2009-07-01

Regeringen blir allt mer desperat


Förra veckan fick vi veta att regeringen tänker ligga på förslaget om teledatalagringen ett tag. Skälet uppgavs vara att departmenten är oense om vem som skall bära kostnaden. Tror de verkligen att någon går på det? Att de skulle låta en sådan detaljfråga sinka processen?

Vad det handlar om är att de har fått panik. Resultatet av EU-valet sände chockvågor in i systemet. Nu kan de borgerliga partierna inte ducka i integritetsfrågorna längre. Men de vet inte hur de skall hantera situationen. Inte minst som partiledarna fortfarande tycks befinna sig i ett tillstånd av förnekelse.

Även FRA håller på att haverera. Helt. Debatten tycks aldrig lägga sig. Och genom att fumla med FRA 2.0 är regeringen på god väg att blåsa nytt liv i FRA-motståndet i sina egna riksdagsgrupper. Varje nyhet som kommer i frågan gör bara situationen ännu värre för regeringen.

Lägg sedan till ACTA-avtalet, som är en riktigt het potatis. Speciellt som det finns länder som vill använda detta avtal på ett sätt som får de dåliga delarna i EU:s telekompaket att framstå som rena söndagspromenaden. På ena sidan står USA, som kräver hårdare batonger. Och på andra sidan en växande opinion som kräver att förhandlingarna skall ske under öppna, demokratiska former.

Det skall också nämnas att EU:s telekompaket nu har hamnat på det svenska ordförandeskapets bord. Det är nästan så att man hör svordomarna från Rosenbad och näringsdepartementet.

Härom dagen hade SvD en artikel om att inte ens de borgerliga ungdomsförbunden vill vara med och leka längre. Regeringen och partiledarna blir helt enkelt allt mer isolerade i integritetsfrågan. Vilket jag vet bekymrar väldigt många i de borgerliga leden. Motståndet finns och växer, men kan inte sjösättas på allvar med mindre än en palatskupp. Och alla vet att regeringen inte drar sig för att korsfästa kättare.

För någon månad sedan träffade jag folkpartiets partisekreterare, Erik Ullenhag. Han erkände, utan omsvep, att helhetsbilden håller på att bli förfärande på integritetsområdet. Men han var samtidigt lika vilsen som alla andra när det gäller frågan vad man skall göra åt det.

Det jäser. Och förr eller senare måste något hända. Antingen får regeringen göra avbön, vilket knappast är troligt. Eller också måste den en gång för alla krossa motståndet i dessa frågor. Och det kommer i så fall att bli stökigt. En pressad regering lockas alltid att göra korkade saker. Vilket i sin tur kommer att leda till att den faller på eget grepp.

Detta kommer att bli intressant. Och tro mig – Fredrik Reinfeldt är inte road av att låta uppkäftiga medborgare som diskuterar integritet sabba ännu en valrörelse.

15 kommentarer:

 1. Fredrik Reinfeldt vägrar svara på frågor. Och du HAx förklara för mig varför Journalister inte bryr sig.

  Ja Reinfeldt kommer ta i med hårdhandskarna, Sahlin kommer bli ny statsminister, bli avsatt, Per Nuder kommer in och avslutar Reinfeldts arbete.

  Maggot Vs Reinfeldt

  TROY

  SvaraRadera
 2. Kul bild. Brazil, vår dystra framtid.

  SvaraRadera
 3. De måste fortsätta ducka och ta upp allt annat än integritetsfrågor för oavsett vad de säger så kommer det att ligga dem i fatet.

  Ta tex Centern, de påstår sig återigen vara för integritet men deras agerande visar att de bytt bort sin egen politik för att hänga i svansen på moderaterna.

  Fredrik R. vill inte uttala sig, men det är inget ovanligt, att få ett vettigt ord ur honom eller ett ordentligt ställningstagande är lika lätt som att vrida vatten ur en sten.


