2010-03-11

Demokraturen breder ut sig


Det drar ihop sig till riksdagsval. Gammelpartierna är mer lika varandra än någonsin tidigare. Efter valet kommer det att bli ännu värre, oavsett vem som vinner. Det är något slags pragmatisk konsensuskultur som allt mer genomsyrar politiken - i takt med att den ideologiskt laddade debatten viks ihop och ställs undan i politikens källarskrubb. (Bredvid tsunami-banden.)

Visst - det finns valparoller, utspel och plakatpolitik. Men bakom det... mest blaserad kamrersmentalitet.

Det finns de som reagerar. Vi i Piratpartiet gör vad vi kan för att lyfta principfrågor som handlar om till exempel integritet, öppenhet och rättssäkerhet. Vilket av många betraktas som lite kufigt. Sug på den. De som slår vakt om individens ställning mot staten, om demokratins livsluft och om själva rättsstaten viftas undan av de etablerade politikerna och proffstyckarna. De betraktas som besvärliga människor. Vilket gör mig en smula orolig.

Jag tror inte att det är medborgarna som är ointresserade. Det blir ofta både livat och engagerat när man tar upp de stora principfrågorna på ett begripligt och handfast sätt, med vanligt folk. Istället handlar det om att det svenska debattklimatet - i ett större perspektiv - formas av något slags självutnämnd "elit". Denna "elit" odlar en postmodern, relativiserande konsensuskultur där politiker, byråkrater och särintressen vandrar hand i hand mot solnedgången.

Debatten om fildelning och upphovsrätt sätter ljuset på en specifik del av detta fenomen: I Sverige betraktas det närmast som normalt att särintressen är med och formar politiken. Det behöver inte vara upphovsrättslobbyn. Det kan lika gärna vara facket, agrarkleptomanerna eller Naturskyddsföreningen. Eller någon annan. Och det sker helt odramatiskt, som den självklaraste sak i världen. (Visst, man skall lyssna till alla. Men när särintressen är med och skriver lagar, då går det ofta helt över styr.)

Vi som tycker att den politiska makten skall utövas självständigt, med respekt för grundlagen och de medborgerliga fri- och rättigheterna placeras åter i kuffacket. Ja - att hävda så enkla saker som att den politiska makten skall respektera grundlagen och Europakonventionen gör att många vill sätta en stämpel som "rättshaverist" på en.

Ändå saknas det inte förskräckliga historiska exempel på vad som kan hända när politisk makt och särintressen växer samman. Det finns till och med ett ord för det: Korporativism. Och det krävs inte speciellt mycket tankemöda för att inse hur sådant sänker taket i debatten och skapar en grå, svårgripbar maktkorruption. Vilket gör granskning, principdebatt och uppkäftighet än mer oönskad bland de styrande.

Detta är ett av skälen till att jag tycker att Piratpartiet är en frisk fläkt i det svenska politiska rummets unkenhet. Piratpartiet står för principer som andra har glömt bort eller övergivit. Piratpartiet ställer de uppkäftiga frågorna och står helt uppenbart på medborgarnas sida mot en allt mer ansiktslös maktapparat. Piratpartiet har gett nytt liv till integritetsdebatten, rättssäkerhetsdebatten och till själva demokratidebatten. Piratpartiet odlar en kultur av öppenhet, mångfald och glädje - som står i bjärt kontrast mot alla surkarten i den svenska debatten.

31 kommentarer:

  1. Word!

    Bra, ideologiskt & sammanfattande inlägg om läget.

    Angående att ta upp principdiskussion så har jag ritat förklarande bilder kring det här med fildelning och övervakning/filtrering. CC-by-sa såklart ;)

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att vara frisk fläkt så länge man är ny och inte har något bagage.

    Jag hoppas att framtiden ger att vi blir mer som ni, och inte att ni blir mer som vi.

