2010-04-02

Shit happens...


Det är många som frågar sig hur det egentligen står till med vårt fria, öppna och demokratiska samhälle i dag.

Samtidigt har vi det rätt bra. Vi åtnjuter större frihet än vad mänskligheten någonsin tidigare har gjort. I vart fall i vår del av världen beter sig de flesta människor någorlunda anständigt mot varandra. Nästan alla makthavare vill oss väl. En relativt fri ekonomi och den tekniska utvecklingen har givit oss ett välstånd, en valfrihet och en möjlighet att kommunicera som saknar motstycke i historien. De flesta människor kan känna sig tämligen trygga. Våra medborgerliga fri- och rättigheter har ett rimligt skydd, i Europa har vi fri rörlighet och det fria ordet är på sätt och vis livskraftigare än någonsin.

Ändå får man lätt känslan av att något är på väg att gå väldigt fel.

Övervakningsstaten breder ut sig. Vi ser tydliga korporativistiska tendenser. Det görs försök att strypa det fria informationsutbytet människor emellan. Förmynderi och morallagar är inget ovanligt. Vissa politiker saknar känsla för rättsstatens grundläggande principer. Eller för principer över huvud taget. Andra rider medvetet på rädsla, okunskap, populism, moralpanik och kvällstidningsrubrikernas flirt med lynchjustisen. Det statliga våldsmonopolet uppvisar arroganta tendenser. Byråkratin lever sitt eget liv, med sina egna prioriteringar. Och själva ordet demokrati håller på att reduceras till konsten att, i majoritetens namn, bestämma allt för alla.

Grodan kokas mycket långsamt – i en soppa av något slags självbelåten arrogans. Goda föresatser blandas med maktmedel, övervakning och tvång.

Det är detta som är det verkligt farliga.

Det finns ingen plan på att avskaffa demokratin eller det öppna samhället. Det finns ingen hemlig konspiration som går ut på att ge en viss grupp människor den totala makten. Det kommer aldrig att ske någon kupp. Om vi förlorar det fria, öppna, demokratiska samhället – då kommer vi i efterhand aldrig att kunna säga exakt när det skedde. "Det bara blev så..."

Det är därför det är så lätt att avfärda varningar som nojor, rättshaverism, alarmism eller dumheter. Så länge det inte finns någon konkret konspiration att peka på, så länge kommer allt att fortsätta att gå sin gilla gång. På sätt och vis håller man på att krama friheten till döds.

All makt korrumperar. Ger man människor verktyg för att öka sin makt, utöka övervakningen och leva i en värld av små väntjänster – då kommer de att utnyttjas. Inte nödvändigtvis av illvilja. Utan på grund av att de gör det möjligt.

När maktövergreppen sker, då kommer de inte att ske i syfte att stöpa om vårt samhälle. Istället kommer det att handla om politiker, byråkrater och funktionärer som har målat in sig i ett hörn. Människor som har gjort bort sig och som måste rädda sitt skinn genom att dölja en lögn med en ännu större lögn. Folk som försöker rädda sin karriär, sina röster eller sin livsstil genom att göra saker som går över gränsen. Regeringar och myndigheter som reagerar ogenomtänkt och principlöst på verkliga eller inbillade hot.

Makthavare är nämligen lika trögtänkta, lättstressade, lögnaktiga, egenkära, mutbara, lata, lättstötta, osäkra och vimsiga som alla vi andra.

Då återvänder vi till den klassiska kärnfrågan: Skall man göra motstånd när de börjar inskränka vår frihet? Eller skall man vänta tills det är för sent?

13 kommentarer:

  1. Som alltid ger Henriks utblickar alldeles lysande reflektioner över samtiden.

    SvaraRadera
  2. The road to hell is paved with good intentions.

    SvaraRadera
  3. @ Anonym 21:23

    Den där filmen är märklig.

    Den har en del kul och ofta billiga poänger.

    Samtidigt påstår den saker som är rent nonsens.

    Till exempel att globalisering leder till svältdöd.

    All tillgänglig vetenskap pekar på att fri handel, globala kommunikationer och ökat utbyte mellan människor leder till mindre fattigdom, mindre svält och färre umbäranden i den fattiga världen.

    SvaraRadera
  4. Kjell
    Det är fritt att tolka filmen för var och en efter eget huvud.

    SvaraRadera
  5. Det här är en av de bästa beskrivningarna om vad som för närvarande är på väg att hända som jag har läst! Och då en sannolikt riktig antydan om varför i all sin dar sker detta i all välmening.

    Kanske en hel del därför att man som politiker, journalist mm. ser sig som beroende av att inte förlora sitt jobb och sin mödosamt uppnådda position. Och vad som händer med lilla Sverige om vi protesterar mot USA, EU m.fl.

    SvaraRadera
  6. Anonym: "The road to hell is paved with good intentions."

    Det var väl den varianten som Hax inte fick med. Men många orsaker till att det går åt helvete finns det nog. Och som i så många frågor vet vi nog inte varför. Det vi ser är t.ex. oroande utveckling, av möjligheterna till reglering av det fria ordet på internet. De goda intentionerna där handlar om att t.ex. skydda barnen. Vem kan vara mot det?

    Var det inte Bertrand Russel som sa det där om vägen till helvetet belagd med välvilja? Ja, det mesta eländet kanske har skapats som biverkningar av goda avsikter. Men samtidigt måste det ju vara besvärande med den fria debatten på internet. Visst vore det lugnare om debatten där var lika välkammad som den på gammelmedia? Snart kommer säkert en ny fråga som FRA. Vad skulle man kunna göra åt saken?

    SvaraRadera
  7. Ett sätt att åter känna sig myndig, fri och återfå makt över sin tillvaro är att inte rösta på gammelpartierna!

    Den stora maktförskjutningen sker inte åt vänster eller höger, utan uppåt mot toppstyre, EU och utlandet. En konsekvens av detta är bl a maktlöshet, övervakning, krig och terrorism. Vi behöver nu balansera ner detta till fler beslutsfattare, till folket själva, vi som blir berörda av besluten. Är det inte mer än rätt att vi också är med och fattar besluten? Är det inte dags att reformera demokratin?

    SvaraRadera
  8. Henrik, du är en hjälte!

    SvaraRadera
  9. Ang Q617 - Vet du vad de ska diskutera på det här mötet i ITU-gruppen i Geneve 2010-04-07-2010-0416? http://www.itu.int/md/T09-SG17-100407-TD-PLEN-0744/en

    SvaraRadera
  10. Fredrik Nilsson04 april, 2010 12:33

    Kul artikel. Men jag tycker att det är lite lätt att påstå att vi får mindre frihet osv. Kan du ge några exempel på var vår frihet inskränks?
    Jag menar bortsett från att de var tvungen att ta i med hårdhandskarna mot piratkopieringen.

    SvaraRadera
  11. "... Nästan alla makthavare vill oss väl". :-)

    Glad påsk!

    Anna.

    SvaraRadera
  12. @Fredrik Nilsson:
    1. Ingen har någonsin varit "tvungen att ta i med hårdhandskarna mot piratkopieringen".
    2. Varför ska man bortse från det exemplet?

    SvaraRadera
  13. Fredrik Nilsson05 april, 2010 20:07

    Sv: Christer.

    Jo både musik industrin och filmindustrin gick väldigt mycket sämre efter att fildelningen tog fart på allvar. Dock kan jag iofs i det fallet känna att de kanske slösade lite väl mycket med de pengar som de drog in.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.