2009-03-03

FRA: Håller vi kanske på att vinna?


En av tisdagens nyheter har fått mig att gå och fundera hela dagen.

Det är SR Ekots avslöjande om att statsminister Fredrik Reinfeldt överväger att ge Säpo rätt att bedriva egen signalspaning. Länk»

Två – helt olika – tolkningar:


1. Reinfeldt överger överenskommelsen om FRA 2.0.

Detta är kanske den mest troliga tolkningen. Och man kan fråga sig vad det är för vits med en överenskommelse om att stänga "FRA-shopen" om dess tidigare kunder får rätt att bedriva avlyssning på egen hand.

I så fall är 15-punktsöverenskommelsen, FRA 2.0, död. Då har Camilla Lindberg (fp) & Co blivit lurade.

Och då måste de helt enkelt rösta nej till FRA när avslagsmotionerna kommer upp till behandling i riksdagen.

Detta är en tolkning som många bloggare gör i dag. Det är som sagt mycket möjligt att den är korrekt.


2. Reinfeldt trevar efter en spelöppning.

Som jag skrev i denna bloggpost härom dagen så behöver regeringen ett sätt att komma ur FRA-träsket utan att helt förlora ansiktet.

Reinfeldts utspel kan vara ett försök till just en sådan spelöppning.

Jag skrev även att en möjlighet vore att ge den avlyssning som krävs för kontraspionage och rikets säkerhet till Säpo – och att renodla den rent militära signalspaningen, lämpligtvis hos försvaret. Vilket även ger demokratiska bonuspoäng genom att man skiljer på polisiär och militär verksamhet.

Är det kanske det Reinfeldt nu försöker göra?

Det är inget stort problem om Säpo får sköta sin egen avlyssning, inom de regelverk som finns i dag. Jag citerar mig själv "Dessa kontrollfunktioner är ju trots allt utarbetade utifrån konkreta exempel på missbruk och bör vara någorlunda väl fungerande. Man kan lära av sina misstag."

Och om Säpo tas ut ur ekvationen – vad återstår då?

Jo, om vi stannar kvar vid FRA 2.0-uppgörelsen, den militära signalspaningen och politisk spaning på regeringens uppdrag.

För ren militär signalspaning behövs ingen inkoppling av telekablarna till FRA!

Och att motivera FRA-lagens automatiserade massavlyssning av svenska folket med att regeringen är nyfiken – det varken håller eller räcker. Då är det inte längre möjligt att motivera att all data- och teletrafik som passerar landets gränser kopieras över till FRA. Då skall kablarna inte kopplas in över huvud taget.

Summa sumarum: Säpo får sköta sitt, på sitt håll. Och FRA (eller ännu hellre militären) får sköta den militära signalspaningen. FRA-lagen från förra sommaren kan upphävas. Och resten tror jag kan ordnas utan att en enda ny lag behöver stiftas.

Detta är en utväg som regeringen kan välja – utan att förlora ansiktet!

Och det kanske är den enda möjliga utvägen:
  • Om regeringen hoppar av FRA 2.0, då tappar den greppet om frågan helt och hållet.
  • Remissrundan om FRA 2.0 har gjort situationen ohållbar för regeringen. Vissa remissinstanser protesterar högljutt över bristande integritet och rättssäkerhet. Andra (t.ex Säpo) protesterar bestämt mot att uppgörelsen inte ger dem de möjlighet att bedriva den spaning via FRA som de anser att de måste ha. Detta går inte att få ihop till en vettig proposition. I vart fall inte utan att offra något viktigt.
  • Regeringen måste också vara medveten att FRA – som den civila myndighet den är – inte bara måste leva upp till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, utan även till reglerna för EU:s inre marknad. Vilket den inte kommer att kunna göra.
  • Så om regeringen hänger fast vid FRA-lagen, då kommer den att gå till prövning i både Europadomstolen och EG-domstolen, där det är troligt att den faller.

Alltså:

1. Riv upp FRA-lagen.

2. Ge den rent militära signalspaningen till försvaret. (Eller låt FRA enbart syssla med militär signalspaning.)

3. Låt Säpo hantera den avlyssning som rör kontraspionage och rikets säkerhet i ett icke direkt militärt perspektiv.

Då är nästan alla problem lösta!

Försvaret får sitt. Säpo får sitt. Och den civila polisen har redan mer än tillräckliga möjligheter att bedriva den spaning och avlyssning den behöver.

Visst, någon hamnar med Svarte Petter. I detta fall regeringen. Den kommer inte att kunna använda FRA som lekstuga för politisk övervakning. Vilket är något som i vart fall jag skulle vara mycket nöjd med.

Detta är en möjlighet! Men kan detta alternativ flyga? Ja, det beror helt och hållet på om det tas upp och förs fram på andra bloggar, i media och i samhällsdebatten. Och det måste i så fall ske just nu, medan bollen fortfarande är i spel.

