2009-10-02

Om EU-kritiken


Miljöpartiet har blivit EU-kramare. Vänsterledaren Lars Ohly börjar sväva på målet om sitt partis inställning till EU. Junilistan var stundtals rätt duktiga och ambitiösa på plats i Bryssel, men saknade förmåga att förenkla, polpularisera och och skapa engagemang för EU-kritiken.

Svenska medias EU-bevakning är, till vardags, under all kritik. Vill man veta vad som verkligen händer, då måste man själv söka information på bloggar, i utländsk media och hos en och annan utländsk tankesmedja. Någon pan-europeisk media existerar inte. Och det är fullt möjligt att mediehusen gör en korrekt bedömning när de menar att EU-frågor inte säljer lösnummer.

I den mån EU-kritiken organiseras, så är den en kuf-magnet. Allehanda nationalister och konspirationsteoretiker blockerar som regel den relevanta och sakliga EU-kritiken.

Det är alltså en rätt lätt match för de politiska makthavarna att brodera ut EU-projektet utan att behöva oroa sig för att folket kommer att knorra eller konstra. Och mycket vill ha mer. Den politiska makten, byråkratin och allehanda EU-projekt sväller på ett närmast okontrollerat sätt.

Så vad skall man göra? Det kanske skulle gå att få ordning på junilistan och dess utländska systerpartier. Om man hittade finansiering skulle en high-end-thinktank kanske kunna göra nytta. En pan-europeisk politisk veckotidning (som ges ut på alla unionens språk) vore ett stort, kanske lite våghalsigt men ändå önskvärt projekt. Eller också bygger man upp en riktigt ambitiös nätverksamhet med medborgarjournalistik som är kritiskt EU-granskande.

Jag har träffat människor som har varit inne på alla de ovanstående spåren. Men som regel faller de på två saker: någonannanismen och finansiering.

Själv har jag nu valt att jobba med en rörelse som kanske inte kan stämplas som EU-kritisk som sådan – men som bekämpar EU:s storebrorsfasoner och korporativistiska drag – Piratpartiet. Och till stor del står slaget i EU nu om just informationspolitiken. Här kan jag göra mer för ett fritt, öppet och demokratiskt Europa än jag skulle förmå på egen hand. Här och nu. Det känns bra. Men samtidigt vet jag att det skulle gå att göra så oerhört mycket mera, om vi EU-kritiker bara tog oss samman...

22 kommentarer:

  1. Hur är det med nätplattformar? Finns det inte wikis och bloggar som är öppna för alla som vill bidra? Eller pratar vi om mera analog opinionsbilding nu, med tryckta tidningar och torgmöten?

    SvaraRadera
  2. Piratpartiet borde bli ett öppet EU-kritiskt parti. Med sin kritik mot Lissabonfördraget har man redan tagit halva steget. PP skulle inte behöva kräva ett utträde, bara vara mot överstatlighet, övervakning, byråkrati, slöseri och krångel. Jag tror inte att någon av oss som röstade på PP skulle ha något att invända mot detta.

    SvaraRadera
  3. Det här är en väldigt viktig bloggpost. Om inte motståndet organiseras under ordnade former kommer det förr eller senare att radikaliseras mer än någon egentligen önskar.

    SvaraRadera
  4. @Doktor Spinn:

    Jag röstade på piratpartiet och jag skulle definitivt vara emot ett populistiskt parti som agiterade mot "byråkrati, slöseri och krångel". Och överstatlighet är inte något som är ont per definition.

    SvaraRadera
  5. Gröna gruppen i parlamentet är väl dessutom überfederalister?

    SvaraRadera
  6. För de liberala PP-väljarna skulle det nog inte vara något problem. Men jag gissar att de som kommer vänsterifrån är mer lagda åt att tro på politisk makt, höga skatter, subventioner, byråkrati och toppstyrning även om det skulle visa sig att sådant går emot de åsikter som PP har i sin plattform.

    SvaraRadera
  7. EU-valet 2014 kommer att bli det stora valet för EU-kritikerna. Då har det börjat gå upp för fler vad det är som håller på att ske.

    SvaraRadera
  8. Det finns faktiskt en högklassig daglig tidning som granskar EU kunnigt och kritiskt - tyvärr inte svensk och inte europeisk - Wall Street Journal

    Margit G

    SvaraRadera
  9. Tryckta tidningar? Jösses... skall vi verkligen jobba efter 1900-talets modeller?

    SvaraRadera
  10. Frågan är om det inte behövs en EU-tidning i Focus-format som kommer ut typ 6 gngr/året som verkligen kan tilltala både populas och nörd.

    SvaraRadera
  11. Det gäller att *även* nå de människor som inte själva söker information eller som deltar i debatten på nätet. Gärna även de som normalt sett knappt ens läser de inrikespolitiska sidorna i morgontidningarna.

    SvaraRadera
  12. Som piratpartiröstare skulle jag gärna se att Piratpartiet blir det parti som driver en saklig EU-kritik.

    Jag hoppas att Henriks bloggposter kan utgöra ett startskott för fler bloggare att bedriva seriös EU-kritik.

    SvaraRadera
  13. Lägger mig inte i diskussionen, bara påpekar att "DoktorSpinn" är ett handle jag har använt länge - även i piratsammanhang, men "Doktor Spinn" ovan är alltså inte Jerry Silfwer utan någon annan. Vad nu det kan tänkas spela för roll, men nu är det sagt i alla fall.

    SvaraRadera
  14. Någon annans kompis bekant02 oktober, 2009 20:34

    Befarar att det är svårt/omöjligt att reformera EU inifrån. Centralstyrningen är redan för långt gången. Det har den politiska klassen sett till.

