2008-11-28

Ny folkomröstning om EU-fördraget på Irland nästa höst


I dag har Irlands premiärminister Brian Cowen varit på blixtbesök i Stockholm och träffat statsminister Fredrik Reinfeldt. Ett givet samtalsämne var det irländska folkets nej till det nya EU-fördraget.

Cowen är mycket noga med att påpeka att man inte kom fram till något konkret. Och Reinfeldt understryker att han verkligen inte fått veta något nytt. Well...

Sverige är ordförandeland för EU nästa höst – och det är rätt uppenbart att man just nu krattar manegen för en ny folkomröstning på Irland vid denna tid.

En del ledtrådar finns i EU Observer. En arbetgrupp i det irländska parlamentet lade så sent som i går fram en rapport som landar i att man rekommenderar en ny folkomröstning.

Genom en "joint declaration by member states attached to the treaty" kommer resten av EU att försöka övertyga irländarna om att de inte har något att oroa sig över – vad gäller de stridsfrågor som gav nej-sidan segern i folkomröstningen i juni.

Vad man däremot inte är intresserade av att berätta är att det nya fördraget ändå kommer att kunna ge EU makt över dessa och alla andra frågor. Genom den så kallade passerellen kan unionen ta sig makt över vilket område som helst. Även sådant som inte omfattas av det nya fördraget.

SR Ekot: EU väntar spänt på irländskt besked»

EU Observer: Irish report backs second vote on EU treaty»

9 kommentarer:

  1. Det är kul med irländare. Det enda konkreta de åstadkommer för svensk del är att Sverige får två färre mandat i Europaparlamentet än vad Sverige skulle få med det nya fördraget. Om de drar ut på det till efter Europavalet i juni, vill säga. Och alla irländare vet att de kommer att skriva på fördraget ändå. Irland är trots allt inte någon liten gallisk by, Irland tar emot mer EU-bidrag än de flesta länder - och irländarna kämpar frenetiskt för att behålla sina bidrag. De slåss för varenda cent.

    SvaraRadera
  2. Vet du när Sverige får sin folkomröstning?

    SvaraRadera
  3. En lustig tanke i det hela är att en ev lobbygrupp som är mot fördraget faktiskt skulle kunna tigga ihop en rätt enorm kanpanjkassa, då vi torde vara rätt många i Europa som är beredda att betala för att vår sista grindvakt ska sätta stopp för eländet.

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Den DÔ - med smör på!!!

    Bidrar alla i EU som är emot med en tia så skulle kampanjkassan kunna bli över EN MILJARD!

    SvaraRadera
  5. Anonym:
    Shit hoppas ngn gör det lätt för oss då att skänka. kan vara värt en 100-lapp till och med:)

    SvaraRadera
  6. Hans J

    och om alla bidrar med en tjuga blir det dubblet så mycket.

    SvaraRadera
  7. "Hans J

    och om alla bidrar med en tjuga blir det dubblet så mycket."


    Knivskarpt.

    SvaraRadera
  8. EU Passerelle Clause:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Passerelle_Clause

    SvaraRadera
  9. Är det inte dags att inse att de är EU som är det stora hotet mot vår frihet. Alla libertarianer, nyliberaler, klassiska liberaler, vanliga liberaler och frihetsvänner borde gå samman för att verkligen göra motstånd. Kan vi göra lika mycket för att stoppa EU som vi gjort för att stoppa IPRED och FRA-lagen är det en bra början. Även om EU är en farligare och mäktigare motståndare än FRA coh upphovsrättslobbyn.

    Vi måste slåss mot den verkliga fienden. Med lissabonfördraget får som HAX påpekat EU rätt att bestämma på alla områden. När EU-FRA kommer är det försent.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.