2009-04-21

Ännu en EU-skandal som svenska media tycks ha missat...

EU-valet närmar sig med stormsteg och svenska media börjar bli förstrött intresserade av vad som sker i Bryssel. Men som regel inte så mycket mer. Det svala intresset leder i sin tur till att de svenska väljarna hålls lyckligt ovetande om vad som sker. Tyvärr.

En historia som är riktigt stor i England och Tyskland handlar om Europaparlamentets pensionsfond. Men i svenska media är det, vad jag kan se, helt tyst. Vilket är lite märkligt, med tanke på att debatt om bonusar, pensioner och fallskärmar tycks vara något av en svensk nationalsport.

Så här...

Det finns en pensionsfond för europaparlamentets ledamöter. Att vara med i den är frivilligt.

I denna fond kan ledamöterna placera en del av sin lön. (I själva verket använder vissa av de folkvalda pengar från kontorsersättningen, det vill säga bidraget för kuvert, kopiering och assistenter, för detta sparande.)

För varje euro som en ledamot sparar i fonden, så skjuter EU till lika mycket. Det innebär alltså att de pensionssparar med pengar som egentligen inte är deras – och att de sedan får lika mycket till i present av skattebetalarna.

Detta är i sig rätt upprörande. Men det blir värre.

Delar av pensionsfondens kapital har via omvägar placerats hos Bernard Madoff. Det vill säga en av finansvärldens värsta skojare, som ju nu har avslöjats. Och med honom gick många miljoner euro av ledamöternas pensionsfond upp i rök.

Rätt åt dem, kan man tycka. Men tro inte att det är slutet på historien.

I Europaparlamentet diskuterar man nu om EU skall pynta in de pengar som pensionsfonden har förlorat under finanskrisen, speciellt då på grund av Madoff-skandalen! Totalt sägs det handla om hundratals miljoner euro.

Japp. Du läste rätt. Pensionssparande med pengar ur kontorskassan. Omedelbar fördubbling av sparkapitalet med skattemedel. Och nu överväger man alltså att täcka de förluster som pensionsfonden har gjort med ännu mer skattepengar från EU.

Frågan har varit uppe i budgetkontrollutskottet, där bland andra svensken Christofer Fjellner (m) har varit med om att stoppa förslaget. Guldstjärna till honom.

Men det verkar inte som om det räcker. Frågan bubblar nu på en högre nivå i EU-parlamentet. En kvalificerad gissning är att politikernas girighet kommer att segra – och att skattebetalarna kommer att få stå för notan.

Varför har svenska media inte skrivit ett ord om detta? De måste ju veta, eftersom utländska tidningar har skrivit spaltkilometer om denna skandal.

Vilka ledamöter som är med i Europaparlamentets pensionssparande är hemligt. Men man kan ju passa på att fråga kandidaterna, nu under EU-valrörelsen...


Läs mer på Open Europes blogg, som även har en lista över några av de ledamöter som är med i pensionsfonden.

34 kommentarer:

 1. Enligt Open Europe-blogginlägget så skjuter skattekollektivet till "£2 for every £1 from the MEP" - inte 1:1.

  Det gör ju inte saken bättre...

  SvaraRadera
 2. Man tar sig pannan. Märkligt att man inte hört nåt om detta i svensk media.

  Men hatten av för Fjellner!

  SvaraRadera
 3. Svenska journalister tycker nog bara att det är jobbigt att Sverige är med i EU, sett ur detta perspektiv.

  Föreställ er bara om anställda på sina trygga små arbetsplatser runt om i lilla Sverige fick sitt arbetsområde och dito arbetsuppgifter och ansvarsområden utökade på samma relativa sätt...till samma lilla sketlön.


  /LD

  SvaraRadera
 4. Du som är så verksam i övrigt, kan inte du (eller få nån bekant att göra) starta en ordentlig internetsida mot övervakning och reglering i de flesta former?
  Där världen kunde berätta vad de utsatts för inom just övervakning och avlyssning..
  Eller åtminstone en svensk..

  Eller finns det redan?
  Upplys mig!

  SvaraRadera
 5. Konstigt, Peter Wolodarsky skrev ju nyss i DN att bloggar/webb är värdelöst. Det krävs pappersmedia/journalister för att något av värde ska komma fram.
  Konstigt, Peter W.

  Slutsats: Pengasvindel i EU inte viktigt? Endast Sverige svenska pensioner har? DN vet bäst!

  SvaraRadera
 6. Det känns verkligen som EU är av politiker för politiker..

  EU bort, frihandel fram.

  SvaraRadera
 7. Varför skriver inte svensk media om detta? Gjorde en enkel sökning bland europeisk media där i princip varje tidning nämner detta.

  Vad håller korrarna på med där nere?!

  Är Rolf Gustavsson fortfarande full eller? Om han kunde slita blicken från botten av vinglaset och sluta med sina navelskådande krönikor i SvD och ägna sig och lite hederlig journalistik kanske svenska skattebetalare skulle få nys om detta! Guldstjärna till dig som uppmärksammar detta!