    Att lägga den politiska makten långt från folket skapar ett ointresse för eller svårighet att följa med vad som händer. Detta gynnar den politiska klassen och ger dem nära nog fria händer.

    Problemet är just centralismen i sig. Politisk centralism och frihet är svåra/omöjliga att förena. Med den utformning EU nu har fått, är det bästa att bryta upp själva den politiska unionen och ersätta den med ett europeiskt frihandelsavtal.

    Friheten gagnas bäst av en långt gången decentralism. Det skapar en ökad konkurrens och en dynamik för mer frihet.

    SvaraRadera
  15. Ett subsidiaritets-center kanske?

    Ang. överstatlighet:
    CBS News: "Montana Gun Suit Challenges Federal Authority" (2009-10-01)
    - många bra länkar igenom hela artikeln, t ex:

    Tenth Amendment
    "The powers not delegated to the United States by the Constitution, nor prohibited by it to the States, are reserved to the States respectively, or to the people."
    - i nederdelen finns även länkar till den historiska utvecklingen kring detta.

    För staterna att hävda sin rätt finns en
    resolutions-mall.
    "the People of the several States comprising the United States of America created the federal government to be their agent for certain enumerated purposes only"...

    Och detta är väl att likna vid subsidiaritetsprincipen i EU.

    Fick förresten för mig att googla "rättsstat site:henrikalexandersson.se" - en träff. (lika med henrik-alexandersson.se). henrikalexandersson.blogspot.com ger däremot alla träffar. Men finns ju sökruta här (om man kör med scripts) och Etiketter under varje artikel som jag just upptäckt :).

    Hmm, Forskning och Framsteg kunde kanske vara en annan (lättare?) tidnings-modell.

    SvaraRadera
  16. Alla är välkomna till tratten:

    http://euwiki.org/Tratten

    mvh

    //Erik

    SvaraRadera
  17. som nagon namnde ovan att tidningar ar
    gardagens fenomen och det ar nog riktigt.

    Men det har funnits ett forsok, den var ganska ok om jag minns korrekt
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_European

    /Dan

    SvaraRadera
  18. Helt rätt, en thinktank-analys måste börja med en korrekt beskrivning av nuläget. Bl.a. varför olika länders opinioner och eliter är EU-positiva. Ungefär så här:

    Italien:
    Folket: misstror den nationella politiska nivån, ser EU som ett sätt att hindra Rom från att blir för korrumperade
    Eliten: Ge Italien en roll som stormakt

    Tyskland:
    Folket: redan van vid federalism med olika nivåer, EU är bara en ytterligare nivå, finns liten grogrund för EU-skeptisism eftersom eliten är kompakt för EU
    Eliten: Som stormakt vet vi att vi alltid kan stoppa förslag vi ogillar, EU är ett verktyg för vår nationalegoistiska agenda.

    Östeuropa:
    Folket: Bra med bidrag, EU kan tvinga ner nivån av korruption på den nationella nivån
    Eliten: Starkare knytning minskar risken för överfall från Ryssland

    osv.

    Sen kan man göra samma övning och ta fram EU-negativa argument för alla länder.

    SvaraRadera
  19. Miljöpartiet är ett EU-kritiskt parti, även om vi inte kräver utträde längre.

    Ett parti som har Carl Schlyter som förstanamn på EP-listan och Max Andersson som EU-ansvarig i partistyrelsen förtjänar knappast att beskrivas som EU-kramare. :-)

    SvaraRadera
  20. HAx vill du nå andra grupper med EU kritik så måste man in i populärkulturen, typ serietidningar, gengre filmer, animerade filmer. Skapa fria kultur projekt helt enkelt. Enklast är dock en radioshow, med en bra talare som undersöker allt och som har ett högt temparament, spelar bra musik emellanåt, så man inte somnar när man lyssnar.
    En radiostation där bra musik lockar och en passionerad radiopratare talar.

    Skapa en audition efter radiopratare, samt radioreportrar, sen sänder man ut detta på internet, youtube. Men det får inte va långsamt och sävligt, som svenskar oftast är det måste va lite action.

    SvaraRadera
  21. Hax - det finns redan en stor folkrörelse Folkrörelsen Nej till EU - har du glömt den? Självklart har du glömt den - den står väl för mycket till vänster eller? Motståndet slogs ner brutalt i Göteborg 2001 - vi var 20-30 000 som demonstrerade där plus några inresta galningar från Tyskland och Danmark som stal hela showen med hjälp av det våld de var där för att utöva. Man undrar vem som betalade dem för att komma, och man undrar också varför inte SÄPO stoppade dem vid gränsen då det var känt att de skulle komma - och det enda polisen hade behövt göra var att söka igenom deras bagage i tullen - för alla deras ryggsäckar putade av gatsten som de hade planerat att kasta. Jag fattar inte varför de släpptes in. Om de inte hade släppts in så hade man sett att EU-motståndet var starkt, folkligt och brett över partigränserna. Sören Wibe talade på Götaplatsen och det var en av de största demonstrationer som någonsin hållits.
    Men som sagt - organisationen Folkrörelsen Nej till EU finns kvar - varför inte samlas där.

    SvaraRadera
  22. Jag har sedan några månader tillbaka domänen www.piratmagasinet.se bland mina ägor. Tanken är att skapa ett peer review system för nyheter som rör piratpolitik över hela världen. Magisinet skulle sedan tryckas upp i mån om efterfråga. Säg en gång i månaden till att börja med och sen är snöbollen i rullning.

    Tänk om man bara hade en konstant medhjälpare som kunde vara den som konkretiserade alla idéer som flödar. Det hade varit mums.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.