2008-09-03

Det är väldigt mycket nu...


Viss begreppsförvirring råder lite varstans. Alltså...

FRA-avlyssningen beslutades av riksdagen innan sommaruppehållet och gäller automatiserad massavlyssning av all elektronisk kommunikation som råkar passera landets gränser. (Vilket även inrikes kommunikationer ofta gör.)

Teledatalagringen kommer upp på riksdagens bord i höst. Den handlar om att staten skall registrera trafikdata (men ej innehåll) för alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, mail, internetuppkopplingar samt mobilpositioner.

EU:s telekompaket är ett skarpt förslag som behandlas i Europaparlamentet nu i september. I detta finns skrivningar som öppnar för filtrering av internet, avstängning av människor från nätet och begränsningar av dess innehåll.

ACTA är ett avtal som håller på att förhandlas fram mellan EU och USA. (Fler länder är på gång.) Det innebär – enligt vad som hitills har läckt ut – bland annat kontroll av innehållet i datorer, USB-minnen, MP3-spelare m.m. när man rör sig över EU:s / USA:s yttre gränser. Det innehåller även saker som förbud mot regionsfria DVD-spelare och åtgärder för att stoppa (även lagliga) fildelningsnätverk. Den svenska regeringen har i smyg gett EU-Kommissionen fria händer att förhandla fram detta avtal.

EU:s bloggreglering är en del av en rapport i Europaparlamentet om mediekoncentration. Bland annat föreslås replikrätt på bloggar, en uppförandekod och en avgift på användargenererat material. För att detta skall kunna upprätthållas krävs att man vet vilka bloggarna är. Något slags registrering blir därför nödvändig. Och anonymt bloggande blir i så fall omöjligt. EU-Kommissionen sägs vara inne på samma spår som rapporten – och beredd att göra lagstiftning av den, om den blir antagen.

EU:s nya säkerhetsbyråkrati har ännu inte fått något namn. Men en ny organisation skall byggas upp i Bryssel. Hos den skall information från övervakning av medborgarna i alla länder samordnas, analyseras och delas.

Se för övrigt Opassandes lista över vad som skett och kommer att ske på övervakningsområdet i Sverige.

Vad har jag glömt..?

17 kommentarer:

 1. Vad hände med inlägget om Maud?

  SvaraRadera
 2. Det var gammalt. Jag trodde det var färskt. Lite ouppmärksam där.

  SvaraRadera
 3. Teledatalagringen handlar väl om att staten tvingar operatörer att lagra trafikdata samt att staten (=polisen) efter domstolsbeslut kan få tillgång till händelser som relaterar till en person? Inte fullt så illa som FRA alltså.
  //Pelle

  SvaraRadera
 4. Du har glömt att det fr o m 2009 ska registreras fingeravtryck på alla som ansöker om pass (i Sverige och hela EU).

  Det innebär ett gigantiskt allomfattande digitalt fingeravtrycksregister över medborgarna. Med tanke på med vilken vördnad och värdighet PKU-registret hanterats så kan vi fritt fantisera om hur detta register "endast är till för att göra passen säkrare".

  SvaraRadera
 5. En kommentar till Teledatalagringen.

  Möjligheten att i efterhand gå in i Telias Billingsystem och rekonstruera var och hur samtal till/från ett nummer ringts har funnits länge. Skillnaden var att på 90-talet var man tvungen att manuellt gå in i Billingsystemen och nysta. Telia tog konsulttimmar för att göra detta och typiskt kunde det kosta 30 - 50 tusen kr.

  De höga kostnaderna gjorde att polisen mest använde detta för mordutredningar.

  När sen många operatörer på 00-talet övergick till flat fee så struntade de i att lagra denna info, vilket kraftigt försämrade polisens möjlighet att bedriva brottsutredningar.

  Jag är ändå mot Direktivet pga:

  Den totala ohederligheten när det gäller ändamålsglidning. Om jag kunde lita på att trafikdatalagringen bara skulle användas för mord- och terrorutredningar. Men det kan jag inte.

  Inte heller kan jag lita på att det inte finns bakdörrar för CIA/NSA/MI5/SITCEN/Mossad osv. där de utan någon som helst kontroll kan snoka om vadsomhelst med hänvisning till "National Security".

  SvaraRadera
 6. Observera att knuff.se ligger nere just nu. 20:40.

  Det är ingen tillfällighet.

  Bloggen som hänger me. Jodå, ni vet allihop vid det här laget.

  :o)

  Och som sagt:

  http://beta.newsmill.se/node/1021

  Uppe igen.

  *ping* på er!

  SvaraRadera
 7. @rikard:
  Polisen påstår att passens fingeravtryck bara lagras i passet, ingen kopia hos dem alltså. Vidare ska det krävas domstolsbeslut för att titta på trafikdata.

  Det skulle kunna hända att någon försöker gå runt detta, men många personer är inblandade i systemen och förhoppningsvis blir någon sur och avslöjar det hela. Detta ser jag som en garant för att systemen är rimligt säkra. (Men visst ska man vara skeptisk.)

  Problemet med FRA är att det är en enda hophållen organisation, all verksamhet är hemligstämplad och fängelse hotar de som avslöjar något.
  Med sådana förutsättningar, kan man räkna med problem - de kommer säkert att överskrida sina befogenheter; alltså måste vi vara väldigt vaksamma.
  //Pelle

  SvaraRadera
 8. Nu fattar jag inget... Knuff nere, ja det vekar den vara men vad är det man ska veta?

  SvaraRadera
 9. En annan har under dagens lopp rört om i grytan lite grann med anledning av FRA-lagen och EUs hot mot bloggarna.

  Först blev det jordskalv på Newmills. Den är normaliserad nu.

  Nu är det skalv påknuff.se

  Det här är KÄNSLIGA saker, fatta det.

  Vad man skall veta?

  Jo vilken som är bloggen som hänger med.

  SvaraRadera
 10. 21:48, knuff.se tillbaka.

  :o)

  SvaraRadera
 11. Jaha. Har Kraxpelax rökt på eller är det någon annan som förstår vad personen ifråga menar?

  SvaraRadera
 12. Är EU:s förslag om rfid-märkning av brev ännu aktuell?

  SvaraRadera
 13. Det är bara och vägra.


  http://www.youtube.com/watch?v=1ZMr-yggfCc

  Protestera mera.

  Exponera Makteliten.

  SvaraRadera
 14. "Är EU:s förslag om rfid-märkning av brev ännu aktuell?"

  Jodå, men det ligger en bit framåt i tiden.

  SvaraRadera
 15. Läste på nätet en bloggares kommentar om Mikko apropå
  Anonyma bloggare...

  .. skall förbjudas, tycker estniska EU-politikern Marianne Mikko och har kommit rätt långt i den processen.

  *****
  Rädsla har många ansikten.
  Fru Mikko visar bara ett.
  Den förlorade maktens.

  *****

  Med det kan man väl bara instämma?

  SvaraRadera
 16. Det är säkert rätt som polisen påstår att passens fingeravtryck bara lagras i passet och att det inte finns någon kopia hos dem.

  Men när man avkrävs passet av en utländska passmyndighet kan de läsa av och behålla en kopia av fingeravtrycket och personuppgifterna om de vill.

  Vidare kommer det, när man väl vant personer vid att ge i från sig en digitaliserad fingeravtryckskopia i passen, blir det lättare att avkräva personer deras fingeravtryck i framtiden.

  SvaraRadera
 17. Nu väcks frågan om censur av utländska webbplatser med spel. Se http://sigfrid.wordpress.com/2008/09/04/censur-av-webbplatser-med-spel/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.