2008-11-02

Ensamvargen i FRA-bunkern


Det är mitt i natten och jag har just blivit klar med Anita Kratz bok Reinfeldt Ensamvargen.

Det finns en hel del som förbryllar och oroar i boken. En sak som sticker ut mot slutet gäller FRA-debatten.

I 16 år har Kratz intervjuat Reinfeldt. Han har ingående och med stort tålamod svarat på frågor om stort och smått. Inte sällan är han oväntat öppenhjärtig.

Och så kommer vi till FRA.

Anita Kratz vill fråga Fredrik Reinfeldt varför han driver frågan så hårt. Han som påstår att han väcktes politiskt av George Orwells bok 1984.

Då blir det tvärstopp. Det blir ingen intervju.

Intressant.

Låt mig så hoppa fram ett par sidor. "Han blev själv tidigt intresserad av psykologi och har läst ämnet på Stockholms universitet. Han minns att han tyckte att Defense Mechanism Test (DMT) var intressant. Testet visar vilka försvarsmekanismer som väcks och hur de påverkar verklighetsbilden i en stressad situation."

Det blir nästan lite parodiskt. Reinfeldt förklarar själv i en intervju som gjordes 2007 "Det [DMT] förklarar varför en människa som är så lugn och trevlig när hon inte är stressad, kan bli så märklig när hon hamnar i en pressad situation. (...) Det har betytt jättemycket för mig."

Men vaffan! Karlns vilja att offra allt och alla för FRA är snart en lika stor gåta som vad statssekreterare Lars Danielsson egentligen sysslade med på morgonen annandag jul år 2004.

I sammanhanget kan det även påpekas att det är rätt tydligt att statsministern inte gillar det anarkistiska internet och alla bloggar som ställer till det. Han blir irriterad när processen förs utanför de demokratiska institutionerna och inte följer den normala liturgin.

24 kommentarer:

 1. Karl'n framstår allt mer som en gåta, en ulv i fårakäder nästan om man tar FRA-perspektivet som utgångspunkt för en betraktelse över honom.

  Frågan är nog VAD boken 1984 ytterligare väckte i honom.
  Han fick kanske en Lidnersk Knäpp efter att ha läst boken och såg då det politiska himmelriket öppna sig framför honom.

  1984 On Earth, en politikers våta dröm, socialist som borgare.

  Men vägen dit är slingrigare och böökigare att bygga än en vanlig simpel valplattform.

  /Winston Smith

  SvaraRadera
 2. FRA kanske redan har lyssnat tillräckligt länge på våra politiker.. Gör som vi säger, ge oss det vi vill ha, annars läcker vi det här.. Eller så har vi precis ett sånt där där hot utifrån som de så gärna talar om. Den stora makten kanske i korridorna till något möte redan sagt något i sil med - Ge oss vad vi vill ha, annars kamske ni råkar ut för ett nytt Estonia.

  Ja, det där var två teorier om konspiration. Det är dock inte helt otänkbart. Men man kan istället titta på hur det ser ut i samhället i stort.

  Se hur det ser ut i Sverige, se på alla arbetsplatser där duktiga, lydiga och inställsamma tjänstemän tillåts styra, istället för att få sparken. Se hur lydighet premieras över ansvarstagande. Med tillräckligt många små lydiga tyranner i ledningen överallt så tas ansvar ifrån folk. De tillåts inte vara ansvarsfulla, och måste syssla med sådant som helst bara får smilfinkarna att se duktiga ut, oftast sådant som genererar administration. Administratörer har numer inte tid, för de utgörs numer av just dessa smilfinkar som sitter i ändlösa hålla-handen-möten med varandra, allt för att slippa ansvar genom att ingen enskild kan pekas ut om de bara når konsensus.

  Andra sidan av ansvarslöshetsmyntet är ju misstro. När ansvarstagandet minskar på detta vis, så ökar kontrollerna genom misstro och bristande förtroende. Vågar man inte ta ansvar, så vågar man inte heller lita på andra människor, för även det är en form av ansvarstagande eftersom "Jag litar på dig" är ett beslut man kan bli utpekad för. I en alltför kontrollerad omgivning, tenderar folk att abdikera ansvar. Något att tänka på i dessa övervakningstider..

