2010-02-13

Razzia, del 2. Grupparbete.

Vad skall man göra om man blir utsatt för en fildelningsrazzia? Vilka rättigheter har man?

Jag har en del funderingar kring detta – och tänker bygga en bloggpost om det.

Men låt oss göra det tillsammans, för att få en mer heltäckande bild. Fyll på med synpunkter och juridisk bakgrund i kommentarerna till denna bloggpost, så skall jag sammanställa det hela på ett överskådligt och begripligt sätt.

Uppdatering: Grupparbete om detta pågår även på http://piratepad.net/Fildelning. Jag skall försöka sammanställa både vad som skrivs där och i kommentarerna till denna bloggpost.

53 kommentarer:

 1. Låt oss börja med att konstatera att man inte har någon skyldighet att säga något alls utan en advokat närvarande.

  SvaraRadera
 2. Hej, varför inte bedriva detta grupparbete i en s.k. pad, t ex http://piratepad.net/Fildelning ?

  SvaraRadera
 3. Jag postade denna hos Projo och den passar bra även under denna bloggposten:

  http://video.google.com/videoplay?docid=-4097602514885833865

  SvaraRadera
 4. Man har väl ingen skyldighet att säga något alls fram till rättegången som jag fattat det. Och där kan man också tiga, men där är det oftast en god idé att tala.

  I övrigt är det upp till åklagaren att visa att det är DU som fildelat, och inte någon annan som använt datorn, tex en familjemedlem, kompis, eller främmande person som använt datorn. En dator kan användas både lokalt, men också fjärrstyras via Internet. Vem som äger datorn, lägenheten eller internetabonnemanget är fullständigt irrelevant om det är så att flera personer kan ha använt datorn.

  SvaraRadera
 5. Om man är jobbig, och håller käft, så kan man ju få special treatment.

  De kan tex DNA-testa dig, bara för att förnedra dig. Drogtesta. De gjorde ju sånt i TPB fallet.

  Fildelning har 2 års fängelse på straffskalan.

  SvaraRadera
 6. Vad har man i Sverige för skyldighet att lämna ut nycklar till ens krypterade diskar/inloggningskoder till dator och router osv...?

  SvaraRadera
 7. HAX, snälla lägg upp padd-länken i ditt blogginlägg. Det har börjat grupparbetas där:

  http://piratepad.net/Fildelning

  SvaraRadera
 8. Kalle,

  ingen skydlighet alls. Om de har beslagtagit din krypterade hårddisk, så lämnar de tillbaka den när de knäckt nyckeln eller fått den av dig.

  Annars händer det att grejerna lämnas tillbaka efter de speglat diskarna och kan börja undersöka dem.

  /Werner

  SvaraRadera
 9. Minst lika viktigt är att reda ut vad som gäller om man blir gripen på stan med svepskälet narkotikapåverkad eller berusad. (Ref till Swartz senaste bloggpost).

  Samtidigt är det bra att veta att de som vägrar tala blir utsatta för extra fientliga metoder av polisen. Ett förhörstrick är att "nu är vi tämligen säkra på att du var på brottsplatsen och gjorde x, y, z, hemska saker. Vi kommer att utgå från detta och om du tiger har du ju ingen möjlighet att ge din egen version".

  SvaraRadera
 10. I vilken utsträckning har man rätt att begära att poliserna legitimerar sig som personer?

  Att de legitimerar sig som poliser är förstås självklart, vad jag menar är om de är tvungna att uppge sina namn etc.

  SvaraRadera
 11. Anonym: Vad jag vet så är alla polislegetimationer personiferade (inkluderar namnet på den som har rätt att bära den).

  SvaraRadera
 12. Det är intressant hur vårt samhälle går mot ett läge där normaltillståndet är att man inte kan lita på ordningsmakten och rättsväsendet. Ett läge där människor på goda grunder fruktar staten och måste förbereda sig för att försvara sig mot den.

  Skälet till att det blir så här är att våra politiker saknar sinne för proportioner, inte förstår rättsstatens grunder och inte har något grepp om fundamentala rättigheter. Plus att de springer ärenden åt särintressen.

  Politikerna skapar på så sätt, förmodligen omedvetet, en situation är deras egen och statens legitimitet blir ifrågasatt.

