2008-03-13

En enklare lösning

Närpolischeferna i Stockholms innerstad skriver i dag på SvD Brännpunkt.

De klagar över att det kan bli stökigt när krogarna stänger vid femtiden på mornarna. (Vilket främst är ett problem på helgerna.) Därför vill de att alla krogar skall stängas senast klockan tre på natten.

För det första kan man fundera kring om inte det faktum att folk inte vill gå hem från krogen på helgen främst handlar om att det är... helg.

Sedan kan man ju undra om de som inte vill gå hem klockan fem verkligen kommer att gå hem och sova med händerna på täcket redan klockan tre.

Dessutom finns det en enkel lösning: Låt krogarna ha öppet så länge de vill!

Här nere på kontinenten finns gott om krogar och klubbar som inte stänger förrän framåt morgonkvisten. En och annan partyklädd morgonvandrare ser man. Men det verkar som om de flesta droppar av allt eftersom. När de blir trötta – och inte för att de måste dricka mot en deadline.

Annars får väl Tritnaha slå upp portarna igen... ;-)

Länk »

(Tipstack: Fredrik)

8 kommentarer:

 1. "I regel är ordningsläget mycket ansträngt. Bråken är som värst när krogarna ska till att stänga."

  Så därför blir et mindre bråk om man stänger 2 timmar tidigare?

  Är inte problemet att alla krogar stänger samtidigt?

  Noterar även att polisen använder nyspråket "att minska mänskligt lidande" som om de pratade om ett pågående folkmord.

  SvaraRadera
 2. Problemet är verkligen att alla krogar stänger samtidigt.

  Ingen som har varit och partajat i mindre svensk stad än Stockholm/Gbg/Malmö och liknande, där det mesta ofta stänger runt 2 och antalet uteställen är begränsat?
  Prova det.

  När jag av en händelse var i Jönköping och ute pa krogen var det en bisarr stämning utanför de 3-4 ställen som alla stängde exakt samtidigt och var belägna pa samma gata. Piketbilar, klungor av poliser och väktare... rena undantagstillstandet! Jag känner igen samma sak ifran andra städer, med en tydlig skillnad ju närmare storstad och längre öppettider allt ligger.

  När det är öppet till 8 pa morgonen som i södra Europa droppar folk av i en jämn rännil, man slipper den här trängseln och de konfliktinbjudande situationerna. Men det vill inte polisen höra, de vill ju ha KONTROLL gubevars...

  SvaraRadera
 3. Var i Reykjavik för ett antal år sedan, de hade ju så att pubbarna inte behövde stänga mellan fredag och måndag morgon, var ju perfekt man var ute tills man blev trött och inga stora klungor av sura individer som hade blivit uttvingade för att stället måste stängas.

  SvaraRadera
 4. Det är välkänt att trängsel orsakar bråk. Så att ta bort restriktionerna för öppettiden är rätt väg att gå.

  Fler krogar vore också bättre. Då kan man minska trängseln.

  Frågan är om det inte också vore bättre att ha mindre krogvakter. Av någon anledning så beter de sig ofta mycket otrevligare än den värsta fylltratt.

  SvaraRadera
 5. Kontroll framför sunt förnuft är regeln för dagen. Kontrollsamhället är det synliga beviset på att makthavarna inte litar på sina medborgare som röstat fram dem.

  Varför lönar vi denna respektlöshet med vårt demokratiska förtroende?

  Hellre en politisk princip att försvara med näbbar och klor intill dåraktighetens gräns än att släppa taget och skriva in ännu ett misslyckat beslut i den bokföringen.

  SvaraRadera
 6. Det bästa vore om restauranganställda fick skatta fullt ut för hela sin inkomst som alla andra vilket skulle leda till att dom krävde att få betalt via arbetsgivaren istället.

  På så sätt skulle den verkliga kostnaden för att ha öppet för fyllskallar till 9 på morgonen bli tydlig.

  Det är viktigt med..transparens.

  SvaraRadera
 7. "i den politiska bokföringen", ska det vara.

  SvaraRadera
 8. Och nattbussar så att nattsuddare inte börjar trängas i kön till kebabstället.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.