2009-12-05

Nätneutralitet, del 4 - Den fria marknaden



Ett fritt och öppet internet är den fria och öppna marknadens bästa vän.

Internet, som vi känner det i dag, har gett oss något så ovanligt – och sympatiskt – som en i princip fungerande anarkistisk, ofta småskalig, kapitalism.

På internet kan vem som helst sätta upp en verksamhet utan att behöva fråga någon om lov. Och utan att behöva satsa allt för mycket pengar. En verksamhet som i teorin kan nå kunder över hela jorden dygnet runt året runt. Snacka om möjligheter!

Internet ger också människor en chans att testa olika idéer, affärsmodeller och erbjudanden utan att bygga fast sig i något statiskt. På så sätt växer bättre affärsmodeller fram. Och nya, djärva idéer som aldrig annars skulle ha sett dagens ljus prövas och visar sig ibland vara framgångsrika.

Små specialbutiker behöver inte längre ligga i miljonstäder för att nå en tillräckligt stor kundkrets. De kan lika gärna ligga ett litet landsortssamhälle eller bara på internet. De specialintresserade kunderna hittar dem lätt genom att googla och genom tips i forum och specialiserad media.

De pengar som behöver satsas för att starta en verksamhet på internet är inte större än att de flesta kan ta dem ur sin vardagsbudget. I den gamla världen hade de fått krusa banken för att få ett lån för en verksamhet som de inte i förväg kunde veta om den skulle bära eller brista.

På internet kan små företag faktiskt konkurrera med multinationella företagsjättar om en del av kunderna. Nätet är en meritokrati där den som är ambitiös, modig och trägen har en fördel framför gamla och stelnade företagsbyråkratier.

Skulle någon misslyckas med en testballong på nätet, då slipper han eller hon som regel stå med tomma lokaler, uppsagda medarbetare och stora skulder. Allt går att pröva i liten skala innan man behöver binda upp sig på olika sätt.

Vi konsumenter har fått en aldrig tidigare skådad mångfald av leverantörer, varor och tjänster. Vi behöver inte längre tänka på affärstider. Och vi slipper åka över halva landet för att köpa de där speciella flugfiskedragen, eller vad det nu kan vara som vi vill ha. Vi hittar ständigt nya och alternativa produkter och företag. Vi kan jämföra priser och villkor på ett ögonblick.

Visst är det fantastiskt!

Men allt detta bygger på att vem som helst kan etablera sig på ett fritt och öppet internet utan att behöva fråga någon om lov och utan att behöva betala stora pengar för rätten att vara närvarande. Det bygger också på att vi konsumenter kan nå hela denna marknad och mångfald så fort vi kopplar upp oss. Det är friheten som skapar dynamiken, utvecklingen och synergieffekterna.

Därför tycker jag om nätneutralitet. Allt och alla skall kunna nås och kunna nå allt och alla.

Många internetoperatörer har börjat fatta detta – att de bör ägna sig åt sin kärnverksamhet, det vill säga åt att förmedla trafik. Inget annat. Inte styra och ställa. Inte lägga sig i vem som kommer att lyckas och vem som kommer att misslyckas.

Andra operatörer och en del stater och politiker har inte fattat grejen. De anser att de har rätt att styra över sådant som mår bäst av frihet, spontanitet, mångfald, öppenhet och frivillighet. De vill sätta sig över den fria marknaden, över konsumenternas intressen och över valfriheten. De gör oss alla en otjänst.

Men, visst. Att tycka om nätneutralitet är att ha åsikter om hur nätoperatörer skall sköta sin verksamhet. Vilket i sig är mycket, mycket vanskligt. Den saken tänker jag återkomma till i nästa del i denna lilla serie av bloggposter om nätneutralitet.

Mina tidigare bloggposter i ämnet: Del 1 | Del 2 | Del 3

17 kommentarer:

  1. Rigtig spændende og tankevækkende indlæg!

    Vi har hverken brug for politikere eller virksomheder, til at definere samt regulere/begrænse vores frihed på internettet.

    Dog synes jeg det er værd at bemærke, forskellen mellem at lade politikere regulere fremfor markedet.

    Når politikere i dag regulerer vores frihed, så er det særdeles svært at gøre noget som helst ved. Jo vist, vi kan stemme på andre partier ved næste valg, men de dårlige beslutninger bliver sjældent ændret af nye politikere, men højest modificeret eller bygget videre på.

