2009-12-31
Gott Nytt År!
Gott Nytt År på er alla!
Det här kommer att bli ett ännu mer intressant, ännu bättre år. Och ett fantastiskt nytt årtionde!
Jag, som är så gammal, skall nu berätta för er hur det var förr...
Att sända texter till tidningar (och andra) var inte det enklaste. Man fick sätta dem på papper och åka över till redaktionen eller lägga ett brev på lådan.
I slutet av 70-talet kom smidigare telex-apparater, stora som en vanlig elskrivmaskin. Men det var aldrig ekonomiskt försvarbart att skaffa en. Dessutom var alla man kunde nå via telex ett antal myndigheter, nyhetsredaktioner, hotell och storföretag.
Under mitten av 80-talet började telefaxen få fotfäste. Det tog ett tag innan den slog igenom. Återigen fanns det i början nästan ingen att sända till. Men när faxen med tiden blev billig och populär, då var det en revolution. Nu kunde till och med vanligt folk och småföretag sända text och skisser på ett ögonblick. Om än fortfarande fäst på papper.
Att sända fotografiska bilder var ännu knepigare. De minsta telefotosändarna hade en trumscanner, var stora som en resväska och kostade en förmögenhet. Och bara de allra största tidningarna, telegram- och bildbyråerna hade mottagare. Fortfarande var fysisk distribution det enda rimliga alternativet.
Någonstans i början av 80-talet kom de första mobiltelefonerna för allmänt bruk. De vägde hur mycket som helst och fick transporteras i en axelväska, ur vilken antennen stack upp. Ringde det, då fick man ställa ner väskan, öppna locket och lyfta en lur. Samtalen var dyra. Men det skulle ännu ta många år innan alla, eller ens många, vanliga människor skulle gå att nå mobilt – med samtal, text och bilder.
Endast ett fåtal datorer klarade, innan Macen kom, grafiska uppgifter. I de flesta av dem fick man i så fall skriva in koordinater för var en spalt, linje eller ram skulle börja och sluta. Det fanns inte ens laserskrivare, så det var närmast en sensation när de grafiska matrisskrivarna i rimlig prisklass dök upp. Med ny teknik kunde människor plötsligt börja publicera saker själva – utan att behöva ha ett mediehus, en organisation eller en reklambyrå bakom sig.
Och det var rent allmänt svårt att få något publicerat i media. Allt skulle granskas av redaktionernas smak- och innehållspolis. Bara staten fick sända tv och radio. Enda sättet att visa film (förutom tv) var att projicera den på en filmduk framför en publik, tills videon dök upp. Men inte ens videon gav till en början vanligt folk möjlighet till massdistribution.
Så där kan jag gå på ett tag. Du har greppat bilden.
I dag sitter jag vid min dator och kan omedelbart sända en text eller bild till vem jag vill. Till en mottagare eller många. I princip gratis.
Med min blogg kan jag kommunicera med människor över hela världen, dygnet runt, året runt. Det sker med omedelbar uppdatering. Det är lätt att liveblogga och att lägga upp minutgamla bilder, video- och ljudfiler. Detta är en elektronisk publiceringsplattform där man inte behöver fråga någon om lov innan man kan publicera material som i teorin kan nå miljarder människor. Varje dag har denna blogg 4.000 - 7.000 läsare! Jag har helt enkelt fått min egen tidning, radiokanal och tv-station!
Sedan har vi så många andra verktyg för kommunikation och samarbete. Forum, Twitter, Facebook, Etherpad, cloud computing... Och nästan all information är sökbar!
Nyhetsflödet, den politiska debatten, kultur och entreprenörskap har blivit omedelbara företeelser. Alla kan delta. Och allt fler gör det.
I love this shit!
Nu är jag oerhört nyfiken på vad 2010-talet kommer att erbjuda. Och en smula orolig över att det fortfarande finns människor som vill strypa, kontrollera, censurera och styra informationsflödet. Men jag tror de är chanslösa.
När Jan Stenbeck gav Sverige sin första icke-statliga tv, då sa han ungefär så här: Politik slår måhända pengar. Men teknik slår alltid politik.