  SvaraRadera
 13. Watch and learn :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=g3KPSyNxnL8

  SvaraRadera
 14. Man kan tiga hela vägen, det är lagligt. Man får ljuga under ett förhör, det är bara under ed i domstol som man kan få ett straff för att ljuga.

  Jag kan rekommendera ett litet häfte som heter "Att lyckas i förhör", skrivet av en bitter före detta polis.

  SvaraRadera
 15. Werner,

  gör dom det? Knäcker nyckeln? Hur lätt är det att knäcka nyckeln till en TrueCrypt-krypterad disk t.ex?

  SvaraRadera
 16. @Kantarellkungen:

  Kan du va så snäll o länka till det "Att lyckas i förhör" -dokumentet, verka va lite svårt att hitta.. Tack!

  SvaraRadera
 17. Dessutom detta bara *vittnen*!

  En misstänkt eller "tilltalad" som det kallas kan ljuga så mycket han/hon vill även underrättegången!
  En "tilltalad" talar aldrig under ed.

  SvaraRadera
 18. Dessutom gäller detta bara VITTNEN !

  En misstänkt eller "tilltalad" som det kallas kan ljuga så mycket han/hon vill även under rättegången!

  En "tilltalad" talar aldrig under ed. Det är det bara vittnen som gör!

  (min förra kommentar åkte iväg under redigeringen :-) )

  SvaraRadera
 19. Det finns massor av lämpliga sätt...

  http://www.huffingtonpost.com/2009/09/23/bill-sparkman-census-work_n_297220.html

  Men om man nu ska vara allvarlig ett tag, så finns det inte mycket att göra om man ska vara ärlig. Det finns lagstadgat hur sånt här ska gå till, och det finns lagar att hänvisa till etc. Men i slutändan är man helt utlämnad.

  Min råd är att alltid ha någon kamera på någonstans. Det finns små pennor med kameror i att köpa, mobiltelefoner etc. Filma fascisterna när de stormar in och lägg sedan ut det på nätet. I slutändan handlar det om att via "normala" människor att vi REDAN lever i en polisstat.

  SvaraRadera
 20. yeylow,

  tanken var att vara ironisk. "Få tillbaka grejerna efter de knäckt nyckeln" betyder "aldrig", eftersom nyckeln skulle ta ungefär så länge att knäcka. Och de säger så för att förhandla med dig om att få nyckeln, mot att du får tillbaka grejerna.

  /Werner, för insnöad för att säga sånt som inte är uppenbart för alla

  SvaraRadera
 21. POLISER TRAKASSERAR JOURNALIST!!!!!!!
  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/296989-poliser-trakasserade-journalist

  Men jag vet hur dessa ynkryggar till poliser funkar, om man kräver deras avgång viker de sig. Detta är en mycket viktig fråga att vinna. Vad har polisen för offentlig email adress? Hittar bara massa jäkla avdelningar. Vi måste ordna ett namnupprop emot dessa kräk så att de åtminstone avgår. Jag vill veta var det där svinet bor, så jag kan hitta honom och kräva en intervju när han går ut ur sitt hem. Griper han mig är min dag gjord, då kommer vi verkligen att vinna.

  Vad har han poliserna för adress! Jag ska jaga den här killen för en intervju tills jag fått den och jag ska säga honom en sanningens ord och jag uppmanar alla andra att göra likadant, attackera dessa avskum med intervjuer medborgarjournalister! Kräv deras avgång!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 22. Nagra tricks jag planerar att anvanda om de ar dumma nog att vaga raida mig, klippt fran en tidigare bloggkommentar:

  Själv så sitter jag och funderar över att upphovsrättsmaffian i vissa fall deltagit i razzior. Jag kanske har en laglig skyldighet att släppa in polisen, men jag har garanterat ingen skyldighet att släppa in IFPI. Räcker det att jag, med polismän som vittne, ber dem lämna min mark, och om de inte gör det så inom några sekunder, med stöd av nödvärnslagen, ger dem en snyting och ber polisen arrestera dem? Måste jag göra något mer innan jag kan agera?
  Det hade onekligen varit kul att sätta dit IFPI för olaga intrång och hemfridsbrott…

