2010-05-13

Hemliga polisen bryter konsekvent mot lagen


Härom veckan seglade en nyhetsnotis förbi – om att Säkerhetspolisen fått grönt ljus för att bryta mot lagen, eftersom man saknar kompetens för att följa den. (!) Vilket naturligtvis är hårresande.

Nu ser det ut som om denna historia håller på att ta sig. Läs mer hos till exempel Anna Troberg och Micke Nilsson. Snabbt inser man att detta är en historia med potential. Ett antal polischefer måste rimligen få sparken. Möjligtvis bör det även gälla den minister som har det högsta politiska ansvaret...

Det kanske mest uppseendeväckande gäller att material från övervakning i nedlagda och avslutade mål har sparats, vilket är ett uppenbart lagbrott. Ja, det är värre än så. Säpo saknar rutiner för att över huvud taget radera sådan information ur sina system.

Alltså: Hemliga polisen bryter mot lagen. Hemliga polisen har inte ens rutiner för eller intresse av att följa lagen. Och de kommer undan med det – med hänvisning till att de är inkompetenta klåpare. Detta är en jätteskandal. I vart fall om man anser att det finns ett värde i att leva i en rimlig rättsstat.

Och det slutar inte där. Det hela har pågått i minst sex år, kanske rent av i elva år. Säpos handläggare saknar kompetens att hantera information insamlad med hemliga tvångsmedel. Säpos operativa enheter saknar kompetens att hantera information insamlad med hemliga tvångsmedel. Säpos chefer saknar kompetens att hantera information insamlad med hemliga tvångsmedel.

Lagbrotten har begåtts hos bland annat följande avdelningar inom Säpo: enheten för kontraspionage, enheten för kontraterrorism och – trumvirvel – författningsskyddet.

Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg, skriver...

"Det är ett stort hot mot demokratin att tjänstemän står över lagen. Det måste få ett slut. Vanliga, hederliga medborgares trygghet ska inte vila i händerna på ett gäng nonchalanta, ryggdunkande, James Bond-wannabees som har ett ytterst elastiskt förhållande till de lagar som vi andra måste rätta oss efter. Dagens politiker visar inga tecken på att försöka få ett slut på detta. Den svenska underrättelsetjänsten måste ha hårdare tyglar. Det är därför Piratpartiet behövs i riksdagen. Vi accepterar inte att tjänstemän spelar efter helt egna regler."

Det är lätt att hålla med. Bodström och Ask, sossar som borgare – alla har de låtit Säpo glida iväg vind för våg. Vilket kanske inte är att förvånas över, med tanke för gammelpartiernas nonchalanta ointresse för integritet, rättssäkerhet och rättsstatens principer.

Detta visar bara att det behövs ett parti i riksdagen som tar ansvar i sådana här frågor. Och det partiet heter Piratpartiet.

Länk till Åklagarmyndighetens handlingar i ärendet [PDF]»

Uppdatering: Se även Falkvinge, Klamberg & Olsson.

Uppdatering 2: Opassande, Drottningsylt & Apelsineld.

26 kommentarer:

 1. Man blir förbannad och möjligen något förvånad.

  Jag trodde nog ändå att det fanns någon koll på lagefterlevnad hos polisen, men detta besannar väl den generella misstanken att verksamhet utan insyn och granskning blir så degenererad så det kan bli farligt.

  Det förvånar mig att de handläggare som har fått till uppgift att verkställa åklagarbeslut om radering av data åtminstone inte registrerat en felrapport på avlyssningssystemet. Ingen har klagat. Alla har låtit det ske.


  Jag tycker också att det här visar att det behövs en oberoende myndighet för granskning av polisbrott. Det går helt enkelt inte att lita på dagens rättsapparat när den ska pröva poliser. En sådan myndighet är redan utredd. Det är bara för justitieminister Ask att skicka in till riksdagen.


  För det tredje så måste man nu börja fundera på någon form av rotationssystem som innebär att nya poliser roteras in på sÄPO och gamla roteras ut.Vi kommer aldrig att få bort hemligstämplarna. Då återstår bara att tvinga in nya friska ögon i systemet. Efter 10 år på SÄPO så får man gå till den öppna verksamheten. En liten andel får vara kvar längre för kontinuitet och kompetensöverföring.