Jag tror det är så. Vi står just nu inför ett skifte, vars vidd vi ännu inte har riktigt klart för oss. (Inte ens vi utvecklingsoptimister kan mer än ana eller gissa vad som kommer att ske.) Och i skiften finns det alltid de som gnäller och stretar emot. Men de är chanslösa. Inte ens totalitära regimer klarar av att hålla tillbaka den tekniska utvecklingen och allt som ett informationssamhälle med hyperdistribution medför. Därmed inte annat sagt än att det kommer att bli strid och bråk på vägen. Men den striden är vi många som är redo att ta – för frihet, utveckling, öppenhet, mångfald och kreativitet.
Nu gör vi 2010-talet!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vissa var tidigare, min pappa skickade sitt första e-post medelande 1982, dock inom Volvo.
SvaraRaderaEtt Gott Nytt år önskar jag dig.
SvaraRaderaApp app app! 1982 på Volvo var det inte e-post som gällde, utan Memo.
SvaraRaderaI början på 90-talet satte Ericsson dock upp en e-postgateway: @memo.ericsson.se
Gissa om farsan blev förvånad när sonen plötsligt skickade ett Memo till honom, ifrån lägenheten!
Fantastiskt inlägg, förresten, och jag håller med dig, och jag hoppas verkligen att teknik alltid slår politik. Få se vad för slags Rearden-metall decenniet kan frambringa.
elektronisk post som elektronisk post...
SvaraRaderaOch vad jag snabbt läste på wikiepedia betyder inte E-mail att man använder dagens system, utan det är en generell term.
När jag var liten kunde man fortfarande skicka telegram till folk eller företag som behövde få ett meddelande snabbt. Man kunde ringa in ett telegram till Televerket via telefonen. Då överförde dom detta över tråd till närmsta telestation, varpå en springshas ryckte ut och överlämnade meddelandet till mottagaren.
SvaraRaderaÄr det någon som minns de gamla bankböckerna där summorna verifierades med inklistrade frimärkesliknande märken motsvarande summan? Varje saldo bokfördes med räkenskapsböcker.
Det var bättre förr! Eller? :)
Gott nytt år till HAX och alla läsare här!
Gott slut och Annorlunda Gott Nytt År ! - önskar Josef B.
SvaraRaderaJag vet inte hur biljettsystemet i Sverige såg ut i början...
SvaraRaderaJag blev dock rätt förvånad när jag ville köpa en tågbiljett i Indien och tvingades fylla i en ansökan om biljett där alla detaljer om mig och resan skulle ifyllas i särskilda fält...
Man får hoppas att vår IT-regering inte inför ansökan om surftillstånd.
Säker kan man inte vara...
därför önskar jag alla
Ett Gott Nytt År!
Gott nytt år!
SvaraRaderaJag har en fråga om SVT, hamnade i en debatt på nyårsafton med en vänstervän som hävdade att SVT finansieras helt av TV-licens och försäljning av bolibumpadrakar till barn. Jag har för mig att de får statliga bidrag varje år. Enda jag hittar på deras hemsida är att 60% kommer från TV-licensen. Någon som har koll på var de övriga 40% kommer ifrån?
calle, om jag inte har missförstått saken helt och hållet så blir lokalradiostationerna varje år plundrade på rätt mycket pengar för att finansiera statsmedia.
SvaraRaderaTydligen handlar det om 130 miljoner om året, i alla fall enligt den här sidan. http://www.rab.se/mailkampanj/
och jag tror att detta är pengar som går rakt in i SVT (dock inte helt säker).
Hax är du Scientolog? Dina bilder på fria människor ser ut att va tagna direkt ur scientologhandböcker
SvaraRadera@calle: Var hittade du uppgiften om 60 procent? Det jag alltid har hört är att SVT nästan helt finansieras av licensen, och till en liten del av sponsrade evenemangssändningar. Se till exempel denna sida.
SvaraRaderaMen nästa decennium börjar ju inte förrän 11-01-01!?
SvaraRadera;-)
Anders:
SvaraRaderahttp://svt.se/2.60374/ekonomi
fast nu ser jag att jag var aningen packad igår, de får 60% av avgiften, inte att den står för 60% av deras inkomster.
Mycket bra inlägg Hax, teknik utveckling är bra, men det finns ett problem.
SvaraRaderastaten kan ju gå in med hot, se vad som hände under valet i Iran, staten går in och stänger av delar av internet. för att folk inte ska kunna prata sig samman och "rösta" på fel gubbe.
teknikintreserad kunnde ju gå runt det, men den vanliga männsikan?
slut poäng: så länge allt sker digitalt går det att strypa flödet och avlyssna om man bara vill.