2008-11-23

IPRED: Sanningens ögonblick för Beatrice Ask!


Justitieminister Beatrice Ask (m) är gammal MUF-ordförande. Innerst inne så vet hon. Hon förstår egentligen invändningarna mot IPRED / piratjägarlagen.

Hon vet att integritet och rättssäkerhet är viktiga saker. Och jag är rätt säker på att om hon tar en stund och funderar igenom saken, då inser hon också att det finns en principiell skillnad mellan kopiering och stöld. Och jag är rätt säker på att detta även gäller hennes politiska medarbetare på departementet.

Ask måste också vara medveten om att IPRED1 har granskats av EG-domstolen – och att medlemsstaterna har rätt men inte skyldighet att genomföra det som nu ligger på bordet i Sverige.

Det måste också vara uppenbart för henne att den föreslagna piratjägarlagen är ett sätt att lagstifta för att rädda en affärsmodell som utvecklingen har sprungit ifrån. Det kan inte kännas speciellt bra eller progressivt.

Beatrice Ask vet säkert också att det inte brådskar. Det är ingen panik. Debatten kan få ta den tid den behöver ta. Lägg lagförslaget i malpåse och låt oss föra denna debatt.

Beatrice var MUF-ordförande en gång i tiden, när även jag sysslade med partipolitik i organisationen. Så, Beatrice – från en gammal MUF:are till en annan, från en person som faktikt anser att upphovsrätt är bra till en annan – gör nu inget förhastat! Genomför inte en lagstiftning som innebär så stora inskränkningar i den personliga integriteten att det blir omöjligt att värna upphovsrätten på ett sansat sätt. Sätt inte käppar i hjulet för dem som faktiskt försöker utveckla nya affärsmodeller för musik och underhållning.

Själv är jag beredd att delta i en konstruktiv debatt. Men då måste regeringen för ett kort ögonblick släppa greppet om batongen.

(Beatrice Ask har inbjudits att kommentera denna bloggpost.)

11 kommentarer:

 1. Nja, det brinner nog egentligen litet i knutarna vad gäller IPRED1-implementation, men just det här inslaget som nu diskuteras kunde politikerna förstås lägga i malpåse.

  SvaraRadera
 2. Tror att BeaTrask nog avstår från att kommentera det hela mer än nöden kräver. Det hela ingår i det stora som nu håller bakom kulisserna. Att allting som just nu händer, händer inte av en slump.

  Tänker lite på det här att det Irländska folket röstade nej till Lissabonfördraget. Pga detta så kommer det alltså att hållas en ytterligare omröstning över precis samma sak. Undrar lite varför det alltid skall hållas nya omröstningar när det handlar om EU, ifall folket röstar nej. Skall man hålla på att utlysa nya omröstningar till folket "röstar rätt"? Lite underlig form av demokrati i så fall, tycker jag.

  Sedan undrar jag fortfarande om det är möjligt att anmäla ansvariga politiker som i torsdags bröt mot svensk grundlag. Jag känner mig faktiskt kränkt som medborgare över det som har hänt. Kan våra makthavare göra detta, vad kan de då inte göra längre fram?

  SvaraRadera
 3. @Anonym 17:29: Tro mig. Svaret på dina två frågor är ja och vad som helst.

  SvaraRadera
 4. En liknelse
  IPRED1 är för dator-generationen som IB-affären för våra föräldrar.

  En annan liknelse
  Skulle alla biltillverkare sätta in GPS med en funktion som kontrollerade hur fort man körde, så skulle dom vara skyldiga att spara all den informationen och lämna ut den till de ”organisationer” som så önskade.

  Ur min synpunkt... Vet inte riktigt hur "rätt" dom är men... det är så det känns.

  SvaraRadera
 5. Jag tror tyvärr du förväntar dig för mycket av Ask. Hon kommer göra som pappa Reinfeldt säger med ett minimum av egna uttalanden. FRA-debatten visade att hon är en mycket svag justitieminister (hon förblev helt tyst under den).

  SvaraRadera
 6. Det finns en massa kreativa saker man kan göra om man vill köpa tid för att skjuta upp IPRED1.

  Läser Beatrice den här bloggen?

  SvaraRadera
 7. Fy för att ha Asks jobb. Hon har nog tagit sina duster vid fel tillfällen, och blivit överkörd alltid.
  Vore det bättre att lämna plats åt ännu en tom hylsa.. Jag tror inte.
  Bara göra det bästa med de arbetskamrater man har. Tyvärr.

  Kan hon göra mer än hon gör och ändå sitta kvar?
  Vet inte om hon tänjt gränserna ordentligt..
  Trist annars.
  Trist som det är.

  SvaraRadera
 8. En stämning från kommissionen mot Sverige om IPRED1 borde vara en guldgruva för processrättare. Alla pågående fall vid ECJ som handlar om konflikten mellan konkurrensrätt och immaterialrätt borde ha bäring på en sån rättegång. För att inte tala om kommissionens häxjakt på SACEM :-)

  SvaraRadera
 9. @ hax. hoppas du är ironisk i ditt inlägg.

  att B ASK skulle stoppa och begrava piratjäger lagen är lika troligt som att iran blir kristna :-D

  SvaraRadera
 10. Ask var för feg för att säga pip under FRA-debatten. Varför skulle hon ge prov på heder nu?

  SvaraRadera
 11. Eric Josefsson,
  Jättebra att ni från partihåll är med aktivt i denna sak.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.