  SvaraRadera
 2. Även Mark Klamberg skriver om det, och för in en ny intressant vinkel.

  http://klamberg.blogspot.com/2010/05/teori-och-praktik.html

  Han hänvisar till en officiell skrivelse från justitiedepartementet, Ds 2007:43, i vilken det konstateras att:

  "Efter bearbetning och analys tas de uppgifter bort som inte är relevanta för utredningen."

  Gav SÄPO medvetet felaktig information till justitiedepartementet? Eller har justitiedepartementets tjänstemän fabulerat på egen hand?

  SvaraRadera
 3. Problemet bler ännu mer prekärt när man inser att SÄPO - jämfört med Radioanstalten, MUST och IB - är ett under av effektivitet och kompetens.

  Jag är dock inte ett dugg förvånad.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på alla hemliga informatörer som förser polisen med informationer, falska eller sanna om vart annat. Det kan lätt råka komma med en eller annan ovän till polisinformatörerna vilket polisen äter med hull och hår.

  Med tiden borde registren bli välfyllda med rättsligt bråte till skada för alla dem som dragit på sig getögon från något håll.

  Farid Lamrani är den polisinformatör som försåg barnflickan Sara med ett grov revolver ur polisens förråd, så hon kunde fara upp till Knutby och provskjuta med känt resultat.

  I det första polisförhöret berättade barnflickan om Farid, att det var från honom hon köpt revolvern och att det var han som tränat henne i att använda den. Men trots det förhördes han aldrig eller ens nämndes i någon rättegång.

  Dock när polisen började få näsvisa frågor om Farids inblandning, blev polisens ursäktande svar att det inte gick förhöra honom för han satt oåtkomlig i ett marockanskt fängelse. När frågorna blev för många och det började hetta till kring polisen och poliskommissarien "hanteraren" Olle Liljegren så dog plötsligt Farid av en hjärtattack på Karolinska.

  Vilken läkare utfärdade dödsattesten? Vem spelar med falska kort?

  SvaraRadera
 5. Det ligger i alla spionorganisationers natur, FRA som SÄPO, att ALDRIG göra sig av med information. Hela organisationen är ju till för att samla på sig allt om alla, man vet aldrig när det kan komma till användning. Om de tvingas att "förstöra" information så lär de bara hamna i ett register djupare ner i källaren där kontrollmyndigheterna inte kommer åt den.
  Det är just därför dessa organ inte ska få tillgång till något alls förutom en ytters liten rännil när det behövs i brottsutredning.

  /A

  SvaraRadera
 6. läs på först, lär er först, blogga inte dumheter. läs rapporten, sök sedan igenom samtliga skojarkommissionens rapporter - den klamberg, flyghed, bjereld, schultz och de andra charlatanerna kallade sanningskommissionen (sic) - och sök på bergenstrand respektive corell. se vad ni hittar, och kolla sedan när bergenstrand blev säpochef och vad som står i beslutet att lägga ned förundersökningen. Jobbigt att försöka få kunskap på annat sätt än att bara googla och blaja på? eller är ni alla utilitarister där anything goes och det enda som räknas är ni själva? vad vet ni om lambertz och ylmaz murad, vad vet ni om bergenstrand, corell, lampers, bodström et cetera...dumhetssamhället älskar bloggbajs, och orwell vrider sig i sin grav - han fick rätt, och ni inser inte vilken roll ni spelar i 1984.

  dd, dvs dumme dennis

  SvaraRadera
 7. @dennis töllborg

  Fördelen med bloggar är att du kan säga att informationen är fel. Du skulle till och med kunna korrigera den om du vet bättre.

  Hur åstadkommer man det i en tidning?

  Tyvärr väljer du att inte bidra men det kan du väl inte lasta mediet för?