  Men desperationen anas under ytan, idag är det bara M och FP som klarar sig undan, just för att de hållit hårt på skolpolitik och ekonomisk politik, men centern som bara har haft kärnkraft och integritet har ingen trovärdighet kvar i frågorna och kristdemokraterna har mer och mer blivit ett språkrör för kreationister och livets ord'are och har egenligen ingen plats i svensk politik längre.

  Jag tvivlar på att Kd är kvar i riksdagen 2010 och jag är faktiskt till mer än 50% säker på att om det gäller regeringsmakten så tvekar moderaterna inte på att plocka in SD.


  Men jag tror dock att PP får en vågmästarställning vilket tvingar endera sidan att samarbeta med dom eller att MP++S+V tar hjälp av centerpartiet trots att centern egentligen bränt sina broar till samarbete.

  SvaraRadera
 4. KD lär hänga kvar. Tror det finns alldeles för många moderater som taktikröstar för att inte förlora regeringsmakten. 4%-spärren motverkar med stor sannolikhet sitt syfte.

  SvaraRadera
 5. Så kommer nästa del av TPB-processen i höst.

  SvaraRadera
 6. Fredrik Reinfeldt skulle kunna inbjuda till dialog om integritetsfrågor.

  SvaraRadera
 7. Maud Olofsson blev intervjuad med fokus på integritetsfrågorna. Hon blev ganska pressad och försökte försökte ställa om intervjun till att handla om ICAs kundkort.

  Länk till SR Morgon

  SvaraRadera
 8. Ensamvargen Reinfeldt verkar ha ett behov av att luta sig mot rådgivare med auktoritära personlighetsdrag.

  Hans f.d rådgivare Schenström kallades för "Reinfeldts morsa".

  För att förstå Reinfeldts totala tondövhet inför denna debatt ska man notera vem som efterträdde Schenström.

  HG Wessberg: Reinfeldts närmaste rådgivare. Före detta närmaste man åt FRA-Odenberg och djupt insyltad i den militärbyråkratiska FRA-lobbyismen. Karln verkligen personifierar en auktoritär gammalmoderat manlig politiker med despotiska personlighetsdrag. Det räcker att se honom i TV för att börja tänka på högern från 1910-talet.

  SvaraRadera
 9. "Det räcker att se honom i TV för att börja tänka på högern från 1910-talet"

  Länk någon?

  SvaraRadera
 10. -google image...

  SvaraRadera
 11. Som Niklas skriver så verkar Centerpartiet ha tappat bort integritetsfrågorna helt "för att hänga i svansen på moderaterna".

  Jag skrev om just det på min blogg:
  En bra vakthund biter inte sin husse!

  Maus talade i Almedalen i 40 minuter och på den tiden lyckades hon inte klämma ur sig enda ord om vikten av personlig integritet, inte ett enda ord! Som Centerpartist är jag synnerligen besviken.

  :-/

  SvaraRadera
 12. När tror vi att de tar tag i datalagringen igen? Orkar de vänta så länge som tills efter riksdagsvalet? Alternativet är att de bakar ihop det beslutet med något annat som kommer att ta den mediala uppmärksamheten.

  SvaraRadera
 13. Markus "LAKE" Berglund:

  Det är väl uppenbart nu att det är munkavle på integritetsfrågor innan alliansen har kommit fram till en ny gemensam linje - eller bestämt sig för att driva den gamla.

  Tyvärr har den andra sidan väl inte riktigt ordning på sitt heller.

  SvaraRadera
 14. Johan Tjäder, "Så kommer nästa del av TPB-processen i höst."

  Vilket verkar komma att hamna i kölvattnet nu, då dom själva lyckats punktera den romantiserade bubblan. Eller uttryckt på annat sätt "TPB-processen" blir deras egen planka, vars gång ingen uppmärksammar, annat än på typ Aftonbladets betaltjänst: Så gick det för grabbarna sen.


  //ST

  SvaraRadera
 15. >Och tro mig – Fredrik Reinfeldt är
  >inte road av att låta uppkäftiga
  >medborgare som diskuterar
  >integritet sabba ännu en valrörelse.

  Men samtidigt är han patologiskt oförmögen att ta intryck och ändra sig. Han skulle se det som att bli besegrad.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.