2010-04-06

Krig, våld - och alternativet


Jag hatar krig och våld.

Men jag utesluter inte att det ibland kan vara nödvändigt. Det kan handla om självförsvar, hjälp till självförsvar, att förhindra folkmord eller att plocka bort en galen tyrann som hotar sitt eget folk och sina grannländer. Kanske. Det beror faktiskt lite på och varje fall är unikt.

Det bästa vore om vi slapp väpnade konflikter över huvud taget. Vilket naturligtvis är en vacker, på gränsen till enfaldig, dröm. Men vi kan faktiskt gå åt det hållet. Genom envist att sprida idéer om demokrati, humanism, människorätt och medborgerliga fri- och rättigheter kan vi minska risken för våld. Och minska risken för fler vidrigheter av den typ som vi kunde se i gårdagens Wikileaks-klipp.


Självförsvar är inte så mycket att orda om. Men hur hanterar man till exempel folkmord? I Rwanda, Srebrenica och i Darfur har omvärlden mest stått och tittat på, medan den etniska rensningen har pågått framför dess ögon. Här känner jag att man bör, möjligen måste, göra något. Men jag kan inte ge något bra svar på vems ansvar det i så fall är. Vilket eller vilka länder skulle man kunna kräva skall riskera sina ungas liv och kasta in oerhörda mängder skattepengar för att försöka reda ut en förgiftad situation? (FN har ju i sammanhanget visat sig vara tämligen värdelöst.)

På skalan finns sedan allt, från att plocka bort en hotfull regim som stödjer terrorverksamhet (Talibanerna) till att gå in och fördriva en galen diktator (Saddam Hussein). Men svaren är aldrig enkla.

Det är lätt att ägna sig åt "bean counting". Det vill säga att väga ett visst antal oskyldiga offer vid en invasion mot ett annat antal oskyldiga offer om en regim får sitta kvar. Men det bygger på ett farligt, utilitaristiskt resonemang. Om målet bara är pragmatiskt, då kan man offra vilka principer, rättigheter och värden som helst på vägen. Och det skall vi akta oss väldigt noga för.

Om nation X går in i nation Y, av vilket välmenande skäl den än har – så har X ett ansvar. If you break it, you buy it. Det är på gränsen till kriminellt att bara dra in och sedan öppna för till exempel plundring, våld och kaos.

Jag tillhör inte den grupp som alltid, reflexmässigt kritiserar USA. Men man får nog konstatera att Bush-administrationen förtjänar kritik. USA gick in i Irak med på tok för få resurser, vilket många också påpekade i förväg. Och för att vara ett fälttåg i namn av frihet och demokrati, så kan man konstatera att till exempel Abu Ghraib-fängelset och interneringslägret på Guantanamo var olämpliga och oacceptabla verktyg. Hela beslutsgången, upp till toppen, måste kritiseras när den tillåter sådant att ske.

Pedagogiskt blir det naturligtvis ohållbart när de som skall försvara friheten ägnar sig åt saker som är direkt stötande ur människorättens och rättsstatens perspektiv. Där kan USA möjligen ha tappat ansiktet för all överskådlig framtid.

Samtidigt ser vi hur de som inte vill att Irak skall utvecklas mot fred, frihet och demokrati beter sig oacceptabelt. Senast i dag sprängde man ett 15-tal irakier till döds. Och det uppmärksammas inte med mer än en kort notis i våra media. Det borde vara minst lika upprörande som de avslöjade dödsskjutningarna.

Och samtidigt som vi betraktar gårdagens Wikileaks-video med berättigad vrede – så skall vi veta att till exempel Ryssland kommer undan med minst lika jävliga saker, utan att för den sakens skull dra på sig speciellt mycket kritik. Våldet och förtrycket i länder som Zimbabwe, Kuba, Burma, Iran och Nordkorea borde väcka vårt ursinne. Men icke. Vissa förtryckarregimer, som Kina, gullar vi, våra företag och våra politiker fullständigt skamlöst med. (Därmed inte sagt att jag vill ha sanktioner, bara tydliga principiella ställningstaganden.)

Så, hur kommer man då till rätta med allt detta? Hur destabiliserar man skurkstaternas regimer på ett fredligt sätt? Hur främjar man fred, frihet, demokrati och människorätt i världen?

Något som jag verkligen tror på (och som är det enda område där jag konkret kan bidra) handlar om så kallad soft power. Vi måste sprida frihetens, demokratins, öppenhetens, toleransens och människorättens idéer över världen. Det kan möjligen vara lättare än vi tror, eftersom dessa idéer är virala. Vi måste ha ett intensivt handels- och kulturutbyte med alla. Dels öppnar det dörrar för nya idéer. Dels skapar välstånd och vidgade perspektiv grogrund för frihetens idéer. Vi måste rikta printmedia, radio, tv och web-platser mot de mörkaste platserna på vår jord. Och vi måste vara pådrivande för att så många människor, företag och institutioner som möjligt blir uppkopplade.

Det måste rimligen vara mer långsiktigt effektivt än att försöka bomba fram demokrati.

Och detta är ett frihetligt, liberalt projekt. Vänstern är fortfarande mer intresserad av att ersätta en sorts skurkar med en annan.

62 kommentarer:

  1. Och det som gör att vi bör - skall - måste - vara så extra kritiska när just USA dabbar sig är att de faktiskt kunde vara det där föredömet som vi vill att de andra borde sträva mot. Landet med den vackra konstitutionen. Landet med forskningen och universiteten och framstegen och mångfalden. I stället får de hela befolkningar att hata dem. De föder avsky mot västerländsk frihet och demokrati genom sitt beteende. Och det får mig själv att må väldigt dåligt. Hopp som släcks.

