2010-04-24

Precrime


FRA skannar alla telekommunikationer som passerar landets gränser. Vilket, med dagens teknik, även omfattar mycket av vår inrikes kommunikation. FRA kan bygga sociogram som visar vem som kommunicerar med vem. FRA har rätt att lagra data om till exempel våra politiska åsikter, religion och sexuella preferenser.

Teledatalagringen (EU:s datalagringsdirektiv) kommer att innebära lagring av data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. Åter blir det möjligt för staten att se vem som kommunicerar med vem. Teledatalagringen gör även våra telefoner till spårsändare, som visar var vi har befunnit oss.

EU:s Indect-projekt går ut på att koppla ihop information från till exempel FRA och teledatalagringen med övervakningskameror. Dessa kan nu för tiden känna igen folk automatiskt och följa våra rörelser i samhället.

FN:s Q6/17-projekt går ut på att man skall kunna identifiera upphovsmannen till alla datafiler.

Med nästa SWIFT-avtal och med PNR får myndigheter (både i EU och USA) tillgång till information om våra bankaffärer, våra resor och massor av metadata kring våra resor. ACTA-avtalet kan komma att leda till att internetoperatörerna blir tvungna att granska all vår datatrafik.

Påhejade av Skatteverket driver handeln, facket och bankerna en kampanj mot kontanter. Vilket kommer att medföra att alla våra inköp registreras och därmed kan bli sökbara.

Detta är bara några exempel på vad som är på gång. Lägg till det alla register som redan finns om vår ekonomi, vår hälsa, våra vanor och våra liv. Plus att ordningsmakten redan i dag har rätt generösa regler för övervakning, i vissa fall utan att ens behöva presentera en konkret brottsmisstanke. Sammantaget växer bilden av ett totalt kontrollsamhälle fram.

Genom "data mining" kommer myndigheterna att få möjlighet att söka mönster i våra liv.

Detta kommer att motiveras med kampen mot till exempel organiserad brottslighet, olaglig fildelning, droger, barnporr och terrorism. (Och med käcka saker under rubriken "samhällsplanering".)

På så sätt anser sig myndigheterna kunna bekämpa brott redan innan de har skett. Vilket de naturligtvis tycker skulle smaka fågel. Men här finns mycket i andra vågskålen.

Till att börja med har vi själva synen på oss medborgare. Är vi undersåtar som skall kontrolleras så att vi alltid lyder? Eller är staten till för oss?

Vi har frågan om människors rätt till privatliv. Och alla de obehagliga konsekvenser som kan följa om vi inte har en sådan rätt.

Själva rättsstaten bygger på att envar skall betraktas som oskyldig till dess motsatsen har bevisats. Det vi nu ser växa fram är ett samhälle där alla människor betraktas som potentiellt misstänkta för brott.

Och så var det det där om att "data mining" ofta flaggar fel. Tillfälligheter, olyckliga omständigheter, legitimt hemlighetsmakeri, dumhet och en massa annat kan resultera i missvisande indiciekedjor när uppgifter ur systemen ovan samkörs och analyseras. De människor och maskiner som sätts att övervaka oss kommer att ha till uppgift att söka mönster. Och vi vet att folk ofta tenderar att se mönster, även där sådana egentligen inte finns. Detta är rena receptet för rättsövergrepp.

Och i de fall där man får äkta indikationer på att "något är på gång" – vad skall man göra då? Får staten inskränka rättigheterna för människor som bara är misstänkta för något de kan komma att göra – och i så fall vilka rättigheter och hur mycket?

Är det till exempel OK att frihetsberöva människor för något de kanske kan tänkas komma att göra i framtiden? Hur konkret måste en sådan misstanke i så fall vara?

Hur stark måste intentionen att göra något olagligt vara för att staten skall ingripa? Hur skiljer man intentioner från fantasier, skitsnack och rykten?

Och ger inte detta staten möjlighet rättfärdiga i stort sett vilka rättighetskränkningar som helst mot enskilda individer – utifrån rätt vaga misstankar och ungefär samma resonemang?

Detta är förvisso inga nya frågeställningar. De är aktuella redan i dag. Men det kommer att bli ett helt annat läge den dag som staten vet eller tror sig veta i princip allt om oss alla. Då kommer statens motåtgärder att kunna sättas in allt tidigare. Det kommer att handla om betydligt fler människor. Och med tanke på att vi även har ett antal morallagar i vårt land kan sökparametrarna komma att bli... intressanta.

Detta är ett problemkomplex där man inte ens behöver frukta att makten i vårt land kan komma att hamna i fel händer, för att se hur saker och ting riskerar att gå över styr.

För inte ens ett hyggligt, modernt, demokratiskt samhälle med någorlunda rimliga rättstraditioner kan vara säkert på att gå rätt i denna moraliska och filosofiska labyrint.

8 kommentarer:

 1. Johan Norberg uttryckte det väl i sin bok om den svenska liberalismens historia. En fredlig människa skall inte behöva ha med myndigheter att göra.
  Den nuvarande regeringen kan glömma min röst. För klarhets skull, den rödgröna röran kan glömma den också.

  SvaraRadera
 2. Nu är ju inte alla människor fredliga och trevliga, så...

  SvaraRadera
 3. Men jag vet, vi skapar en ideologi som säger att alla som röstar på oss röstar på godhet, snällhet, jämlikhet, lika fattigdom, trevlighet och en masa annat gott som därmed per definition utmålar alla avvikare som onda, giriga, själviska, krigsälskande cyniker som bara utnyttjar alla människor till ingenting gott med argumentet, titta bara på hur deras värld ser ut.

  Ja, ni anar hur det fortsatta manuskriptet kan te sig.

  SvaraRadera
 4. Låt mig recykla: I samtalen efteråt hörde jag att att Aldous Huxley hade skrivit till Orwell just efter 1984 kom ut. Han hade sagt att han var övertygade om att Orwells samhälle skulle komma, men inte genom diktatur eller förtryck, utan genom en lång serie val av naturvetenskapliga nödvändigheter [...]

  Långt citat ur Du sköna nya värld: Arkitekten Mustapha Mond v. Vilden Neo

  SvaraRadera
 5. LD,

  nej men vi som är det skall inte behöva drabbas av myndigheterna.

  SvaraRadera
 6. Tack för de, en mkt bra sammanfattnig HAX! Det är tillräckligt svårt att överblicka all planerat elende, så alla sammanfattningar hjälper.

  SvaraRadera
 7. Som tillägg till detta kommer även Postcrime att så småning om att utökas.

  Eftersom att man i framtiden med all data sparad enkelt kommer att retroaktivt kunna formulera och applicera nya lagar och domar.
  Bara att utöka regelverket och göra en ny samkörning på all data som spottar fram nya 'skyldiga'.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.