  SvaraRadera
 8. Dennis Töllborg dyker upp lite här och var i integritetsdebatten och mässar med sin besserwisser-attityd, litegrand som Leif GW, över att ingen fattar nånting. Dennis Töllborg har dock alltid fattat grejen. Problemet är att han bara lite kryptiskt delar med sig av vad han vet. Inte bara i frågan som avhandlats i bloggposten, utan även spridda tillfällen under FRA-debattens klimax. Come clean Töllborg, vad är det vi inte fattar? Det är väl bara att förklara? Jobbigt att förklara eller tror du ingen skulle lyssna?

  Men du kanske är en sån där som känner dig lite större, om du vet nåt som inte är lika självklart för andra. Så du kan se ner på oss i bloggbajs-träsket?

  Leif GW förklarar alltid så man fattar, men det kanske inte Töllborg har något intresse av...

  SvaraRadera
 9. dennis töllborg, "läs på först, lär er först, blogga inte dumheter. läs rapporten, sök sedan igenom samtliga skojarkommissionens rapporter - den klamberg, flyghed, bjereld, schultz och de andra charlatanerna kallade sanningskommissionen (sic) - och sök på bergenstrand respektive corell. "

  Så om man söker på dom "bergstrand" och "corell" så blir allting klarlagt enligt dig?


  Är du dum eller?


  Det är ju uppenbart att man la ner fallet mot säpo och varför, svårare än så är det inte.

  Hade vi haft åklagare med egna ballar i det här landet så hade i alla fall säpo som organisation i detta fall, om inte individerna direkt, fått en behövlig spark mellan bena och tagit konsekvenserna. Som det står nu så kommer allt bara rulla vidare, precis som vanligt med andra ord, dvs det ska till att nån utav dom åker dit i stort sett på bar gärning för att ha gett info till annat land till våldtäkt eller hustrumisshandel för att dom ska åka dit överhuvudtaget.

  Personligen undrar jag varför så få åkt dit sen kalla kriget tog slut, för trots allt har ju inte antalet blivit mindre som gjort sig skyldiga till samma grova lagbrott som begicks förr i tiden.

  Istället ser man mellan fingrarna. Man tror att man behåller lugnet, vill inte hoppa omkring i båten trots allt, fast i realiteten är det precis som inom vanliga polisen det bara utökar utrymmet för de polisers existens som aldrig skulle ha blivit poliser överhuvudtaget, dvs dom som slank igenom i alla fall. (Men som sagt de skulle inte ha varit ett problem om vi haft åklagare med egna "ballar av stål".)


  Det är bara i Sverige en polisiär enhet kan komma undan sitt brott inkl mord, för den verkligheten får inte existera politiskt, i övriga faktiska demokratier existerar ett skydd som ser till att de polisiära auktoriteterna sköter sig i annat fall riskerar fleråriga fängelse straff.


  //ST

  SvaraRadera
 10. är jag dum eller? vem var chef när allt skedde, pucko, och vad var hans bakgrund? Var kan du ta reda på det, och har du gjort det? Om inte, för att du är lat, slapp, korkad eller bara vill vara med och leka i något som gör att Ylmaz - som du som älskar Lambertz, och hyllade Anders Eriksson, utsedd av Gun Hellsvik, alltjämt kvar i SIN- fick hela sitt liv och sina barns liv förstört. Blogga på, nyttiga idioter, men skit i kunskap, arbeta inte, slit inte, bara blogga, och öppna för fan aldrig en bok (där fanns ju svar på alla dina frågor för länge sedan) och hoppas på att du ändrar världen med det. Skäms, men det kan du väl inte? Mitt sista svar, mitt sista försök att visa även idioter, nyttiga sådana, någon respekt, aldrig mer. Jag är inte Jesus, bara en slitvarg med respekt för empiri, heder, hårt arbete och aldrig beredd att slicka röv, varken på bloggare, säpo, maktens eller dess furirer och definitivt inte på nyttomaximerare,
  kram
  dd, dvs dumme dennis

  SvaraRadera
 11. Stella Bianca: Känns som om du är aningen osammanhängande. huruvida du är dum får framtiden utvisa...

  SvaraRadera
 12. Synd att den gode professorn verkar ha fått nån form av mental härdsmälta.

  Simplify, mr professor!

