2009-01-28
FASS-förbud riskerar att spridas i EU
Europaparlamentet kommer inom kort att titta närmare på information om läkemedel. Detta är en fråga med massor av infallsvinklar – praktiska frågor, yttrandefrihetsaspekter, konsumentintresse, fri ekonomi och den fria rörligheten.
Till exempel tycker jag att reklamförbudet för receptbelagda läkemedel är befängt. Varför skall läkemedelsbolag inte få informera kunderna om sina produkter?
Nu när jag börjar skrapa lite på ytan i frågan, så upptäcker jag snabbt att det finns ännu värre och mer korkade regler kring läkemedelsinformation ute i Europa.
I Sverige har vi ju läkemedelskatalogen FASS, som listar alla preparat som är godkända i den svenska sjukvården. Den finns i två varianter, en för läkare och annat fackfolk och en speciell patient-FASS som har lite enklare språk och som är mer tillgänglig för oss lekmän. (Fass.se är för övrigt en av landets populäraste hemsidor.)
Men tänka sig – FASS (eller snarare dess motsvarigheter) är förbjuden i många EU-länder.
Skälen sägs vara att det offentliga och läkrarkåren inte gillar att folk lägger sig i vilka läkemedel de får (eller skulle kunna få).
Och nu när man bestämt sig för att ta ett helhetsgrepp på läkemedelsinformationen i EU – då kan man vara säker på att vissa länder kommer att försöka driva fram ett FASS-förbud i hela unionen.
Något som, uppenbart, är till nackdel för konsumenterna / patienterna och ett brott mot den fria rörligheten. För att nu bara nämna två invändningar.
Den goda nyheten är att den som fått Europaparlamentets uppdrag att ta fram rapporten om läkemedelsinformation är den svenske moderaten Christofer Fjellner. Och han är ju en enträgen vän av fri rörlighet, fri ekonomi, fri information och yttrandefrihet. Men räkna med att han kommer att få ordentligt med mothugg från the usual suspects.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Låter svenskt att motsäga sig reklam om apotekets produkter.
SvaraRaderaI andra EU-länder behöver man inte ens recept för att hämta ut sin medicin. (ex Spanien)
Där resoneras det så att vuxna människor kan avgöra om man har halsfluss eller inte.
Tänk om vi kunde ha det så här.
Kanelbullar är en sak, penicillin är en annan. Genom att inte fullfölja en kur mot just halsfluss på ett ansvarsfullt sätt, så medverkar man till att skapa resistenta bakterier. Vuxna människor inser inte alltid sådana dolda faror hur ansvarsfulla de är i övrigt.
SvaraRadera/RA
Anonym nummer ett, vad tror du att den höga andelen antiobiotikaresistenta bakterier i länder som Spanien beror på?
SvaraRaderaDet finns anledning att vara försiktig vad gäller läkemedel i allmänhet och läkemedelsbolag i synnerhet. Läkemedelsföretag är fortfarande företag som vill maximera sina inkomster, samtidigt som de säljer produkter som i väldigt små doser kan göra stor skada, både på människor och miljö.
SvaraRaderaSpeciellt läkemedelsbolagen verkar ha väldigt låg moral när det gäller marknadsföring och försäljning av sina produkter (se hur de marknadsför sig i u-länder).
Jag ser faktiskt många likheter mellan tobaksbolagen och läkemedelsbolagen :D
Men ja, det gäller att vara försiktig här. För mig som inte är insöad i politisk ideologi känns det väldigt märkligt hur ni politiska tänkare kan rättfärdiga (eller orättfärdiga) allt med värdeord utan någon egentlig tanke på de praktiska konsekvenserna. Men jag antar att det är er uppgift... :)
Det sista var bara en allmän noterig. Jag har inte tagit ställning till om tillåten reklam för receptbelagda läkemedel är bra eller inte.
"Där resoneras det så att vuxna människor kan avgöra om man har halsfluss eller inte."
SvaraRaderaStockholms läns landstings vårdguide:
"Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som beror på bakterier eller virus."
"Vid virusinfektioner hjälper inte antibiotika, men sjukdomen brukar läka inom en vecka utan behandling."
Det finns flera anledningar till att människors livslängd har ökat drastiskt under 1900-talet. En anledning är klorerat dricksvatten. En annan anledning är antibiotika.
Det är ingen slump att länder som har restriktiv lagstiftning angående antibiotika har lägre frekvens av antibiotikaresistenta bakterier än de länder som har liberal lagstiftning.
Ju mer antibiotika som används desto mer antibiotikaresistenta bakterier kommer man att drabbas av. Kan människor köpa antibiotika, utan recept, kommer de att köpa antibiotika för att behandla sjukdommar som inte kan behandlas med antibiotika (dvs virussjukdommar). Dessutom ökar risken att man använder antibiotika på ett felaktigt sätt vilket också ökar chansen för resistens. (Man tar antibiotika tills man känner sig frisk istället för att ta antibiotika tills samtliga sjukdomsalstrande bakterier är utslagna).
