2010-03-28

Politik och principer: Piratpartiet tar ansvar!


Den senaste tidens debatt om justitieminister Beatrice Ask, hennes bristande förståelse för rättsstatens principer och hennes halv-pudel har lyft rättighetsfrågorna i den svenska debatten. I vart fall i vissa kretsar. Det är bra – även om vi hade kunnat vara utan Asks idiotiska utspel.

Vi är många som har sagt att avideologiseringen av den svenska borgerligheten skulle komma att leda till just sådana här vurpor. Och tro mig när jag säger att vi kommer att få se mer av samma vara. Allianspartierna har nämligen avlägsnat sig så långt från sitt idéarv att jag tror att de över huvud taget inte kan hitta tillbaka.

I detta sammanhang kan jag inte låta bli att jämföra med vad Piratpartiet har jobbat med i Europaparlamentet. Några nedslag...

Telekompaketet - Piratpartiet var med och förhandlade fram en lösning som slår fast att människor inte skall kunna straffas utan en föregående rättegång. (Den svenska regeringen stod på andra sidan i den debatten.)

Stockholmsprogrammet - Piratpartiet var med och drev fram en nyckelformulering som sade att grundläggande medborgerliga rättigheter alltid måste vara det överordnade värdet, i en tid när så många andra talar om "balans" mellan säkerhet och rättigheter. (Återigen blev det en markering mot den svenska regeringens arbete.)

SWIFT - Europaparlamentet sa nej av rena integritetsskäl. (Den svenska regeringen var pådrivande åt andra hållet.)

ACTA - Här var Piratpartiet aktivt för att utforma en resolution om öppenhet, insyn och transparens. Vi drev linjen att lagstiftning måste ske under öppna, demokratiska former – och inte i slutna rum med främmande makt. (Ännu en gång står den svenska regeringen på andra sidan.)

I alla dessa exempel handlar det om principer och rättigheter. Och när man renodlar argumenten på detta sätt, då blir det svårt för motståndarna att säga nej utan att se dumma ut. Därför vann vi. (Även om kommissionen, ministerrådet och den svenska regeringen fortsätter att knorra.)

Även den mest inbitne borgare måste bli fundersam: Allianspartierna klappar igenom i viktiga principfrågor. Och Piratpartiet står upp för rättssäkerhet, medborgerliga fri- och rättigheter, integritet, transparens och en demokratisk beslutsprocess.

Nu är naturligtvis frågorna ovan något som många har engagerat sig i. Så det här handlar inte om att försöka ta åt sig äran. (Det handlar inte ens om att mucka gräl med svenska borgare i Europaparlamentet. De är nämligen ofta uppseendeväckande mycket bättre och mer principfasta än sina partikamrater i regeringen.)

Vad det handlar om är att Piratpartiet, i praktisk politik tar ansvar för de viktiga principerna – i frågor där den svenska borgerliga regeringen kapsejsar. Det är något att tänka på inför höstens svenska riksdagsval.

20 kommentarer:

  1. Bra inlägg HAX. Håller helt med dig. //Frekar06

    SvaraRadera
  2. Jag har ibland blivit anklagad för att piratpartiet inte har någon ideologi eller några principer.

    Jag skall i fortsättningen hänvisa till detta inlägg.

    SvaraRadera
  3. Ansvar? Att kandidera till riksdagen men inte ta ställning i t.ex. ekonomiska frågor ... är inte att ta ansvar ... sannolikheten att PP kommer in i riksdagen är betydligt mindre jmf EU-valet där bara ca 50 % röstade ...
    V och MP driver i princip PP:s frågor idag ... men dessa partiers ekonomiska politik är galen (skattechock)

    SvaraRadera
  4. Problemet är ju att både V och MP lär vika sig på de frågor som de säger sig ha adopterat från PP.

    SvaraRadera
  5. väl rutet!

    btw...vart hittar man den där bilden i lite större format?

    SvaraRadera
  6. @Henrik

    Man kan utöva ansvar på olika sätt. Piratpartiet är mycket tydligt med att man inte tänker ta ställning till andra sakfrågor. Då får ju väljarna döma av om det är en vettig strategi. Problem blir det ju inte förrän PP 349 mandat i riksdagen.

    I EU-valet röstade granska precis 4,0 % av valmanskåren på Piratpartiet. Man behöver alltså bara få dessa att göra samma sak en gång till. Omöjligt är det inte även om det förstås blir svårt.

    Årets viktigaste fråga sägs vara jobben. Det är kanske sant, men det är fel tänkt. Vare sig en vänster- eller högerregering kommer att missa att haka på högkonjunkturen när den kommer. Det är bara metoden som skiljer sig.

    Vänstern är specialister på att vika ner sig när det gäller. Miljöpartiet med Peter Eriksson i spetsen är totalt opålitligt i alla frågor utom miljön, där de är totalt orealistiska.

    SvaraRadera
  7. @Henrik,

    Ekonomiska frågor... Bah, det behöver en politiker inte ta ställning till. Det kommer folk ordna ändå. Behövs ingen fogde för att verklighetens folk ska kunna handla med varandra.

    Då är det betydligt värre att kandidera till riksdagen utan att ta ställning till huruvida Sverige bör få en konstitutionsdomstol eller inte.

    Och att kandidera till riksdagen utan att ta ställning mot att Sverige lämnat ifrån sig sin suveränitet till EU utan att fråga folket (dvs skita i folkstyret, på grekiska känt som demokrati).