    /Folkpartist

    SvaraRadera
  3. Min kommentar berör rättssamhället, se den som en partiell kommentar till detta.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-och-straff-eller-att-aterfora.html

    SvaraRadera
  4. I Sverige betraktas det närmast som normalt att särintressen är med och formar politiken.

    Det där är en effekt av en gammal bra lösning, med betoning på gammal. Det är "den svenska modellen" in action. Men som sagt, gammal, inte nödvändigtvis fel som modell sett. Modellen har sin grund i maktbalans, faktiskt en mycket liberal tanke i grunden som innebär att lagstiftaren inte behöver gå in när maktbalans råder, parterna kan sortera ut problemen själv utan politisk klåfingrighet och tvingande lagstiftning. Men den förändring internet inneburit, att sätta medlen för både publikation och distribution i medborgarnas händer, ända ned på individnivå (mån tro vad Marx skulle tyckt?), har inneburit att privatpersoner hamnar på kolissionskurs med mycket starka och mäktiga gamla etablerade intressen. Maktabalansen kan inte bli mer skev.

    Det vi ser är hur politiker tror sig bjuda in två motstående intressen, som stod på var sin sida om gränsen, på den gamla kartan. Detta på samma sätt som politiker väger LO och Svenskt näringsliv emot varandra. Stim och liknande organisationer är barn av exakt samma anda, produkter av föreningsfriheten. Men det är gamla "produkter", som maktbalanserar utifrån en gammal verklighet och någon ny maktfaktor som bättre stämmer överrens med dagens verklighet har ännu inte fötts. Det finns ingen maktbalanserande faktor utifrån varkligheten att utvecklingen satt de nya verktygen i medborgarnas händer.

    -steelneck

    SvaraRadera
  5. Sorry. Byt ut "faktor" mot "entitet" i den sista meningen i mitt inlägg ovan.

    -steelneck

    SvaraRadera
  6. Helt rätt, konsensusetablissemanget gör allt för att hålla PPs frågor borta från debatten. Men samma ihjältigande drabbar även de som försöker ta upp problemen med den svenska asylpolitiken. Locket på till 100%. Skillnaden är att 2010 är folks möjligheter och erfarenheter av att själv hitta info på webben större än någonsin. Förutom kring FRA/PP-frågan pågår det en annan minst lika stark bloggbävning. SD har lärt sig att använda nätet och sociala media och deras nyhetsrapportering via bloggen Politiskt Inkorrekt är en extremt stark kanal för PR. De är skickliga. Till och med jag som PP-aktivist blir påverkad av de fakta de presenterar.

    Jag ogillar SD starkt men när hela etablissemanget gråter om de stackars ”ensamkommande flyktingbarnen” och låtsas som att det är barn samtidigt som det räcker att titta på pressbilder av ”barnen” för att inse att detta är en bluff blir man förbannad. I Norge där man låtit tandläkare undersöka dessa ”barn” visade de utväxta visdomtänderna att 90% av dessa ”barn” är över 18. Mediaelitens vägran att rapportera sakligt om dessa ”barn” är den bästa present SD kan få.

    SvaraRadera
  7. Läste här om dan att TPB rättegången ska bli av 1 vecka efter riksdagsvalet. Detta är ju ytterligare en kompletering av lägga locket på strategin inför valet.
    För en slump kan det knappast vara i politisk synpunkt, då TPB rättegången hade stort inflytande på valresultatet för Piratpartiet i senaste Eu-valet.
    Nu tror jag inte att detta är något stort fenomen i politiken direkt utan mer vardagsmat.
    Alla parter slåss ju för att skydda sina maktpositioner och frågor, så jag tror inte vi i Piratpartiet hade själva reagerat annorlunda om vi själva satt vid makten.

    SvaraRadera
  8. Hej "Emma".

    Det här är den andra posten jag läser idag där du med en kommentar gör reklam för SD. Jag tror inte dig när du hävdar att du inte sympatiserar med SD.

