2009-09-04

Visst ställdes det intressanta frågor...

Infrastrukturminister Åsa Torstensson portföljbärare på näringsdepartementet, Henrik Hansson, har ett lite magsurt inlägg på bloggen Departementet. Han undrar varför Piratpartiets EP-ledamot, Christian Engström, inte bullrade mer om telekompaketet och Stockholmsprogrammet – när en handfull svenska ministrar besökte Bryssel i början av veckan.

Det hela är rätt enkelt. Engström sitter i utskottet för den inre marknaden (IMCO) och i utskottet för rättsliga frågor (JURI). Vilket var det bästa som gick att få när ledamöter, de politiska gruppernas representation och utskotten pusslades ihop.

Infrastrukturminister Torstensson besökte industriutskottet (ITRE) samtidigt som justitieminister Ask besökte JURI. Det hade varit lite fånigt om Engström hade skolkat från sitt eget möte i JURI för att istället gå och lyssna på Torstensson i ITRE – där han ändå inte hade fått ställa några frågor.

Det hade varit trevligt om Torstensson hade besökt IMCO – som även det är ett nyckelutskott vad gäller telekompaketet. Men dit kom hon alltså inte.

Justitieminister Ask och Stockholmspaketet, då?

De frågor om Stockholmspaketet som rör integritet, övervakning, Storebrorsfrågor och rättigheter togs upp på en utfrågning i ett annat utskott – utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE). Eftersom detta inte kolliderade med något annat var både Engström och jag där och lyssnade. (Dock utan att Engström kunde ställa frågor, eftersom det alltså inte är hans utskott.)

Där representerades våra intressen dock väl av andra ledamöter.

Gröna gruppens Jan Philipp Albrecht undrade om det inte är läge att stanna upp och utvärdera allt som skett på övervakningsområdet innan man rusar vidare. Ask svarade att i politik tvingas man ofta utvärdera det som sker samtidigt som det genomförs. Vilket känns som ett rätt oroväckande svar. Speciellt när politikerna tycks ha tappat greppet och helhetssynen i Storebrorsfrågorna.

Den holländska liberalen Sophis in 't Veld krävde att man lägger alla kort på bordet när det gäller frågor som PNR, SWIFT, ACTA och CIA-flygningarna. Svaret blev ungefär att... jo, men det är ju ändå viktigt med allt det där...

En intressant soundbite var när Ask menade att det är naturligt att jänkarna vill se uppgifter om banköverföringar i EU via SWIFT, eftersom vi också vill se deras. Övervakning motiverad med övervakning, alltså.

En annan soundbite värd att lägga på minnet var när Ask motiverade registrering av passageraruppgifter på flyget (PNR) med att detta har ökat antalet knarkbeslag på Arlanda med 80 procent. Tänka sig. Och jag som hade för mig att sådana här uppgifter bara skulle få användas för att bekämpa terrorism och för att skydda rikets säkerhet. Men där hade jag tydligen fel...

Även Asks uttalande om att Europaparlamentet skall få "så mycket information som möjligt" om ACTA-avtalet är värt att lägga på minnet. Dels kan det betyda precis vad som helst. Dels tvivlar jag på att man kommer att leva upp till ens en välvillig tolkning av detta uttalande.

LIBE är ett väldigt intressant utskott och det är synd att Engström inte hamnade där. Vi får se till att rösta in fler pirater i Europaparlamentet nästa gång, så att vi kan få representation i fler utskott.

I JURI uppehöll sig Ask mest vid de torrare och tråkigare delarna av Stockholmspaketet – som t.ex. gränsöverskridande arvs-, skiljsmässo-, utrednings- och staffrättsliga frågor. Den korta frågestunden kom därför att handla om just sådant.

Däremot hade Ask, som jag skrivit tidigare, en present med sig till oss på mötet med JURI. Nämligen att man lagt förlängningen av upphovsrätten för inspelad musik på hyllan. Vilket var glädjande.

