2009-10-21

Tankar inifrån Dödsstjärnan...

Går det inte väldigt fort nu för tiden?

När riksdagen klubbade FRA-lagen förra sommaren, då friserade och fixade försvarsutskottet till förslaget på 18 minuter. Man hängde på lite pynt och så var allt "bra" igen.

När man disuterar telekompaketet i Europaparlamentet då stressas saker igenom utan att ledamöterna ens hinner få skriftliga underlag för sina beslut.

Och är det bara jag som får ett intryck av att saker och ting trummas igenom på ett mer arrogant sätt nu än tidigare? Som Lissabonfördraget, till exempel.

Jag menar, nu försöker makthavarna inte ens dölja att de behandlar parlamenten och de folkvalda som dörrmattor. En örfil, så är allt klart.

Så har det kanske alltid varit. Jag vet inte. Men jag tycker nog att maktens arrogans börjar bli ovanligt uppenbar nu på senare tid.

31 kommentarer:

  1. Makten har ju lurats ur folkets händer.

    Varför lyssna på någon som inte har någon makt?

    SvaraRadera
  2. I agree that the sausage factory is running a bit faster than human thought. I wonder if it has any relations to impending financial doom to Gods own country?

    It could be stage one in financial evacuation of the truly bold and free. A foot in the European door so to speak, with some beneficial legislations for continued growth.

    I hope I'm seeing ghosts though.

    SvaraRadera
  3. Maktens arrogans... Rätta mig om jag har fel, men piratpartiet sa inget i EU-valrörelsen om att partiet var emot den svenska tryckfrihetsgrundlagen.

    Likafullt röstade Christian Engström i dag i Europaparlamentet för att ställa den svenska tryckfrihetsgrundlagen under ett EU-direktiv. Lyckligtvis förlorade han, men med minsta möjliga marginal. Tack vare de svenska moderata ledamöterna och deras europeiska partivänner kommer EU inte att lägga sig i.

    Innan Engström är klar i parlamentet kommer han sannolikt att ha förbjudit Internet.

    Kompass- och aningslös är bara förnamnet.

    SvaraRadera
  4. Vadå kompasslöst ? Det var väldigt tydligt att partiet skulle rösta med gruppen i allt utom partiets profilfrågor.

    I övrigt. sluta trolla och var mer konkret om du vill ha någon uppmärksamhet.

    /Hoffa

    SvaraRadera
  5. God dagens.

    På skratteliskratt.blogg.se har jag nu startat en blogg där jag varje dag skriver in roliga historier/skämt.

    Jag har läst igenom bloggar nu rätt så länge och märkt att man kan behöva ett par skatt då och då.

    Skratt förlänger och förenklar livet!

    Skratt är viktigt för både dig och nu.
    Sprid nu budskapet och adda mig gärna via bloglovin.
    Så du kan få dagens skatt direkt ;)

    (Samtidigt så ber jag om ursäkt för din tid jag tagit ifall du inte gillar humor och skratt och jag kommer inte kontakta dig igen)
    ///
    Skratteliskratt.blogg.se

    SvaraRadera
  6. Tack skratteliskratt!
    /gillade norska mobilvirusskämteliskämtet.

    SvaraRadera
  7. Jo, många börjar ge upp.

    Och i stället börja köpa vapen. ;)

    SvaraRadera
  8. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3686789.svd

    Där kom det som HAX tidigt förutspådde!

    SvaraRadera
  9. Man tackar. En direkt påvisar bar politisk framgång för Piratpartiet. Det finns väl ingen som tror att lagen inte varit klubbad och datalagringen i gång för länge sedan om det PP inte existerat och hotat komma in i riksdagen.

    /Hoffa

    SvaraRadera
  10. Frågan är väl snarare varför politiker ska orka bry sig om vad folket tycker. Ett beslut ger på sin höjd en tids högljudda röster, sen ägnas fokus åt något annat. Sålänge de inte riskerar att halshuggas i en revolution kan de skratta demokratin i ansiktet och i bästa fall låta folk rösta tills de röstar rätt.