  Sned: Naturligtvis måste man vara tydlig. Å andra sidan så har jag cirka hundra meters grusuppfart. Man kan släpa en person på den till tomtgränsen och personen blir rätt skrapad, och att släpa en inkräktare till tomtgränsen är knappast övervåld.
  Vill man sedan driva det hela några steg längre så finns det ju några saker man kan göra:
  * Släpp inte in poliserna förrän de legitimerat sig.
  * Även efter att de legitimerat sig, låt dem inte göra något förrän du tagit en fotokopia eller liknande av legitimationen (för alla poliserna).
  * Ring polisstationen, be att bli kopplad till något befäl, och kontrollera att de verkligen är poliser.
  * Ring en advokat, och släpp inte in dem förrän han är på plats.
  * Om du, som jag, har ett larm med avtal med Securitas som gör att de kommer (utan kostnad!) om man har någon ovälkommen gäst på tomten, ring dem och säg att du har beväpnade inkräktare och vill ha assistans (vilket är helt sant!).
  * Ring någon piratkompis som kan samla ihop en improviserad demonstration direkt vid tillslaget. Har du en egen tomt som demonstrationen sker på så betvivlar jag att polisen ens kan be dem sluta, utan det är fritt fram att skräna slagord så länge grannarna inte klagar. I mitt fall är närmaste granne utom hörhåll, så det är inget problem.
  * Envisas med att du vill veta exakt vem som plockar vilken pinal, så att du kan hålla honom personligt ansvarig om den försvinner/går sönder. Påpeka också att det är bäst att de antecknar precis hur det är kopplat, för de kommer att få koppla upp stuffet efter att du fått tillbaka det.
  * Ring media. Det skadar aldrig att ha press och TV på plats.
  * Insistera på att få närvara när de undersöker maskinerna, så att de inte saboteras/förstörs. Kräv att de första de gör är att skriva ut en lista över alla filer, så att du kan se att inget förstörts, lagts till eller manipulerats. För mig skulle det bli i runda slängar tre pallar printerpapper…
  * Har du en trasig dator eller en trasig disk i en maskin, tala inte om det för dem, utan beskyll dem för att medvetet ha saboterat den. Gör dock det i media, inte i rätten, det skulle vara mened.
  * För varje nej man får på sina krav, eskalera det hela vägen upp i befälskedjan.
  * Titulera alla poliser “…men snälla konstapeln…”.
  * Har de parkerat på din mark, ring kommunen och säg att det står en bil uppställd på din mark som inte ska vara där och be dem flytta den. Jag är rätt säker på att en husrannsakan inte åsidosätter parkeringsregler, inte ens sådana satta av en markägare.
  * Vägra polisen att använda din toalett. De har kanske rätt att söka genom ditt hus, men de har ingen rätt att kräva att använda toaletten. De får snällt åka och pinka någon annanstans.
  * Se till att du får dit ett ombud som kan stanna i fastigheten och ställa till elände för polisen enligt ovanstående punkter om de försöker få iväg dig på förhör.
  Med så enkla metoder så kan man dra ut på tiden det tar för dem att få ut grejorna från en dag till kanske 2-3 dagar, vilket gör att man kan piska upp mer opinion, dra dit media, få till en rejäl demonstration, hitta en riktigt elak attackadvokat som kommer att slita såväl IFPI som polismännen i småbitar osv. Eller, om man föredrar det, göra en secession och utropa sin tomt till en suverän nation, och kalla polisens närvaro för en krigshandling.
  Har man bara planen klar så kan ett tillslag bli hur underhållande som helst.

  SvaraRadera
 23. Finns det fler som vill försvara friheten med protestaktioner.

  Vad sägs om 10-20 personer tar med sina största kameror med telelinser och ställer sig och systematiskt fotograferar alla som passerar ingångarna till stora polishuset på Kungsholmen. (Glöm inte bilinfarten ner i berget vid Drottingholmsvägen 1).

  Det är lagligt och förhoppningsvis går budskapet fram.

  SvaraRadera
 24. Polisen brukar ju ha för vana att tillämpa överraskningsmommentet och slå till tidigt i ottan när man sover och gör minimalt intellektuellt motstånd. Det är nog bäst att ha en väl inövad plan man kan citera i sömnen, med andra ord.

  Jag är lite nyfiken på vilka rättigheter polisen har att stampa in i ditt hem. Om de säger att åklagare gett dem rätt till husrannsakan, kan de tränga sig in direkt utan att du fått det verifierat?

  VAD har de rätt att plocka på sig under husrannsakan om du t.ex. är misstänkt för illegal fildelning? Tar de minneskort, disketter? Skulle de ta en Amiga 500?