  Så här ser det ut i de flesta myndigheter, alla stora företag osv.. Resultatet av alla dessa lydiga tyranner som gör vad som helst för att visa sin förtrolighet till vad de anser vara uppåt, och struntar i alla konsekvenser nedåt, är en extremt toppstyrd organisation som är fullständigt handlingsförlamad såvida ordern inte kommer uppifrån. Bara som ett allmänt känt exempel, se på Sveriges agerande vid tsunamikatastrofen. De som hade saker att göra, och visste det, gjorde ingenting eftersom ingen order kommit. Landet blev handlingsförlamat bara för att "tyrannen" för tillfället inte var anträffbar och kanske även hade lite svårt att greppa omfattningen. Jag lydde bara order.. är den klassiska ursäkten för att försöka slippa ta ansvar, men det betyder också handlingsförlamning såvida den där ordern från högre ort inte kommit. Det här är klassiskt, katten på råttan, råttan på repet, sånt det har skrivits om i tusentals år, ända sedan de gamla grekerna..

  Det är precis på detta vis tyranneriet föds ur demokratin, genom lydigt smilfinkeri. Demokrati utgör en bra grogrund eftersom ansvar kan slippas genom konsensus - vi var eniga - När lydigheten och oansvaret sedan gått alldeles för långt, vilket vi är på god väg till, så har den verkligt otäcke inga som helst problem att resa sig som den beskyddare folk då frågar efter, dvs. är eniga om, och de lydiga lakejerna som bara lyder order är ju redan installerade sedan länge.

  / --

  SvaraRadera
 3. Bilden blir slirig...

  Han förstod säkert budskapet i "1984".

  Men han är samtidigt en sådan där människa som är hurtig på privatmoraliska grunder. Man skall gå upp innan väckarklockan ringer. Källsortera. Och så...

  En antisocialist som ser faran med övervakningsstaten. Utom i de fall då han själv trampar i klaveret.

  En kille som levt på att odla myten om hur illa han blev behandlad av Carl Bildt – och som 15 år senare utsätter andra för precis samma omilda behandling, till på köpet i samma lokaler, andrakammarsalen.

  Vad är det som är så förbannat viktigt med FRA?

  SvaraRadera
 4. OM FR skulle vara utsatt för påtryckningar...

  Tja. Då finns det i princip bara ett sätt ur det hela, utan att fastna helt i motpartens garn. Come clean! Berätta allt! Pudla!

  SvaraRadera
 5. Han kanske fascinerades boken, eftersom han inte kunde förstå den? Psykologikurserna hjälpte inte heller... Eller annars såg han som sagt det politiska himmelriket. Att hela tiden veta allt om folket, och hur de tänker..

  Sen hade han trots allt en ganska "knepig"/speciell uppväxt med bestämda färger, städområden, uppgifter, instruktioner enligt scheman där barnen markerades med olika färg.. Fredrik var röd.

  SvaraRadera
 6. "Vad är det som är så förbannat viktigt med FRA?"
  Order från Bilderberg kanske?
  Det är ju inte bara i Sverige som övervakningshysteri råder. En global fascistisk marknadsvänlig polisstat finns det garanterat många mäktiga personer som vill införa.

  SvaraRadera
 7. Ahhh... konspirationsdax hos knarkarhax :-) Toppen en stilla oktobersöndag som denna!!

  Då slänger jag in lite EU-bensin i brasan: - Varför blev ÖB EUÖB just nu?

  SvaraRadera
 8. Fredrik Reinfeldt gör något som jag kallar associationprojektering.

  För en politiker är det livsfarligt att bli associerad med något negativt men de gör nästan allt för att bli associerad med något glatt.

  Exempel på negativ association:
  Toblerone - Mona Sahlin.

  Exempel på positiv association:
  Valfritt humorprogram - valfri politiker.


  Det kan också gå överstyr, som när Göran Persson dansade med en ko.  Vad är då associationsprojektering?

  Det är när man avsiktligen skickar ut ministrar och andra myndighetspersoner att sätta sitt ansikte till den dåliga nyheten.

  Exempel.
  FRA-debatten, vem tänker ni på när ni läser FRA-lagstiftningen?
  Tolgfors, Federley, Åkesson?
  Kanske Camilla Lindberg, Mark Klamberg eller Oscar Schwartz?