    Förresten gick jag på samma gymnasium som Jimmie Åkesson. Han var ett rejält drägg, och att han blev vald till partiledare för SD måste innebära att i princip alla andra i det partiet är ännu dräggigare. Han var dessutom ganska korkad.

    SvaraRadera
  9. PP Äger framtiden.

    SvaraRadera
  10. Glöm inte gammelmedia som är en del av dagens politiska makt. När besvärade en journalist en politiker sist?

    SvaraRadera
  11. Intressant med tanke på sågningen jag fick av signaturen "Per" efter en liten provokation i kommentarerna till den här bloggposten:

    http://johanpehrson.blogspot.com/2010/03/stolpskott-av-lagradet-om-drogtester-av.html

    Jag ska inte värdera det men han har rätt i sin kritik så långt att jag tycker ideologi och principer är viktiga. So shoot me.

    SvaraRadera
  12. Piratpartiet har gett nytt liv till integritetsdebatten, rättssäkerhetsdebatten och till själva demokratidebatten. Piratpartiet odlar en kultur av öppenhet, mångfald och glädje - som står i bjärt kontrast mot alla surkarten i den svenska debatten.

    Partiet med det lila extra.

    SvaraRadera
  13. Nej, jag sympatiserar inte alls med SD utan ska rösta på PP. Jag har börjat läsa Politiskt Inkorrekt och konstaterar att deras nyhetsrapportering tar upp fakta som en välinformerad nätmänniska kommer att tycka är intressant och relevant (även om man blir extremt trött när deras skribenter sen tycker till om de nyheter de rapporterar om). Det jag vill säga är att det är omöjligt för resten av nätvärlden och gammelmedia att låtsas om som att PI (och de fakta de tar upp) inte existerar. Jag kollade deras trafikstatistik (reach) på Alexa.com och de ligger markant högre än både HAX, opassande och piratpartiet.se.

    Vill man motarbeta SD måste man förhålla sig på något sätt till de nyheter som tas upp av PI. Det går inte att vinna över SD genom att säga usch! och låtsas som att det inte finns några problem med asylinvandring, kulturkrockar, utanförskap och islamism.

    SvaraRadera
  14. @Emma:

    Skönt att du inte sympatiserar med SD, deras åsikter ligger nästan så långt från PP's åsikter man kan komma.

    SvaraRadera
  15. @emma:

    Nej, om man vill motarbeta SD måste man inte alls förhålla sig till deras dravel om att utsocknes människor inte hör hemma här. Det räcker gott och väl att välkomna medborgarrätt, integritet, rättssäkerhet och öppenhet.

    SvaraRadera
  16. Det är rimligt att särintressen är med och formar politiken i en demokrati.

    Det som är orimligt är när det inte redovisas öppet hur det sker.

    SvaraRadera
  17. Björn Brändevall sa:

    "Det är lätt att vara frisk fläkt så länge man är ny och inte har något bagage.

    Jag hoppas att framtiden ger att vi blir mer som ni, och inte att ni blir mer som vi.

    /Folkpartist

    Du är knappast ensam i FP med denna inställning. Kämpa på!

    "Liberal socialist"

    SvaraRadera
  18. @Emma: Jag hade aldrig hört talas om Politiskt Inkorrekt, så jag gjorde ett besök och skummade igenom sidan. Ser du inte att precis allting är sådant som vädjar till de allra lägsta moraliskt betingade ryggmärgsreflexerna? Det är ett _mycket_ utstuderat val av nyheter. I grund och botten precis samma sak som när politikerna argumenterar för ökad övervakning, ett spelande på folks rädslor istället för förnuft.