"Människor" kan inte avgöra om deras halsfluss beror på virus eller bakterier och därför ska "människor" (lekmän!) inte kunna köpa antibiotika hur som helst. Ditt argument för liberal lagstiftning är faktiskt ett argument MOT liberal lagstiftning.
Det här är en av anledningarna till att jag inte är nyliberal. Människor vet inte alltid sitt eget bästa..
"Läkemedelsföretag är fortfarande företag som vill maximera sina inkomster, samtidigt som de säljer produkter som i väldigt små doser kan göra stor skada, både på människor och miljö."
SvaraRaderaLäkemedelsföretagen har i princip slutat att utveckla nya antibiotika.
Det är ytterst kostsamt att utveckla nya läkemedel i och med att det ställs höga krav på att läkemedlen ska vara effektiva och säkra. Dessutom gör korta patenttider att man måste ha en hög avkastning för att man ska få lönsamhet i verksamheten (en stor del av läkemedlen som läkemedelsföretagen jobbar med kommer inte att nå marknaden). Därför föredrar läkemedelsföretagen säkra kort. Något som antibiotika inte är..
Nu var det i och för sig inte *recept* utan information denna bloggpost handlade om.
SvaraRadera(Visserligen tycker jag att man skulle kunna få köpa vissa lyxläkemedel, som Viagra, utan recept och utan läkemedelssubvention - så att folk slipper köpa fulpiller på nätet.)
Åter till informationen: Jag såg något om en undersökning som visade att 80% av de som sett läkemedelsreklam gjort en korrekt självdiagnos när de kom till läkaren för att få recept mot någon krämpa. Skall försöka hitta källan.
Information kan man knappast få för mycket av. De problem som finns löser man snarare med mer information.
Det vore väl bara bra om folk fick veta att det t.ex. är bättre att ta en TreoComp om man har halsfluss?
“Det här är en av anledningarna till att jag inte är nyliberal. Människor vet inte alltid sitt eget bästa..”
SvaraRaderaMen du menar att de vet andras bästa? Det verkar inte så logiskt. Dessutom, hur ska man förvänta sig att dessa människor som saknar rationellt egenintresse ska kunna välja andra irrationella människor för att representera dem, demokratiskt? Det synes mig att ditt argument är ett argument mot demokrati likväl som det är ett argument mot liberalism.
Fråga:
SvaraRaderaVilka länder är det som har FASS-förbud?
Min mor var receptarie (wikipedia), och jag växte alltså upp i en familj med mycket god info om läkemedel.
SvaraRaderaDet var inte till men för mig. Jag är inte ska-ska-ska-skadad :).
Och FASS hade jag - innan Patient-FASS fanns. När jag hade acne kunde jag själv läsa på om olika preparats hudverkan, tex. I samråd med läkare fann jag till slut lindring och undvek bieffekter.
Där fanns också mycket kul att läsa om gamla medicintyper som fortfarande skrevs ut av äldre läkare... skoj historier om detta kring middagsbordet ibland.
Om nutidens informationsbehov: FASS är en mycket vederhäftig källa, som är en helt nödvändig motvikt till mycket av dagens nätinfo.
Och till vissa gröna stafettläkares okunskap. Läkare förr var inte heller några orakel, men hade mer patientkunskap - höll i pinnen längre, s a s (t o m länge!).
Man måste antingen vara frisk, eller mycket påläst... osv, och det gäller tyvärr ännu mycket mer idag.
...
Re antbiotika 2 saker:
Det är som folk ovan sagt vikigt att genomföra en kur helt - så att man tar död pa alla bakterier och därigenom undviker att spara de något mer resistenta bakterierna (finns alltid en naturlig variation).
Men en sak till: det är viktigt att ta rätt antibiotika mot rätt bakterie. Vissa funkar bara inte, oavsett resistens, bara rent biologiskt. Detta kan man faktiskt läsa en hel del om i FASS.
Jag har träffat på läkare som gett fel antibiotika.
Man bör ocksa väga in vissa stammars mer utbredda resistenser, återigen för att minska risken för resistensökning. Bäst är att gå till en bra läkare.
Läkare och även apotekare vill naturligtvis behålla sitt informationsövertag gentemot konsumenten.
SvaraRaderaApotekare på kontinenten är antagligen den effektivaste lobbyinggruppen av alla, eftersom de i princip lyckats behålla 1500-talets lagstiftning intakt.
Att tillåta läkemedelsreklam direkt till slutanvändare skulle kunna få intressanta effekter. Till exempel skulle läkemedelsföretagen tvingas ange hur bra deras preparat är jämfört med konkurrerande preparat, något som idag inte sker.
"Låter svenskt att motsäga sig reklam om apotekets produkter.
SvaraRaderaI andra EU-länder behöver man inte ens recept för att hämta ut sin medicin. (ex Spanien)
Där resoneras det så att vuxna människor kan avgöra om man har halsfluss eller inte.
Tänk om vi kunde ha det så här."