  Har du rätt att filma det hela med digitalkamera, eller är det ofredande av poliserna?

  Om poliserna har sönder någonting under razzian, eller under undersökning/kopiering, har du någon som helst rätt till ersättning?

  Har du rätt att återkräva hårdvara som är irrelevant för deras arbete, t.ex. allting utom hårddiskar?

  Har du rätt att få kopior på data på hårddiskarna de beslagtar, till exempel om du har skolarbete du arbetar på och liknande?

  Hur troligt är det att polisen tillgång till huvudnyckel vid husrannsakan i en hyreslägenhet?

  SvaraRadera
 25. Polisen brukar ju ha för vana att tillämpa överraskningsmommentet och slå till tidigt i ottan när man sover och gör minimalt intellektuellt motstånd.

  De gjorde husrannsakan hos mig 06:00 efter att jag hade varit uppe till kl 03 och pluggat för en tenta. Det hela handlade dock om påstådd hacking och inte fildelning. Det kan poängteras att polisen då försökte spela tuffa och hoppades på ett erkännande men de började slappna av när de insåg att jag inte hade tänkt erkänna något.

  Läs hela historien här

  SvaraRadera
 26. LTR du skriver ju en hel bunt intressanta frågor och jag kan svara det jag har fått förklarat för mig:

  VAD har de rätt att plocka på sig under husrannsakan om du t.ex. är misstänkt för illegal fildelning? Tar de minneskort, disketter? Skulle de ta en Amiga 500?
  I mitt fall påstod de att de hade rätt att ta hela datorerna och alltså inte bara hårddiskarna. I praktiken innebar det skälva burkarna och de lämnade monitorer och tangentbord och liknande.


  Om poliserna har sönder någonting under razzian, eller under undersökning/kopiering, har du någon som helst rätt till ersättning?
  Det vet jag inte men de sa dock att man kan få ersättning för resan hem från hektet när man är släppt efter förhör om man sparar kvitto.


  Har du rätt att återkräva hårdvara som är irrelevant för deras arbete, t.ex. allting utom hårddiskar?
  Enligt det de sa till mig: nej


  Har du rätt att få kopior på data på hårddiskarna de beslagtar, till exempel om du har skolarbete du arbetar på och liknande?

  Hur troligt är det att polisen tillgång till huvudnyckel vid husrannsakan i en hyreslägenhet?
  De hade inte det då de kom till mig iaf, de knackade bara på dörren.

  SvaraRadera
 27. Werner, precis, lite för nördig :)
  Har man krypterade volymer kan de i princip inte visa på innehav av upphovsrättskyddat material om de inte kommer med flytande kväve å kyler RAM-minnena, vilket får betraktas som föga troligt.
  Å andra sidan får man heller inte tillbaks sina diskar (med upphovsrättskyddat material), vilket kan kännas lite tråkigt kanske (men bättre än att åka dit antar jag)

  SvaraRadera
 28. Skall börja med att säga att jag inte läst ngn kommentar alls under denna bloggpost - ämnet är alldeles för pubertalt - ungefär som: "Vad säger man när morsan hittat tjyvrökat i jackfickan?".
  Frågan var högaktuell när jag var tonåring ...

  Är det här på riktigt? :D

  Johan

  SvaraRadera
 29. Måste nog läsa kommentarerna .... detta är underhållning! :)

  Johan

  SvaraRadera
 30. Nu har jag läst och ...

  Maximalt roligast (eller sorgligast egentligen) är när en ny aktör (Hax och PP i det här fallet) dyker upp och högljutt raljerar över de sk. gammelpartierna och sedan faller pladask i den fälla (han) de själva gillrat.
  Hax påvisar synnerliga gammelpartitalanger när han slänger gamla åsikter överbord när det vankas val - mitt förakt för politikerskrået känner inga gränser!! Å andra sidan är jag inte särskilt förvånad.

  Den som undrar vad jag yrar om bör läsa Hax's gamla bloggposter *innan* hans PP-inträde.

  Johan

  SvaraRadera
 31. Johan sa:
  Är det här på riktigt? :D

  De gjorde husrannsakan i min lägenhet för att någon hde använt min pappas modemabbonemang. Till och med FBI var på plats. Sannolikt? nej, men det händer uppenbarligen.

  SvaraRadera
 32. Anders Troberg,

  du verkar leva i en fantasivärld och har inte haft mycket med poliser eller väktare att göra. Vad glad för det.