    Det finns något som heter "Terror Management Theory" och "System Justification Theory". TMT handlar om massmanipulation av beteenden genom ständiga påminnelser om sårbarhet som får folk att gå med på saker preventivt. Det triggar också mentala mekanismer som stärker folks grupptillhörighet som en mental försvarsmekanism, tex. nationalism.. SJT handlar om hur redan existerande sociala attityder kan nyttjas. Socialpsykologiska mekanismer som också kan få folk att försvara och rättfärdiga politik som skadar dem själva. Bygger på att folk behöver rättfärdiga den övergripande sociala ordningen. Detta behov stärks av psykiska hot eller om de upplever att deras resultat är beroende av det system som försöker rättfärdigas.

    Känns det igen måhända?

    -steelneck

    SvaraRadera
  19. Emma sa:
    "Jag ogillar SD starkt men när hela etablissemanget gråter om de stackars ”ensamkommande flyktingbarnen” och låtsas att det är barn samtidigt som det räcker att titta på pressbilder av ”barnen” för att inse att detta är en bluff blir man förbannad".

    Detta är långt ifrån vad oberoende internationella experter efter gundliga utredningar, samt rapporter från internationella medborgarrättsorganisationer som Amnisty International kommit fram till.

    Själv litar mer på vetenskapens slutsatser än på "pressbilder av barnen"

    SvaraRadera
  20. Tommy sa:
    "Hej "Emma".

    "Det här är den andra posten jag läser idag där du med en kommentar gör reklam för SD. Jag tror inte dig när du hävdar att du inte sympatiserar med SD".

    Illa dold reaktionär!

    SvaraRadera
  21. Det är inte rimligt att särintressen är med och stiftar lagar.

    Det är däremot rimligt att särintressen fungerar som remissinstanser (alltså, att de hålls på armlängds avstånd från lagstiftningsprocessen) då deras sakkunskap är viktig att betrakta i en demokrati med en folkrepresentation värd namnet.

    SvaraRadera
  22. PP, partiet för dig som gillar sjuklöverns massinvandringspolitik och dessutom vill kunna tanka filmer riskfritt!

    SvaraRadera
  23. Till alla er som ogillar SD.

    Det räcker inte med moraliserande retorik och att säga usch! för att stoppa SD och vinna debatten. Ni måste in och ta debatten i sak. Ni måste sätta er in i de detaljer som SD tjafsar om och förstå hur de resonerar för att kunna såga deras sakargument.

    Att tro att ni har vunnit debatten över SD genom att säga usch! gynnar snarare SD. De kan fortsätta och odla sin martyrmyt om att det svenska etablissemanget har en mental blockering kring denna fråga och deras påståenden blir aldrig bemötta i sak.

    Om SD kommer in i riksdagen lägger jag hela skulden för detta på det svenska etablissemangets och åsiktspolisernas vägran att hantera denna problematik på ett rationellt sätt.

    När det gäller ”ensamma flyktingbarn” som ser ut att vara 30-årsåldern blir jag moraliskt indignerad. Genom att tala om ”barn” vädjar man till vår empati och välvilja trots att det är en uppenbar bluff. Det är en ohederlig manipulation av vår känsla för anständighet. Rätt ska vara rätt. Vill man försvara den nuvarande migrationspolitiken så gör det åtminstone inte med rena lögner.

    SvaraRadera

  24. Det är däremot rimligt att särintressen fungerar som remissinstanser (alltså, att de hålls på armlängds avstånd från lagstiftningsprocessen) då deras sakkunskap är viktig att betrakta i en demokrati med en folkrepresentation värd namnet.




    Under förutsättning att den ekonomiska påverkan som särintressen ägnar sig åt redovisas helt öppet så att väljarna kan väga in det.

    SvaraRadera
  25. Det räcker inte med moraliserande retorik och att säga usch! för att stoppa SD och vinna debatten. Ni måste in och ta debatten i sak. Ni måste sätta er in i de detaljer som SD tjafsar om och förstå hur de resonerar för att kunna såga deras sakargument.



    Det är inte svårt att förstå agendan hos ett parti vars ledning på sitt senaste landsomfattande möte hävdade att alla partier i riksdagen är landsförädare (vilket är ett brott som ofta bestraffats med döden).

