2009-05-13

EU-valet: Brott och straff


Enligt en undersökning som Aftonbladet gjort, så hamnar brottligheten rätt högt på listan över frågor som svenska folket tycker är viktiga inför EU-valet. Och det saknas verkligen inte kandidater som lovar både längre och hårdare batonger.

Men är det så lyckat att lyfta upp straffrätten till EU-nivå?

Vill vi verkligen ha samma lagar och straff överallt? I Frankrike är det till exempel olagligt att ifrågasätta det av vissa omtvistade turkiska folkmordet på armenier en gång i tiden. I Tyskland är det olagligt att vara med i vissa politiska organisationer. I England har lagstiftarna gjort det mer eller mindre omöjligt att demonstrera. (I vart fall mot regeringen.) På sina håll är aborter olagliga. Och rättsstatens ställning kan ifrågasättas i många av EU:s medlemsstater.

EU bör helt enkelt inte ha makt över straffrätten, över frågan om brott och straff. Det kan och bör medlemsstaterna sköta på egen hand.

Sverige klarar sig utan en polisiär EU-insatsstyrka. Vi behöver ingen europeiskt överåklagare. Och den europeiska arresteringsordern har visat sig kunna missbrukas.

På något sätt blir det fel varje gång EU lägger sig i de här frågorna. Ta till exempel polissamarbetet Europol. Det har hitintills varit ett rätt dynamiskt och spontant samarbetsorgan för utbyte av information mellan polismyndigheter i Europa. Och det har fungerat rätt bra. Men nu blir det ändring på det. Europol håller på att bli en EU-myndighet. Och som en del av EU-byråkratin kommer stela regler att användas när man skall anställa folk i framtiden. Akademisk examen och breda språkkunskaper blir viktiga. Mycket viktigare än erfarenhet av till exempel polisarbete. Och det kan ju bara gå på ett sätt...

Glöm inte heller att rättsosäkra och integritetskränkande lagar som IPRED1 och teledatalagringen har sin grund i EU-beslut.

Det som sker i EU är ofta worst practice. Det är som regel de som har de sämsta och hårdaste reglerna som försvarar sitt sätt att sköta saker med mest energi. Federalism när det gäller brott och straff kan alltså ge oss brittiska Storebrors-lagar, fransk internetcensur, svenska sexköpslagar, irländska abortlagar, grekisk rätts(o)säkerhet och tyska åsiktlagar i hela EU.

Vill vi verkligen ha det så?


(Denna bloggpost länkas under dagen från Aftonbladets EU-val-sidor.)

19 kommentarer:

  1. För att inte tala om att Cannibal Corpse-låten Hammer Smash Face är olaglig i Tyskland. Bandet får inte ens spela den på sina egna konserter!

    (Just den låten kan ju jag vara utan, men hallå. Det är inte den typen av lagar man vill ha direkt)

    SvaraRadera
  2. Det "påstådda" folkmordet på armenier?... ehh va?

    SvaraRadera
  3. Hoppas att socialdemokraterna vinner valet 2010. Då kan vi få en lag som förbjuder ifrågasättande av händelserna i Ådalen 1931, och få den upplyft till EU-nivå.

    SvaraRadera
  4. Hedin "Det "påstådda" folkmordet på armenier?... ehh va?"

    Jag kan för lite. Men jag vet att det finns folk som tvistar om saken. Och det skall de vara tillåtna att fortsätta göra.

    SvaraRadera
  5. Kan bara instämma i kommentaren ovan, det "påstådda" folkmordet på armenier? Att ett folkmord begicks är okontroversiellt bland historiker utanför Turkiet. Ordet folkmord användes för övrigt för första gången på svenska 1915 i samband med folkmordet på just armenier.

    SvaraRadera
  6. Jo, jo... Men skall det vara *brottsligt* att ifrågasätta eller diskutera frågan?

    En närliggande fråga gäller EU:s rambeslut mot rasism. Det kommer att göra det förbjudet att ifrågasätta *vissa* folkmord, men inte andra. Kanske det i Bosnien, men förmodligen inte det i Rwanda och absolut inte det i Darfur.

    Hellre fri debatt (även om märkliga och obekväma saker) än åsiktspolis.

    SvaraRadera
  7. Hax:
    Självklart skall det inte vara brottsligt. Det vet både du och jag.

    Däremot sätter du på dig dumstruten om du kallar det för "påstått" folkmord. Och bidrar till att sprida nationalistiska dumheter genom att halvlegitimera historieförfalskning genom gidande ordval. Ändra snarast tack!

    SvaraRadera
  8. @Johanna Hedin,
    Om man inte VET hur de faktiska händelserna timade, och man erkänner sin egen okunnighet i ämnet, då är det väl ganska sympatiskt att undvika tvärsäkra formuleringar?

    Eller ska resten av världen anpassa sina formuleringar enbart grundat på Din auktoritet som historisk allvetare?