  SvaraRadera
 8. Man har slutats förvånas över EU's jävla spektakel.

  Tack och lov för Fjellner, han verkar vara en av få med fötterna på jorden.

  SvaraRadera
 9. Du borde lista de svenska journalister som arbetar för svenska medier i Bryssel så kunde vi vanliga dödliga maila dem och fråga vad i helleflundra de håller på med?!

  SvaraRadera
 10. Rolf Gustafsson skulle ALDRIG skriva någon som skulle riskera att skada EU:s anseende.

  SvaraRadera
 11. Enligt listan har två svenskar varit med. Charlotte Cederskiöld (m) och Lena Ek (c). Cederskiöld hade lämnat programmet 2007 men Lena Ek var kvar då. Om hon är det fortfarande är som Hax påpekar strikt hemligstämplat.

  Se till att fråga Ek om detta!

  SvaraRadera
 12. Är det inte dags att inse att den viktigaste frihetsfrågan är att gå ur EU. NU.

  SvaraRadera
 13. Jag uppmanar alla att rösta på ett EU-fientligt parti den 7/6....nämligen Sverigedemokraterna!!
  /HenrikP.

  SvaraRadera
 14. Jan Guillou eller Uppdrag Granskning-gänget borde fråga de svenska EU-parlamentarikerna om de är med i detta sparande.

  Politiker vet att dessa journalister sällan ställer frågor de inte vet svaret på. Alltså kommer inte särskilt många av dem våga ljuga...

  SvaraRadera
 15. Varför slutar man aldrig förvånas över alla idiotiska tilltag och regler/lagar innom EU?
  Jo därför att nästan allt som sker innom EU:s korridorer är "AB Bluff&Båg". Vi blir lurade dag ut o dag in o det tar aldrig slut!
  Jag hörde igår att EU (läs Frankrike o Tyskland) vill ha en gemensam skillsmässolag??!! Det har en gång förkastats (Sverige sade då blankt nej) men nu kommer skiten upp igen, det skall bara gå igenom..det har Tyskarna o Fransmännen bestämt. Alltså, jag ångrar mer o mer att jag röstade FÖR EU den där gången, hur många idiotiska lagar skall dom genomföra igentligen? Denna jävla "lekstuga", nu måste vi medborgare snart sätta stopp för dårskaperna! Jävla parasiter är vad dom är! med M Wallström i spetsen! FY FAN alltså.

  Nic

  SvaraRadera
 16. Tror knappast SD är ett bra alternativ Anonym 21 april, 2009 13:09.

  Det är ett typiskt "vi rättar oss efter linjen nu och tar del av skattepengarna parti"

  De kommer med andra ord bli EU positiva efter ett tag. Det är väldigt få partier där ute som faktiskt bryr sig om politik, de flesta är ute efter karriär, vilket parti de tillhör spelar inge roll för dem.

  SvaraRadera
 17. Ganska rutten värld vi lever i numera. Eller kanske har det alltid varit så utan att alla hade insyn.
  Jag har tappat tron på politiker,för så fort de har fått makt börjar de arbeta för eget intresse. Få är de som kan räknas till undantag.

  SvaraRadera
 18. Jag tror inte Jan Guillou rör vid frågor som redan varit uppe. Blir inget scoop då.

  Här är planen:

  Vi upphör genast att dryfta något som rör eu i bloggar och twitter. Väntar 3 år på att Jannes grävande journalistik ska vaska fram något.
  Någon gång kring 2012 kan vi sen gå ner till tidningskiosken och se löpet:

  Aftonbladet avslöjar: Vi är med i EU!
  Vanja Lundby Wedin: Jag visste ingenting.


  /Smen

  SvaraRadera
 19. Självklart skriver inte svenska medier om detta. De vill ju inte att opinionen ska svänga. Tänk om svenskarna skulle få för sig att vilja gå ur EU? Hemska tanke...

  /Delysid

  SvaraRadera
 20. STYR unna dette patetiske forsøket !

  SvaraRadera
 21. Ekot tog precis upp det i sin 15:45-sändning. Man hade en intervju med Fjellner där han var mycket kritisk till att EU-politikerna räddar sitt eget skinn i kristider.

  Tydligen så är det de konservativa som står bakom förslaget.

  SvaraRadera
 22. Alla parlamentariker som är med finns på Open Europes lista. Du kollade den bara inte ordentligt. På sidan 1 i excellfilen kan man se vilka tre svenska EU-parlamentariker som är med, eller har varit med, december 2007:

  Moderaten Charlotte Cederschiöld, Centerpartisten Lena Ek och folkpartisten Olle Schmidt.

  Mikael glömde eller hoppade över Olle i kommentaren ovan.

  SvaraRadera
 23. Ilona: "Moderaten Charlotte Cederschiöld, Centerpartisten Lena Ek och folkpartisten Olle Schmidt."