    Lägger man till det samma partilednings hyllningar av mordet på Olof Palme och deras kunskaper i den nazistiska sångskatten samt partiets ursprung och att det tyska nazistpartiet gärna ser ett samarabete så räcker det för alla som gått grundskolan och deltagit i historieundervisningen för att veta hur partiet ska bemötas.

    Har du gått grundskolan?

    SvaraRadera
  26. "Förresten gick jag på samma gymnasium som Jimmie Åkesson. Han var ett rejält drägg, och att han blev vald till partiledare för SD måste innebära att i princip alla andra i det partiet är ännu dräggigare. Han var dessutom ganska korkad."

    Anektdotiskt bevis blandat med förtal. På nätet kan man smutskasta på ett tryggt sätt.

    SvaraRadera
  27. @Emma: Ja, SD kan ha rätt i någon fråga och presentera nyheter som stärker den tesen, detta som att exakt samma sak kan sägas om Piratpartiet. Men på vilket sätt stärker du Piratpartiet genom att skifta fokus, från PPs frågor till SDs?

    Ett litet citat:

    Den stora massan av människor skulle aldrig kollektivt komma på tanken att fabricera kolossala osanningar, och de tror inte att andra kan ha fräckheten att förvränga sanningen så till den milda grad. Även om de skulle ta till sig fakta som visar att är så, så kommer de ändå att försöka hitta ursäkter och fortsätta tro att det måste finnas någon annan förklaring. De stora lögnerna lämnar alltid spår efter sig, även om massan blev lurad. Detta är känt av alla stora lögnare i världen och av alla som konspirerar kring konsten att ljuga. Dessa människor vet allt för väl hur osanning skall användas i de mest oädla syften.

    Det ovan kunde lika gärna ha varit sagt av en pirat som av en sverigedomkrat, men det var en fri översättning av något Adolf Hitler sade 1939.

    Visst finns det saker i invandringspolitiken som är käpprätt åt skogen, som den psykologiska misshandel det innebär att i många år behöva leva i osäkerhet utan att veta om de får stanna kvar eller inte. Barn som hinnit rota sig och hunnit få den viktigaste delen i sin uppväxt inom landet och ständigt stå under hot om utvsning. Fruktansvärt inhuman behandling. Men som sagt, på vilket sätt gynnar denna fokusväxling dina hjärtefrågor? Det finns ävan tusentals andra frågor som kan verka begärtansvärda. Men som Josh uttryckte det - Det brinner i trapphuset!

    -steelneck

    SvaraRadera
  28. @Micke

    Nazzearrgumentet räcker inte för att få folk att avstå från att rösta på SD. De gör allt för att visa upp en polerad fasad och deras potentiella väljare av lågutbildade yngre män tittar kanske på deras webbsajt och bäddrar i deras valmaterial lite och konstaterar att det inte stämmer och att nazzekritiken bara är ännu ett trick av etablissemanget för att smutskasta SD (och vägra debattera sakfrågan).

    SvaraRadera
  29. EU ska nyligen ha hållit omröstning angående utredning av en s.k. Tobinskatt på finansiella transaktioner.

    Hur röstade Piratpartisterna i EU angående Tobinskatten?

    SvaraRadera
  30. "Det kan lika gärna vara facket, agrarkleptomanerna eller Naturskyddsföreningen. Eller någon annan."

    Någon annan ... Piratpartiet kanske?

    Enda skillnaden är att ni inte samarbetar med ngt Fuldelning AB, den delen finns liksom inbakad i piratrörelsen.

    Så det där med frisk fläkt är istället samma gamla odör av hockeytrunk som i de andra partierna.

    Johan

    SvaraRadera
  31. En kul grej jag hittade i en kommentar idag. Den visar exempel på övervakningssamhällets möjligheter:

    http://iphonetheif.blogspot.com/2010/01/iphone-theif-bust.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.