2008-03-27

Trust the Force!

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har verkligen problem med dagens förslag om en friare arbetskraftsinvandring.

LO:s orförande Wanja Lundby-Wedin uttrycker åsikter som att "Vi känner dock oro för att det ska bli fritt fram att bara komma hit och söka jobb ett par månader" och "Den fullständiga bilden av arbetsmarknaden inom EU kan inte arbetsgivare alltid ha."

Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg menar att det är arbetsförmedlingen och inte arbetsgivarna som skall bestämma vilka människor som "behövs" i vårt land. Hans partikamrat Luciano Astudillo säger att det kan bli "High Chaparral om man inte har kontroll på arbetsmarknaden". Även han vill att arbetsförmedlingen skall fortsätta att bestämma. "Det är synd att inte låta de som kan arbetsmarknaden kontrollera den."

Vänsterpartiets Kalle Larsson ägnar sig åt hårklyverier. "För det första ger förslaget ingen garanti att arbetsgivaren måste följa kollektivavtal. De skriver bara att de ska följa praxis." Han är också kritisk till att asylsökande skall kunna stanna som arbetskraftsinvandrare.

Ack! Det socialdemokratiska partiet har inte lyckats förnya sig det allra minsta lilla. Och vänsterpartiets löfte om att bli ett "gladare parti" tycks inte ha börjat gälla ännu.

Ett par tankar far genom mitt huvud...

Den första är att vänstern aldrig tycks lita på människors, företags och marknadens förmåga att fixa saker. De kan inte, för de förstår inte tanken. De kan inte, för det skulle underminera hela deras ideologiska trossystem med planering, centralstyrning och kollektivism.

Jag slås också av likheten mellan dagens kommentarer och ojandet inför östutvidgningen av EU. Då talade Göran Persson om en "social turism" vars innebörd var att vårt land skulle invaderas av bidragssökande utlänningar. Socialdemokraterna varnade för kaos och den svenska modellens sammanbrott. Men det blev inga övergångsregler. Och i verkligheten kom bara 11.000 personer. För att arbeta.

Så tagga ner. Detta kommer att bli jättebra!

16 kommentarer:

  1. Intressant också att se hur Sverigedemokraterna lägger upp taktiken här:

    "Regeringens överdrivna utbudspolitik med försämringar i trygghetssystemen tillsammans med den rekordstora massinvandringen, planerna på en omfattande arbetskraftsinvandring och domen i det så kallade Vaxholmsmålet pekar alla i riktning mot lönedumpning, försämrade villkor för svenska löntagare och en försvagning av den svenska modellen."

    Ett sosseparti, månntro?

    SvaraRadera
  2. Marknaden? Den är ju inte ens intelligent! Den drivs av girighet. Den anförtror jag inget åt.

    Politkerna? Bevare oss väl, de är ju inte heller intelligenta.

    Dilemma det här...

    SvaraRadera
  3. Han är också kritisk till att asylsökande skall kunna stanna som arbetskraftsinvandrare.


    En sak vore bra och det är att regeringen slutar driva fallet Davit Isaac samtidigt dom dom ägnar sig åt att planera massutvisning av...arbetskraft till samma land som håller Isaac fången

    Om om hade valt att låta bli det sistnämnda hade jag fattat resten.

    SvaraRadera
  4. Ett sosseparti, månntro?

    Nej.Det konstiga är att du vet att så inte ärfallet men ändå väljer att insinuera det.
    Varför gör du det?

    Räcker inte verkligheten åt dig?

    SvaraRadera
  5. Klart att sd inte är ett sosseparti, det är sossepartiet som egentligen är sverigedemokrater.

    SvaraRadera
  6. Tycker jag låter som ett utmärkt förlsag!

    Jag åkte själv utomlands på turistvisum och sökte jobb. Blev anställd och fick visum av företaget. Ser inte varför det inte skulle fungera på hemmaplan.

    SvaraRadera
  7. " Ett sosseparti, månntro?

    Nej.Det konstiga är att du vet att så inte ärfallet men ändå väljer att insinuera det.
    Varför gör du det?