  Charlotte Cederschiöld lämnade pensionssystemet redan på 90-talet.

  SvaraRadera
 24. Anonym 13:09: "Jag uppmanar alla att rösta på ett EU-fientligt parti den 7/6....nämligen Sverigedemokraterna!!"

  Det blir säkert bättre då, eller inte. Flera av de mest framträdande EU-kritikerna i parlamentet är med i det förmånliga pensionssparandet. Varför skulle Sverigedemokrater vara mindre korrupta än till exempel ledamöter från United Kingdom Independence Party, UKIP? Junilistans ledamöter delar nu grupp med UKIP, men de kanske blir avlösta av Sverigedemokraterna efter valet. Haverister brukar ju ty sig till varandra.

  SvaraRadera
 25. Vilka ledamöter som är med i Europaparlamentets pensionssparande är hemligt. Det där är min favorit. För rikets säkerhet, får man väl anta.

  SvaraRadera
 26. Såklart att det är den konservativa gruppen som ligger bakom detta. De ligger bakom i princip alla de dummaste förslagen och innehåller de mest korrupta ledamöterna

  SvaraRadera
 27. Ursäkta frågan....men vad är alternativet att rösta på om SD nu inte faller på de anonyma kommentarernas läppar här...Vänsterpartiet? ..inte det!
  trodde väl det också.Vafan klagar ni då för? och sedan röstar ni likadant som alltid förut (eller inte alls).
  Säga vad man vill om SD men inte har de inte svängt i någon fråga såhär långt, eller? Ge dem en chans i EP-valet!
  /HellBoy

  SvaraRadera
 28. Man häpna, det behövs en dackefejd på Europa nivå!

  Detta bevisar min tes om att större aldrig är bättre och att dessa megastora organisationer skapar megalomaniacs!

  SvaraRadera
 29. Fucking hell! Jag visste att EU var vansinnigt, men detta är ju bara FÖR mycket.

  All heder åt Fjellner, som vanligt.

  /Jacques Pot

  SvaraRadera
 30. Oberoende EU-kritiker21 april, 2009 19:52

  Junilistans Nils Lundgren, vice ordförande i budgetkontrollutskottet, nämner HAX inte - utan bara Fjellner (M). Kan det bero på att Fjellner brukar annonsera på denna blogg?

  Lundgren har ju luskat fram en hel del mygel, och en del som t.o.m. den belgiska polisen granskar ...

  SvaraRadera
 31. Jag är inte förvånad. Ett stort tack till dig Henrik A. som gör de omersättliga journalisternas arbete. Om Peter Wolodarsky får veta detta kommer han säkert snart och kräver dig på skadestånd för att du skadar papperstidningarna genom att otilbörligen tillskansa dig information som bör tillhöra DN.
  Skulle alldrig komma på tanken att rösta i EU-valet för att ge de politiker som nekade mig att rösta om konstitutionen legitimitet i EU.

  SvaraRadera
 32. Madoff. EU visar pedagogiskt att det inte blir bättre om politiker och byråkrater sköter investeringsbeslut.
  /Berra

  SvaraRadera
 33. Jag saxar ur avlidne Kurt Lundgrens utmärkta blogg för cirka ett halvår sedan:

  EU-parlamentarier får, förutom ansenlig lön:
  1. Något som kallas allmänna utgifter 42.020 kr per månad. För kontor, telefon+porto, dator, etc. på hemorten.
  Kan gärna vara ett rum i det egna hemmet !
  2. Reseersättning t.o.r. Straßburg/Bryssel inklusive måltider i sammanhanget !
  3. Resebidrag 41 480 kr/år. Gäller för "andra resor" ledamöten har lust till.
  4. Traktamente 2 980 kr/dag vid sammanträden i Straßburg/Bryssel.
  Om närvarolistan skrivs på. Vilket ofta är det enda man gör på fredagen. Sedan flyget direkt hem !!!
  5. Vid resor utom EU: Hotel + Frukost + 1 490 kr per dag till middag + kvällsmat. Om man tar "dagens rätt" blir lätt en tusenlapp över. Per dag !!
  6. Betalda assistenter, tex. maken, en kusin eller en broder, 175 400 kr per månad. Netto !!!
  Resekostnader, socialförsäkringsavgifter och skatt som betalas för assistenter kan också ersättas direkt till ledamoten mot uppvisande av kvitterade fakturor.
  7. Som EU-parlamentariker har du världens bästa pensionsvillkor: Om du betalar in ca 9 000 kr i månaden i avgift lägger EU till det dubbla.
  Du har fri olycksfallsförsäkring, fri reseförsäkring och fri livförsäkring. Alla i din familj får gratis glasögon, kontaktlinser och tandvård. EU-parlamentarikern och hans familj kan också få fri vattenterapi, lerbad och akupunktur.

  Allt utan något som helst ansvar. För vem bryr sig om åt vilket håll bananer är böjda ?

  Vänligen
  Tjalle

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.