2010-02-22

Först Grekland. Sedan Italien. Och Spanien...


Tonläget kring ett eventuellt EU-lån till Grekland – för att rädda landet från ekonomisk härdsmälta – skruvas upp.

De stora EU-länderna stretar, begripligt nog, emot. Och i Grekland demonstrerar folk för rätten att få göra av med mer pengar än vad landet har. (En journalistbekant på vänsterkanten formulerade det som att grekerna demonstrerar mot att de har struntat i att betala skatt. ;-)

Att lösa ut Grekland skulle kosta minst 300.000.000.000 kronor. Till att börja med. Och det är inte säkert att det kan ge mer än en högst tillfällig smärtlindring, skrev tankesmedjan Open Europe i en rapport förra veckan.

Läs även SvD:s söndagsanalys om den riktiga skuldkrisen i västvärlden. Och Johan Norberg!

Jag tror det var The Economist som formulerade något i stil med: 2009 var det bankerna. 2010 är det hela länder.

16 kommentarer:

  1. Inga pengar till Grekland. I The Economist finns alla argumenten:

    Should Greece be left to go bust?

    Otmar Issing, a former board member of the European Central Bank, says an EU rescue would be disastrous.

    http://www.economist.com/businessfinance/displayStory.cfm?story_id=15447929

    (läs även kommentarerna)

    SvaraRadera
  2. Tänk att det fortfarande finns folk som är för EMU. Obegripligt

    SvaraRadera
  3. Grekland är nog bara början på en svår tid för Euron och EU överhuvudtaget. Mattias Lundbäck visar på
    Spaniens problem i korthet.

    SvaraRadera
  4. Anonym:

    Ja senast idag propagerade folkartistiska GP för att det hadde varit änn värre om euron inte haddde funnits. Och att vi borde gå med omedelebart.

    Hoppa in i det brinnande huset.

    SvaraRadera
  5. Låt oss säga såhär, jag är inte ledsen över att vi inte har euro :)

    Tycker Sverige ska vänta, 5,6 år innan vi ens funderar på införa euro.

    SvaraRadera
  6. Henrik, du gör det lite väl enkelt för dig när du skriver att "i Grekland demonstrerar folk för rätten att få göra av med mer pengar än vad landet har". Folket demonstrerar INTE för att få göra av med mera pengar utan dom demonstrerar för att dom är trötta på korrupta politiker och makthavare. Nu när landet går på knäna, inser folket hur jävla lurde dom är av dessa korrupta politiker.

    SvaraRadera
  7. Det här har ju väldigt lite med euron att göra egentligen. Det är klart att det har sina speciella svårigheter att binda samman flera länders ekonomier, men om artikeln i Svenskan säger nåt så är det ju att alla västvärldens länders sociala trygghetssystem egentligen är gigantiska pyramidspel.

    De som byggde upp systemet fick det bra, men ju senare man kommer in desto mer torsk är man.

    I grunden är det demokratins problem att det är väldigt lätt att lova saker nu som man sen inte behöver ta ansvar för när det ska infrias. Ta kärnkraften t.ex. Nu skriver vi 2010 och kärnkraften är långtifrån avvecklad. Men politikerna som drev kampanjerna de är borta sen länge.

    Sånt här går inte att möta genom politisk debatt. Få personer vill lyssna på ett parti som säger att man måste börja snåla och spara.

    I Sverige har vi lyckats komma en bit med budgetlagar som dämpar de värsta excesserna och med ett pensionssystem som är självreglerande.

    Men det viktigaste är ändå att inse att man kan inte klara sig ur det här genom att bygga upp stora fonder. Det är nämligen inte pengar som är problemet, utan den framtida kapaciteten att producera t.ex. åldringsvård och sjukvård i framtiden. Det måste finnas tillräckligt med folk i arbetsför ålder - och det måste finnas tillräckligt med vinstdrivande företag som kan försörja systemet.

    Att bygga upp fonder nu som ska tappas av sen när det är arbetskraftsbrist det leder bara till inflation.

    SvaraRadera
  8. När det sen gäller Grekland så har de ju varit synnerligen innovativa. T.ex. (enligt Agenda) så har de belånat framtida intäkter från spelmonopolet osv.

    Regeringen brukar (också enligt Agenda) ha för vana att fastanställa statsanställda när det närmar sig val.

    SvaraRadera
  9. Klart vi kommer fortsätta rädda alla tills vi fullkomligt raderat alla incitament att undvika risk. Det är väl det Keynes ville.

    Förövrigt kommer vi väl inte ha något att säga till om snart. Det skulle förvåna mig om de inte använder detta till att införa en större EU makt på området. Så att de kan missköta mycket mer pengar samtidigt. Lean destructiveness

    SvaraRadera
  10. HAX, "Att lösa ut Grekland skulle kosta minst 300.000.000.000 kronor."


    Om jag antar att den siffran stämmer, utan att orka kolla själv, så kan jag med tämligen säkerhet säga att att en enda sån där, kanske den största, klimat co2 fonden kan pröjsa hela sk-ten rakt av och ändå ha ca 2,7 triljoner euro kvar. (Tydligen uppgår värdet till över 3 triljoner euro, så 300 miljarder _kronor_ är 10% av ca 10% i euro, alltså typ ca 1% ... och det hos en enda co2 fond förvaltare.)


    Kommunister och vänster vridna miljöpartiser i all ära, tillräckligt _sne-vridet_ "kapitalistiska" för att slippa spendera ens 1% av sitt värde för att rädda ett helt Europeiskt land, med miljontals invånnare.


    //ST

    SvaraRadera
  11. @ST

    Jag vet inte vilka fonder du pratar om men oavsett, varför tror du någon skulle förändra sig om vi räddar dem? Tror du att det är lätt att spara så mycket pengar?

    Om vi räddar dem nu kommer vi behöva rädda dem och flera andra länder gång på gång tills vi inte längre har förmågan och då blir kraschen ännu värre. Se på bankerna.

    Varför är så många villiga att sätta sina barnbarn i misär för att få känna en flyktig känsla av "snällhet" idag?

    SvaraRadera
  12. Det här blir riktigt intressant.

    Är det här månne början på den förutspådda andra krisomgången för den globala hegemoniska Keynesianismens governmental spendaholics?

    Eoconomic Global Crisis 2.0?

    Bra analys för övrigt, Tjäder.

    SvaraRadera
  13. Hörde på radio idag riktigt skrämmande saker. Var ett par tyska ekonomer, en på var sida om vänster/höger skalan, och båda var överens. Euron ska räddas och för att göra detta måste man göra EU än starkare, införa en "ekonomipresident" och att alla europeiska länder ska bli mer som USAs stater. Shit, jag blir mörkrädd...

    /A

    SvaraRadera
  14. Jag börjar få en gnagande känsla av att all övervakning som nu planeras rulla ut, inte riktigt har att göra med internationell terrorism, utan anses behövas för att hålla krackelerande samhällen i schack när det ekonomiska Harmagedon inträffar.

    Har någon annan här på HAX blogg också reflekterat i samma tankegångar?

    SvaraRadera
  15. Låter rimligt. /J

    SvaraRadera
  16. Du glömde Irland och GB i rubriken, dessa båda sitter också rätt illa till när man kollar lite på räkenskaperna.

    Detta lovar att bli både spännande och historiskt. Nu är det väl ändå bara enstaka folkpartister som kan komma på idén att propagera för en anslutning till euron ?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.