2009-07-04

Inte CSI, direkt...

SR Ekot meddelar att åtalet mot två 16-åringar som misstänks för ett mord på en 15-årig flicka kommer att dröja två månader.

"Skälet är att läkarna på Rättsmedicinalverket i Solna har semester."

Vänta nu lite. Sverige är ett av de länder i världen som har högst skatter. Och vi har inte tillräckligt med rättsmedicinare för att täcka upp semestern?

Mot den mördade flickans anhöriga är detta en en skymf.

Och vad gäller de misstänkta förövarna, så är det inte acceptabelt att det skall ta två månader att utreda om de är skyldiga. Rättvisan skall vara snabb, effektiv och noggrann. Inte minst eftersom alla misstänkta skall betraktas som oskyldiga till dess en dom faller. Börjar rättsväsendet bli slafsigt, då kommer oskyldiga att sitta inlåsta allt längre tid i onödan. Om inte i detta fall, så i något annat.

Länk»

16 kommentarer:

  1. Nja, semester är väl en facklig grej.

    Den svenska modellen rockar fett, facket sätter ramarna.
    Buset kan väl vända sig till JO, och sedan få sitt svar.
    Den svenska modellen är som vanligt världsbäst, eller, inte

    SvaraRadera
  2. Fast industrisemestern sjunger ju på sista versen om jag förstått det rätt. Lika bra det. Det blir bättre för alla om landet inte står helt still under en månad...

    SvaraRadera
  3. Ja och alla som döms till utvisning ska ett plan avgå nästintill omedelbart efter klubbning av dom.

    SvaraRadera
  4. Om det BÖRJAR bli slafsigt är väl en konstig fråga... När var det INTE slafsigt?

    SvaraRadera
  5. Pengarna gick istället till att anställa 15 st nya poliser för att utreda fildelningsbrott.

    Prioriteringar, prioriteringar...

    SvaraRadera
  6. Naturligtvis, töntig inkompetens och en total avsaknad av professionellt ansvar är nationalkaraktär nr Ett i Nya Sverige.

    Jag hånskrattade när Sahlin och vänsteralliansen skulle ut och åka chartrad tågvagn för ett par veckor sen. SJ hade klantat sig så RödAlliansen och en massa journalister blev stående på perrongen på Stokholms Central för att den beställda vagnen inte kom.

    Sahlin fick samaka på sin egen medicin: Så går det när man ägnar årtionden åt MBL, LAS och att bryta ner kompetens, ansvar och chefsauktoritet i hela samhället.

    SvaraRadera
  7. Hög skatt och dålig service verkar vara nåt man jobbart hårt på i Sverige. Haft att göra med FÖrsäkringskassan på siståne? Inte? Grattis! Försöka att låta bli. Den nya myndigheten Transportstyrelsen har avgifter på nästan alla tjänster. Många tjänster dras dessutom in. En smak av framtiden, en polisanmälan kommer snart att generera en faktura i en brevlåda nära dig.

    SvaraRadera
  8. @Pholostan:

    Helt riktigt!

    När man ringer de här "myndigheternas" telefonnummer:

    "0771-" så är det ett BETALNUMMER man ringer till !

    (Att myndigheterna ovan var omgärdat av citationstecken beror på att de som arbetar på de där ställena älskar att referera till sitt arbete som "tjänsten på myndigheten")

    När man ringer dessa "ställen" så möts man av en helt avskräckande och avtändande VÄGG av CTI-lösningar. Alltså automatiska "talade" menyer. Inte en - utan en hel skog av dem. Backa i menyträsket kan du inte - har du tryckt fel så är det obönhörligen Tack och Hej - Leverpastej!

    Datorn "säger" kanske: "JAG uppfattade inte vad du sa...". "Samtalet"?!? avslutas!

    Visst är det vidrigt!

    SvaraRadera
  9. Anonym: Jaha, så du tror alltså inte på allmängiltiga rättsprinciper såsom rätt till överklagande för invandrare? Du har alltså övergett tanken att alla ska ha lika rättigheter?

    Låter sjukt i mina öron.

    SvaraRadera
  10. Vid första anblick kan man tro att det är något ondsint byråkratiskt beslut som tvingar alla rättsläkare att vara lediga. Sanningen är annorlunda, men kanske inte bättre.

    Sverige har bara sex rättsmedicinska stationer och sammanlagt ett knappt tjog rättsläkare.

    Det finns 40 000 läkare i Sverige, men rättsmedicinen är inte någon särskilt populär specialitet.

    Problemet är alltså inte fackliga semesterkrav, med en så liten yrkeskår är det naturligt att semestertider skapar problem. Grundproblemet är således att vi har för få rättsläkare, inte att de jobbar för dåligt.

    SvaraRadera
  11. Om jag minns rätt har vi 4-5 rättsläkare i sverige och de senaste åren har de fått mer och mer att göra.

    SvaraRadera
  12. Rättsväsendet (polis, domstolar, kriminalvård) får bara 1% av BNP i anslag. Rättsväsendets resurser har alltså ingenting alls att göra med skattetrycket. Även med Liechtensteins skatter skulle statsbudgeten lätt rymma en fördubbling av anslagen till rättsväsendet.

    Politikerna VILL inte att brott bekämpas. De gör ju precis allt de kan för att sabotera rättsväsendet, och det är varendaste liten bit i hela rättsväsendet som angrips hårt och oupphörligt av politikerna. Inte en endaste riksdagsledamot har avvikande åsikt, utan enigheten är total att rättsväsendets resurser ska skäras ned ännu mer. Moderaterna har ju i stort sett stängt ned polishögskolorna nu. Det finns inga planer på att utbilda några nya poliser i framtiden.

    Ju högre skatter, desto mindre resurser går till brottsbekämpning! Vi lägger ju större andel av våra pengar efter skatt på brottsbekämpning att hantera brott (lås, larm, bevakning, försäkringar) än vad offentlig sektor lägger på brottsbekämpning av sin halva av BNP.

    Och piratpartiet tar förstås inte ställning...

    SvaraRadera
  13. Det är som vanligt rättsligt horribelt.

    Fast det är väl som vanligt, att sen tiden ofta är väldigt avgörande verkar man inte bry sig så mycket om.

    Fast Da Costa fallet tar väl priset egentligen, och nu när det egentligen inte finns några hinder, pga att straffet är preskriberat (hur nu en mer än 25 år död potentiell gärningsman kunde ha mer rättigheter än ett offer som mördats i år), så går man inte vidare i alla fall. Trots att sanningen skulle kunna göra sitt fortfarande.


    //ST

    SvaraRadera
  14. Henrik Alexandersson, jag kan rekommendera dig att plöjja igenom TV-serien The Wire. Fastän den bygger på en amerikansk stad fungerar den utmärkt som problempekare även på Sverige.

    Men jag håller med, ska man göra något olagligt i Sverige bör man göra det när de ansvariga har semester.

    SvaraRadera
  15. Överklagar man en felaktig förseningsavgift för trängselskatt får man vänta sex veckor på att få svar. Men man förväntas likförbannat betala och ligga ute med den felaktiga avgiften.
    Bananmonarki.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.