    Det hedrar HAX att han erkänner sin okunskap. Din kommentar om 'dumstruten' är däremot mindre smickrande för Din person.

    SvaraRadera
  9. Och här kommer Hedin och är åsiktspolis. Hade jag sett den där sista kommentaren först, så vette fan om jag hade ändrat.

    Nu står det i vilket fall som helst "av vissa omtvistade". Vilket ju inte förändrar något i sak, för mitt resonemang.

    Alla glada och nöjda?

    SvaraRadera
  10. Ändra snarast tack! Ärligt talat ser det mest ut som en slarvig formulering.


    Då kan vi få en lag som förbjuder ifrågasättande av händelserna i Ådalen 1931 Det kommer även framledes att vara fritt att ha vilka fantasier man vill om dom händelserna.

    SvaraRadera
  11. Hax:
    "Åsiktspolis" - äh kom igen nu!

    Folkmordet på armenier är ett etablerat historiskt faktum (med risk för Godwin här så är det lika sant som... ja ni vet vad...). Det är precis lika "omtvistat" som det som hände drygt 20 år senare lite mer norrut. Det är en liten grupp nationalister som försöker glida med fakta.

    Jag tycker man gör sig dum om man glider på andra folkmord och kallar dem "omtvistade" (Hitler Mao Stalin you name it). Så också här.

    Ja. Jag är hyftast bevandrad i historia. I samband med debatterande i frågan på Sakines hemsida försökte jag också sätta mig in i motargumenterandet (genom andras källor). Det visade sig till slut bara bestå av två namn; en som visst tyckte det var massmord men inte ville använda just termen "genocide" av någon anledning och en knasboll.

    Nu börjar detta bli löjligt. Man måste väl få ha åsikter om saker (och sakförhållanden) utan att bli kallad "åsiktspolis"? Jeesus.

    SvaraRadera
  12. Hmmmm... Nu ringde Aftonbladet och intervjuade mig, för att de länkar till mig - och för att 60% av läsarna i web-ankäten vill ha en EU-polis.

    Alltid trevligt att få framföra sina argument en gång till. Men nog känns det lite lustigt när en tidning gör en ny nyhet av sina egna tema-artiklar. ;-)

    SvaraRadera
  13. aftonblandet är en dingding värld, jag rasar.

    SvaraRadera
  14. "Vill vi verkligen ha det så?"

    Det som är konstigt är varför det finns så många politiker som vill ha det så, EU överstatligt, och helst mest verkar vilja göra om EU i liknelse av USA.

    Fast dom kanske lider av svensk socialdemokratisk hybris, och tror att Sverige, med färre än 10 miljoner invånare, kan driva igenom Svensk alkohol politik i övriga EU länder typ. :p


    //ST

    SvaraRadera
  15. en trevlig länk till micke:

    http://13-3.se/cheyourself

    SvaraRadera
  16. Tunnt inlägg.
    Jobba hårdare.
    Det bet inte.

    SvaraRadera
  17. Det vill vi VERKLIGEN inte! Europeisk arresteringsorder är ju ruggig. När kommer interneringslägren. För flyktingar finns det väl redan - i Grekland och på andra ställen. När kommer de för oliktänkande?
    Det är verkligen en tvångsupprepning av 30-talet.
    Berlusconi - när börjar han begära utlämning av de som mopsar sig mot hans lilla fascistvälde? Och så de forna kolonial- och imperialmakterna England och Frankrike - man trodde viktorianismen var död men så är tydligen inte fallet. God Save the Queen - it's a....

    SvaraRadera
  18. Personligen var jag förut mest för en samordnad eu-kriminalpolitik men efter att ha läst HAX inlägg om riskerna med en sådan så inser jag att det kanske är mest negativt med en sådan utveckling.

    Att Tyskland hade sådan idiotlagar som tex att förbjuda en låt av Cannibal Corpse (hammer-smashed face)till den grad att den inte får framföras på deras egna konserter i landet är ju fullständigt bisarrt.

    En av deras bästa låtar. Se här vad tyskarna går miste om.
    http://www.youtube.com/watch?v=fTpQOZcNASw

    SvaraRadera
  19. Micke:

    "Tunnt inlägg.
    Jobba hårdare.
    Det bet inte."

    Lustigt att du skrev det.

    Själv var jag inte helt nöjd, men jobbade mot en deadline.

    Samtidigt är detta den första av Aftonbladet-bloggposterna som fått något slags uppmärksamhet och spinn-off-effekter.

    Lite som när jag skrev ledarstick till GHT en gång i tiden. Ett som jag inte tyckte var speciellt bra och som jag tvekade att sända iväg löd ungefär så här.

    Moderaterna håller på att översätta sitt valmanifest till olika språk, som "invandrarmaterial". Invandrarmaterial? Moderaterna? Utvandrarmaterial vore väl bättre?

    Den citerades i tidningskrönikan och i ett oräkneligt antal tidningar.

    The media moves in mysterious ways.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.