    SvaraRadera
  8. "Henrik" skrev:
    Ansvar? Att kandidera till riksdagen men inte ta ställning i t.ex. ekonomiska frågor ... är inte att ta ansvar

    Vill du hellre att PP:s halkommunistiska medlemmar ska försöka samsas om ekonomiska frågor än att de iaf röstar på ett bra sätt inom ett bestämt område?

    SvaraRadera
  9. Sveriges viktigaste grundlag, Regeringsformen, ska renoveras i år. Regeringens förslag baxas just nu genom riksdagen och i höst efter valet kan ett andra beslut tas.

    En intressant fråga att väcka hade varit om Sverige borde överge parlamentarismen och i stället gå tillbaka till ett dualistiskt system där regeringen styr riket och riksdagens huvudsakliga uppgift är att granska. Dock med en demokratiskt vald regering givetvis.

    Man kan tänka sig att om regeringsfrågan lyfts bort från parlamentet så kommer dess vilja att lägga sig platt att minska. Oavsett vilka beslut riksdagen fattar så kommer regeringen att sitta kvar. Den hållhaken slipper man.

    Kanske hade det varit tillräckligt för att fälla FRA. Kanske hade det öppnat för ett mer flexibelt tänkande i upphovsrättsfrågorna.

    Kanske hade Piratpartiet inte behövts.

    SvaraRadera
  10. Skaffa en liberal ekonomisk politik också, så kan vi snacka.

    Jag uppskattar piraternas roll som pådrivare i integritetsdebatten, nu när borgerligheten har lämnat walk-over, men det krävs bara att några fler borgare lyfter integritetsfrågorna, så försvinner den ideologiska marknaden för PP.

    Men det går inte att särskilja integritetspolitiken från den ekonomiska.

    SvaraRadera
  11. Ola Berg: "Bara några fler"? Du menar mer än de 2-3% utav dom som vill driva fårgorna medans de andra är som besatta att göra tvärt om?

    Hur får du ihop det?

    Hitintills har dessa borgare fortfarande (om än motvilligt) stått bakom regeringens våldtäkt på rättsstaten så jag förstår faktiskt inte alls hur du tänker. Jag tycker att det är rätt tydligt att karriären är viktigare än sakfrågorna för dessa personer.

    SvaraRadera
  12. I EU gör Alliansen allt fel. Antingen hade man kunnat köra ett principiellt spår för öppenhet, mot korruption och diverse EU-vansinnen ELLER köra "maximera allt åt Sverige"-spåret. Istället valde man att ragla i mittenspåret med noll resultat. Skrift i vatten.

    Med tanke på vilken lagstiftning som genomförts, vad som är på gång och riksdagspartiernas inställning behövs det verkligen ett Piratparti i riksdagen. Att låta Reinfeldt och Sahlin fixa den nya grundlagen på egen hand vore en mardröm.

    SvaraRadera
  13. @Ola Berg: Några fler borgare? Det hade bara behövts 4 borgare för att döda FRA för gott, men de fanns inte och de lär inte heller finnas där efter valet så sluta drömma.

    /A

    SvaraRadera
  14. "Men det går inte att särskilja integritetspolitiken från den ekonomiska."
    Jaså?
    Jag kan tvärtom tänka mig fler enfråge-partier - t ex i fråga om ekonomin (ja, t o m delar av ekonomin). Det verkar ju vara det enda sättet att få alternativ igenom de cementerade partiernas demokraturasfalt.

    SvaraRadera
  15. Jeg er slet ikke i tvivl om, at PP som måske det eneste parti i skandinavien tager ansvar, men derfor savner jeg nu alligevel en mere kritisk holdning til hele EU-projektet, der af natur ligger meget langt fra den klassiske PP forståelse af personlig integritet.

    Det kræver mod og vilje, hvis man virkelig vil tage rollen som fremtidens parti. PP har viljen, men jeg savner mere mod og konsekvens, en tydeligere ideologi måske...

    SvaraRadera
  16. Socialdemokraterna vill förstatliga all infrastruktur:

    http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/29/socialdemokraterna-aventyrar-sveriges-it-position

    /Frekar06

    SvaraRadera
  17. Tack för sammanfattningen, Hax! :-)

    David, Piratpartiet är lika halvkommunistiskt som det är halvliberalt. I ekonomiska frågor skiljer sig åsikterna enormt inom partiet.

    Utifrån har vi kritiserats av högeranhängare för att vara långt åt vänster och av vänsteranhängare för att vara långt åt höger, och skulle nationens ekonomi börja diskuteras internt inom Piratpartiet skulle det bli livliga diskussioner. Jag tror inte att någon prövat att ta upp det på allvar; det räcker med att "fiska" lite efter åsikter så hittar man alla möjliga. De flesta väljer helt enkelt att gå på partilinjen och koncentrera sig på de, i våra ögon, viktigare frågorna om personlig integritet och fria idéer.

    SvaraRadera
  18. HAX, när du skriver att Svenska regerigen "stod på andra sidan", "var pådrivande åt andra hållet" etc, syftar det på uttalanden på hemmaplan eller betyder det även att regeringspartiernas MEP:ar röstade annorlunda än Christian Engström i dessa frågor?

    SvaraRadera
  19. Nu har vi dessutom fått Cecilia Malmström på halsen med missriktade registrerings- och censurförslag. Eller skall man som P-partist kanske vara tacksam?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.