2008-09-02

EU: Det skall kosta pengar att svara i telefon

Viviane Reding är EU-kommissionär med ansvar för bland annat IT- och mediefrågor.

Hon tycks vara i ständigt krig med de europeiska tele- och mobiltelebolagen. Vilket hade varit en bra sak, om hon ägnat sig åt sådant som hade ökat konkurrensen dem emellan. (Det vill säga avreglering.) Men icke. Istället har hon ägnat sig åt prisreglering och åt att låsa fast branschen i konstiga affärsmodeller.

Nu är hon på gång igen. Denna gång gäller det mobilteleföretagens termineringsavgifter (avgiften en operatör tar ut för att vidarekoppla ett samtal till en annan operatör). För att sänka dessa vill Reding att företagen byter till en ny affärsmodell – där det även kostar pengar för oss konsumenter att ta emot telefonsamtal.

Jag utesluter inte att detta kan vara en kontraktsmodell som passar vissa kunder. Men kommissionär Reding vill alltså att alla operatörer skall tillämpa denna modell för alla kunder.

Reding är en sådan politiker som tror att hon är så klok och smart att hon kan presentera en modell – som är bättre än att konsumenterna får välja mellan en mångfald av avtals- och affärsmodeller hos ett stort antal konkurrerande företag. Detta är dels ett tecken på hybris, dels en sovjetisk attityd till marknaden och dess aktörer. Och det är ett hån mot mångfald och valfrihet.

Dessutom kan det noteras att en affärsmodell där det kostar pengar att ta emot samtal mycket väl kan bli kontantkortens död. Vilket EU knappast har något emot. Det finns starka krafter i EU som anser att kontantkortstelefoni är ett problem ur övervaknings- och kontrollsynpunkt.

Financial Times»
IDG.se»

(Tipstack: Johan och Peder)

10 kommentarer:

 1. Jag förstår inte riktigt. De säger att det ska bli billigare med mobil om man betalar för mottagande av samtal. De gånger jag varit i usa och ägt mobil där har det varit svindyrt att ha telefon, trots att man använder den beskrivna betalningsmodellen där.

  SvaraRadera
 2. Interconnect - alltså kopplandet av samtal mellan operatörer - är en stor förtjänst för vissa operatörer. I t.ex. Andorra är det en stor del av intäkterna, mycket också beroende på att folk roamar in på STAs nätverk och sen ringer hem.

  Dessutom är det ju interconnect så fort man ringer till ett IP-nätverk eller ett fast nät. Hur ska hon styra upp det, tro? På samma sätt?

  Hur som helst, det jag kan tänka mig, är att ett nät bara kan ta ut för sina faktiska kostnader då. Alla "extra pålagor" som man kan tro finns för tjänsten att överföra samtalet till ett annat nät, försvinner ju på ett sätt och vis.
  Nu är det såhär:
  Nät A --> nät B: nät B fakturerar interconnect-kostnaden till nät A. Den kostnaden är den faktiskta kostnaden för samtalet i nät B + en liten procent i förtjänst. Nät A fakturerar kunden för samtalet. I det priset ingår kostnaden för samtal i nät A + den fakturerade avgifter från nät B + en liten procent förtjänst. Så priset för ett samtal till ett annat nät är skA+icA%+icB där icB=skB+ic%.

  Visst kan man skala bort avgifter. Tyvärr är det väl så att i så fall finns ju inget som helst incentiv för någon operatör att få betalt för att koppla sig mot andra operatörer, vilket slutar i ett system där man bara kan ringa inom sitt eget nätverk.

  SvaraRadera
 3. Vilket parti tillhör denna dam?

  SvaraRadera
 4. I Kina betalar också både mottagaren och den som ringer för samtalet. Jag har aldrig hört någon säga att det är en bra lösning.

  Paul W

  SvaraRadera
 5. Paul W, det behöver inte vara bra, det räcker med att det är samma överallt.

  Btw, nu har Mikko (SLUTLIG) kommit. Fulexporetrad till euwikin:

  http://euwiki.org/index.php/Parliament/INI/2007/2253/A6/0303/2008

  SvaraRadera
 6. Av och till hatar jag verkligen politiker.

  SvaraRadera
 7. Called Party Pays är den modell som används för mobiler i USA.

  Det har angivits som en av orsakerna till att USA legat efter när det gäller mobilpenetration. Den som har en mobil har ju ett starkt incitament att inte svara.

  SvaraRadera
 8. Eh... Varför diskuterar kommentatorerna fördelar och nackdelar med olika betalningsmodeller?

  Har ni helt missat poängen med inlägget eller?

  Eller tillhör ni Viviane Redings stab?

  SvaraRadera
 9. Vilket parti tillhör denna dam?

  Detta spelar ingen roll. Du kan rösta på vad fan du vill. Alla som röstar bidrar i slutändan bara till att stärka politikernas makt.

  SvaraRadera
 10. A.Smith
  Det finns ett undantag: Aktivdemokrati. Iom att medborgarna ges rösträtt i sakfrågorna så blir politikerna uppgift istället att informera medborgarna i frågorna, i stark konkurrens med t ex bloggare. Jag föredrar t ex att 60000 oberoende (och berörda) svenskar röstar om FRA-lagen istället för bara 281 karriärsberoende politiker.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.