Och om någon som har något att säga till om i de borgerliga politiska kretsarna läser detta: Ta chansen! Ni kan bli av med en riktig politisk surdeg. Ni kan göra det och samtidigt behålla en del av er värdighet och ert förtroende. Men ni måste göra det rätt omgående. Om ett par dagar kan spelplanen vara förändrad igen.


Uppdatering: Bloggen Mina Moderata Karameller kommer med ytterligare en intressant pusselbit – som skulle kunna tyda på att vi faktiskt är på väg mot scenario 2.

Uppdatering 2: I Affärsvärlden är Per Agerman rätt säker på att det är scenario 1 som gäller.

21 kommentarer:

  1. Så ska vi intemissa att Obama rivit upp Bush gamla avlyssningsdokument...

    http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2009/03/obama-river-upp-bush.html

    kan finnas möjligheter

    SvaraRadera
  2. Vi kan ju hoppas att Reinfeldt är rationell och gör det du föreslår. Inget i hans beteende hittills i denna fråga tyder dock på annat än en "segra eller dö"-attityd. Så jag tippar att vad vi kommer att få se är ett förslag om att FRA 2.0 går igenom med tillägget att SÄPO dessutom får bedriva en del "signalspaning" vars natur man inte närmare går in på. Så tvingar man Camilla m fl att böja sig. Och sen ger man SÄPO en kabel till samverkanspunkten.

    SvaraRadera
  3. Om regeringen ger upp FRA-lagen självmant kommer de inte tappa ansiktet. Lagen är för impopulär för att någon ska bry sig om att regeringen har bytt åsikt. Om de däremot ska ha en ny omröstning i riksdagen och regeringens förslag faller så tappar de ansiktet.

    Det jag inte fattar är varför de inte ser "the big picture". Under den här mandatperioden är det bara ett enda lagförslag som har möts med stora demonstrationer framför riksdagen, miljontals brev till riksdagsledamöterna, fördömande från samtliga ledarsidor, lett till kalabalik i riksdagen, protester från alla ungdomsförbund osv.

    Varför inte bara släppa det? Varför kämpa på med en dåres envishet i den här frågan? Det kan ju inte vara för att driva igenom FRA-lagen som regeringen ville komma till makten?

    SvaraRadera
  4. Det är nog närmare: allt lika + SÄPO ska få utökade befogenheter.

    Tyvärr

    SvaraRadera
  5. Fy vad vad jag är trött på EU!!
    Önskar att någon av de stora länderna vill dra sig ur, snarast.
    Sverige kommer ju inte följa med då de är eu-troende.
    Skit i politiken: fri handel, fri rörlighet med i stort sett allt, förutom det som är olagligt i dagsläget.

    SvaraRadera
  6. Vad spelar det för roll huruvida det är Abwehr (FRA) eller Gestapo (SÄPO) som avlyssnar alla svenskars privata kommunikation? Vad hurrar HAX:en över egentligen?

    Har han kanske spenderat för mycket tid i Bryssel för kunna att se sakfrågan genom all taktisk dimma...

    SvaraRadera
  7. "Vad spelar det för roll huruvida det är Abwehr (FRA) eller Gestapo (SÄPO) som avlyssnar alla svenskars privata kommunikation? Vad hurrar HAX:en över egentligen?"

    Att kablarna inte dras in till staten.

    Att alla svenskar inte riskerar att drabbas av automatiserad massavlyssning.

    Att människor som inte är misstänkta för något brottsligt inte heller skall avlyssnas.

    Att staten inte skall syssla med massavlyssning i förebyggande syfte.

    Att staten inte skall kunna bedriva åsiktsregistrering genom att bygga sociogram.

    Typ.

    SvaraRadera
  8. Bull, HAX, bull!

    Same shit, different words on the medals of the inspecting officers!

    Degenerera inte hela denna fråga till VILEKT statligt organ som ska spionera på oss alla. Behåll ditt fotfäste vid att staten INTE ska ägna sig åt sånt överhuvudtaget! Snälla, gör det...

    GeSÄPO och FRAsi är two sidor av samma mynt. De har i åratal kämpat om att få denna makt mot alla undersåtar. GeSÄPO förlorade, FRAsi vann. På grund av mediastormen har maktbalansen vankat lite över åt andra hållet och GeSÄPO doftar morgonluft.

    Nu verkar som om *det värsta av alla scenaria* nu kan inträffa, nämligen att GeSÄPO och FRAsi slår sina påsar samman. Då har alla vi undersåtar verkligen lidit ett mycket svårare nederlag än vad någon av oss hade kunnat föreställa sig för bara några månader sen...

    SvaraRadera
  9. Rätt HAx Rätt.

    Ett snille til politisk hjärna du har.

    Men du är lite för godtrogen mot staten runt kanterna än.

    SvaraRadera
  10. Håller med Augustsson,
    I samband med överenskommelsen i september 2008 kom man överens om att utreda polisens tillgång till signalspaning. Det kan alltså bli FRA 2.0 + signalspaning av polisen. Det strider inte mot överenskommelsen.

    SvaraRadera
  11. Jag har ett par frågor.