    SvaraRadera
  2. Det ska till väldigt goda skäl för att släppa lös krigets vansinne. Idén om krig som en punktinsats är väldigt farlig. När våldsspiralen väl är igång blir den snabbt okontrollerbar. Därför ligger skulden tungt på den som avfyrar det första skottet. Den som föreslår en "väpnad insats" i en situation när det inte är absolut nödvändigt och alternativen är uttömda bör kunna förklara varför ett samhälle som faller sönder och konflikter som lever kvar i generationer är ett pris värt att betala.

    Och angående kritiken mot USA och Ryssland: Det gör ondare när vänner sviker.

    SvaraRadera
  3. Oscar har en poäng - jag har högre förväntningar på USA än på Kina, även om båda två bör kritiseras när de gör fel.

    Eventuellt kanske Nordkorea trillar omkull nu. Det kan bli jobbigt för de som bor i landet på kort sikt, men på lite längre sikt kan det väl bara bli bättre...
    http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3606494

    SvaraRadera
  4. Om vi är på de stora visionernas tema i dag så vill jag bidra med två.

    1. "Demokratiernas förbund" - en ny samarbetsorganisation för demokratiska länder världen över.

    2. Avvecklat understöd, i alla dess former, med diktaturer av alla de slag.

    SvaraRadera
  5. Man skall vara mycket väl medveten att om det inte hade varit för ekonomisk och politiskt understöd från EU hade de flesta av världens diktaturer fallit av sig själva för länge sedan.

    Hade inte EU funnits hade mullorna i Irans terrorregim varit all för länge sedan.

    SvaraRadera
  6. Johan: Då kommer frågan var gränsen för demokrati går... det är inte nödvändigt vis binärt.

    Italien: Den som äger all media lyckas ta makten, när denne person hotas med åtal för mutbrott justeras lagen. Demokratiskt... ja kanske.

    Sverige: FRA lagen röstas igenom med hot om represalier... demokrati? knappast. Sverige har även med olika medel gjort riksdagen tandlös, det demokratiska val vi gör är knutet till riksdagen. Har vi då demokrati?

    USA: George W Bush fick vid det första valet troligen inte majoriteten av rösterna...

    Så vilka ska vara med i "Demokratiernas Förbund", vilka krav ska vi ha för medlemskap?

    SvaraRadera
  7. På 80-talet, när Reagan invaderade Grenada, upprustade, placerade ut kärnvapen i Västeuropa och bombade Libyen älskade europeerna USA. På 90-talet, när Clinton nedrustade, var diplomatisk och tog hem kärnvapen avskydde europeerna USA.

    Skillnaden var att på 80-talet ville europeerna ha USAs skydd mot Sovjet. På 90-talet behövdes det inte längre. Vad USA faktiskt gjorde var irrelavant.

    När USA inte agerar, som i ex-Jugoslavien 1991-94, fick USA dessutom massor av skit för sitt icke-handlade. Historieböckerna beskriver inte precis USAs ingång i första och andra världskriget som negativt (eller lend-lease och upptakten till de formella krigsförklaringarna).

    Så USA har mycket lite att vinna på att bete sig anständigt*. I FN verkar det snarast vara kontraproduktivt, eftersom folkmördande diktaturer har högre status - även bland demokratier.

    Sedan lider Wikileaks av ett gigantiskt problem: det är lätt att illustrera hur USA klantar sig i Irak. Men hur illustrerar man hur länder _ignorerar_ vad som händer i länder som Sudan, Kongo, Burma eller Kina? Hur illustreras Kinas utnyttjande av sitt FN-veto
    till att rädda sina affärspartners som Sudan? Hur illustreras länder där videofilmare skjuts på plats, som Tjetjenien?

    Nyttan av soft power är oklar i länder som lägger 10% av BNP på intern propaganda som motvikt åt det hemska Internet. Eller om Internet alls är tillgängligt.


    * Om vi liberaler var fler än diktaturheilerna vore det en annan historia. Men då skulle förutsättningarna vara helt annorlunda.

    SvaraRadera
  8. Nödvändigt med krig som självförsvar? Självklart ja. Hjälp till självförsvar? Självklart ja. Att förhindra folkmord? Självklart ja. Att ”plocka bort en galen tyrann”? Definitivt inte, om det inte bara är just tyrannen och hans följe man plockar bort. Men när ingreppet leder till hundratusentals döda (beroende på hur man räknar) så är priset lite väl högt kanske ;-) Och när det dessutom leder till det som Oscar skriver: ”avsky mot västerländsk frihet och demokrati” så är fiaskot nära nog totalt. Alla ser att USA agerar strikt utifrån sina egna intressen, dvs i första hand för att få kontroll över en region, inte primärt för att människor som bor där ska få en bättre framtid.
    Det finns gott om diktatorer som USA skiter i att ”plocka bort” eftersom man inte anser sig vinna något på det. Det finns dessutom gott om diktatorer som USA har stöttat för att man anser att det gynnat USAs intressen. Dubbelmoralen är med andra ord monumental.

    SvaraRadera
  9. Hej Hax,jag tycker att sådana här diskussioner lätt slutar i ett "varför kan inte alla vara snälla?". En liknelse: Man kan inte förstå en fotbollsmatch utan att se bollen, och var är bollen? Bollen som styr denna värld, eller som sparkas på, heter pengar. Olja är en viktig naturresurs. All olja handlas med dollar, detta håller uppe dollarkursen. Jag nöjer mig med att rekomendera en bok:
    "A century of war" av william Engdahl.
    dessutom, ja, det finns många länder som vill kontrollera naturresurser.
    dessutom, googla på "Afghanistan" och "pipeline".

    SvaraRadera
  10. @Mattias

    Demokratiernas förbund får naturligtvis ställa krav på medlemmarna om vad som anses vara demokrati samt ha nån möjlighet till sanktion mot de som avviker.

    SvaraRadera
  11. Mattias: Clinton är ett bättre exempel. Han fick inte mer än 38 procent av rösterna när han valdes 1992.

