2010-04-11

E-boksrevolutionen: Del 1 – Tekniken


Jag har ägnat en del av helgen åt att ta reda på lite mer om e-böcker. Ämnet har gjort mig smått entusiastisk. Fast delvis på fler och andra sätt än jag hade väntat mig. Man kan dela upp ämnet i tre delar: teknik - distribution - innehåll. Denna  bloggpost kommer att handla om tekniken. Minst två, lite mer visionära, bloggposter följer. Men låt oss alltså först reda ut vad det handlar om...

Gratis att publicera
Fram till nu har e-boken fört en rätt undanskymd tillvaro. Det började med att entusastiska oförlagda författare och de som ger ut riktigt smala publikationer gav bort eller sålde böcker som PDF-filer.

Sedan kom en uppsjö av format för olika plattformar. Nu verkar marknaden dock landa på ePub som det allmänt vedertagna filformatet. (Enkelt uttryckt är detta lite som en web-sida, fast där texten inte är bunden till en viss sida utan kan flöda om beroende på vilket typsnitt och vilken storlek på bokstäverna läsaren väljer.)

Redan utbudet av PDF-böcker har varit förvånansvärt stort. Men just nu formligen sprutar förlagen ur sig ePub-böcker. Ofta digitaliserar förlag hela sin produktion, eftersom det är så snabbt, enkelt och billigt.

Det intressanta är att ePub är en standard som är gratis och öppen för alla. Så väl gratis program som webbaserade tjänster för att förvandla ett manus till en ePub-bok skjuter upp som svampar ur marken.

Och även om de flesta förlag kommer att sätta kopieringsskydd på sina böcker, så är det absolut inget man måste göra. Om jag får spekulera, då kan jag tänka mig att kopieringsskydd kommer att ses som en nackdel av många konsumenter. Vilket i sin tur stärker marknaden för de fria konkurrenter som inte kommer att använda ett sådant skydd.

En annan, inte allt för vågad, gissning är att nästa generation ordbehandlingsprogram kommer att erbjuda möjligheten att exportera direkt till ePub.

Detta innebär alltså att den som vill publicera en e-bok redan i dag kan göra det helt utan kostnad. Det behöver inte kosta en enda krona. Se möjligheterna och ana konsekvenserna.

(Sedan kommer PDF-boken nog också att leva kvar. Även om det är ett format som kanske inte passar mobiltelefonernas små skärmar – så funkar det bra på vanliga datorer, tablet PC:s, iPad och för den som vill skriva ut sin e-bok. PDF:en har sina fördelar när layouten blir lite mer komplicerad än i rena text-böcker.)

Maskinerna
Än så länge är det främst entusiasterna som har skaffat läsplattor. De som verkligen vill ha med sig 380 böcker under armen. Men detta håller på att förändras.

Till att börja med är det många företag, förvaltningar, organisationer, skolor och institutioner som har insett fördelen med att ge medarbetarna en läsplatta istället för tonvis av tryckta eller printade dokument.

Nu har Apple lanserat sin iPad. Den ger en rimligt trevlig läsupplevelse, när det gäller ePub-dokument. (Skärmen är dessutom tillräckligt stor för att kunna hantera vanliga PDF-filer.) iPad är också en smidig och lite sexig surfplatta, en medeiespelare och ett arbetsredskap med hundratusentals andra applikationer (och spel). Dessutom kopplad till en content store med enormt utbud, som är rimligt lättillgänglig.

Övriga datortillverkare följer efter och det finns redan minst ett 20-tal iPad-liknande produkter på väg ut på marknaden. I de flesta fall är dessa dessutom fullt fungerande datorer, som kan hantera alla vanliga PC-program. [Exempel: 1 | 2 | 3 | 4 ]

För den som sitter vid en stationär dator eller en laptop finns ett antal kostnadsfria ePub-läsare. (Många av dem läser även PDF:er.) Och det skulle förvåna mig om ePub inte flyttar in i wåra web-läsare, på samma sätt som PDF har gjort. [Uppdatering: Jonas tipsar om att ePub-läsare redan finns för Firefox.]

Det verkar alltså som om tiden har mognat för e-boken. Just nu är vi på väg över tröskeln. Detta kommer att innebära en fullständig revolution, både vad gäller distribution och innehåll. Det tänker jag, som sagt, återkomma till i två nya bloggposter.

Men redan det ovanstående öppnar svindlande perspektiv: Allmänt accepterade e-boksformat är gratis tillgängliga för alla som vill publicera och distribuera en bok. Och internet gör det inte bara möjligt, utan även löjligt enkelt.

Uppdatering, några tips ur kommentarsfältet:
ibis reader
Qualcomm's Color Display More Efficient than E Ink

Länk till del 2 och del 3.

9 kommentarer:

  1. Och det skulle förvåna mig om ePub inte flyttar in i wåra web-läsare, på samma sätt som PDF har gjort."

    Har den redan gjort...åtminstonde om man kör firefox. Eller gjort och gjort...det är löjligt enkelt att ge ff den möjligheten i alla fall:

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/45281

    SvaraRadera
  2. Det är även värt att notera att de diverse e-readersarna som kommer har så kallat E-ink, vilket förbättrar läsupplevelsen något enormt från vanliga skärmar.

    SvaraRadera
  3. Kolla också Ibis Reader - en helt webbaserad ePub-läsare med layout för PC, ipad, iPhone och android.

    SvaraRadera
  4. Ja även om Ipad säkert är bra så har den inte en E-ink skärm, vilket för mig är den stora poängen om man ska läsa på skärm. Men Ipad är ju så mycket mer än bara en ereader.

    SvaraRadera
  5. Anonym: Enda problemet med E-ink-skärmar är att dom inte passar bra till något annat än läsning.

    Det verkar dock som det kommer ny teknik ganska snart som fixar detta: http://news.softpedia.com/news/Qualcomm-s-Color-Display-More-Efficient-than-E-Ink-135077.shtml

    SvaraRadera
  6. Så när civilisationen går under så finns bara kunskapen från 2010 - 2015
    kvar i pappersform :)

    SvaraRadera
  7. Edit: Kunskapen FRAM TILLS 2010-2015

    SvaraRadera
  8. Men poängen med E-ink är väl att det ska vara behagligare att läsa för ögonen? Vilket det har varit när jag har testat. Så då förstår jag inte riktigt poängen med Qualcomms produkt, den beskriver bara att den kommer att ha längre batteritid och man kan göra fler saker. Samt att den är bättre än LCD-skärm. Men det står ingenting om att den ska vara lika behaglig att läsa på som E-ink?

    Så om vi fortsatt endast pratar om att läsa böcker så ser jag inget alternativ till E-ink skärmar ännu, eller har jag missat något?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.