    Når en virksomhed, som ekempelvis TDC i Danmark vælger at lade staten spionere mod deres kunder, ja så har vi borgere en ret simpelt måde at løse problemet på; Vi kan lade være med at understøtte virksomheder som TDC finansielt.

    Jeg mener hverken politikere eller virksomheder skal bestemme over internettet i fremtiden, men at vi skal kæmpe som vilde for at bevare internettet som det anakistiske væsen vi alle elsker.

    Eller sagt meget simpelt, internettet skal ikke være et demokratisk uhyre, hvor flertallet på 51% kan bestemme hvordan de resterende 49% bruger nettet.

    Træder man et skridt tilbage, og tænker lidt efter, så repræsenterer internettet alt andet end demokrati, og det er blandet andet derfor at vi oplever internettet som et frit innovativt rum, hvor alt kan ske...

    Det er derfor vi elsker det:)

    SvaraRadera
  2. EE:

    Mycket relevanta påpekanden.

    Ger man politikerna makten över nätet som sådan - då kan det användas på så väl bra som på förfärliga sätt. Och med tanke på politikernas ständiga moralpanik, så är risken uppenbar att sådan kontroll blir dålig, inskränkande och förbjudande.

    SvaraRadera
  3. ...men det återkommer jag till i del 5.

    SvaraRadera
  4. Bra inlägg med en viktig slutknorr. Hitintills verkar det ju dock (tyvärr) nödvändigt att pilla i deras verksamhet för att få den fria modellen att överleva de andra kommande lagarna.

    SvaraRadera
  5. Hmmm, du använde ordet "anarkistisk".

    Det räcker väl som argument för repressiva kontrollmaniker till politiker för att låsa in och bort stora delar av det icke-önskvärda nätet?

    SvaraRadera
  6. Gäller inte bara för människor. Även katten här har bara gott att säga om internet.

    Nu är det julmånad och han ville ha mer av sin favoritmat i portionsförpackningar från Royal Canin som han fick när vi var på resa i Sverige. Matskålen hans blev riktigt renslickad var gång.

    Nu är problemet bara att på den här lilla förhållandevis avsides belägna ön tar det tid innan nymodigheter når butikerna. I princip är det mest torrfoder och snabbköpsmat utan näringsinnehåll för djur som finns tillgängligt.

    Katten är kräsen och säger tydligt ifrån ifall det är något han inte gillar så inga tvivel skall råda.

    Han har skarpa klor och sylvassa tänder. Det blev därför att söka en sväng i Google. En kartong beställdes från England och tre dagar senare kom postbudet hem med den. Katten blev överlycklig och visste direkt det var hans käk. Nu är han förvånansvärt snäll. Är noga med mattiderna. :-)

    SvaraRadera
  7. Climategate-News05 december, 2009 17:57

    Ta en titt på hundburarna som demonstranterna ska fängslas i i samband med klimatmötet i artikeln nedan i SVD. Amnesty kritiserar burarna att va emot de mänkliga rättigheterna.

    Citat:
    Danska polisen har förberett sig för bråk inför klimatmötet i Köpenhamn på måndag. Amnesty international protesterar och menar att burarna bryter mot de mänskliga rättigheterna. Utanför Bella Center i Köpenhamn kommer det globala klimatmötet att hållas nästa vecka och uppladdningen är i full gång.

    Slut citat.

    Nya lagar inför klimatmötet
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3892713.svd

    Läs även citat nedan ifrån artikeln. Lagarna i Danmark är skrämmande.

    Citat:
    Nyligen beslutade danska riks- dagen om en ny lagstiftning, lymmelpaketet, som innebär hårdare straff för den som ställer till med bråk. Den som hindrar polisens arbete kan få upp till 40 dagars fängelse, mot böter idag. Även personer som inte deltar i upplopp men befinner sig i området kan dömas till samma straff.
    Polisen har också rätt att frihetsberöva människor i 12 timmar även om de inte är misstänkta för brott, en fördubbling jämfört med tidigare.
    Kritiker tror att detta kommer leda till att människor avstår från att delta i fredliga demonstrationer eftersom de riskerar att gripas.
    –Vi hoppas att lagen får en preventiv effekt. Att en ung människa som låser fast sig vid sin vän eller väninna på gatan tänker sig för innan, att det kan ödelägga hans eller hennes framtid, säger Flemming Sten Munch.

    Slut Citat.