    Man kan också ta Sverige som exempel. S har bildat regering åtskilliga gånger trots att de inte fått en majoritet av rösterna vid mer än två tllfällen (1944 och 1968)

    SvaraRadera
  12. Jan E:

    Det är lätt att sitta i Sverige och säga att de som lever under tyranner som gasar sin befolkning och som kör oppositionella med fötterna först genom avfallskvarnen får skylla sig själva.

    Tänk dig in i offrens situation. I Sverige är vi inskolade i att det alltid är brottslingens perspektiv som gäller oavsett om det handlar om Zethreus eller Saddam. Men det är fel utgångspunkt.

    SvaraRadera
  13. @Mattias: nästa ämne

    Det kan man nog säga rätt säkert att Al Gore fick ca en halv miljon fler röster än George W. Bush.

    Man kan också ifrågasätta det demokratiska i att ett par miljoner invånare i Washington D.C. inte har något inflytande i Kongressen.

    Ett Demokratiernas förbund kan ju få oss att utveckla våra egna demokratier, lika väl som att inspirera andra att byta.

    SvaraRadera
  14. Johan Tjäder: Om du inte kände till det har USA majoritetsval och då spelar det ingen roll vem som får flest röster totalt.

    Läs på innan du låter käften glappa.

    SvaraRadera
  15. @Mattias: Den svenska demokratin

    Det som illustrerar FRA är ju den representativa demokratins svaghet, nämligen att representanterna inte är mer än människor och att väljarna har rätt begränsade möjligheter att granska och ändra i partiernas val av kandidater.

    Samtidigt är det svårt att kombinera personval med proportionalitet i representationen, utan att det blir krångligt för väljaren.

    Möjligen skulle ett mer slagkraftigt folkomröstningsinstitut kompensera för dessa brister.

    Det är först i jämförelse med omvärlden som vi kan verkligen kan förstå och värdera våra egna spelregler.

    SvaraRadera
  16. Vart går gränsen mellan våldsamma dataspel och krig? Eller är alla medel tillåtna i krig trots alla konventioner?

    SvaraRadera
  17. Anonym@06 april, 2010 16:18

    Det vet jag väl. Likväl kan man problematisera det amerikanska presidentvalsystemets utfall.

    Eller har det aldrig föresvävat dig att det skulle kunna ses som ett problem att den som förlorar vinner?

    SvaraRadera
  18. Anonym @ 06 april, 2010 16:11

    Utfallet i det amerikanska presidentvalet 1992 (enligt Wikipedia)

    Clinton 44.909.806 (43,0 %)
    Bush 39.104.550 (37,5 %)
    Perrot 19.743.821 (18,9 %)
    Övriga fick således 0,6 % av rösterna

    Clinton vann alltså i 32 stater + huvudstaden och fick 370 av 538 elektorsröster.

    1996 fick Clinton 49,2 % av rösterna, vann 31 stater plus huvudstaden och fick 379 elektorsröster.

    SvaraRadera
  19. Mats,
    Trams. Du gör dig skyldig till det ack så vanliga tricket att om man tycker att det var fel av USA att invadera Irak så innebär det per automatik att man tycker att Saddam Hussein kunde få härja vidare. Men det handlar inte om det, det handlar om vilken som är den effektivaste metoden och på sikt mest hållbar för att lösa ett problem. Den metod USA valde var den sämsta tänkbara. Det var många som insåg det redan från början, men tyvärr inte Bush och Blair. Priset betalar vi tillsammans nu.
    Lika tramsigt och knappt värt att bemöta är ditt påstående om att vi svenskar ser allt utifrån brottslingens perspektiv. Finns inget som helst stöd för detta.

    SvaraRadera
  20. Jan E:

    Hur hade du säkerställt att Saddam var borta från makten lika snabbt?

    Beskriv.

    SvaraRadera
  21. Johan Tjäder:

    Vi kan sålunda konstatera att Clinton inte fick majoritet någon gång. Ändå blev han vald.

    SvaraRadera
  22. Jag behöver 20.000 kryss för att komma in i Riksdagen 2010. Stockholms Län. Hjälp mig...
    Läs min blogg
    minamoderatakarameller.blogspot.com

    SvaraRadera
  23. Anonym @ 06 april, 2010 16:11

    Del 2

    I det svenska andrakammarvalet 1944 fick Socialdemokraterna 44,55 % av rösterna och kunde därmed erhålla exakt hälften (115) av mandaten i andra kammaren.

    Både före och efter valresultatets genomslag satt Per Albin Hanssons samlingsregering.

    I andrakammarvalet 1940 däremot fick Socialdemokraterna 53,81 % av rösterna och en klar majoritet i andra kammaren. Valresultatet kom inte att ha någon effekt på regeringsbildningen eftersom vi hade samlingsregering under hela den mandatperioden.

    1968 fick Socialdemokraterna 50,12 % av rösterna. Det var Tage Erlanders sista val som statsminister.

    Som namnet "Andra kammaren" antyder så måste man ta hänsyn även till "Första kammaren" i fråga om vem som ska bli regeringsbildare.

    SvaraRadera
  24. Rena polisaktioner, dvs för att *upprätta* en makt kapabel till en juridisk ordning, anser jag motiverade.

    Till exempel på Haiti. Eller på 90-talet i länder som Liberia och Sierra Leone. Eller Somalia.

    Likaså att störta regimer som en följd av att svara på aggression. Som till exempel att störta NaziTyskland.

    Men inte att störta regimer man ogillar av helt andra skäl. Som Irak och de muslimska domstolarna i Somalia. Det leder inte till fungerande rättstater och undergräver legitimiteten i att själv vilja försvara sig mot angrepp utifrån.