  SvaraRadera
 13. Trollet skriver en knäpp kommentar i annans namn. Debatterar sedan snurrigt med sig själv...

  SvaraRadera
 14. Ja, det är ta mig fan lite pete parfalk över senaste inlägget från töllborg ;)

  SvaraRadera
 15. Ja, det är lite pete parfalk över det senaste inlägget från dumme dennis ;)

  SvaraRadera
 16. sorry dubbelpost, hände nåt skumt...
  ta gärna bort.

  SvaraRadera
 17. Bry er inte så mycket om Töllborg. Han har spammat samma inlägg på ett flertal bloggar nu (här, Falkvinge, Opassande m.fl). Som vanligt har han inget att komma med i sak utan måste bara påpeka att han kan det här mycket bättre än alla andra.

  SvaraRadera
 18. SÄPO - jämfört med Radioanstalten, MUST och IB - är ett under av effektivitet och kompetens.
  Du skulle till och med kunna korrigera den om du vet bättre.
  casino online

  SvaraRadera
 19. http://www.dn.se/nyheter/sverige/usa-stridsplan-kan-fa-bomba-i-sverige-1.1058001

  Har ar en till sak som forvanansvart nog undgatt debatten.

  SvaraRadera
 20. http://www.nsd.se/nyheter/
  artikel.aspx?ArticleId=5228063

  Har ocksa

  SvaraRadera
 21. Noterade att den som kallar sig Dennis Töllborg hade spammat på en massa bloggar. Men så tänkte jag att det kanske är en person med Aspberger som har kommit på något väsentligt. Så jag försökte följa sökuppmaningen för att se om det gick att hitta något. Vilket var omöjligt. Då sökte jag på Dennis Töllborg och hittade detta:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/halla-dar-dennis-tollborg_860007.svd
  (Rätt kul, men Töllborg framstår också som en rätt arrogant skit i Jan Guillou tradition.)

  och detta

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dennis_Töllborg
  (Han har skrivit en hel del i ämnet.)

  och detta

  http://www.hgu.gu.se/item.aspx?id=11719
  (Där man kan hitta kopplingen till Stella Bianca.)

  och detta

  http://grundlag.wordpress.com/tag/dennis-tollborg/
  (Se §5.)

  Jag tror vi har att göra med den riktiga Dennis Töllborg. Och att han helt enkelt är sur över att han, som är den stora experten på ämnet Säpos lagbrott, inte blivit tillfrågad om att uttala sig som expert i diskussionen. Och han är för arrogant för att förstå att bloggandet har ändrat hela expert-rollen i samhället.

  Tips till Dennis:

  Publicera allt du skrivit i ämnet Säpo som artiklar på din blogg och skriv sen begripliga kommentarer i denna, och andra bloggar, där du gör länkade hänvisningar till fördjupade resonemang i dina egna bloggtexter. Då kommer du ganska snabbt att komma in den nya expert-rollen och ta den plats i diskussionen som dina mångåriga studier av Säpo gör dig förtjänt av.

  SvaraRadera
 22. Rasmus förslag om att Töllborg ska skaffa sig en blogg får +10 av mig.

  SvaraRadera
 23. Tänk vad mycket vi skulle kunna lära oss ifall experter slutade sitta hemma och vänta på att tv skulle ringa, och bloggade istället.

  Kunde förändra världen :)

  /Smen

  SvaraRadera
 24. Läs Dick Sundevalls Hanteraren.

  Den handlar om grov kriminalitet inom svenska polisen(inte säpo).

  http://www.bokia.se/bok/9789100119058/hanteraren-dick-sundevall/

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Den som fortfarande är nyfiken på vad Dennis Töllborg, en internationellt känd svensk forskare i säkerhetstjänst, menade med sitt något inlindade inlägg: googla:
  corell bergenstrand töllborg
  så dyker det upp:

  http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=240&Itemid=30

  där Dennis ger sin syn på utvecklingen från Leander fallet, som han arbetade med i Europadomstolen, över tillsättningen av Säkerhetstjänstkommissionen och dess bidrag. Här redovisar han också synpunkter på de meriter som Bergenstrand och Corell hade för sina fina tjänster.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.