  Du kan för det första glömma att ringa. Väktare och poliser tar din telefon direkt, med förevändning att du inte skall ringa hela Hells Angels att hjälpa dig. Mopsar du om något så kan du få spö (sedan vittnar poliserna falskt om att det var du som började, och de bara försvarade sig -- och du blir dessutom dömd för våld mot tjänsteman). Skulle du klippa till någon så får du så mycket stryk att du får vara glad om får leva resten av livet i rullstol, sen stryper de dig medvetslös och handklovar dig.
  Det är f.ö. inte säkert de ens legitimerar sig, men kommer att hävda att de gjorde det. Lite lurigt när det är civilsnutar.

  Läs lite på tex www.upprattelse.se

  En f.d. polis som berättar:
  "Jag och flera med mig hade olika droger på sig som exempelvis ett antal narkotikaklassade tabletter som man vid vissa trängande behov kunde placera på någon person."

  /Werner

  SvaraRadera
 33. "Polisen brukar ju ha för vana att tillämpa överraskningsmommentet och slå till tidigt i ottan när man sover och gör minimalt intellektuellt motstånd."

  Desto battre, da kan man avvisa dem med hanvisning till artikel 24 i FNs manskliga rattigheter.

  "Du kan för det första glömma att ringa. Väktare och poliser tar din telefon direkt, med förevändning att du inte skall ringa hela Hells Angels att hjälpa dig."

  Vilket man ocksa kan avvisa med hanvisning till artikel 19 i de manskliga rattigheterna. Att ta dit Hells Angels faller forresten under artikel 20, sa det kan de inte heller stoppa.

  Bast av allt, om man stodjer sitt agerande pa de manskliga rattigheterna sa inte bara ger de ratt att anvanda vald, de kraver att man gor det om man inte far dem respekterade pa laglig vag (preamble, punkt 3).

  Dessutom, om du laser vad jag skrev sa ar vaktarna inte dar som stod for polisen, de ar dar for att jag har ett kontrakt med dem, och de star pa min sida. Jag tror knappast att de skulle borja avvisa polisen med kraft, men det skulle skapa forvirring som ger mig mer tid att arrangera mer oreda.

  "Mopsar du om något så kan du få spö (sedan vittnar poliserna falskt om att det var du som började, och de bara försvarade sig -- och du blir dessutom dömd för våld mot tjänsteman)."

  Och? Det ar en ickefraga, det ligger ingen skam i att ga ner i en bra fight, speciellt inte om man kan ta nagra motstandare med sig.

  "Skulle du klippa till någon så får du så mycket stryk att du får vara glad om får leva resten av livet i rullstol, sen stryper de dig medvetslös och handklovar dig."

  Nodvarnsratten ger mig ratt att avvisa inkraktare med rimligt vald. Polisen kanske har ratt att vara pa min mark vid en husrannsakan, men IFPI har det inte. Jag behover inte anvanda sa mycket vald att det kan anses som oskaligt, tex racker det ganska fint att slapa IFPI-representanten langs 100 m grusgang till gransen av min mark, via grepp i foten.

  "Det är f.ö. inte säkert de ens legitimerar sig, men kommer att hävda att de gjorde det. Lite lurigt när det är civilsnutar."

  Tja, gar bevapnade personer in i mitt hem mot min vilja utan att legitimera sig som poliser sa har jag ratt att ta till valdigt starkt vald under nodvarnslagen. Jag skulle troligen kunna komma undan med att skjuta ner dem. Fram tills dess att jag sett legitimation sa ar de inte poliser, bara en bevapnad inkraktare som beter sig aggressivt och hotfullt, och jag har ratt att agera darefter.

  Det ar delvis darfor jag kommer att krava att fa dra en fotokopia av deras ID. Da ar det inget snack om att de legitimerat sig. Den andra anledningen ar att fem minuter efter att de akt sa skulle de vara uthangda pa internet, med hemadress, telefon, kreditkortsnummer och allt annat man kan grava fram om dem.

  Det handlar om att satta en prislapp pa korrupt beteende. Det maste finnas en personlig kostnad for de som motarbetar demokratin.

  SvaraRadera
 34. Om man inte kan ringa till sitt väktarbolag kanske det går att montera in en larmknapp i bostaden.

  De som hävdar att man har rätt att använda kraftigt våld mot inkräktare som är poliser är idioter. Om det är riktiga poliser kommer domstolen garanterat att tro på att du gjorde våldsamt motstånd och döma dig för mord/misshandel.