    Sveriges engagemang i Afghanistan undergräver legitimiteten i VÅR vilja att försvara oss mot främmande angripare.

    http://wp.me/pHz2L-bE

    SvaraRadera
  25. Pust! Skönt Erik Gertkvist. Kände att det behövdes en nyansering på ähum...USA-hatet, kanske vi kan kalla det.

    Självklart ställs det högre krav på USA eftersom de är vår och hela världens Sheriff. USA är allas vår Wyatt Earp, en stand-up guy men med många brister och fel och som rådbråkade sig själv ständigt.

    Att kategorisera leder aldrig någon vart.

    /eLD

    SvaraRadera
  26. Oscar har i första kommentarer halva förklaringen till varför USA bedöms och bör bedömas hårdare. Den andra halvan är att USA gav sig tvärs över jorden för att invadera ett land som inte hotade dem - man hade ett val. I olika inbördeskrig runt om i världen kan man visserligen kritisera parterna för övergrepp de begår, men samtidigt har inte de lyxen att kunna stå utanför. De är mitt inne i smeten vare sig de vill det eller inte och då är lättare att förstå hur det kan bli fel.

    SvaraRadera
  27. Först. Jag lever hellre i en värld där USA är högsta hönset än Kina eller Ryssland. Att jämföra USA med dessa länder, då är man helt fel ute. Men på samma sätt är det helt fel ute att försvara vad USA ibland gör med att andra, klart mindre välvilliga, stater gör det.

    Sossarna har bildat minoritetsregeringar tack vare stöd från andra partier. Har de någonsin haft makten trots att det funnits en majoritetsgruppering av andra partier?
    Det skiljer sig ordentligt från när en minoritet får en egen majoritet.
    USA är inte det bästa exemplet på det, vad som hände 2000 har bara hänt en gång till om jag minns rätt.
    Storbritannien är ett bättre exempel, Labour fick i senaste valet 63% av platserna i underhuset med 41% av rösterna. Blair tvingades inte söka stöd, direkt eller indirekt, av tex liberaldemokraterna, som fick 18% av rösterna, då de bara fick 8% av underhuset.

    SvaraRadera
  28. USA har en legoknektarme i Irak.
    Den amerikanska folkarmen kallas för the militia och krigar inte på andra kontinenter. De försvarar USA:s gränser och är mycket större än legoknektsarmen.

    http://home.comcast.net/~intelrptadmin/intelrpt.html

    SvaraRadera
  29. Googla Bush+oil+iraq så förstår ni hur allt hänger ihop

    SvaraRadera
  30. Detta kanske kan vara till tröst:

    "Under 1950-, 60-, 70- och 80-talen var dödstalet i krig mellan 45 och 60 per miljon människor, räknat decennievis. Under 1990-talet minskade dödstalet till 17, och under 2000-talet till 5. Sedan 2002 har dödstalet legat kring 3 per en miljon. (Data finns fram till 2007.) Risken att dö i krig har alltså minskat med 95 procent jämfört med kalla krigets genomsnitt. "

    Källa: Human Security Report 2009 via "Dagens goda nyhet"

    Tvärtemot vad man kan tro när man följer media är krig på väg att försvinna helt. Kan man hoppas i alla fall.

    /R

    SvaraRadera
  31. Who is the Militia?
    I am the foundation of a free society...
    I have been a tradition since ancient times...
    My stands at Lexington and Concord gave birth to this nation...
    I am recognized in the Constitution and the Bill of Rights; according to the authors of these documents, I am composed of the whole body of the people...
    .... I am the militia.
    I have the right and the duty to be armed, ready to defend my home, my community, and my nation...
    I am prepared to take care of myself and my family in event of a disaster...
    I am prepared to help my neighbors in times of hardship and emergency...
    I am a good man, a good neighbor, and an asset to my community...
    I have undertaken all these things as lifetime obligations. My responsibility is inescapable, and my duty is unquestionable...
    I believe that as long a there are free men and women, there will be a militia, and as long as there is a militia, there will be free men and women...
    I am proud to call myself a militiaman.

    The Intelligence Report
    Information to prepare you
    for the coming war against
    The Free Men and Women
    of America

    http://home.comcast.net/~intelrptadmin/intelrpt.html

    SvaraRadera
  32. Om du är intresserad av varför Srebrenica inträffade finns en bra sammanfattning från en oberoende utredningsgrupp.

    http://srebrenica-report.com/conclusions.htm

    Rapporten är från 2005, exakt 10 år efter massakern. Händelserna har politiserats in absurdum av skrupelfria personer som använt tragedin för att främja sin egen karriär. Inte helt olikt hur händelserna 11:e september 2001 har använts. Verkligheten är som vanligt mycket mer komplicerad och mångfacetterad än den svart-vita bild som framställs i media.

    SvaraRadera
  33. Jag föreslår att alla går och läser denna story:

    http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2010/04/05/afghanistan/index.html

    SvaraRadera
  34. Diskussion om videon med bl.a. Glenn Greenwald från Salon.com: http://www.youtube.com/watch?v=5d3SHumK2UY Notera att Julian Assange från Wikileaks nämner att det finns *flera* liknande videos. De kommer bland annat släppa en från Afghanistan snart där 97 (!) civila dödas i en bombattack av NATO...

    SvaraRadera
  35. HAX har rätt i att det borde vara lika upprörande när en självmordsbombare spränger civila på en marknadsplats. Det allra grövsta och mest urskiljninglösa våldet mot oskyldiga civila utövas av "den irakiska motståndsrörelsen" som vissa vänsterfolk här i Sverige vill att vi ska stödja. Det äcklar mig att se hur de bombar sönder sitt eget land till axelryckningar från västmedia. Detta berättigar givetvis inte den amerikanska helikopterattacken och liknande dåd, jag bara säger att man måste ha perspektiv på båda sidor.