    Demonstranter emot klimatmötet har redan startat i USA i och med Climategate.

    Al Gore Slap down - Global pharisees hypocrisy and lies
    http://www.youtube.com/watch?v=MwketJhCceM

    SvaraRadera
  8. LD, ST kan ni båda sluta upp med er jobbiga ovana att skriva, Hmm...
    Jävligt irreterande, man vill slå er på käften varje gång ni skriver så. Använd svenska språket för i helvete. Exempelvis, kan man skriva, jag är skeptisk, jag är tveksam, jag undrar om detta stämmer etc. Istället för att skriva Hmmm, vad kommer här näst? Skrivna ljudeffekter när ni skiter. As!

    SvaraRadera
  9. En av alla Anders05 december, 2009 18:25

    "Internet, som vi känner det i dag, har gett oss något så ovanligt – och sympatiskt – som en i princip fungerande anarkistisk, ofta småskalig, kapitalism."

    Visst är det vackert! Internet är ju designat för att ha decentralicerad styrning, och det är det som gör att Internet fungerar så bra; anarki i dess renaste form.

    Definitionen på anarki är ju att det inte finns någon som bestämmer (dvs en central plannerare). Många har fått för sig att detta betyder att det inte finns några regler och alla gör som de vill. Det är också rätt tragiskt att se hur den politiska klassen har förstört innebörden av ordet anarki för att få folk att tro att anarki är farligt. Men det är ju bara farligt för den politiska klassen, för de kommer ju inte att kunna tvinga folk till att göra saker (vilket de ser som sitt yttersta kall).

    Internet ät byggt på principen om sammarbete. Jag kan sitta på min dator och hitta på ett kommunikationsprotokoll, men med det kan jag inte prata med andra datorer, jag måste anpassa mig till alla andra datorer, dvs sammarbeta.

    Internet är ett jättebra exempel på vad som kan hända om individer med samma rättigheter kan fatta sina egna beslut och inte bli stoppade av en central plannerare. Internet är en revolution när det gäller hur människor kommunicerar och eftersom det inte finns en central plannerare som kan censurera det som sägs, skrivs eller sänds, så innebär det att Internet är ett stort hot mot den politiska klassen. Det är därför de använder alla medel de kan för att censurera det och kontrollera vem som publicerar vad.

    Jag tycker att vi måste försöka överföra mycket av de grundläggande ideerna från Internet till det fysiska samhället. Jag vet inte hur pigga Piratpartiet är på denna ide, för det består av en väldigt brokig skara medlemmar med olika politiska åsikter.

    Men tänk vilket fantastiskt samhälle vi skulle ha om det fungerade mer som Internet.

    SvaraRadera
  10. Jens-Jasper Gyllengahm05 december, 2009 19:00

    Det är onekligen sant att små och nya företag gynnas av Internet - och för oss konsumenter är det en bra utveckling. Men uppenbarligen tycker inte de stora och etablerade företagen det samma. I själva verket vet vi alla att de agerar för att begränsa Internet på olika sätt. Det här gör de inte för att de är onda, utan för att de tjänar på det - därför kan man nog inte heller säga att Marknaden tjänar på Internet. Kanske skulle man uttrycka det som att för den småskaliga, innovativa och nya delen av Marknaden är Internet bra?

    SvaraRadera
  11. Ja, ja, ja Internet ska vara fritt!

    Men anonymitet är orimligt, frihet under ansvar således.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Hmmmmm,... slå mig på käften?!

    Du vet verkligen vilka slags argument som får tyst på en meningsmotståndare,...ditt snöre.


    /LD

    SvaraRadera
  15. "Bryr man sig om saker som är små, så är man väl inte större än så."

    - Alf Henrikson

    ------

    /LD

    SvaraRadera
  16. Hej Henrik,

    Tack för senast - även om det blev ett kort möte.

    Alltid lika intressant att läsa dina inlägg om nätneutralitet. Du sätter fingret på en mycket viktig poäng: Det är en extremt svår avvägning.

    Ser därför med spänning fram emot ditt nästa inlägg i frågan. Som du vet är jag helt emot en statligt reglerad nätneutralitet. Jag tror istället att nätneutralitet, eller "ett fritt Internet" som jag tycker är en mer passande beskrivning, är den effekt som uppnås genom en fri och konkurrensutsatt marknad. Då slipper vi statens smutsiga fingrar i vår syltburk :)

    Allt gott,
    Albin

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.