2008-12-26

2008 - Bloggens år. För att inte tala om 2009!

I dag skriver Expressen om en av svensk politiks mer anonyma, men viktiga centralfigurer under 2008 – Mikael Nilsson, KTH:aren bakom www.stoppafralagen.nu. Länk»

Och i Svenska Dagbladet utnämner Martin Jönsson bloggbävningen mot FRA till årets mediehändelse. Länk»

I sin lista tar Martin även upp årets viktigaste lobbysegrar. En av dem är att vi lyckades stoppa Europaparlamentets försök att reglera bloggarna. Länk»

Ändå är detta bara början. Vid årsskiftet börjar FRA 1.01 att gälla. Under våren skall riksdagen vända och vrida på FRA 2.0. IPRED 1 / piratjägarlagen kommer att behandlas under februari eller mars. Och så kommer propositionen om teledatalagringen. Vi kommer knappast att ha långtråkigt.

Samtidigt som den tyngsta mattan av övervakningslagar någonsin i vårt land rullas ut, så skall partierna försöka förbereda sig för EU-valet i juni. Mycket talar för att internet- och integritetsfrågorna kommer att bli viktigare i detta val än både regeringen och sossarna önskar sig. Samtidigt finns det mycket uppgrävd skit från den senaste mandatperioden i EP att ställa ut i solljuset...

Och i det ögonblick EU-valet är över, så smyger valrörelsen inför riksdagsvalet 2010 försiktigt igång. Den politisksa temperaturen kommer att stiga och partierna att bli allt mer nervösa och stingsliga.

Hösten 2009 kommer Sverige dessutom att vara ordförandeland i EU. Under denna period kommer man att försöka tvinga Irländarna att säga ja till det nya EU-fördraget. Vi har ett nyvalt Europaparlament och en ny EU-Kommission som skall utses. EU:s nya säkerhetsbyråkrati skall börja byggas upp. Det blir klimattoppmöte i Köpenhamn och förbundsdagsval i Tyskland. Och det är inte alls omöjligt att vi får se ett brittiskt parlamentsval vid ungefär samma tid. Toppa sedan detta med finanskrisen. Allt under Fredrik Reinfeldts pass...

2009 kommer att bli ett politiskt glödhett år – i ett nytt medielandskap där bloggosfären kommer att få pröva sina vingar på allvar.

10 kommentarer:

 1. Detta va nog den tråkigaste bloggen jag läst på länge. Det märks klart och tydligt att du inte har något att skriva om. Men vad ska man göra, vissa har inget liv :)

  Sorry dude, but it sucks 2 be you

  SvaraRadera
 2. God fortsättning till dig också! ;)

  SvaraRadera
 3. Jag börjar känner mer och mer att en liberal i EU 2008 är lite som en jude i Tyskland cirka 1930. Ursäkta den smaklösa jämförelsen, men min poäng är att det blir värre och värre, och det börjar kännas mer och mer som att man, ungefär som en jude i tyskland 1930, borde inse verkligheten och fly innan det blir värre. Ska man blogga om hur hemskt det är att nazisterna precis lagt fram ett förslag om att judar måste ha stjärnor på passen, eller ska man inse att det inte går att vinna kampen och fly?

  Problemet är att det inte direkt finns något vettigt ställe att fly till. Hade det funnits något nyliberalt paradis någonstans så hade nog de flesta nyliberaler redan flyttat dit. Schweiz är just nu bland de mest nyliberala länderna i världen, men det säger ändå rätt lite, och det är nog bara en tidsfråga innan även Schweiz går med i EU.

  SvaraRadera
 4. Underförstått: Bloggosfären = Piratpartister.

  Det första och största misstaget. Kanske ochså det enda ni behövde göra för att krascha och dö?

  Bloggosfären är mer piratpartistisk än gemene man det medger jag, men det är ändå en minoritet av bloggarna som är piratpartister och tyvärr är det ytterst få tänkande och analyserande bloggar som är öppet piratpartistiska. Det finns ett fåtal som är jävligt duktiga på att hänvisa till varandra och därigenom ge intryck av ett brett folkligt stöd fast det i realiteten är 20-40 bloggar som håller med varandra och lyfter upp varandra.

  Ni har också "många" hangarounds, personer som trollar på bloggar och utger sig för att vara piratpartister men det räcker inte eftersom så många ur IT-generationen som utger sig för att vara Piratpartister kommenterar utan att ha en blogg, hemsida eller ens MySpace-sida att hänvisa till. Kanske skulle man bli mer noga med at kolla IP-nummer istället för att lita på att alla olika namn är unika personer? Att skriva in e-postadresser som fungerar är i alla fall svårt, och klarar man inte det kan man ju undra vilken kompetens dessa "Piratpartister" har i IT-frågor.

  Sedan ute bland vanligt folk? Stanna 100 personer på valfri stormarknad och få ihop 4 st - alltså 4% - som vet vad piratpartiet står för. Jag utmanar dig!

  Svaret "Integritet och demokrati" gäller inte då företrädare för samtliga partier (inkl Kalle Anka-partiet) hävdar att det gäller dom.

  Du kan räknas som nummer ett, videofilma ditt svar och sedan 99 andra människor och lägg upp den oklippta filmen på TPB.

  SvaraRadera
 5. Du Mrarboc, vart hittade du piratpartiet i postningen? Det är ju inte direkt enbart de som har behandlat integritetsfrågor på nätet under år 2008...

  Vad jag vet är inte Henrik medlem där heller, för vad det nu är värt. Du verkar ha lite av en hangup på just piratpartiet om man kollar dina postningar på diverse bloggar. Anonymitets-, integritets- och fildelningsfrågor är ju faktiskt lite bredare diskuterade än endast inom pp-kretsar.

  SvaraRadera
 6. Intressant uppgift att IPRED1 behandlas i februari/mars.
  Då krockar det i tid med en annan händelse, som du inte nämner men som kommer att bli ett verkligt ståhej: Rättegången mot The Pirate Bay, i frågan om det är olagligt att distribuera länkar. Den inleds i mitten av februari och beräknas pågå i uppemot tre kalenderveckor!
  Det kommer att bli en mycket intensiv tid.

  SvaraRadera
 7. Rasmus: Det är den uppgift jag fått från riksdagens presstjänst. Den är dock preliminär.

  SvaraRadera
 8. jag och min tjej flyr den svenska fashismen..
  många av mina polare önskar att dom ochså ska kunna lämna landet,, jag hoppas för deras skull det går bra.

  Fuck nwo

  SvaraRadera
 9. Glöm aldrig att den allra största striden under 2008 som bloggosfären var inblandad i; FRA, faktiskt var en förlust (i riksdagen). Och att detta främst var bloggosfärens fel.

  Nu låter det lite som Sverige vs Sovjet i hockey förr. När man "bara" förlorade med 4-2 utropades detta som en stor seger (för svensk idrott).

  Hoppas bloggosfären spottar upp sig och istället når riktiga resultat under 2009.

  Just det ja. Måste köpa din bok Hax. Kan man köpa den i en vanlig bokhandel (för pengar), eller måste man ladda ned eller köpa på postorder eller vad?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.