2009-11-22

Mot DödsstjärnanNu bär det av till Strasbourg igen.

Denna vecka skall Europaparlamentet bland annat debattera och klubba den framförhandlade texten om telekompaketet. Den text som togs fram säger att om en medlemsstat bestämmer att folk skall stängas av från internet – då får det inte ske med mindre än en föregående rättslig prövning som bland annat omfattar oskuldspresumtion och rätten att bli hörd. På så sätt sätter vi vapen i händerna på dem som vill riva upp den franska Hadopi-lagen och stoppa britternas Mandelson-meassures.

Även Europol ligger på bordet, vilket jag kommer att återkomma till under veckan.

Och så skall man klubba parlamentets resolution om EU:s så kallade Stockholmsprogram. Här är den viktigaste punkten att få in en skrivning om balansargumentet. Det gäller att understryka att alla skrivningar om balans mellan säkerhet och rättigheter måste ses i ljuset av att friheten och våra rättigheter är det centrala, det som skall försvaras.

16 kommentarer:

 1. När det gäller Stockholmsprogrammet är det minst lika viktigt att in få en en skrivning om proportionalitetsprincipen.

  SvaraRadera
 2. Säga vad man vill om Bodström, han är INTE känd för att försvara internetanvändarnas rättigheter, utan raka motsatsen.

  "COOL"!?

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 3. Varför jobbar du i "dödsstjärnan" om du nu kallar eu-parlamentet för det?

  dumjävlel! Din liberala kuksugare!

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Jag tror att "Luke" gör det därför att friheten sitter gisslan däri och att dödstjärnan hotar hela planeter.

  -Kluris

  SvaraRadera
 5. En fråga:

  När jag var i dödsstjärnan fick jag lära mig att det "ofärdiga" i byggnaden (längst upp till höger på din bild) var ett symboliskt grepp för att visa att EU inte är fördigutvidgat. Men detta var före den senaste utvidgningen. Håller de på att bygga ut tomrummen nu...?

  SvaraRadera
 6. Johan Ingerö,

  Trodde det var gjort för att likna Colosseum i Rom.

  Vad det nu skulle ha för symbolik i sin tur... :-O
  (skådespel? blodig fight? offer till lejonen? ... )

  /Werner

  SvaraRadera
 7. Pendlandet till Strasbourg måste väl vara en konsekvens av att vissa länder kan använda sin veto-rätt mot att lägga ner pendlandet. Är inte denna veto-rätt borttagen i det nya fördraget?

  SvaraRadera
 8. @arnold:

  Nej, huvudinstitutionernas placering är fastställd i fördragen och kan bara ändras om alla länder är överens. Och det ska mycket till innan Frankrike blir överens om att flytta parlamentet från Strasbourg.

  Då får man nog ge dem något rejält saftigt i utbyte, och det är inte säkert att det är värt det.

  SvaraRadera
 9. @Ingerö,mfl:

  Den representerar "det ej färdigbyggda Babels torn, allt enligt egentillverkad officiell EU-affisch:
  Klicka här för bild&EU-affisch
  Detta var så in-your-face-tydligt att affischen drogs in.. Observera även de uppochnervända stjärnorna, samt att den ende på bilden som inte har ett"fyrkatigt" huvud är bäbisen, nedre vänsta kanten, han är den enda som ännu inte är "formaterad"(hjärntvättad) enligt Eu-modell.. Så nu råder det inga tveksamheter vilka krafter det är som styr/utformar EU ok?
  /insider

  SvaraRadera
 10. Jag vill be om ursäkt att jag skrev "liberale k*ksugare". Jag var bitter på en annan sak som fuckade upp mitt humör.

  HAX skriver oftast väldigt bra saker!

  Ännu en gång, jag ber om ursäkt.

  SvaraRadera
 11. Det kanske är lättare att ta bort strasbourg eländet med hjälp av Lissabon? Nu har ju inte länderna vetorätt längre, så dom kan bli överkörda.

  SvaraRadera
 12. Hur många ledarmöter måste vara närvarande för att en votering i dödsstjärnan ska vara giltig? (Finns det öht en sådan gräns?)

  Kan ni inte få ihop tillräckligt många parlamentariker för att ommöjliggöra giltiga voteringar som helt enkelt vägrar åka dit?

  Då kan ni fortsätta jobbet som vanligt i Bryssel med den skillnaden att ni får klara er utan voteringar.

  SvaraRadera
 13. @Stocken:

  "Parlamentet i sittstrejk!"

  Ja, varför inte?

  SvaraRadera
 14. Stocken, "Hur många ledarmöter måste vara närvarande för att en votering i dödsstjärnan ska vara giltig? "

  Låt mig ställa en motfråga: Hur många MEPs tar det att byta en glödlampa?

  (Uppenbarligen tillräckligt få för att istället förbjuda glödlampor.)


  //ST

  SvaraRadera
 15. ST:

  Nu är du inte schysst. MEP-ar byter naturligtvis inte glödlampor. Det är ju en fråga om verkställighet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.