2009-04-18

EU: Fulspel om förlängd upphovsrätt

Som jag kunde berätta tidigare i veckan, så kommer Europaparlamentet att rösta om förlängd upphovsrätt för inspelad musik – från 50 till 95 år – redan på onsdag nästa vecka.

Parlamentets ledamöter fick veta detta i torsdags, den dag de flesta av dem reser hem över helgen. Och sessionen nästa vecka börjar på tisdag. Deadline för ändringsförslag är samma dag, tisdag.

Detta kommer att göra det väldigt svårt för ledamöterna att hinna få ihop de ändringsförslag som krävs för att stoppa förslaget. Tveka inte om att detta är medvetet fulspel. Läs mer om den saken hos Christofer Fjellner (m).

Därför är det nu viktigt att vi ligger på i denna fråga. Jag tror att vi har de flesta svenskar på rätt sida – för ett nej. Därför vore det väldigt bra om fler kunde maila till ledamöter från andra länder.

Bakgrundsmaterial & argument:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Johanna Nylander | Christofer Fjellner | Sound Copyright

Europaparlamentets dokument i ärendet.

Och det skall – i rättvisans namn – tilläggas att infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) denna gång har hamnat rätt i ministerrådet. Där har hon slagits för den svenska linjen, det vill säga nej till en förlängning.

7 kommentarer:

 1. HAX!
  Har du ngt grepp om det dokument som Dennis N refererar till i en kommentar till Madde Sjöstedts blogg igår, om upphovsrätten.
  Om det föreslår förkortad upphovsrättstid, och återgång till upphovsmannen efter viss tid (dvs fr t ex skivbolaget): ?

  http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/04/17/ny-lagstiftning-for-internet-ar-akut/

  SvaraRadera
 2. ahh... dessa länkar kanske är bättre för att läsa detta.

  http://www.edri.org/campaigns/copyright

  och
  http://www.edri.org/docs/edri_copyright_consultation.pdf

  SvaraRadera
 3. Jag har mailat alla de spanska parlamentsledamöter som satt ut sin mailadress på sidan du linkade till. Ett kort och förhoppningsvis välformulerat mail på spanska. För vad det är värt.

  Här gäller de många bäckarnas princip.

  SvaraRadera
 4. http://www.youtube.com/watch?v=6T3D-HYnIAc

  en finsk snubbe som går igenom argumenten för utökningen. han är inte alls särskilt glad eller nöjd

  SvaraRadera
 5. Varför inte baka in patenttiden i samma paket. För visst vore det fiffigt även med 95 års patentskydd! Vafan ta med preskriberingstiden för alla brott också, och alla skulder.

  SvaraRadera
 6. Hallå Lars-Erick, den korrekta länken till min kommentar om EDRI:s förslag till reformering av upphovsrätten skall vara:

  http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/04/17/krav-till-regeringen-modernisera-upphovsratten-pa-internet/

  EDRI:s förslag skrevs redan 2004, men är mer aktuellt än någonsin.
  I förslaget finns inspiration att hämta till en moderniserad upphovsrättslagstiftning.

  Förslaget är framtaget av EDRI, European Digital Rights (EDRI), som en del i konsultation till EU-kommissionen om reformering av upphovsrätten.

  EDRI föreslår ett antal reformer av upphovsrättslagstiftningen. Bl.a att upphovsrätten skall gälla ett mycket begränsat antal år och att denna skall återgå från skivbolag till artist efter ett antal år o.s.v.

  EDRI answer to consultation on EU copyright legislation:
  http://www.edri.org/campaigns/copyright

  Själva skrivelsen till EU-kommissionen;
  http://www.edri.org/docs/edri_copyright_consultation.pdf

  Dessa reformer skulle stimulera och gynna samhällsutvecklingen på en mängd områden. Och lösa stora delar av knuten kring upphovsrätten och Internet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.