    1. Hur ser öppenheten ut för SÄPOs spaning? Blir tidigare spaning offentliga dokument efter en viss tid?

    2. Borde inte alliansen kunna spela demokrati-kortet om det gör det riktigt snyggt? Att de fortfarande tror att vi lever i en farlig värld och behöver beskydda oss, men att som demokratiskt valda representanter måste lyssna till uppbådet kring FRA?

    SvaraRadera
  12. Är det ingen som tror att Fredriks son har med saken att göra? SÄPO är nog mer kontrollbara än vad FRA är i vissa känsliga frågor.

    SvaraRadera
  13. "Men du är lite för godtrogen mot staten runt kanterna än."

    Håller med!

    "Det kan alltså bli FRA 2.0 + signalspaning av polisen."

    Håller med!

    Det skulle vara bra är att vi (från PR-byrån) slutar vara så naiva!

    SvaraRadera
  14. Tolgfors viker ut sig:
    "Bland annat ser jag att någon blogg påstår att också regeringen skulle haft PR-byråer inkopplade i FRA-frågan. Så var det inte alls."

    Vi har ju egna kanslier, varför gå och betala till kompisarna i onödan.
    FRA skriver så bra, Åkesson är en klippa.
    /Bo Bengtsson, säpogranskad, frikänd

    SvaraRadera
  15. "Hård kritik mot FRA-lagen"

    från Stats-Couranten!

    Vi känner deras agenda nu, så nu kan vi antecipera!

    Bara får mig att tro något är på gang igen, och vi kommer att tas i baksidan igen, med byxorna ner.

    Det har hänt varje gång hittills!

    SvaraRadera
  16. Inte helt otänkbart att regeringen överväger att släppa frågan, i och med att den orsakat så mycket skada som den gjort. Håller annars med Neoliberal agenda till fullo; -varför i hela småland trycker regeringen på med detta, trots att så många är emot? Om ingen uppenbarligen blir nöjd med resultatet, varför driva frågan? En annan tycker nämligen att regeringen bör lägga sin energi på viktigare frågor än att skapa ett nytt stasi; som att säkra energiförsörjningen, kontra finanskrisen, försöka vinna nästa val och så vidare, men jag kanske bara är naiv.
    Den långsiktiga faran är enligt mig att FRA-debatten suger energi ur borgligheten, och detta kommer att ligga i fatet för denna under nästa val...

    SvaraRadera
  17. Du Hax, det var en analys som verkar vettig.
    (Undrar på vems blogg jag skrev om detta, men inte var det min egen.)

    Det kan bli vilket scenario som helst av dessa två av dig skissade.
    Det man kan hoppas på är att det är menat som en öppning. Och att rätt personer nappar på det.

    Regeringen kan vinna att frågan kommer bort fr dagordningen som ett ständigt plågoris.
    Och rätt skött kan det bli riktigt bra, dvs om regeringen släpper prestigen och reder ut det på det sätt du skissat.
    Underrättelseverksamhet bör vi ju ha, men den ska vara riktad mot verkliga hot, inte massavlyssning och inte så den kränker den personliga integriteten eller rättssäkerheten etc.

    SvaraRadera
  18. Juridiska detaljer ger jag mig inte in på, sånt kan HAX bättre än jag.

    Viktig är att passa på och aktiverat detta fält, som sen ett halvår tillbaka ligger i träda.

    Nu har ett halvår gått sedan Stormen, och jag frågar mig: finns anledning att byta ståndpunkt? Har vårt förtroende för Makten ökat? Borde den? INTE, vad jag kan se. Parollen lyder därför alltjämt klart och entydigt:
    .
    RIV UPP FRA-LAGEN!

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  19. Läste hos Mark Klamberg den 24 febr när han bloggade om fakultetets yttrande (i kommentarsfältet) följande:
    "Tor, Jag tror absolut att bloggosfären spelat roll för vilka frågor som kommit upp. Några reella förändringar kan vi inte hoppas på, utan att jag tror att dessa remissvar på sin höjd kan tvinga fram några klargöranden från regeringen."

    Och det var före DN:s drapa, som med all säkerhet håller på att få tolkningsföreträde inne i Riksdagshuset om inte moteld anläggs.

    Läste också i Från Riksdag & Departement att JK öppnar upp för avlyssning i inhemsk trafik.

    SvaraRadera
  20. "Och om någon som har något att säga till om i de borgerliga politiska kretsarna läser detta: Ta chansen! Ni kan bli av med en riktig politisk surdeg. Ni kan göra det och samtidigt behålla en del av er värdighet och ert förtroende. "

    Nu fattar jag ingenting. Vilken värdighet? Vilket förtroende?

    SvaraRadera
  21. FYI. Jag har hört att svenska polisen inte får använda webbverktyg som ICQ och Gmail i sin egen verksamhet. Orsaken ska vara att dessa direkt skannas av NSA och att de därför inte får användas av säkerhetsskäl.

    Kul om någon kan bekräfta det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.