Naturligtvis hade det varit kul om Engström hade fått en utskottsplats i LIBE. Gärna en i ITRE också, när vi ändå håller på. Visst hade det varit trevligt om Åsa Torstensson även hade kommit för att diskutera telekompaketet med ledamöterna i IMCO. Visst hade det varit praktiskt om ministrarna hade talat vid olika tidpunkter, så att man hade kunnat följa dem alla. Men man får inte alltid allt man önskar. Jag tycker ändå att det blev en både bra och intressant vecka.

Läs även Christian Engström: Ministerkavalkad i Bryssel.

(Uppdatering: Ovanstående är även relevant apropå Anna Kindberg Batras bloggpost, som är på samma tema som Hanssons.)

16 kommentarer:

  1. Du kan länka till LQ istället för till EP. Både lättare och snyggare urlar. Och en "click to call"-knapp :-)

    http://www.laquadrature.net/wiki/ChristianEngstrom

    http://www.laquadrature.net/wiki/SophiaInTVeld

    http://www.laquadrature.net/wiki/JanPhilippAlbrecht

    SvaraRadera
  2. Utmärkt rapportering. Precis sådan här uppklarande information "inifrån" som man vill ha.

    SvaraRadera
  3. Det utskott som Christian Engström sitter i har ansvar för exempelvis immaterialrätt, rättsligt samarbete mellan medlemsländerna och folkrätt.

    Har Piratpartiet verkligen inga åsikter i dessa frågor? Om ni nu har åsikter om exempelvis upphovsrätt, varför passade ni inte på att ställa Beatrice Ask till svars för det?

    Lista över Juri:s ansvarsområden:
    http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/homeCom.do?body=JURI&language=SV

    SvaraRadera
  4. Jag har hört att statligt avlönade tjänstemän sitter på arbetstid och bloggar för sitt favoritparti...

    Kan det vara sant?

    SvaraRadera
  5. EU är ingen stat.

    Som assistent i parlamentet har man 41 timmars arbetstid, ingen övertidsersättning och inget komp.

    Den här veckan har jag varit på kontoret någonstans mellan 50 och 55 timmar. Under den tiden har jag bloggat en del. Men knappast i 9-14 timmar. ;-)

    Dessutom vill min chef att jag skall blogga om vad vi gör här.

    SvaraRadera
  6. Det är förmodligen sant!

    Det finns en regel som endast gäller politiker och går på tvärs mot "naturlagarna" som gäller för oss vanliga dödliga (valboskapen):

    Låter det för otroligt för att vara sant, är det förmodligen sant!

    SvaraRadera
  7. HAX: Du behöver nog inte ta åt dig. Hans J är nog upprörd över att jag bloggar, inte du :)

    SvaraRadera
  8. Naturligtvis. Lite trött och mosig just nu...

    Då bjuder jag på att försvara dig också. ;-)

    De människor jag känner i Systemet i Stockholm brukar göra 50-60 timmar i veckan.

    Utgår från att även din chef tycker att bloggande är god kommunikation.

    Missa inte webbsändningen på måndag.

    SvaraRadera
  9. De immaterialrättsfrågor vi diskuterat det senaste året har främst handlat om implementeringen av IPRED1 i Sverige, samt i viss mån skivbolagens omotiverade intresse för att peta i telekompaketet.

    Telekompaketet ligger på Torstenssons bord, så det är ingen större mening att fråga Ask om det.

    Vad gäller IPRED1 så är det beslutet historia för EU:s del, och direktivets implementering i Sverige är en nationell fråga för oss som det i dagsläget inte finns anledning att ta upp JURI:s tid med (eller så lär vi få finna oss i att jordbruksutskottets franska ledamöter ägnar hela frågestunden under Frankrikes ordförandeskap åt att läxa upp "sin" minister rörande den nationella jordbrukspolitiken).

    Europaparlamentets utskott skall ägnas åt europapolitiken, inte åt intern munhuggning mellan ett lands parlamentsledamöter och dess besökande ministrar bara för att de oplockade gässen flyger i skytteltrafik mellan väljare och regering på hemmafronten.

