de kommer att slåss om ledarskapet. Spelar ingen roll om de kallar sig pirater eller socialdemokrater. Maktkamperna blir bara blodigare i socialdemokratin än i piratpartiet därför att insatserna är så mycket större.

    Ny Demokrati var ett skoj piratparti för 18 år sedan. Först kastade de ut grundaren, sedan slog de sig sönder och samman i interna strider. Inte alls unikt, bara helt mänskligt.

    Om ett par år kommer även piratpartiet att delas upp i någon form av fundamentalister och reformister. Partiledningen kommer att försöka krossa uppror och besvikna havererande haverister kommer att bilda ett nytt parti, eller flera.

    Det ligger i vår natur som människor, vare sig man gillar det eller inte. Lika mänskligt är det att tro att man kan ändra på detta.

    SvaraRadera
  14. Anonym 12 juni, 2009 01:51: Sant, klarsynt och sorgligt.

    SvaraRadera
  15. Konstigt att Expressen inte skrivit att:
    Trots Sahlin så har Alliansen inte haft egen majoritet i opinionen sedan tre veckor efter valet och att den första gången detta bryts är i EU valet (som har lågt valdeltagande)där den stora vinnaren INTE är ett av allians partierna.

    Jag är tveksam till om väljarna svarar på kontinuerlig omskrivning av verkligheten och röstar därefter.

    Jag tror inte att det fungerar.

    Om högern ska ha egen majoritet så räcker det inte att ljuga ihop sanningar av typen Mona Sahlin tar ställning för Hamas mot Israel eller Lundby Wallin är ensam ansvarig för hela Amf styrelsen inklusive ordföranden.

    Det måste till mer.

    SvaraRadera
  16. Personligen tror jag att vänsterblocket skulle kunna "vinna" valet om dom satte Wetterstrand som stadsministerkandidat.

    Men det är ju rent hypotetiskt, sossarna tycker ju redan nu att det är jobbigt att släppa ifrån sig ministerposter, det skulle svida rejält att släppa den största av dom.

    Ny Demokrati ett skoj piratparti? Vad har du rökt? En stor skillnad är att piratpartiet har något slags politik. Det enda jag minns av Ian och Bert är saker som "drag under galoscherna" och "greven och betjänten". Ah, och rasistiska uttalanden. Förutom det så var det toppstyrt.

    Visst kan PP splittras, det är inte tu tal om saken. Alla partier kan splittras. Var det inte några KD:are som nyligen hotade med att skapa nytt parti? Och några SD:are? Tror dock att PP har hyffsat stor chans att hållas ihop för ett tag framöver. Det är större öppenhet och transparens inom PP än inom KD och SD.

    Sen tror jag inte att piraterna bör bredda sin politik särskilt mycket, bättre att försöka visa folk vad dom får för fördelar med politiken. Och hur man kan försöka applicera det i samhället. Koncentrera sig på kärnväljarna helt enkelt.

    SvaraRadera
  17. Med tanke på som skulle ha röstat på PP - jag mötte åtskilliga - om de stått för privata valutor vore det rent vansinnigt för Falkvinge och Engström att inte ta tag i den frågan.

    SvaraRadera
  18. PP kommer avgöra nästa regeringsval. :) de kommer tvinga blocken att ta integriteten seriöst. Och detta vet alla partier.

    SvaraRadera
  19. Sossarna har dock fortfarande en liten chans att kamma hem regeringsmakten fru Sahlin som statsminister.

    SvaraRadera
  20. Svårt för ett parti och dess mentalitet, som historiskt sett alltid tyckt att DET ÄR DOM SOM ÄR SVERIGE.

    Vet inte hur många som egentligen förstår hur totalitärt Sverige genom hela 1900-talet egentligen har varit. Ett enda parti har haft sina förgreningar och tentakler i stort sätt varenda samhällsfunktion. Som ett sovjet där det hade varit tillåtet med demokratiska val, men att det parti som verkligen hade makten och kontrollen över folket var kommunistpartiet tack vare dess kontroll och närvaro i samhällets alla funktioner och megafoner. Bara en sån sak som att fackföreningarna var integrerade i ett politiskt parti, så blev den oftast tvångsmässigt fackanslutne enskilde arbetstagaren tvungen att stödja ett parti som denne kanske inte ens stödde och röstade på. Detta om något är väl ett bra exempel på en variant av ett sovjetsystem?!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.