  SvaraRadera
 35. Här sägs mycket intressant.

  Ja, man har ingen skyldighet att tala med polisen - men om man tiger kan det ge polisen laga skäl att hålla dig kvar.

  "Razzia" är ingen svensk juridisk term. Orden syftar egentligen på plundring. Det polisen gör är en husrannsakan.

  En husrannsakan beslutas av undersökningsledaren (polischef), åklagare eller rätten. (28 kap. 4 § Rättegångsbalken)

  En husrannsakan får i brådskande fall beslutas av polisman. (28 kap. 5 § RB)

  Som en följd av detta får man nog förutsätta att det inte går att motsätta sig husrannsakan på grunden att det inte finns ett dokumenterat beslut.

  Man får förutsätta att det inte går att hindra en polisman från att verkställa en husrannsakan med anledning av att man vill kontrollera hans leg. Man kan bara ifrågasätta den som inte är polis.

  Securitas kommer givetvis inte att ingripa mot polisen.

  Man har förstås ingen skyldighet att släppa in IFPI. Däremot kan representanter från IFPI medfölja såsom sakkunniga till den kronofogde som verkställer beslut om intrångsundersökning enligt upphovsrättslagen, URL.

  Enligt 56 g § URL har motparten rätt att tillkalla juridiskt biträde innan intrångsundersökningen får ske så vida inte undersökningen fördröjs i onödan, eller det fins risk för att ändamålet med undersökningen inte uppnås.

  SvaraRadera
 36. @Anders Troberg:

  Du kanske tittar för mycket på TV.

  Polisen kommer inte att låta dig hindra dem på det vis du beskriver. Försöker du så kommer de att gripa dig och köra iväg dig medan de verkställer husrannsakan.

  SvaraRadera
 37. Helt uppenbart måste man ha riggat en dold videokamera som man kan sätta på på kort varsel.

  Jag skulle gärna se en lista över vilka intyg man har rätt få. Vid kontakt med myndigheter har man väl rätt att få intyg på allt möjligt?

  SvaraRadera
 38. @John:

  Du har inte rätt att se några intyg. En husrannsakan ska naturligtvis protokollföras men det sker i efterhand. Även beslutet att förordna om husrannsakan skrivs vanligen i efterhand.

  Husrannsakan kan vanligen ske direkt efter att åklagaren har godkänt det, men i vissa fall kan polisman göra husrannsakan utan att vänta.

  SvaraRadera
 39. Om man kör datorn ocabbad så kan man väl inte rimligtvis vara skyldig att tillhandahålla plåtburquan som gör transporten fysiskt mer skyddad?

  SvaraRadera
 40. Intrång i politisk möteslokal är väl värre än intrång i vanlig bostad?

  Vad gäller för att man officiellt skall kunna klassa sitt datorarbetsrum som politisk möteslokal? Lapp på dörren? Anmälan till kommunalt föreningsregister? Annat?

  SvaraRadera
 41. "De som hävdar att man har rätt att använda kraftigt våld mot inkräktare som är poliser är idioter."

  Om de inte legitimerat sig så är de inte att betrakta som poliser, då är de som vilken inkräktare som helst.

  "Om det är riktiga poliser kommer domstolen garanterat att tro på att du gjorde våldsamt motstånd och döma dig för mord/misshandel."

  Och? Som jag skrev tidigare, det ligger ingen skam i att gå ner i en bra fight, speciellt om man tar några av motståndarna med sig.

  "Man får förutsätta att det inte går att hindra en polisman från att verkställa en husrannsakan med anledning av att man vill kontrollera hans leg. Man kan bara ifrågasätta den som inte är polis."

  Om jag inte kan verifiera att han är polis så har jag ingen anledning att släppa in honom, och alla försök att gå in i mitt hem med våld i det läget kan besvaras reciprocitivt.

  "Securitas kommer givetvis inte att ingripa mot polisen."

  Svårt att säga, de har faktiskt ett avtal med mig som tvingar dem att göra det (jag har faktiskt kollat, och det står inga undantag för sådana situationer, har jag vad jag anser vara en ovälkommen inkräktare så kommer de och avvisar dem). I vilket fall, målet är inte att få till en underhållande fight, det är att köpa sig lite mer tid att agera på.