    Den enda europeiska immaterialrättsfråga som faktiskt var aktuell, förlängningen av skyddstiden för de närstående rättigheterna, tog ju Ask upp självmant i och med beskedet att den läggs på hyllan. Bra upplysning, men ingenting som det är värt att ägna ytterligare tid åt just nu. När ministerrådets ledamöter enat sig om hur de skall gå vidare med frågan, då kan vi diskutera den på nytt.

    Möjligen kan man fråga sig vad det har blivit av IPRED2, men jag vill minnas att det direktivet fortfarande väntar på Lissabonfördraget för att kunna genomföras? I så fall är det ingenting som det svenska ordförandeskapet hinner peta i före årets slut.

    Henrik röstade uppenbarligen inte på Piratpartiet i europaparlamentsvalet. Det gjorde däremot jag. Det är jag som skall ställa Christian till svars för hans agerande i sin nya roll, inte Henrik. Hittills tycker jag att Christian har gjort ett utmärkt jobb för PP. Hade jag befunnit mig i hans sits hade jag förmodligen agerat likadant.

    SvaraRadera
  10. Nej, dig Henrik Alexandersson har jag inga som helst klagomål på.

    Du är toppen tycker jag!

    Sedan uppstod visst någon förvirring. Hur många Henrik finns det i detta landet egentligen och vilken Henrik känner sig träffad? (På en öm tå? :-) )

    Sedan är det skillnad på att blogga och på att "bara" kommentera också.

    SvaraRadera
  11. Hans J: Det är lugnt. Jag var mosig och ofokuserad. Men det gav mig en fin chans att berätta hur duktigt vi arbetar här nere. ;-)

    SvaraRadera
  12. Hans J, "Jag har hört att statligt avlönade tjänstemän sitter på arbetstid och bloggar för sitt favoritparti...

    Kan det vara sant?"


    Se: socialdemokrater under senaste sosse regeringen.

    SvaraRadera
  13. Jag tror att ni jobbar på något otroligt bra därnere!

    Och så sa "dom" att en röst på Piratpartiet var en bortkastad röst!?! Om man bara fick göra om det!

    Men, vänta nu, det får man ju JIIPII !

    Nästa år 19 september!

    Det är ju som det var att vänta på julafton när man var sju! Varje sekund är en evighet!

    SvaraRadera
  14. Hos Christian läser jag om LIBE-mötet och Sthlm-programmet..

    Jan Albrecht ställde en fråga till Ask om det inte vore lämpligt att försöka utvärdera hur effektivt massövervakning på bred front egentligen är innan man inför en massa sådana system. På det svarade Ask att inom politiken har man inte tid att vänta på utvärderingar.

    Därmed har ju Ask indirekt erkänt att Sthlm-programmet handlar om massövervakning på bred front.

    -Kluris

    SvaraRadera
  15. På vilket sätt skulle det vara bra för skattebetalarna att de politiska tjänstemän de tvingas avlöna sitter länge på kontoret? Det bästa är väl om de inte alls går till kontoret. 92,87 procent av svenskarna ville inte ha piratpartiet i Europaparlamentet (sannolikt fler med tanke på att inte ens hälften röstade).

    SvaraRadera
  16. @ Anonym

    ”Det bästa är väl om de inte alls går till kontoret.”

    Tycker du inte att de skall utföra sitt jobb?

    ”92,87 procent av svenskarna ville inte ha piratpartiet i Europaparlamentet(…)”

    Det där är en usel slutledningsförmåga som bryter mot enkel logik. Svenskarna röstade på de partier de ville bli representerad av, och inte på de partier som de inte ville skicka till EU. Du gör misstaget att tro att en röst på ett annat parti per automatik innebär att man inte vill se partiet i EU.

    För övrigt vet jag inte vars du vill komma med den där jämförelsen. Får man tillräckliga många röster för ett mandat så är det mandatet lika mycket värt som varje enskilt mandat från ett annat parti. Det är väl inte så att du tycker att vi bara ska skicka ner representanter från ett parti?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.