  Oavsett vilket är det ganska många personer som man får en bild av innan Fredrik Reinfeldt dyker upp.


  SÅ, för att sammanfatta.

  Vill man få bort något med denna regeringen, se till att det förknippas med Fredrik Reinfeldt.

  SvaraRadera
 9. I sammanhanget kan det även påpekas att det är rätt tydligt att statsministern inte gillar det anarkistiska internet och alla bloggar som ställer till det.

  Nej vilken politiker gillar internet egentligen? Tänk den tiden då vi bara hade två statliga tv-kanaler och tre statliga radio-kanaler.

  *drömmer*

  SvaraRadera
 10. Förvirra inte och bedöm politiker med utgångspunkt i hur konsekvent agerande och normala människor beter sej. Makthavare är av en annan sort.

  SvaraRadera
 11. i mitt tidigare inlägg skriver jag associationsprojektering.

  Associationsprojektion ska det stå och inget annat.

  SvaraRadera
 12. Ja, makt ger ju samma rus som kokain. Kommer ihåg en artikel i Metro som berättade om ett försök med apor och kokain. Ledarhannen smakade på det men var helt ointresserad av preparatet, medans de övriga i flocken blev kolatorskar omgående. Forskarna drog slutsatsen att makt ger samma rus som kokain. Det är oroande...

  SvaraRadera
 13. Regeringen har redan sålt löftet "fra-lagen" till echelon/nato mot nån taskig mot prestation. Dock hände det innan valet 2006.
  M mobbade S innan valet sen fick dem byta plats o kunde fortsätta mobba varann. Men dem är fruktansvärt korkade som inte inser opinonen mot "verktyget"
  Förvänande är att inte fra försökte smyga igenom "verktyget" med en längt mesigare lag. För den har dem aldrig tänkt följa iaf.

  mvh

  m00ns

  SvaraRadera
 14. M00ns!

  "DEM" använder man om det går att sätta "till" eller "för" framför annars skriver man "DE".

  "Jag gav 10 kronor TILL dem"
  men
  "De fick 10 kronor"

  Är lite feg och anonym ;-)

  SvaraRadera
 15. Jag har hört att det finns dom i Bryssel som tror att FRA är en militär orgnisation. Men det är det väl folk i Sverige som också undrar?

  Oavsett, om det lägger nåt i det eller inte så kan det vara bra att ha koll på EU inom det området.

  Syrén hamnar verkligen mitt i smeten:

  Det finns nåt som heter Political and Security Committee (PSC):

  The PSC sends guidelines to the Military Committee (EUMC) and receives the latter's opinions and recommendations. The Chairman of the EUMC, who takes part, where necessary, in PSC meetings, liaises with the European Union Military Staff (EUMS).

  (Syren som "EUÖB" menade jag var CEUMC då alltså, Chairman of the EUMC)

  På svenska är PSC Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik. Det var tydligen Anna Lindh som på rådets vägnar skrev på 22 januari 2001. Här är ett annat dokument som säger att PSC heter "Europeiska unionens militära kommitté" (också underskrivet av Anna Lindh 22 januari 2001). Enda skillnaden på nummer är annars (2001/78/GUSP) i det första och (2001/79/GUSP) i det andra, vilket jag inte har en aning om vad det betyder.

  Nån som vet om den här kommitten ska kallas Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik eller Europeiska unionens militära kommitté?

  SvaraRadera
 16. Som det fastställs i Helsingforsrapporten skall Europeiska unionens militära kommitté (EUMC), som ”kommer attinrättas inom rådet”, bestå av överbefälhavare som skall företrädas av militärrepresentanter (MILREP). EUMC skallsammanträda på överbefälhavarnivå när detta är nödvändigt. Denna kommitté skall ge råd i militära angelägenheteroch utfärda rekommendationer till Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik samt ge Europeiska unionens militärastab (EUMS) militär ledning. Ordföranden för EUMC skall närvara vid rådsmöten där beslut som har konsekvenser förförsvarspolitiken skall fattas.EUMC är det högsta militära organet inom rådet.

  SvaraRadera
 17. Tänk efter vad det är för sorts person som lovar utlandet att samla in och överlämna stora mängder känslig information om sina landsmän.

  Vad kallas det för? Vad är namnet på ett sånt uppförande?

