2007-11-24
EU gör IP-telefonin dyrare
EU:s finansministrar är nu i stort sett överens om att tvinga upp priserna på Skype-samtal och andra tele- och internettjänster som säljs över landsgränserna.
Bolag med internetbaserad verksamhet (t.ex. Skype, Amazon, Itunes och Rebtel) skall inte längre ha något att vinna på att vara baserade i länder där momsen är låg.
När EU:s finansministrar är klara med frågan kommer telekomtjänster, radio/tv-tjänster och elektroniska tjänster att momsbeskattas i det land där konsumenten finns, inte som i dag där säljaren finns.
Det kommer att göra till exempel SkypeOut-samtal tio procent dyrare för oss konsumenter.
Skattebyråkraterna och politikerna anser nämligen att det är ojuste konkurrens att vissa företag är etablerade i länder som har lägre skatter. Vilket är ett orimligt och trångsynt påstående, på flera sätt.
I slutändan blir det vi konsumenter som får betala notan genom högre priser. Vilket i just detta fall kommer att leda till mindre kommunikation, färre kontakter människor emellan, att den lagligt nedladdade musiken får ännu svårare att hävda sig och att folk köper färre böcker.
(Sverige är för övrigt pådrivande i frågan.)
Läs mer hos IDG...
(Tipstack: Erik)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är ju i princip jämförbart med en åtgärd mot skatteplanering. Så illa är det väl inte heller?
SvaraRaderaSystemet med att all rörlig verksamhet lokaliseras till det land som har lägst skatt (vilket paradoxalt nog ger det landet mer skatteintäkter än de med högre skatt) leder till att sådana skatter pressas nedåt, vilket leder till att man istället får beskatta allt som inte kan flyttas desto hårdare. Är det verkligen önskvärt att skattepolitiken styrs av hur lätt en skatt är att undvika snarare än av hur mycket skada den gör?
SvaraRaderaKära vänner,
SvaraRaderaVi liberaler bör nog i princip vara försiktigt positiva skatteplanering, enär detta är en av de få vägar som står till buds för oss höginkomsttagare att något motverka den i skattesystemet inbyggda progressiviteten. Nämnda progressivitet är ytterst skadlig för oss liberaler, och därmed i förlängningen även för ekonomin i stort.
Jag förstår de mycket intressanta invändningar som Palm riktar mot skattekonkurrensens och skatteplaneringens konsekvenser. Vi liberaler har där en intressant balansgång - å ena sidan hör låginkomsttagare till de minst rörliga skattebaserna, men å andra sidan gör våra fastigheter också det. Likväl är det min fasta övertygelse att skattekonkurrensen summa summarum utfaller till vår fördel.
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén
thomas, eller så skär man ner lite på alla idiotprojekt som man öser skattepengar på.
SvaraRaderaJag lovar, det går.