  "Polisen kommer inte att låta dig hindra dem på det vis du beskriver. Försöker du så kommer de att gripa dig och köra iväg dig medan de verkställer husrannsakan."

  Vilket är anledningen till att en av mina punkter var att se till att få ett ombud på platsen som kan sköta sådant åt mig.

  Hmm, man skulle antagligen ha en fullmakt färdigskriven som man kan ge till ombudet, så att ombudet får fri händer att agera i mitt ställe. På så sätt blir han i allt väsentligt markägare, och kan tex tillåta en motdemonstration på min mark.

  På samma sätt borde man nog ha en secessionsförklaring färdigskriven, så att man kvickt kan ta från polisen deras mandat att agera på min mark, och ge mig rätt att bemöta deras närvaro som om den var en krigshandling. Det skulle ha enormt underhållningsvärde, och kanske ge en chans att knäcka några rötägg innan de hinner kalla in de grova kanonerna.

  SvaraRadera
 42. @Anders Troberg

  Securitas får naturligtvis inte våldföra sig på poliser. Ditt avtal kommer inte att kunna tolkas på det viset, eftersom det inte är i rättsordningens intresse att skydda dig i det läget.

  Du har ingen rätt att hindra poliser som verkställer en husrannsakan. Att du inte vet att det är poliser har ingen som helst betydelse.

  Tvärtom, enligt 4 kap 15 § polisförordningen (1998:1558) behöver inte en polisman medföra legitimation om det finns särskilda skäl för att avstå.

  Försöker du så gör du dig skyldig till våld, hot eller förgripelse mot tjänsteman eller våldsamt motstånd. Läs på 17 kap Brottsbalken.

  SvaraRadera
 43. Anders Troberg,

  det spelar ingen roll vad en lagtext säger. Det är batongens lag som gäller.

  "det ligger ingen skam i att gå ner i en bra fight".

  När du hamnat nånstans mellan Adonis Hocheimy och Osmo Vallo så spelar det mindre roll att du faktiskt hade lagen på din sida.

  Poliserna vittnar falskt (standard bland polis och vakter), så du åker dit för våld mot tjänsteman, misshandel, mm. Du får betala böter och skadestånd till poliserna. Du blir statistik för att det behövs fler poliser därute.
  För att inte ens nämna din tandläkarräkning...

  Det sägs att i nazityskland dröjde det tills någon man kände blev offer innan folk reagerade på vad som försiggick. Tror det är samma med polis och väktarvåld. Man vill inte tro på det innan man ser det själv.

  /Werner

  SvaraRadera
 44. "Securitas får naturligtvis inte våldföra sig på poliser. Ditt avtal kommer inte att kunna tolkas på det viset, eftersom det inte är i rättsordningens intresse att skydda dig i det läget."

  Nej, men de har rätt att be dem lämna min mark, och de kommer att ta en stund innan den saken är utredd. Den stunden kan jag utnyttja för att ställa till mer förvirring genom att ringa in advokater, ombud, demonstranter och media, samt att se till att allt spelas in.

  Även om jag inte kan hindra polisen från att gå in, så är det fortfarande min mark. Jag bjuder in vem jag vill, och polisen kan inte avvisa dem om de inte aktivt stör polisens arbete. Att exempelvis har en grupp personer som står och skanderar slagord hindrar inte polisen från att utföra sitt arbete.

  Allt handlar om Stalins gamal devis: "Inte ett steg bakåt". Man ska inte ge dem något frivilligt, och man ska, så långt man kan, utnyttja varje trick man har för att ställa till det för dem.

  Detta är också en viktig anledning till att man ska be dem (och alla man kommer i kontakt med i rättsväsendet) legitimera sig. Har man namnet så kan man publicera det (och övriga personuppgifter man kan gräva fram), så att de blir uthängda personligen och kan ställas till ansvar offentligt. Naturligtvis ska man publicera namnet i satirform, så att det blir grundlagsskyddat och fint. Om de väljer att agera mot dig, gör dem till din personliga fiende. Det handlar om att etablera trovärdighet, att sätta en prislapp på deras trakasserier. Det ska kosta att jävlas med dig.

  "Du har ingen rätt att hindra poliser som verkställer en husrannsakan. Att du inte vet att det är poliser har ingen som helst betydelse."

  Självklart har jag det. Annars skulle vi inte haft inbrottstjuvar, de skulle bara behövt knacka på dörren, påstå att de är poliser och bära ut stuffet och man skulle inte ha rätt att hindra dem.