    SvaraRadera
  11. Vad är det som Lena Ek, gammal i gården, försöker tala om för De grönas företrädare, jag menar om man ser bortom hennes lust att spela syster duktig? Såg att Mark Klamberg hade en kommentar på sin blogg om det kan vara till någon hjälp http://klamberg.blogspot.com/2009/10/kommentar-om-telekompaketet.html

    SvaraRadera
  12. Det kanske är dags att visa vem som egentligen bestämmer. Mobbarna har ingen makt om de som trycker på röstknapparna inte ger dem den. Den uppenbara taktiken är att alltid rösta nej till allt som man inte fått tillräcklig tid och möjlighet att sätta sig in i. Tyvärr så kräver det en ordentlig ryggrad och sannolikt förmåga att stå emot hot och verbal misshandel. Det är egenskaper som verkar alltför sällsynta i både riksdag och EU parlamentet.

    SvaraRadera
  13. De finns de som säger att mycket av den västerländska demokratiska traditionen var till för att knäcka Sovjet inifrån.

    Och nu när Sovjet inte finns, så behövs inte demokratin på samma sätt längre.

    Dessutom är det ju dokumenterat att makt koncentreras alltid (finns ett namn på fenomenet som jag glömt).

    /Werner

    SvaraRadera
  14. Var och vem är då Luke Skywalker?

    SvaraRadera
  15. Livet är egentligen en enda lång räcka av förhandlingar. Den som tjurskalligt bara säger Nej visar ingen förhandlingsvilja, därför handlar det om att ge och ta på ett sätt som gör att båda parter kan känna att man vunnit något av betydelse. Med undantag av sista stycket som uppenbarligen är en eftergift åt Frankrike (och möjligen Storbritannien) är väl texten acceptabel. Vad jag förstår är Ulvskog, Hökmark och Ek beredda att köpa förslaget, utan ytterligare justeringar för att sedan utmåla De Gröna som omogna aktörer i den stora världen. I vart fall tolkar jag Lena Eks kommentar på hennes blogg så. Ulvskog är nog inte beredd att offra vissa konsumentintressen genom att se förslaget falla i sin helhet. Även om De gröna röstar Nej går det hela igenom, eller hur? Därför är det frågan om något eller några ord i den sista meningen.

    SvaraRadera
  16. Politikerföraktet har nått vägs ände.

    Numera handlar det mer och mer om ett politikerhat.

    SvaraRadera
  17. Håll ögonen på dem, politierna alltså, kolla in komentarerna som görs på politiker som sitter i morgonsoffan

    SvaraRadera
  18. Det kan ju vara så att du är mer engagerad nu, och faktiskt bryr det om hur det går till.

    Som man uppfattar dina rapporter så tycks alla andra ta tingens ordning för givet, så det är ju ingen annan som reagerar.

    Eller så håller de käften, oklart varför.

    SvaraRadera
  19. Och vem styr allt detta? Är det kommissionen och avskummet Barosso som håller i taktpinnen ( moroten och piskan?) eller?

    SvaraRadera
  20. Mmm precis, vem är Darth Sidious i detta sammanhang? :D

    SvaraRadera
  21. InventorGadget: Jag trodde det redan var säkerställt att det var Blair som är Palpatine?

    SvaraRadera
  22. Vadå bråttom? Vadå jäkta igenom hafsig lagstiftning?

    Tvärtom bemödar sig ju alliansen om att noga analysera lagarna i förväg:

    "Regeringen tänker inte lägga fram något förslag om masslagring av telefon- och internettrafik före riksdagsvalet 2010.
    Det säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.
    - Vi har meddelat EU-kommissionen att vi behöver mer tid. Det är komplicerade frågor, säger Ask."

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3686789.svd

    SvaraRadera
  23. @FarmorGun

    Det är inte rimligt att "visa förhandlingsvilja" om den ena parten inte kommer med rimliga bud. Det är sunt och friskt att säga blankt nej när de inte kan respektera grundläggande demokratiska spelregler och gör allt vad de kan för att vilseleda.

