2009-04-22

EU: Mer om förlängning av upphovsrätten

Lite mer om EU:s planerade förlängning av upphovsrätten för inspelad musik, från 50 till 95 år...

Omröstningen ryktas ske mellan kl 12 och 13 under torsdagen.

Ministerrådet har presenterat en kompromiss som går ut på att upphovsrättsstriden förlängs till 70 år.

Christofer Fjellner (m) har fått tillräckligt många ledamöter att skriva på ett ändringsförslag för att det skall vara möjligt att rösta nej till både 70 och 90 år.

Fjellner och Hökmark håller just nu på att förhandla i bästa MUF-stämmostil med ledamöter från andra länder. Till exempel viskade en liten fågel att Hökmark nu kan ha fått med sig den spanska EPP-delegationen på ett blankt nej. Och jag utgår från att alla andra svenska ledamöter också ligger på för att påverka sina kollegor.

Spänningen är – åter igen – olidlig!

DN | SvD | Fjellner

17 kommentarer:

 1. MEP'arna börjar bli rädda, detta har dragit ut på tiden för mycket och nu kanske de blir tvungna att svara för sina handlingar under sin återvalskampanj.

  Vem vill vara den som ställer sig upp och säger "Nej, jag vill inte att internet ska vara fritt" eller "Jag anser att en industri ska få tjäna pengar på dina verk 95 år efter du dött."

  SvaraRadera
 2. Vi skänker även Erik Josefsson en tanke. Just nu hänger han säkert fast vid någon ledamots ben, för att få honom eller henne att ta sitt förnuft till fånga. (Vilket förvånansvärt ofta fungerar. ;-)

  SvaraRadera
 3. @Niklas Starow:

  Gud nåde oss från och med den 8 juni. Då kommer hämnden!

  Då kommer lagstiftandet om registreringar av telefonsamtal och allt annat som är på gång att skjuta fart igen!

  De tar bara en liten paus just nu och ler vackert med huvudet på sned så att de kan bli återvalda...

  ...men sedan...

  SvaraRadera
 4. Hans J:

  Det finns tecken i skyn som pekar på att lagrådsremissen om teledatalagringen kan komma mitt under brinnande EU-valrörelse.

  Så det kanske ändå lutar mer åt "klantiga" än "onda"... ;-)

  SvaraRadera
 5. Jaha 70 år istället nu? Så kompromissen blir att man redan om 20 år måste försöka få till nästa förlängning av upphovsrätten igen istället för om 45 år?

  SvaraRadera
 6. Henrik:

  Låt oss i just detta fall hoppas att de är så giriga och har så bråttom att krossa allt och alla att det blir så...

  Kanske kan skadan av vad som skall komma efter den 8 juni minskas något då...

  Annars kör de väl remissen samtidigt som de får Irland att rösta JA till Lissabonfördraget i höst.

  SvaraRadera
 7. Å, nu ska Fjellner berömmas igen ... ja det är bäst att skärpa till sig när det bara är drygt en månad kvar till EU-valet. Enligt DN:s sammanställning häromdagen visar att Fjellner har, som de flesta svenska parlamentarikerna, en ganska medioker aktivitet i parlamentet ...

  http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/sa-aktiva-har-parlamentarikerna-varit-1.849589

  SvaraRadera
 8. Engagemanget komemr från olika håll nu. Jag gillar både Hökmarks och Fjellners engagemang ifrågan och om det är så att vissa tycker att det är sent påkommet så kanske de inte ska klandras för det. Frågorna är många och alla har inte samma fokus, dock har vi väl alla deltagit i att lyfta fram integritetsfrågor och annat i ljuset.

  Erik J ska också ha kred för sitt genuina arbete och det säger väl om något att denna fråga spränger rakt igenom partigränserna (även om jag nu aldrig begrep det där med (v) Erik ;-, du som är en så trevlig kille).

  SvaraRadera
 9. Nu visar det sig att domaren i The Pirate Bay-domen misstänks för jäv. Jag förmodar att länkar till den nyheten är överflödig om någon timma, så jag avstår.

  SvaraRadera
 10. Ja...det var den rättegången det.
  Helt jävla otroligt.
  Kan man tvinga industrin att betala tillbaka skattepengarna som föreställningen har kostat oss?

  SvaraRadera
 11. Henrik: "Å, nu ska Fjellner berömmas igen ... ja det är bäst att skärpa till sig när det bara är drygt en månad kvar till EU-valet. Enligt DN:s sammanställning häromdagen visar att Fjellner har, som de flesta svenska parlamentarikerna, en ganska medioker aktivitet i parlamentet ..."

  Medioker aktivitet? Det är svårt att vara mer aktiv i parlamentet än Fjellner. DN:s siffror säger ingenting. Goudin och Lundgren har bra statistik därför att de står och håller röstförklaringar i plenum när de andra ledamöterna gått på lunch. Det är möjligen någon form av aktivitet, men en helt betydelselös sådan. Det är bara en vice talman, ett antal tolkar och några stackars vaktmästare som lyssnar.

  Fjellner däremot arbetar seriöst och påverkar besluten. DN borde till exempel ta och titta på de ändringsförslag ledamöterna lagt både i utskottsarbetet och i plenum, och granska hur ledamöterna har haft inflytande över beslutsgången, i stället för att räkna pladder.

  Men det skulle kräva lite journalistiskt arbete.

  SvaraRadera
 12. Inte för att jag piratkopierar, för det gör jag inte. Men sådan total avsaknad av att betrakta sig själv utifrån som tomas nordström har uppvisat. Jag blir vansinnig. Nej, vem som helst kan inte bli medlem i föreningen för upphovsrätt, och som i alla(!) sammanslutningar där man har en grundåsikt tenderar diskussionen att röra sig mot det extremt radikala. Varför har föreningen för upphovsrätt inte visat något som helst intresse av att delta i den öppna diskussionen som kallas piratbyrån. Vilket är förvånande eftersom de har som ide att upplysa om upphovsrätt. Kan det finnas en bättre arena än PB?

  Så till förlängnigen av upphovsrätten för inspelade verk. Kompromiss genom att man så att säga möts på halva vägen? Som om det var en prisförhandling på en begagnad bil? En kompromiss vad gäller politiska beslut får nog allt innehålla mer än så. Skulle man godta en förlängning med anledning av de skäl som förespråkarna förordar med tillägget att man ger 25 års 'rabatt' för att vara 'snäll' eller rent av generös, så är man helt fel ute.

  /Robert Andersson

  SvaraRadera
 13. Den här typen av kompromisser uppstår genom att man haft fel position från början. Man har utgått ifrån att nuvarande skyddstid (50 år) är minimum. En bra grundregel i den här typen av förhandlingar är att ta i så man skäms för det kommer motståndarsidan att göra. Hade förhandlingen börjat med 10 år mot 95 år så hade vi antagligen fått en annan kompromiss.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.