  /OU

  SvaraRadera
 18. OU/
  Kommer inte funka så troligen hade i sig varit bättre om vi kunnat välja ut vilken desinformation de skulle få.
  Men det är olagligt gör fra att avlyssna oss Svenskar.
  Det löser dom på det sättet att Sverige avlyssnar Danskarna och Danskarna Svenskarna tex. Det är inte olagligt.

  SvaraRadera
 19. Hmm Erik Josefson där tände du en tanke. Har själv undrat lite hur Usa/nato(echelon) "köpte" in sig i FRA. Hände det kring 2001 så stämmer det väldigt bra in med:
  "Tidigare känt är fallet med de avvisade egyptierna som år 2001 fördes till Egypten från Bromma med ett CIA-plan. Den gången var det den svenska regeringen och Säpo som bad USA om hjälp med transporten."
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=487567

  Om gripandet och utforslingen av dem "terroristerna" var en liten "gåva" för att visa hur bra ett sammarbete skulle bli. Att Eygyptiska säkerhets tjänsten inte lyckades prygla dem nog mycket så dom erkände att dom också var terrorister var nog ett bakslag.

  Men nåt där kan ha med att göra att ingen tycks vilja backa i fra frågan.

  Dock är det här bara en ren gissning.

  SvaraRadera
 20. Jaså, Fredrik Reinfeldt tycker att DMT är intressant? :)

  SvaraRadera
 21. Jag kan inte begripa att ni (med Hax i spetsen) har så svårt att förstå varför Reinfeldt gjorde som han gjorde i FRA-frågan. Jag har varit inne på det förr och får väl upprepa detta.
  Han hantering under den där hektiska veckan i juni var ju egentligen fullt rimlig utifrån den information han hade då.

  Det var en perfier fråga som inte hade inneburit någonsomhelst debatt innan den där sista röstningsveckan (bara Federley och Annie som hade försökt lyfta den). Plötsligt (fem i tolv) börjar det gnällas från bloggar och debattörer och även i gammelmedia. Från folk som varit nästan helt tysta tills dess. Reinfeldts reaktion, att köra över den interna oppositionen och låta det blåsa över, var ju helt rimlig (om än elak, men det är en annan sak Göran Persson har gjort mkt värre saker än så). Inget tydde på att det var ngt annat än en tillfällig gnällstorm som skulle blåsa över. Ingen hade ju pratat om FRA innan.

  Så Reingfeldt gjorde sitt val och fick sitta med skiten (det blev ju en mer ihållig protest till slut). Nu har han ju t.o.m. backat ganska rejält i utformningen av lagen.

  Inget i detta är speciellt konstigt. Det enda konstiga är väl att så många bloggare sitter på så höga hästar och moraliserar när det var deras uteblivna opinionsbildning som skapade läget från början (Hax undantagen)

  SvaraRadera
 22. @Johan Hedin:

  Ingenting i det du skriver motiverar väl att en riksdagsman mobbas sönder och samman på ett partigruppsmöte?
  Jag har ingen som helst förståelse för ett sådant beteende. Det är Fascism!

  Att Reinfeldt vägrar att diskutera FRA-frågan förstår jag inte heller!

  Reinfeldt har väl inte backat en millimeter?
  Han är samma fascist som då han spöade skiten ur Karl Sigfrid!

  Sedan ser din första mening "Hax i spetsen" skojig ut när man jämför med den sista meningen "Hax undantagen"?!?!?
  HAHAHA... Visst ska man vara vänlig mot den som har den blogg som man skriver på men det finns väl gränser?

  SvaraRadera
 23. ja, du förnekar dig sannerligen inte Hr Hedin i ditt krypande för makten.

  Folket skall inte gnälla när överheten håller på med sin maktutövning över densamma.

  Att populasen och tredje statsmakten och i synnerhet dessa jävla bloggare inte har bättre vett att begripa sig på de svenska parlamentariska arbetsformerna är ju stor skam.

  Det är ju viktigare att makten får sitta i lugn o ch ro och utarbeta sina regel- och hinderverk än att vara så lyhörda och insiktsfulla gentemot folket att de kanske kunde begripa nåt av egen kraft och kompetens.

  Det är i sanning en verklighet att stilla drömma och be om.


  /LD

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.