2010-04-12
E-boksrevolutionen: Del 3 – Innehåll
Detta är den tredje och sista bloggposten i helgens miniserie om e-böcker. I del ett beskrev jag hur tekniken nu har mognat tillräckligt för att e-boken skall kunna få sitt slutliga genombrott. I del två visade jag hur alla, i princip gratis, kan få omedelbar och global distribution av sina e-böcker. Nu tänker jag spana lite om innehåll, kvalitet och vart det hela bär hän.
Ja, det kommer att publiceras en oerhörd massa skit. Det gäller både form och substans.
Men det är inget nytt. Kommer du ihåg hur det såg ut när Desktop Publishing blev ett koncept som var tillgängligt för envar? Mängden fula och obegripliga trycksaker fullständigt exploderade. (Somliga tycks ännu inte ha lärt sig.) Och här på internet är det verkligen blandning mellan högt och lågt. Från det geniala, över det mediokra till det rent förfärliga. Vilket egentligen inte är något problem. Människor lär sig söka kvalitetsinformation, värdera källor och väga viss information mot annan. Relevant information sprider sig sedan i våra nätverk. Precis likadant kommer det att bli på den nya bokmarknaden.
Jag drar mig till minnes ett möte med en företrädare för bokbranschen. Mötet handlade om saker som internet, ny teknik, fildelning och informationssamhället. Hennes främsta invändning var "Men, vem skall sköta Urvalet?"
I hennes värld är urval viktigare än mångfald och tillgång till fri information. Branschelitism, typ. Det är så dumt. Men ändå... hon kan ha en poäng. Fast kanske inte den hon själv föreställde sig.
Människor kommer att vilja ha hjälp med att hitta russinen i kakan. Där skulle bokhandlarna kunna hjälpa till. Inte genom att begränsa mångfalden genom urval – utan genom att hjälpa till att hitta det bästa i allt det nya. Och om inte bokhandeln gör det, så kommer säkert tidningarna att ge oss topplistor över de bästa e-böckerna. Detta för att inte tala om allt det kommer att tipsas om på nätet.
En sak som kan vara bra att hålla i minne är att förhållandet pappersbok – e-bok sinsemellan kommer att förändras. I dag finns nästan alla böcker på papper. En del av dem finns elektroniskt. Men inom kort kommer det att vara oerhört många böcker som bara finns i elektroniskt format – utgivna av små förläggare som inte har råd med traditionellt tryck och fysisk distribution.
Sedan kan man fundera och spekulera över vad det kommer att betyda att de tekniska produktions- och distributionskostnaderna för böcker faller till i princip noll. Vilka nya aktörer kommer att få en röst? Kommer vi att få se en explosion av ny skönlitteratur? Kommer de bästa böckerna att vandra från egenutgivning i elektronisk form till utgivning "på riktigt" på de etablerade förlagen? Kommer vi att få se ett kunskapslyft nu när allehanda avhandlingar, uppsatser, gör-det-själv-böcker, reportageböcker och andra fackböcker blir så lätta att ge ut? Vad kommer en ökande mängd debattböcker att innebära för det offentliga samtalet och för vår demokrati? Kommer folk att ha tid att läsa? Kommer bokens själva struktur att ändras, för att bättre passa stressade människor med läsplattor? Se där, en del uppslag för diskussion i kommentarerna.
Då är det dags att knyta ihop säcken...
Den teknik som krävs för e-bokens genombrott finns nu på plats. Vem som helst kan i princip kostnadsfritt producera en e-bok och omedelbart få den globalt distribuerad.
Då återstår bara en sak – att göra det. Alla har möjligheten. Många kommer att försöka. Några kommer att lyckas bättre än de flesta andra. Det kommer att hänga på relevans, skicklighet, kreativitet, företagsamhet och vilja, vilja och åter vilja.
Välkommen till meritokratin!
[ Del 1 | Del 2 ]
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för din utmärkta beskrivning av den revolution som redan är på gång. Ingen tvekan om att många kulturelitistiska bastioner kommer att falla nu när alla gatekeepers förlorar makten.
SvaraRaderaDetta ska bli mycket spännande att följa och att delta i. Ser även fram emot en behövlig e-bok med titeln: "integritet för dummies". Svenska politiker behöver verkligen läsa den.
Jag är mer pessimistisk.
SvaraRaderaHur skall affärerna som trycker boken on-demand ha rätten att trycka den? Hur skall de veta att de har det, och inte blir stämda?
Lämpligen att de får boken via en *tadaa* en distributör som garanterar att de har upphovsrätterna till böckerna de tillhandahåller! Om man vill ge ut en e-bok så måste man kanske förhandla bort sin upphobvsrätt till distributören. De bestämmer villkoren (eller så ger de inte ut boken som man lagt ner tid och jobb på).
Och vips, vi har skivbolag även för böcker!
Robert,
SvaraRadera"Integritet för dummies" är en kort bok. Bara en enda mening faktiskt.
"Samla inte in data, inget annat funkar."
/W
Här är manualen till socialisternas lyckorike.
