2010-02-15

Teledatalagringen: Den svagaste länken


Den senaste tiden har vi fått se en mörkare sida av polisen. Vi har en före detta länspolismästare som sitter häktad för våldtäkt. I Stockholms tunnelbana har civilpoliser betett sig som Gestapo. Och så har vi polisen som glömde bevismaterial från ett barnporrbrott i tvättstugan.

Detta är helt säkert undantag. De flesta poliser försöker sköta sitt ofta otacksamma arbete på ett korrekt sätt. Men att det finns undantag är uppenbart. Historien ger oss många fler exempel.

På samma sätt finns det dåliga åklagare. Till exempel händer det lite då och då att åklagare försöker smussla undan fakta, omständigheter och bevis som talar till den misstänktes fördel. Återigen handlar det om undantag. Men det råder ingen tvekan om att de finns.

Därför måste vi ställa oss frågan om det där med teledatalagring är en så bra idé. Att göra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar tillgängliga för polis och åklagare ökar risken för att denna information missbrukas eller faller i orätta händer. Ja, vi kan till och med känna oss rätt säkra på att det kommer att ske - även om historien får visa omfattningen.

All information läcker, i varierande grad. Information kan och kommer emellanåt att missbrukas. Det kommer alltid att finnas poliser som begår brott, beter sig som idioter, slarvar med utredningsmaterial eller som har kontakter med kriminella. Det kommer alltid att finnas åklgare som är mer målkåta än samvetsgranna.

Vill vi verkligen sätta information om alla våra telekommunikationer i händerna på dem?

Vore det inte bättre att göra som vi gjort förut? Det vill säga att bara spana mot människor som är misstänta för brott - och inte mot vanligt, hederligt folk?

9 kommentarer:

  1. För inte så väldigt många år sedan skrattade vi åt den här historien:

    Den gamle poliskommisarien ansåg att den svenska befolkningen kunde delas in i två grupper - arresterade och ännu inte arresterade.

    Idag skrattar vi inte åt den historien längre. Den är definitivt inte alls rolig och synpunkten som framförs omfattas år 2010 inte bara av en del gamla stofiler till poliskommisarier utan förfärligt nog också av somliga åklagare, domare, politiker och statstjänstemän.

    SvaraRadera
  2. Exakt, vanliga medborgare skall inte övervakas alls.
    Skall man hårddra det hela så är det politiker och beslutsfattare som behöver övervakas. Men de skall till syvende och sist få åtnjuta samma självklara frihet som oss andra.

    Johan

    SvaraRadera
  3. @Johan:"Skall man hårddra det hela så är det politiker och beslutsfattare som behöver övervakas. Men de skall till syvende och sist få åtnjuta samma självklara frihet som oss andra."

    Jag håller med dig om att politiker och tjänstemän inom offentlig sektor ska hållas kort och det gör lämpligast genom att Sverige snarast skapar en Författningsdomstol som kännbart betraffar de som bryter mot vår Författning/våra gundlagar och de internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter vi förbundit oss som land att följa.

    Först den dag vi har en Författningsdomstol fristående från den politiska sfären kan vi börja kalla Sverige för en demokrati. Idag är vi ett land med statsskicket korporativistisk tyranni. Ledsamt.

    SvaraRadera
  4. If politicians (over-) reacted on the police power abuse in the same way as they do on 'terrorism', all individuals the entire police-force would now be recorded non-stop during job-hours.

    The recordings would be stored for one year, and random samples would be monitored for misconduct.

    Officers with 'black-outs' in their recordings would be suspended without pay, and assumed guilty until proven innocent.

    Luckily our politicians are not hyper-control freaks, who jumps on media-scares without condition or second thought. Or perhaps they just like to be on the good side of their enforcing organ.

    SvaraRadera
  5. Själv blir jag nog irriterad när man går in på youtube och får en lista på filmer man borde titta på givet vad man sett tidigare. Jag har aldrig bett dem lagra allt jag gör och köra statistik på det! Kanske finns något smart sett att stänga av funktionen, men vore det inte rimligare att man var anonym om man inte explicit bad om att få ta del av en sådan service?

    SvaraRadera
  6. @Thomas: det har du iofs rätt i, och inte heller har jag bett om att få ICA-reklam med specialerbjudanden baserade på vad jag brukar handla.

    Men det är en HELT ANNAN diskussion. Surfa YouTube och handla på ICA gör man av fritt val. De har ingen tvångsmakt över oss.

    Polisen och myndigheterna väljer man däremot inte att bli utsatt för. De har rätt och ibland plikt att hota med våld för att tvinga dig till olika saker, och därför måste de granskas och begränsat på ett radikalt annorlunda och hårdare sätt än du granskar någon annan.

    SvaraRadera
  7. Ola, ingen tvingar dig att använda internet eller telefon heller, och gör du inte det så behöver du inte bekymra dig om någon teledatalag. Sen skall du inte glömma att den information ett företag samlar in idag kan staten begära ut imorgon.

    SvaraRadera
  8. Thomas: Naturligtvis. Men om inte Polisen har befogenheterna vare sig idag eller imorgon så får dom ändå inte ut informationen.

    Problemet är alltså myndigheters befogenheter och inget annat. I första hand iallafall.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.