    Är det rimligt att kompromissa med SD så att de får känna att de har vunnit något i invandringspolitiken eller gäller obligatorisk förhandlingsvilja bara när de knäppa förslagen kommer från den regerande makten?

    SvaraRadera
  24. Vänta bara tills Lissabon går igenom om ett par veckor.

    Först röstar vi in en president, sedan kommer det en attack "utifrån", sedan utropar sig presidenten sig till kejsare.

    Att "attacken" var iscensatt av presidentens lojala kommer inte fram.

    Det finns nog inte så många som heter Hitler nuförtiden.

    SvaraRadera
  25. @infallsvinkel

    Att Ask säger det hon säger är ju inget annat än ett svepskäl för den egentliga orsaken. Både Oppositionen och Alliansen vill ha igenom datalagringen (eller i alla fall Bodström). Att man väljer att skjuta på det är för att det inte skall bli till en valfråga.

    En taktisk reträtt med andra ord. För då valet är klappat och klart så sitter vi där ytterligare en period och cykeln återupprepas.

    Det är ett spel för gallerierna. Jag litar inte en sekund på Asks ord.

    SvaraRadera
  26. Vad är det egentligen för mening med att jäkta igenom lagar som är otydliga och verkningslösa?

    Typ: "Varje medborgare i EU skall skyddas av EUs lagar såvida inte undantag föreligger".

    Helt meningslöst.

    SvaraRadera
  27. Hoffa: "Vadå kompasslöst ? Det var väldigt tydligt att partiet skulle rösta med gruppen i allt utom partiets profilfrågor.

    I övrigt. sluta trolla och var mer konkret om du vill ha någon uppmärksamhet."

    Det är alldeles uppenbart att tryck- och yttrandefrihet inte är någon profilfråga för piratpartiet. Christian Engström röstade för en resolution om informationsfrihet i Italien och han röstade för paragrafer där EU-kommissionen uppmanas att komma med förslag till direktiv som går helt på tvärs med den svenska tryckfrihetsförordningen.

    Även om tryckfrihetsförordningen är gammal tycker man att Engström borde förstå att den har en hel del med frihet på Internet att göra.

    SvaraRadera
  28. @Linus L:

    Du är inte någon hejare på det här med ironi, va?

    :-)

    SvaraRadera
  29. Jag tror att den ökade hasten dels är en konsekvens av att allt mer ska beslutas i Bryssel av allt fler människor. 12 länder var enklare att samordna än 27.

    Men framför allt tror jag att maktapparaten känner sig stressad av "bloggvärlden". Tidigare kunde de förbereda sakerna i lugn och ro - nu följer hundratals bloggare allt de gör och skriver. Då måste de sluta skriva texter som kan läggas ut på nätet, driva igenom beslut innan någon hinner analysera eller starta kampanj och öka mängden skitsnack och dimridåer.

    Och eftersom 99% av EU-parlamentarikerna glatt röstar om saker de har nollkoll på fungerar det.

    Borde inte EU-revisionen börja ha synpunkter på detta notoriskt kaotiska "beslutsfattande" i frågor där ingen kan hävda brådska eller särskilda omständigheter?

    SvaraRadera
  30. Jag tror ju skillnaden är att folk som inte är politiker eller journalister har fått plats i debatten. Förut kom man aldrig till vi måste ändra pga folkstorm. Förhoppningsvis är det här något slags första stadium, "vi låtsas ändra men fintar bara bort folkstormen". Förhoppningsvis börjar man att ändra på riktigt snart.

    SvaraRadera
  31. @infallsvinkel

    Ah, tänkte inte på det. Jag har tyvärr inte läst så många av dina inlägg så jag har inte hunnit bilda mig någon direkt uppfattning om hur du skriver/tänker.

    I övrigt är det väl inte alltid så lätt att uppfatta ironi på nätet. Speciellt det där med tonläge och allt. :p

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.