2010-03-03

Dagsformen tycks avgöra, del 3


Även miljöpartiet velar just nu mer än lovligt om teledatalagringen.

I en debattartikel hos SVT skriver ett antal ledande (mp)-företrädare långt och engagerat om hur mycket de avskyr och vill stoppa teledatalagringen. Riktigt vackert, faktiskt.

Senaste budet har ju varit att (mp) hatar teledatalagringen - men att de ändå kan komma att vika sig för att den "måste" implementeras. Vilket offentliggjordes vid en presskonferens med (s) och (v), där de rödgröna presenterade sin strategi i frågan vid en eventuell valseger.

Därför är det lite synd att dagens debattartikel inte med ett ord ger svar på den fråga som alla undrar över:

Om det blir en rödgrön valseger - kommer (mp) då att säga blankt nej till teledatalagringen? Eller är de beredda att implementera datalagringsdirektivet - om det skulle bli nödvändigt i regeringsförhandlingar med (s)?

Eftersom (mp) inte vill, kan eller tänker svara på denna fråga - då hade det nog varit bättre att inte skriva någon artikel alls. Nu framstår de bara som onödigt opålitliga.

Jag tvivlar inte en sekund på att de flesta miljöpartister innerligt ogillar datalagringsdirektivet. Men så länge de inte ger klart besked om hur de kommer att göra efter valet, så får de finna sig i att det är som känner någon större optimism över dagens utspel.

Jag förstår också mycket väl att det är en fullständigt omöjlig sits för gröningarna. Valet är att bryta pakten med (s) i denna fråga - eller att försöka föra väljarna bakom ljuset.

Detta håller snabbt på att bli en fråga om regeringsduglighet och makthunger kontra principfasthet och ärlighet.

Uppdateringar:

DN: Nya bud från V och MP om datalagringsdirektivet
Klamberg: Två utspel om datalagring

14 kommentarer:

  1. Det egentliga problemet är kanske att många väljare röstar efter identitet före resultat. Är man emot datalagringsdirektivet räcker det med att ens parti också är emot, även om de inte kommer kunna stoppa det. Man röstar efter vad partier säger att de står för istället för vad de faktiskt gör i handling. Så sådan här taktik fungerar nog till stor del. Sen när direktivet går i kraft har man hedern i behåll för man "röstade ju faktiskt på ett parti som var emot".

    SvaraRadera
  2. @Dag Ja det är nog så i många fall.
    Undrar hur många som känner så efter EU-inträdet.
    De flesta tycker nog att de fått ont där bak efter rövknullet.

    SvaraRadera
  3. Mer dagsform... Nu ansluter (C) sig till skaran som "verkligen inte gillar datalagringsdirektivet". Men återigen - inte ett ord om dom verkligen kommer rösta nej. Vilket dom mest troligt inte kommer att göra.

    SvaraRadera
  4. Här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/strid-om-datalagringen_4368031.svd

    SvaraRadera
  5. Vill centern få min röst igen, så räcker det inte bara med ord, det krävs handling. Inte bara när det gäller datalagringsdirektivet, utan även FRA.

    Utan handling så blir det PP.

    SvaraRadera
  6. Peter E svarar ju på din fråga i SvD: "– Vi blir inte överkörda. Det är inte möjligt. Ska vi lägga en proposition om det här måste vi vara överens, och de kan inte köra över oss mer än vi kan köra över dem. Som det ser nu kommer vi inte införa direktivet, även om det inte går att utesluta att vi till syvende och sist blir tvungna att göra det. Men då beror det på EU, inte på Bodström."

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-och-v-backar-om-datalagring_4368883.svd

    SvaraRadera
  7. Jag som trodde att Sverige visst kunde skita i att införa datalagringsdirektivet. Maria, du som har koll, vad står på spel för Sveriges del om vi (ni) visar ryggrad och vägrar?

    SvaraRadera
  8. Det här är Miljöpartiets linje:

    http://infallsvinkel.wordpress.com/2010/03/03/miljopartiet-sviker-skapa-animationer/

    SvaraRadera
  9. Maria Ferm: Självklart kan Socialdemokraterna köra helt över er. Dom kan rösta med Moderaterna och införa precis det dom önskar. Dagen efter så ger dom er lite miljöskatter så bli ni också lyckliga.

    Det är bara medborgarna som lider utav det här i slutändan...

    SvaraRadera
  10. Uj uj uj vilken kappvändning efter kritiken. Lyssna på P1:s Lördagsintervju 27/2-10 med Peter Erikson. Märkligt att det finns politikerförakt!?!!

    http://www.youtube.com/watch?v=t4cbwJD31xc&feature=player_embedded#

    SvaraRadera
  11. Maria Ferm, du kan väl inte på allvar mena att vi ska tro på ett enda ord från Peter E längre. Lyssna på Lördagsintervjun. /Anders

    SvaraRadera
  12. Jag känner verkligen hur det börjar koka då jag lyssnar på den där intervjun... fy fan vad han skall stå och slira sig!

    SvaraRadera
  13. @SSargon: Nej, det är inte så det funkar i en koalitionsregering. Ja/nej-diskussionen är inte intressant utan ifall en rödgrön regering kommer att lägga fram en proposition om en implementering eller inte (det är ju det som det sedan går att rösta ja eller nej till). En rödgrön regering kommer inte att göra det. S kan inte rösta med M i den frågan, eftersom en regering måste vara enig för att lägga fram propositioner. De kan alltså inte köra över oss i en koalitionsregering.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.