2007-03-18

Monas första vurpa

Partiledarskiftet hos socialdemokraterna innebär många saker. Till exempel hälsas EU-kommissionären Margot Wallström åter välkommen in i värmen. Hennes förhållande till Mona Sahlins företrädare, Göran Persson, var som bekant inte det bästa.

I sitt installationstal i dag meddelade Mona att väninnan Margot skall leda den arbetsgrupp som skall forma socialdemokraternas utrikes- och EU-politik. Här kommer även partiets plattförm inför EU-parlamentsvalet 2009 att utformas.

Såpass? Får man kanske påminna om att en EU-kommissionär förväntas företräda hela EU och att en sådan inte får favorisera något enskilt medlemsland, än mindre något enskilt parti i ett medlemsland.

Detta för att förhindra till exempel huggsexor som drivs av nationella intressen, otillbörligt gynnande av olika aktörer, påverkan från EU i medlemsländernas inrikespolitik och ren svågerpolitik.

Därför kan man fråga sig om det är lämpligt, eller ens möjligt, att en kommissionär sitter och utformar den politik som ett visst parti, i ett visst land, skall föra gentemot EU i framtiden. Risken är uppenbar att resultatet av ett sådant arbete blir denna kommissionärs främsta prioritering.

Eller, för att uttrycka det annorlunda: Är det lämpligt att oppositionen i ett land får en formell direktkoppling till EU:s högsta ledning, i policyfrågor som rör unionen – som kan åsidosätta den politik som landet i fråga har fattat beslut om, efter något som i vart fall kan liknas vid en demokratisk process?

Kan och bör en EU-kommissionär vara med och utarbeta ett enskilt partis plattform inför ett EU-parlamentsval? Vad innbeär det för kommissionärens trovärdighet? Och vad ger det partiet i fråga för exklusiv information, otillbörliga fördelar och ojuste övertag inför det allmänna val som skall hållas till EU-Parlamentet om två år?

Bör en officiell företrädare för EU försöka påverka resultatet i ett fritt och allmänt val i ett medlemsland?

Hur är det tänkt att fungera med en EU-kommissionär som åtagit sig ett formellt uppdrag som går ut på att aktivt motarbeta en demokratiskt vald regering i en medlemsstat?

Margot Wallström måste välja. Antingen är hon "allas vår EU-kommissionär". Eller också är hon partigängare. Men hon kan inte vara båda sakerna, samtidigt.

Mona Sahlin ser dock inga problem med upplägget. På samma sätt som socialdemokrater brukar vifta undan frågor som rör maktdelning, rättssäkerhet och konstituionella tveksamheter – säger hon att det inte finns något problem, eftersom Wallström vet var gränserna går.

Men helt uppenabart är det just det som Margot Wallström – genom att acceptera detta uppdrag – har bevisat att hon inte gör!

Frågan om Wallströms oberoende och mandat måste upp på bordet i EU-parlamentet så snart som möjligt!

Länkar: SR Ekot | DN | SvD

8 kommentarer:

  1. Och på sossebloggarna står alla upp och jublar över tilltaget...

    SvaraRadera
  2. Bra rutet Henrik!

    Naturligtvis är detta ett övertramp och en allvarlig fråga. Men så här enkelt viftar Wallström bort det hela i DN - och samtidigt öppnar hon för en hel rad frågor från andra länders delegater. Läs och begrunda:

    Går det att vara EU-kommissionär och samtidigt leda en arbetsgrupp i partiet?

    " - Ja, det gör det. Däremot kan jag inte ta på mig ett formellt uppdrag och sitta i en styrelse. Men alla i kommissionen är politiskt aktiva och det tycker jag bara berikar vårt arbete. Det här är inget heltidsuppdrag, poängterade Margot Wallström och på en fråga svarade att hon naturligtvis ska rapportera om sitt nya uppdrag till EU-kommissionen.

    Sitt arbete som kommissionär ska hon fortsätta sköta helt oväldigt, försäkrade hon."

    SvaraRadera
  3. Historien om La Wallström har observerats åtminstone på en utländsk blog:

    News from Sweden

    Hennes uttalande om att "alla gör det" kommer nog att väcka ett visst intresse:

    Well, well, so everyone in the Commission is politically active? That would be active in national party politics, I take it. This is not what we are told when questions are asked about the clash between the role of the Commissioner and the oath of the Privy Councillor.

    SvaraRadera
  4. Innan ni går vidare med att slakta Sahlin så kanske man kunde få en kommentar på den största nyheten den här helgen.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=629205

    Trots allt så var detta en av Reinfelds och alla borgerliga bloggars stora slagnummer under minst en månad och det som föranledde Reinfeld att slå på stora larm klockan för första gången under sin ämbetstid.

    Iden om att Person beordrat att datatrafiken på UD skulle manipuleras.

    Ändå har det varit helt tyst om detta sedan i fredags när nyheten släpptes..

    Sånt är konstigare än att politiker i eu är politiker.

    SvaraRadera
  5. Försök nu inte blanda bort korten.

    *Vad* som finns på tsubanden vet vi ännu inte. Det är det intressanta.

    Att ingen supit bort en påse band är ju i det sammanhanget bara bra.

    Några åsikter i sakfrågan i denna post, om maktdelningen?

    SvaraRadera
  6. Försök nu inte blanda bort korten.

    Jag blandar inte bort korten.Ingen säger ingen... har kommenterat att Person INTE givit order om vare sig stöld av databackuper eller förvanskning av sådana vilket var den allmänna spekulationen i både media och på bloggar.

    Den outtalade MISSTANKEN om det föranledde dessutom som jag sa Reinfeld att gå ut med stora trombonen för första gången sedan han blev vald.

    När det gäller sakfrågan så har jag ingen annan åsikt än att om hennes uppdrag i EU inte tillåter att hon arbetar i sitt parti så kommer hon att få en knäpp på näsan.

    Dock tvivlar jag på att hon inte vet ...exakt....var gränsen går så att hon kan spela spelet som hon vill.

    SvaraRadera
  7. Nu får du nog justera din verklighetsbild...

    Det stora bullret från *regeringens* sida var ATT man hade hittat banden, i källaren, i en låst skrubb. (Dessutom vid ett lägligt tillfälle.)

    Frågan om band fattas (och ev. till viss del även om de micklats med) har drivits av *media*. Och i bloggosfären är vi många som har undrat när vi egentligen skulle få svar på den frågan, varför det dröjde så.

    Allt *regeringen* har gjort - i den delen - är att säga att man inväntar hemliga polisens undersökning.

    Nu har Säpo svarat att alla band finns. Vilket ju är utmärkt.

    Det var bandens *existens* som var den stora grejen. Och det är fortfarande det som är det centrala.

    Och nu är banden hos Katastrofkommissionen för genomgång. Så småningom får vi väl veta vad som fanns på dem...

    SvaraRadera
  8. Och nu är banden hos Katastrofkommissionen för genomgång. Så småningom får vi väl veta vad som fanns på dem...

    Jo visst och det är bra så att detta förhoppningsvis får ett slut nån gång oavsett vad banden innehåller.

    Dock så har Danielson redan flaggat för att han kan ha varit uppkopplad utan att det finns registerat (om jag fattat det rätt och om det är möjligt tekniskt) via trådlöst.

    Om så fallet är att inget hittas så kommer frågorna fortsätta att ställas dock utan att få något svar.

    Sen hävdar jag nog att misstanken om försvunna band och att dom existerande skulle ha varit manipulerade var något som exploaterades.

    Å andra sidan skulle sossarna ha gjort likadant så det är ingen big deal.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.