    SvaraRadera
  36. Vilket jävla trams inlägg 9/11 was an inside job. Utan 9/11 hade aldrig amerikanska folket gått med på detta imperalistiska tyranni. Osama Bin Laden är CIA agent under namnet Tim Ossman.

    Hax är en korkad tjockis!

    SvaraRadera
  37. Memetiker, den där irakiska motståndsrörelsen finns där pga USA:s politik. Direkt efter USA:s invasion var läget i Irak lugnt, folk där nere väntade och såg vad USA skulle göra. Våldet eskalerade när man insåg vad USA gjorde. Ta Falluja, en stad som var lugn, rentav USA-vänlig. Sen hölls en demonstration för någon struntsak, amerikanska trupper öppnade eld och dödade en grupp civilpersoner, svaret kom i form av några lynchade amerikanska legosoldater, och sen la USA staden i ruiner som hämnd.

    Att man nu ignorerar mycket av våldet i Irak är i linje med USA:s önskemål: de vill dra bort sina trupper och då gäller det att få läget att verka så bra som möjligt så de kan påstå att de ger sig hem efter att ha segrat. Sen är klart att det är svårare att rapportera från ett krig där journalister löper så stor risk att dödas...

    Kan du sen ge mer konkreta exempel på vilka du menar stödjer irakier som spränger andra irakier i luften?

    SvaraRadera
  38. Så långt att det blir dubbelkommentar..

    Bush-juntan publicerade sin intentionsförklaring i september år 2000, alltså ett år före 9/11 och två år före Irak. Om Irak skrev de:

    While the unresolved conflict with Iraq provides the immediate justification, the need for a substantial American force presence in the Gulf transcends the issue of the regime of Saddam Hussein.

    Alltså, Saddam som USA självt varit med om att sätta till makten och stöttat med pengar, resurser och vapen gentemot Iran skulle alltså bort, oavsett om han var good, bad or ugly. Den "detaljen" hörde inte hit, "the need for a substantial American force presence in the Gulf" var det viktiga. Varför? Enkelt, ända sedan industrialismens genombrott före första världskriget så har energifrågan varit en del av alla moderna länders nationella säkerhet. Den som dessutom skaffar sig kontroll över källorna och distributionen över land kan också diktera villkoren för alla andra, där har ni även anledningen till att både sovjet och USA har sådant intresse i Afganistan. Den som kontrollerar Afganistan kontrollerar också transitrutterna för den kaspiska oljan.

    Men när det gäller Irak så blev det bråttom, irakierna själva var nämligen på god väg att ordna "detaljen" Saddam alldelens på egen hand. Många av de irakiska flyktingarna fick faktiskt fly från tre makter, de Saddam-trogna, Iran som de krigat med och USA. Vad USA befarade var en Mossadeq-repris, alltså att Irakierna själva skulle avsätta Saddam och införa en demokrati eler något annat styre som inte låter sig användas som en dörrmatta av de stora oljebolagen. Det var ju precis detta som hände i Iran, en demokrati som England, USA och Brittish Petroleum störtade i en statskupp och hjälpte Shaen av Iran till makten, Operation Ajax iscensattes.. Iran har som bekant inte hämtat sig från det än idag och styrs fortfarande till stor del under religiösa förtecken.

    Iranierna själva kunde dock efter en lång tids riktigt teokratiskt förtryck kasta av sig det värsta, de har det långt bättre idag än under den teokrati som USA och England påtvingade dem, även om förhållandena knappast kan kallas bra. Men USA gillade inte detta, de blev återigen körda på porten och fick inte kontroll över Irans olja. Det var därför de stödde Saddam och var pådrivande i kriget mellan Iran och Irak, Saddam agerade som USAs marionett. Under det kriget så förlorade Iran ensamt fler människoliv än vad USA förlorade under hela andra världskriget. Men Iran "vann", de körde ut Saddam, troligtvis med en hel del rysk hjälp bakom kulisserna.

    Men Saddam som den diktator han var fick storhetsvansinne, blev dessutom girig och började tuffa sig mot USA, ville inte riktigt spela med de stora oljebolagen. Till råga på allt så börja han skriva olje-kontrakt i euro! Innan USA gick in hann han skriva sådana kontrakt med Frankrike, Ryssland och Kina. Som alla vet så är USA djupt skuldsatt sedan lång tid tillbaks och lever i stort sett på att kunna skriva ut nya skuldsedlar när andra länder köper dollar. Det har onekligen kostat att sedan 1991 när sovjet föll och därmed nedrustningsavtalen, bygga militära baser i Pakistan, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Kosovo, Bosnien, Albanien, Makedonien, Afganistan, Irak, Checkien, Estland, Lettland, Litauen och Polen osv.. Men med olje-avtal i euro så behövde inte Frankrike, Ryssland och Kina bekymra sig om detaljen att först köpa dollar, i varje fall inte gällande Irakisk olja. Så, förutom att han var ett aber för bolagen, så började han till råga på allt att medverka i att hota petrodollarn och därmed hela USAs ekonomi om fler skulle följa exemplet!

    -steelenck

    (forts..)

    SvaraRadera
  39. ..forts

    Än idag så pågår en viss politisk strid om den Irakiska oljan. Den USA-tillsatta marionettregeringen går med på att i princip ge bort landets resurser tills de tar slut, till de stora bolagen. Men Iraks motsvarighet till riksdagen har fortsatt att krångla, de tycker inte att utländska bolag skall kunna få suverän beslutanderätt över Iraks tillgångar och vill inte godkänna avtal som inga andra suveräna stater i världen skulle skriva på, allra minst USA själva som är väldigt restriktiva kring utländskt ägande av "real property".