    Räcker inte verkligheten åt dig?"

    Din verklighet menar du? För det är en ganska stor skillnad mellan hur du uppfattar verkligheten och hur många betydligt mer förnuftiga uppfattar den.

    Många av oss ser ganska stora likheter mellan SD och S. Bland annat det som Gudmundson pekade på.

    SvaraRadera
  8. Högern är å andra sidan närmast religösa i sin marknadstro, trots att det borde vara ganska uppenbart vid det här laget att det inte fungerar särskilt bra alla gånger. Marknaden kan inte lösa allt, lika lite som staten kan.

    SvaraRadera
  9. 15 tusen i månaden plus sociala avgifter under 4 år ger 1.000.000 kronor. Av detta går 500.000 kronor till staten i form av skatt och sociala avgifter.

    Känns som om det vore administrativt enklare att sälja permanenta uppehållstillstånd för en halv miljon kronor styck.

    /Luigi

    SvaraRadera
  10. Byggaren

    Varför hade du inget att säga om att en sverigedemokratisk partistyrelseledamot ansåg att riksrätt borde ha genomförts mot alla socialistiska politiker därför att dessa bedrivit socislistiskt orienterad politik i Sverige för länge sedan?

    Där hade du ju möjlighet att renodla dina och Gudmundsons fria fantasier fullt ut ?

    Men du kanske håller med henne till viss del?

    SvaraRadera
  11. Klart att sd inte är ett sosseparti, det är sossepartiet som egentligen är sverigedemokrater.


    Läs George Orwells bok 1984.
    Den ger ett bra perspektiv på hur man hanterar vad som är vad.
    Om blått är grönt och så.
    När man har läst den brukar dom flesta anse att grönt är grönt oavsett vad alla andra säger.

    SvaraRadera
  12. "Varför hade du inget att säga om att en sverigedemokratisk partistyrelseledamot ansåg att riksrätt borde ha genomförts mot alla socialistiska politiker därför att dessa bedrivit socislistiskt orienterad politik i Sverige för länge sedan?"

    Jo, jag har sett dig posta detta som svar på det mesta på sistone. Börjar nästan likna tiden när du postade trillioner inlägg om att liberaler tillät Hitlers maktövertagande i Tyskland som svar på allt. Att SD går i polemik med S betyder inte att de inte har mycket gemensamt. Det är snarare naturligt då de slåss om samma väljare och inte har något samarbete.

    "Där hade du ju möjlighet att renodla dina och Gudmundsons fria fantasier fullt ut ?"

    Som sagt så tror jag att jag är mer verklighetsnära än vad du är. Låt oss fråga övriga här på bloggen.

    "Men du kanske håller med henne till viss del?"

    Den slutsatsen drar du av att jag anser att S och SD har mycket gemensamt? Du slår verkligen vilt omrking dig.

    SvaraRadera
  13. "Humans like to believe they can design better systems than those that tradition or evolution have bequeathed.

    We distrust evolved systems, like markets, which seem to work without intelligent direction according to laws and dynamics that no one fully understands.

    Nobody planned the global capitalist system, nobody runs it, and nobody really comprehends it. This particularly offends intellectuals, for capitalism renders them redundant.

    It gets on perfectly well without them. It does not need them to make it run, to coordinate it, or to redesign it. The intellectual critics of capitalism believe they know what is good for us, but millions of people interacting in the marketplace keep rebuffing them.

    This, ultimately, is why they believe capitalism is ‘bad for the soul’: it fulfils human needs without first seeking their moral approval"

    - Peter Saunders i artikeln "Why Capitalism Is Good For The Soul".

    /LD

    SvaraRadera
  14. Högern är å andra sidan närmast religösa i sin marknadstro, trots att det borde vara ganska uppenbart vid det här laget att det inte fungerar särskilt bra alla gånger. Marknaden kan inte lösa allt, lika lite som staten kan.

    Ge några exempel på problem du anser att marknaden inte kan lösa.

    SvaraRadera
  15. "Koka riktigt kaffe."

    Var det ett råd eller ett exempel? Vet du det ens själv?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.