SvaraRaderahttp://mises.org/books/Fabian_Freeway_Martin.pdf
fan vad jag är trött på det här jävla nörd teknik snacket, så jävla tråkigt. Åh E böcker wow. Fan, det finns så jävla många böcker redan som jag aldrig kommer hinna läsa, jag behöver inte mer tillgång till böcker. Jag hatar fan böcker!
SvaraRadera...och i den här frågan vill Piratpartiet:
SvaraRadera"Att dela med sig av kopior, eller på annat sätt sprida eller använda annans verk, skall aldrig vara förbjudet så länge det sker på ideell basis utan vinstmotiv."
Jag skulle vilja se en 4:e del, Vilka förslag på lagar och regleringar som är på gång för att förhindra detta scenario som Hax har målat upp.
SvaraRadera/A
Urvalet är ointressant. En dominansgrej bara.
SvaraRaderaDet viktiga är klassificeringen och indexeringen.
Det är anledningen till att jag är för ett patentsystem. Det genererar pengar till att klassificera och indexera teknisk kunskap.
En intressant funktion att fundera över, mer än urvalet, är den "förädling" som förlagen ägnar sig åt idag. Ett originalmanus som passerat en erfaren redaktör är förmodligen bättre än det som författaren först producerade. Hur kommer redaktörens roll att se ut i den nya publiceringsvärlden? Kommer vi att få se fler "oslipade diamanter", eller kommer redaktörstjänsterna i större utsträckning bli en frilansverksamhet? Personligen är jag lite nyfiken på "crowdsourcat" redaktörsskap, t.ex. via bloggpubicering och dylikt. Hur kan man administrera något dylikt?
SvaraRaderaTack för en välskriven miniserie, ska bli mycket intressant att se hur de närmaste åren utvecklar sig.
SvaraRaderaAdam "Personligen är jag lite nyfiken på "crowdsourcat" redaktörsskap, t.ex. via bloggpubicering och dylikt. Hur kan man administrera något dylikt?"
SvaraRaderaExakt vad jag har funderat över.
Jag är en helnöjd kund som har köpt en E-bok (pdf-fil) direkt från författaren och betalade via Paypal. Läsvärd "teknisk litteratur". Helsmidigt sätt att distribuera en bok på och få betalt för den.
SvaraRaderaVad jag saknade och som kanske kommer i framtiden som ingen pappersbok klarar av, är E-böcker med videoillustrationer.
Antingen köper man E-boken med text och eventuella stillbilder, för en låg penning eller något dyrare "hela paketet" med videoillustrationer och fördjupningar. Det senare kan eventuellt tillhandahållas av utgivaren/förlaget som tilläggsabonnemang till en gratisutgåva.
Sen är det ju frågan kring det där med att skatta för sådan slags verksamhet. En författare kan ju placera sin E-butik för E-böcker av det slaget precis vart som helst. Internet är gränslöst och saknar avstånd. Vart skall han eller hon betala skatt? Där han bor och vistas, eller?
Leif,
SvaraRaderajag saknar Ctrl-F mer än videos i pappersböcker.
@W
SvaraRaderaCtrl+F, sökfunktionen finns redan i pdf-böckerna och man kan lätt printa ut valda sidor, stycken. Fungerar alldeles utmärkt.
Lite svårt bara att läsa e-böcker i soliga omgivningar. Då föredrar jag helst gamla vanliga pappersböcker. Än är inte pappersboken helt död.
Jag har just skaffat ett par e-böcker ifrån Bokus och var mycket glatt överraskad när jag såg att de sålde epub med vattenmärke. Visst är det en form av DRM, men de filerna är mycket mer portabla. Skall vi ha någon form av (c) kontroll inbyggd i e-böckerna så tycker jag personligen att vattenmärkning är en bra kompromiss.
SvaraRaderaHej! Johan från Elib här, vi producerar och distribuerar e-böcker. Också skrivit en kort kommentar under HAX bloggpost nummer 2 kring print-on-demand och DRM.
SvaraRaderaW: Det finns redan idag distributörer, som vi och Publit. Man förhandlar inte bort sin upphovsrätt när man tecknar avtal med oss - man bara garanterar att man har rätt att ge ut e-boken. Fördelen med att gå till en distributör är att man då får ut sin bok i många försäljningskanaler och bibliotek. Dessutom vattenmärker eller DRM:ar vi, om man nu skulle vilja det.
Fredrik: Ja, vattenmärkning är finfint. Boken du läste har vi vattenmärkt - men det är inte upp till oss eller Bokus att göra det, upphovsmannen och förlaget måste gå med på det. Men väldigt många förlag har gått med på vattenmärkning - vi ligger faktiskt väldigt långt fram i Sverige, nästan överallt annars DRM:ar man.
Påminner mig om en artikelserie "Salvos against big brother" av redaktören Eric Flint. http://baens-universe.com/articles/principle
SvaraRaderaBland det mest välskriva jag läst i ämnet. Börjar med copyrightens principella grunder och fortsätter med dess historia, går sedan vidare med att disskutera följderna för bokbranchen om man släpper copyrighten fri.
Det är en artikelserie i 18 delar, delarna är inte så bra hoplänkade men bara att klicka runt lite på sidan så hittar man dem.
Rekomenderas :)