    Antonia Juhasz skrev en insiktsfull artikel i The New York Times om de här fula avtalen som USA försöker tvinga på Irak, Whose Oil Is It, Anyway?. Större delen av all olja i världen utanför ryssland kontrolleras av fyra bolag, ExxonMobil, Chevron, Shell och BP. Till detta bör man lägga vad Bush och hans junta var för sorts figurer. Bush junior ägde Harken energy (tidigare Arbusto) och blev räddad från konkurs av den saudiske familjen bin Ladin (Jo, _den_ familjen bin Ladin!), Condolezza var tidigare VD för Chevron (då Chevron-Texaco), Rumsfeldt kom från Occidental petroleum, Gale Norton hörde till BP Amoco, Cheney var VD för världens största pipeline-byggare och military contractor Halliburton (hans fru var VD för Lockheed Martin som världens största vapentillverkare) och Bush den äldre har under lång tid haft uppdrag för Carlyle group som har närmast som affärside att anställa höga potentater från politik, säkerhetstjänst och militär för att göra affärer på deras inside-kunskap.

    Finns det någon amerikansk administration genom tiderna som borde ha vägrat att befatta sig med energi och geopolitiskt militära frågor på grund av jäv, så var det Bush-administrationen. Obama har lindrigt talat fått ärva ett helvete. Men å andra sidan är inte Obamas administration vit som snö heller, i USA går det inte att nå någon som helst politisk position utan att vara en samling stora koncerners marionett, det går bara inte.

    Så, käre herr HAX, vill du åtminstone kunna nosa på frågan om hur man skall komma till rätta med allt elände, så är det geopolitik du måste sätta dig in i, den absolut smutsigaste av all politik där ingen utav parterna kan vara ärlig och avslöja sina egentliga intentioner. En politik där inget sägs rakt ut och som måste analyseras med hjälp av de signaler olika länder sänder ut med sina ageranden. Allt som sägs har bara med blidkande av opinionen att göra och samtidigt dölja sina intentioner för motståndare eller antagonister. Främst sker spelet mellan USA, Kina, Ryssland och EU, med Brasilien och Japan i kulisserna. Grundorsaker till Irak, Afganistan, Darfur, Piraterna kring afrikas horn, Georgien, Pakistan osv.. kan alla hittas i denna soppa var rötter kan grävas fram ur tiden före före första världskriget.

    "We must become the owners or at any rate the controllers at the source of at least a proportion of the oil which we require." Som en viss Winston sade när han var first lord of the admirality före WWI.

    -steelneck

    SvaraRadera
  40. När vi diskuterar Wikileaks-videon är den en sak vi måste komma ihåg: den visar inte ett undantag. Den visar krig. Den visar vad som med nödvändighet sker under ett "regimskifte" som det i Irak. Nästa gång någon ställer sig bakom "väpnade insatser" eller vad nu omskrivningen för dagen är, kom ihåg den här videon. Videon visar det medel vi inte kan ta till så länge det finns något som helst alternativ.

    Greenwald säger det bättre.

    SvaraRadera
  41. Oscar: Visst vore det trevligt om USA ville vara ett internationellt föredöme men jag ser inte att det skulle vara en större prioritering för dem än det är för oss. I så fall har Sverige svikit sin plikt många gånger. Inaktivitet är också ett aktivt val. Att de hatas har inte så mycket med deras beteende att göra. Mycket av USA-hatet är en produkt av det kalla kriget.

    Erik Gertkvist: Som uppvuxen på 80-talet så måste jag ha missat att Europa älskade USA. Vad jag kommer ihåg så föredrog till och med många Europeer Sovjetunionen framför USA. Bara att vi överhuvudtaget jämförde dessa länder visar hur störda vår världssyn var. Det är först det senaste 10-20 åren som vi verkar ha förstått att socialismen faktiskt mördade en massa människor i öst och att det enda som stod emot dess militära expansion faktiskt var USA.

    Jan E: Visst var det moraliskt försvarbart att avsätta Saddam. I mina ögon kommer alltid mänskliga rättigheter före folkrätten även om jag är medveten att socialister ofta prioriterar tvärtom. Sedan kanske det var lite naivt att tro att Shia och Sunni skulle kunnat samsas om Irak, (kanske borde det delats), och att ett arabland skulle kunna bli en västerländsk demokrati. Ansvaret för det massiva dödandet efter kriget ligger inte på USA utan på terrorgrupperna i Irak som många svenskar tidigare såg som legitima motståndsgrupper. Däremot var Irakkriget en rejält misslyckad allokering av resurser. Det vore nog bättre om USA och vi satsat pengarna på ett eller flera länder med större potential. Dessutom finns det länder som innebär ett betydligt större hot mot omvärlden, såsom Iran och Ryssland, och Irakkriget innebär att USA är tämligen tandlöst när dessa länder trappar upp sina imperalistiska planer.

    /Byggaren

    SvaraRadera
  42. Om du är intresserad av varför Srebrenica inträffade finns en bra sammanfattning från en oberoende utredningsgrupp



    Oberoende från vadå?


    Verkligheten är som vanligt mycket mer komplicerad och mångfacetterad än den svart-vita bild som framställs i media.





    Verkligheten blir inte mer komplicerad än det antal avrättade lik som hittats.

    Dom snackades inte ner i jorden.

    SvaraRadera
  43. HAX, här har du ett aningen annorlunda perspektiv på Irak och Saddam än det motiv du beskriver:

    http://www.youtube.com/watch?v=oARBdBtGenM

    SvaraRadera
  44. @Byggaren

    Jag tror inte det fanns tillräkneligt folk som föredrog Sovjetunionen.

    Däremot fanns det gott om romantiker som gillade sina egna föreställningar om vad Sovjetunionen vad för någonting.

    SvaraRadera
  45. Vårt folks andliga och fysiska hälsa skall främjas. Allt, som leder till folkstammens försämring och sedernas urartning, motarbetas.


    Undrar varför Johan Ingerö anser att det är masochism att folkpartiet presenterar delar ur sitt partiprogran från 34?