  Om någon går in på min fastighet mot min vilja utan att legitimera sig som polis så kommer han att bli avvisad med så mycket våld som nöden kräver. Jag kan inte veta om han är polis eller bara en inkräktare utan legitimation. Svårare är det inte.

  "Tvärtom, enligt 4 kap 15 § polisförordningen (1998:1558) behöver inte en polisman medföra legitimation om det finns särskilda skäl för att avstå."

  En husrannsakan är inte särskilda skäl. Att infiltrera maffian är särskilda skäl.

  "När du hamnat nånstans mellan Adonis Hocheimy och Osmo Vallo så spelar det mindre roll att du faktiskt hade lagen på din sida."

  Visst fan gör det det. Vem som har rätt är allt som räknas. Om jag slåss för vad som är rätt och blir ihjälslagen av polisen, men lyckas ta två poliser med mig, då är det jag som gått vinnande ur fighten. Misslyckas jag, tja, då har jag gått ner i en bra fight, och det ligger ingen skam i det. Vad som än händer så kan jag aldrig förlora.

  Det viktiga är inte att vinna eller förlora, det är att slåss på rätt sida. Resten är fluff.

  SvaraRadera
 45. Nu har tydligen Johan Hedin glömt att ta sin medicin igen...Suck.

  SvaraRadera
 46. @Anders Troberg:

  Du kan vara förvissad om att rätten kommer att se det som enbart ditt fel om du angriper en polis som lagligen verkställer en förordnad husrannsakan.

  Då ger man bara åklagaren en möjlighet att framställa dig som brottsling inför rätten genom att även åtala dig för våld mot tjänsteman.

  SvaraRadera
 47. "Du kan vara förvissad om att rätten kommer att se det som enbart ditt fel om du angriper en polis som lagligen verkställer en förordnad husrannsakan."

  Återigen, utan legitimation, hur kan jag veta att han är en polisman, och inte bara en övervintrad maskeradligist?

  Jag skulle sträcka mig ett steg längre och hävda att genom att kräva leg så hjälper jag polisen. Deras uppgift är att förhindra brott, och om den påstådda polismannen inte är polis så har ett allvarligt brott begåtts. Genom att kontrollera så hjälper jag polisen i deras arbete.

  SvaraRadera
 48. Och varför visar inte polisen leg:et...?

  Som Acopalypse Nowish skrev i den andra tråden, när polisen kommer så kan du vara körd. Skyldig eller inte.

  SvaraRadera
 49. @Anders Troberg:

  Det kan förefalla som en logisk lucka för dig att du inte kan veta om en obekant person är polis eller inte.

  Men det är det inte för rätten. Ger du dig på en polis i laga förrättning så är du körd.

  Det är f.ö. brottsligt att påstå att man är polis om man inte är det. Det kallas "föregivande av allmän ställning" och ger böter eller fängelse i högst sex månader. Grovt brott ger fängelse i högst två år. (17 kap. 15 § Brottsbalken)

  SvaraRadera
 50. "Det är f.ö. brottsligt att påstå att man är polis om man inte är det. Det kallas "föregivande av allmän ställning" och ger böter eller fängelse i högst sex månader. Grovt brott ger fängelse i högst två år. (17 kap. 15 § Brottsbalken)"

  Exakt, och det är därför jag måste kontrollera att personen faktiskt är polis och inte någon som bara utger sig för att vara det.

  Se tex den här videon där Pontén leker polis: http://www.youtube.com/watch?v=nwvKa8K_liU

  "Men det är det inte för rätten."

  Ärligt talat så skiter jag i vad rätten tycker. Jag behöver veta om det är en polis jag har att göra med, och jag behöver veta hans namn. Gillar inte rätten det så struntar jag i det, mitt handlande är korrekt oavsett vad de tycker.

  SvaraRadera
 51. @Anders Troberg:

  Jovisst. Bryr man sig inte om att bli dömd så kan man göra vad som helst.

  SvaraRadera
 52. Det enda ansvaret man i slutänden har är mot sitt eget samvete. Så länge som man lever upp till det ansvaret så har man vunnit, oavsett vad rätten tycker.

  SvaraRadera
 53. Det är under förundersökningen det kan vara svårt att vara tyst. Jag rekommenderar att advokaten är med i den fasen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.