Denna person bevisar tesen att det inte alltid är bättre när enskilda människor får bestämma själva. Tack för det! Det brukar sällan illustreras så tydligt.
"Att tillåta läkemedelsreklam direkt till slutanvändare skulle kunna få intressanta effekter. Till exempel skulle läkemedelsföretagen tvingas ange hur bra deras preparat är jämfört med konkurrerande preparat, något som idag inte sker."
SvaraRaderaUngefär som med tvättmedel idag? Den sakliga informationen ser vi fram emot. Bra också att betala pengar för att skrämma upp folk.
Läkemedelsreklam är problematiskt av många anledningar, inte minst för att det riskerar att ta över den objektiva vetenskapliga information läkare får. Om de blir påverkade kan man tänka hur mycket lättare det är att vilseleda konsumenter.
SvaraRaderaEn bloggande psykiatriker skriver sina reflektioner om det här: http://psykiatern.blogg.se/2009/january/lakemedelsforetagen-lakarna-och-patienterna.html
Jag hör till dem som är skeptiska mot läkemedelsreklam eftersom de potentiella skadorna av felaktig användning av läkemedel är stora, och jag tenderar att misstro läkemedelsföretag mer än andra företag (vilket måhända inte är en fullt rationellt grundad uppfattning).
SvaraRaderaMen: om läkemedelsreklam ska få finnas, så MÅSTE den riktiga FASS finnas tillgänglig för allmänheten, som i Sverige. Vad läkemedelsföretagen drömmer om är ju den europeiska modellen, där de får göra reklam fritt samtidigt som den korrekta faktabasen undanhålls allmänheten och light-FASS utan jobbiga biverkningar är det enda som erbjuds.
När man vill frånta allmänheten FASS är det vansinne att plädera för läkemedelsreklam.
Angaende "light-FASS utan jobbiga biverkningar"...
SvaraRaderaHär är exemplet från ett interferon-preparat (de två sällsyntaste kategorierna):
Sällsynta (förekommer hos 1 till 10användare av 10 000): Lunginflammation, herpes, blodbildspåverkan, t ex agranulocytos (se nedan), autoimmun sjukdom (tillstånd med inflammation och/eller vävnadsskada då kroppen attackerar sina egna celler), akuta överkänslighetsreaktioner (med symtom som nässelutslag, lokala svullnader i huden, andningssvårigheter), förändringar i sköldkörtelfunktionen, högt blodsocker, självmord, självmordsförsök, självmordstankar, koma, blodkärlsförändringar (blodpropp, blödningar) i hjärnan, kramper, övergående impotens, hjärtstillestånd, hjärtinfarkt, kronisk hjärtsvikt, lungödem, blåaktig hud, läppar och slemhinnor (på grund av nedsatt syresättning av blodet), kärlinflammation, andnöd, hosta, ökade tarmrörelser, förstoppning, sura uppstötningar, tryckkänsla i mellangärdet, väderspänning, inflammation i bukspottkörteln, leverpåverkan t ex leversvikt, hudutslag, torr hud och slemhinnor, näsblod, rinnsnuva, systemisk lupus erytematosus (SLE; sjukdom med bl.a. hudutslag, ledbesvär, njur- och blodpåverkan), inflammation i lederna, akut njursvikt (främst hos cancerpatienter med njursjukdom), nedsatt njurfunktion.
Mycket sällsynta (förekommer hos färre än 1 användare av 10 000): Idiopatisk trombocytopen purpura (små blödningar i hud och slemhinnor), sarkoidos (sjukdom med inflammatoriska symtom såsom feber, allmänpåverkan, ledvärk och röda ömmande svullnader på underbenen), diabetes mellitus (sockersjuka), ökade blodfetter, återfall av magsår, blödning i magtarmkanalen, reaktioner vid injektionsstället inklusive mycket sällsynta fall av vävnadsdöd.
...taget alltsa fran patient-FASS pa nätet ("FASS.se FÖR ALLMÄNHETEN").
SvaraRaderaAj då, FASS-light var verkligen inte så tillrättalagd som jag trodde!
SvaraRaderaSå vad läkemedelsbranschen kommer att lobba igenom hos EU blir väl att få bort denna skrämselalstrande produkt också.
När det gäller storsäljande mediciner som SSRI (antidepp) och andra saker som skrivs ut för psykiska åkommor av både psykiatrer och allmänläkare utan att det går att kolla med blodprov eller annat säkert instrument att patienten faktiskt lider av någon sorts brist på signalsubstanser så kan man inte lita på FASS och inte på företagens broschyrer och reklam, utan jag kollar alltid med en sajt som heter crazymeds.us - där finns synpunkter och länkar till info soch nyheter om läkemedel samlat och analyserade. Läs gärna boken "Pillret" av Ingrid Carlberg så får man lite insikter i hur det fungerar med hur effekter och biverkningar rapporteras till FASS och hur Läkemedelsverket säljer sina tjänster inom EU.
SvaraRaderaFjellner, our hero.
SvaraRadera