    Därför att det slår benen av all retorik som högern använt sig av när det gäller sossar,sterilisering och socialdemokratins släktskap med nazismen?

    SvaraRadera
  46. Micke, läs dokumentet så förstår du. Det är ett solklart fall av "vinnaren skriver historien". Mediabilden, att 8000 personer samlades ihop och dödades kallblodigt, håller inte för närmare granskning. Betydligt färre mördades kallblodigt. Många andra har dödats i reguljära strider, vissa av dem helt orelaterade, och i efterhand adderats för att av politiska skäl komma upp till den magiska siffran 8000.

    Med oberoende menas att forskarna bakom rapporten inte är serber och rapporten är inte heller ett beställningsjobb från den vinnande sidan. I det avseendet är de oberoende.

    SvaraRadera
  47. Du menar att det skulle ha nån betydelse för Serbiens skuld om man ställde 6000 eller 8000 framför gropar och sköt dom?

    Vilken betydelse då?

    SvaraRadera
  48. Förtydligande. Det är inget tvivel om och det är ingen som förnekar att en massaker har inträffat. Poängen är bara att den förstorats upp och använts av politiska skäl. Politisering av historien är aldrig bra. Jag stödjer till 100% att alla krigsförbrytare ska fångas in och dömas i en rättvis domstol. Oavsett vilken etnisk tillhörighet förövarna hör till eller vilken sida i konflikterna de stridit på.

    Till och med om de strider för NATO (wikileaks...) så tycker jag de ska dömas på samma villkor som alla andra. Det ska inte finnas någon privilegierad grupp som kan komma undan med krigsförbrytelser.

    SvaraRadera
  49. "@Byggaren

    Jag tror inte det fanns tillräkneligt folk som föredrog Sovjetunionen.

    Däremot fanns det gott om romantiker som gillade sina egna föreställningar om vad Sovjetunionen vad för någonting."

    OK. Föredrog kanske var en överdrift men däremot var det många som gärna såg Sovjetunionen som någon som gav en jämvikt åt världspolitiken(!) Exempelvis var det ledande svenskar som sörjde och var rädd för vad som skulle hända när muren väl föll. Vilket var helt absurt! En fascistisk stat föll och vi sörjde!

    Större delen av fredsrörelsen var nyttiga idioter åt öststatsfascismen. Är det något vi borde ha lärt oss är att det inte går att förhandla med fascister utan att ha en stark militärmakt bakom sig. Det enda de förstår är en överlägsen vapenmakt.

    /Byggaren

    SvaraRadera
  50. Utopiprojicerandet på Sovjet började avslutas redan på 60 talet och avslutades definitivt runt 70 med Solzjenitsyn och Gulagarkipelagen som blev ett kvitto för alla utom för mindre marginella kommunistiska grupper på att det som fanns bakom muren inte var något att ha.
    Efter Gulagarkipelagen var det inte möjligt att fantisera längre.


    Att påstå att..... Sverige... sörjde när Sovjet föll 16 år senare är nog den fetaste retoriska lögnen jag läst sen i morse då Dick Erixon på fullt allvar hävdar att naturskyddsföreningen vill upprätta statskommunism av öststatsmodell.

    SvaraRadera
  51. Micke:
    Som vanligt faller du in i ett slags tungotal när du ska debattera. Låt mig ge lite snabba axplock som kanske kan bota din revisionism:

    http://aftonbladet.se/kultur/article6091114.ab

    http://www.dn.se/kultur-noje/festen-vi-missade-1.324329

    /Byggaren

    SvaraRadera
  52. Micke:
    "Utopiprojicerandet på Sovjet började avslutas redan på 60 talet och avslutades definitivt runt 70"

    Vid det laget hade den svenska nackskottsvänstern redan hittat bättre objekt för utopiprojicering: Kina, Albanien, Nordkorea och Nordvietnam. Och lite senare kom även Kambodja och horhusstädaren Pol Pot.

    Anledningen till att Sovjet förlorade i populäriet var inte att massmorden uppdagades utan att Sovjet lättade på förtrycket. När Sovjet lättade på förtrycket behövde vänstern hitta nya spännande länder där nackskottssocialismen frodades.

    SvaraRadera
  53. Du har med en lögn hävdat att SVERIGE sörjde när Sovjet kollapsade när det de facto var så att den absoluta majoriteten av alla svenskar kände en stor lättnad, glädje och en oro för att den Sovjetiska ledningen skulle använda våld för att bryta utvecklingen.

    SvaraRadera
  54. Vid det laget hade den svenska nackskottsvänstern redan hittat bättre objekt för utopiprojicering: Kina, Albanien, Nordkorea och Nordvietnam. Och lite senare kom även Kambodja och horhusstädaren Pol Pot.


    Ser att Byggaren fått hjälp av en av dom mer framstånde fascistbegåvningarna och att denne placerar in Röda Khmererna och Vietnamkriget efter Sovjets fall.
    Det är en bedrift.





    Anledningen till att Sovjet förlorade i populäriet var inte att massmorden uppdagades utan att Sovjet lättade på förtrycket. När Sovjet lättade på förtrycket behövde vänstern hitta nya spännande länder där nackskottssocialismen frodades.


    Popul...aaaa...ritet inte popul...ääää...ritet.

    Ok?

    SvaraRadera
  55. Micke: Din debattteknik är tröttsamt upprepningsbar. Ett av dina paradnummer är där du tar motståndarens argument och överdriver det den säger för att sedan attackera din egen överdrift i stället för din motståndares argument.

    Läs vad jag skrev:

    "Föredrog kanske var en överdrift men däremot var det många som gärna såg Sovjetunionen som någon som gav en jämvikt åt världspolitiken(!) Exempelvis var det ledande svenskar som sörjde och var rädd för vad som skulle hända när muren väl föll."

    Detta översatte du till:

    "Att påstå att..... Sverige... sörjde när Sovjet föll 16 år senare är nog den fetaste retoriska lögnen jag läst sen i morse...etc"

    Märk väl att nu är det inte längre ledande svenskar vi pratar om längre utan hela Sverige. Sedan attackerar du din egen överdrift.

    Tröttnar du aldrig på att debattera ohederligt?

    /Byggaren

    SvaraRadera
  56. Du skriver.


    Exempelvis var det ledande svenskar som sörjde och var rädd för vad som skulle hända när muren väl föll. Vilket var helt absurt!


    En fascistisk stat föll och
    VI........ sörjde!



    Åsa Lindeborg hade ingen ledande roll i svensk politik vid tiden för murens fall och det är en överdrift att påstå att hon har det nu.

    Sovjet var inte en fascistisk diktatur utan en kommunistisk sådan.


    Slutligen så var oron för VAD som skulle hända när muren föll helt logisk eftersom den föll innan Sovjet rasade samman och få visste hur Sovjet skulle reagera.
    Spekulationer om krig låg i luften under en period.

    Denna oro väljer vissa i dagens dagens höger att tolka som nån slags oro för hur vi skulle hantera att inte ha Storebror Sovjet att hålla i handen.

    Snacka om ohederlighet på gränsen till det orimliga.

    SvaraRadera
  57. Micke: Jag vet att det är hopplöst att ge dig råd men testa att läsa det jag skriver.

    Här är i alla fall ett par exempel på några som stödjer min tes:

    Lars Ohly grät och Åsa Linderborg "gick sönder".
    Jörn Donner, Dieter Strand och Katarina Engberg var direkt sorgsna över beskedet om Berlinmurens fall i Jarl Alfredius intervju.
    Sten Andersson var både emot Baltikums frigörelse och Tysklands enande.
    Pierre Schori var emot Baltikums frigörelse.
    Ingvar Carlsson var positiv till murens fall MEN varnade för att allt gått för snabbt när muren föll och var rädd för att den politiska ledningen i DDR inte hade kontroll över situationen. Mao var han för murens borttagande men hoppades att DDR's fascister fortfarande hade kontrollen.

    Och detta var bara ett axplock. Du kan kanske ta fram några exempel på några svenskar som firade Berlinmurens fall? Gärna några från vänsterblocket.

    Kul att du är noga med att påpeka att kommunisterna i öst inte var fascister. Med det drar jag slutsaten att du anser att det krävs korporativistiska inslag för att få benämnas fascist? Lustigt, för du brukar inte vara lika återhållsam när du kallar andra för fascister. Jag ser inte på vilket sätt de gamla öststatskommunisterna inte förtjänar detta nedlåtande epitet. Men du kanske kan förklara dig närmare här? Men jag håller inte andan i väntan på svaret, din gamla apologet.

    /Byggaren

    SvaraRadera
  58. Lustigt, för du brukar inte vara lika återhållsam när du kallar andra för fascister


    Jag har i viss mån lugnat ner mig med det hoppas jag och erkänner utan omsvep att dom gånger jag kallat dig fascist så har det helt och hållet varit grundat i oförmåga att kontrollera agressivitet när jag uppfattat det du sagt som personliga provokationer.

    SvaraRadera
  59. Du kan kanske ta fram några exempel på några svenskar som firade Berlinmurens fall? Gärna några från vänsterblocket.

    ----------------------------

    Jag var själv 34 år när muren föll och ALLA i min omgivning bland vänner och där jag arbetade visade en klar och tydlig lättnad och en förhoppning om att det potentiella hot som hängt över våra huven under våra liv verkligen skulle upplösas samt framför allt att möjligheten att röra sig fritt i Europa.

    Jag är uppväxt med en far som var reservofficer och är skedmatad med möjligheten att Sovjet skulle invadera Sverige.

    Samma sak gäller alla som gjorde militärtjänst och utbildat sig för att föresvara Sverige vid en sovjetisk ockupation (i princip alla män) fram till Sovjet föll.

    Vad dom skulle ha haft för anledning att sörja har jag svårt att se.

    SvaraRadera
  60. Micke: Så dina argument är att alla som gjort lumpen och alla dina vänner firade murens fall. Synd att vi inte har något mer verifierbart att gå på...

    "Jag har i viss mån lugnat ner mig med det hoppas jag och erkänner utan omsvep att dom gånger jag kallat dig fascist så har det helt och hållet varit grundat i oförmåga att kontrollera agressivitet när jag uppfattat det du sagt som personliga provokationer."

    Mig veterligt har du inte kallat mig för fascist men du använder det fortfarande ganska ymnigt. Senast i denna tråd: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=13416814&postID=4218833036514527040

    Jag har inte ett korporativistiskt grundkrav för att kalla någon för fascist. För mig räcker det med att personen i fråga uttalar stöd för totalitära mördarregimer.

    /Byggaren

    SvaraRadera
  61. Jag förslår att du frågar några människor som är äldre än 50 ifall dom minns att folk gick omkring och grät över att Sovjet föll.

    Jobbar du på det så hittar du säkert tre stycken förutom dom 38 som var medlemmar i nån av dom två moskvasekterna och då antar jag att du har ditt bevis för att vi sörjde Sovjets fall.




    Mig veterligt har du inte kallat mig för fascist men du använder det fortfarande ganska ymnigt. Senast i denna tråd:


    Ja och användningen är fullt logisk och helt rimlig i den tråden.



    Jag har inte ett korporativistiskt grundkrav för att kalla någon för fascist.

    Det har jag.Jag relaterar begreppet till italiensk fascism och tysk nazism.



    För mig räcker det med att personen i fråga uttalar stöd för totalitära mördarregimer.

    Blir inte det en aning rörigt?
    Vad kallar du människor som uttalar stöd för demokratiska mördarregimer?
    Vem får definiera vika regimer som mördar?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.