2010-05-17

Säpo-affären: Detta börjar bli löjligt


Nu är vi inne på den femte dagen sedan SVT Rapport avslöjade systematiska lagbrott inom säkerhetspolisen. [ 1 - 2 - 3 - 4 ] Och precis som Anna Troberg undrar jag vad sjutton svenska media håller på med.

Förutom Rapport-inslaget och ett TT-telegram på knappt 500 tecken så har det i princip inte sagts eller skrivits ett ord om saken i svenska media. De uppburna politiska journalisterna har inte skrivit en rad. Ledarsidorna tiger som muren. Tabloiderna, som annars brukar vara på hugget, tycks ha gått på lunch. Till och med i bloggosfären är det rätt tyst. (Ett fåtal borgerliga bloggare har skrivit, från de rödgröna råder kompakt tystnad - så nästan allt som finns att läsa om historien finns på piratbloggarna.)

Från politisk sida råder också kompakt tystnad. Eftersom både de rödgröna och Alliansen är medskyldiga - så tycker de väl att det är lugnast att försöka tiga ihjäl saken, kan man anta. Vilket känns rätt typiskt.

Detta är... synnerligen anmärkningsvärt. Och det skriver jag inte bara för att det skulle smaka fågel för oss pirater om denna historia fick luft under vingarna. Jag är mer upprörd över att Hemliga Polisen (till och med dess författningsskydd) tillåts komma undan med konsekventa lagbrott utan att någon tycks bry sig.

Media visar just nu att man inte kan lita på dem. I vart fall om man vill hålla sig informerad om politiska affärer, rättsröta, maktmissbruk och vårt lands demokratiska hygien.

Man har väl kommit fram till att sådant inte säljer. Just nu toppar SR Ekot istället med Polarpriset. DN firar syttende mai. Svenskan gräver ner sig i bland annat Zlatan och könsrollerna i skolan. Aftonbladet skriver om de offentliganställdas löner i Kalifornien och om en 86-åring som nästan har lagt ett pussel. I Expressen kan vi läsa om kortegevägen efter kungabrölloppet och om Skarsgård j:rs nya flickvän. Inte ens Politikerbloggen är på. Nada.

Det kliar i fingrarna att sjösätta det stora medborgarjournalistiska projektet...

15 kommentarer:

 1. Som jag skrev innan när du lyfte saken, Henrik...vad är värst, en konspiration om mörkning och locket på...eller möjligheten att media och allmogen inte ser det som en nyhet att SÄPO klantar sig med statens goda minne?

  Endera gör mig mörkrädd.

  SvaraRadera
 2. Jo, nu skulle det behövas ett utspel. Annars är nog nyheten död.

  SvaraRadera
 3. @HAX
  För oss vanliga dödliga läsare - hur kan vi hjälpa till att sätta press? Min idéer begränsar sig till att:
  * blogga
  * mejla redaktionerna och kräva svar
  * word of mouth
  * pika redaktionerna via deras egna kommentarsfält.

  Andra idéer? Allt känns tyvärr ganska tamt, men samtidigt så är jag inte lagd åt att ropa revolution.

  SvaraRadera
 4. Jag har börjat fundera på om man kan lyfta detta utanför Sverige också. Är det av intresse för utländsk media att svenska hemliga polisen står ovanför lagen?

  SvaraRadera
 5. Enligt medielogiken kan man inte skriva på nyhetsplats om detta nu, eftersom det inte längre är någon nyhet, eftersom man inte har skrivit om det...

  Nu behövs det en krok att hänga upp artiklar på.

  Eftersom politikerna mycket noga håller käft, så står hoppet till ledarredaktionerna. Ett par svavelosande ledare skulle hälla bensin på brasan.

  Möjligen skulle även ett debattinhopp från Janne G, Leif GW eller Lamberts liva upp.

  SvaraRadera
 6. Kan det inte bara vara så att många journalister inte är engagerade och faktiskt inte förstår frågan eller dess allvar?

  De tenderar ju att följa varandra och det krävs kanske en prasseljournalist som är engagerad och förstår för att beskriva så att fler tar upp handsken.

  SvaraRadera
 7. Ingen framstående pirat som är sugen på att skriva ett debattinlägg till någon av de stora tidningarna?

  SvaraRadera
 8. Mediafolket är fullt upptagna med McDonalds och fusket där. De har inte tid eller lust att skriva om fusk inom säkerhetspolisen.

  SvaraRadera
 9. Åja, överdriv inte.

  Vad då "femte dagen"? Min almanacka säger att det är måndag idag, och rapportinslaget sändes i fredags--det ger inte ens tre dygn sedan det officiella avslöjandet.

  Det får iaf jag till att vi nu är inne på tredje dagen sedan avslöjandet, och inte den femte som du påstår.

  SvaraRadera
 10. Skulle du, Hax, eller någon annan kunna skriva en utförlig bloggpost om det här på engelska? I så fall skulle man kunna skicka in det som en nyhet till slashdot. Där brukar det ta hus i helvete över sådana här säker. Det kanske kan få medier i andra länder att intressera sig.

  SvaraRadera
 11. nef:

  Well, femte dagen som åklagarens papper har varit ute till beskådan, då...

  SvaraRadera
 12. Kan inte Christian Engström kontakta Leif G.W. Persson och be honom att skriva ett gästblogginlägg på Engströms blogg.

  Persson skulle säkert nappa på att bli kontaktad av en Europaparlamentariker. (Eventuellt kan Erik Josefsson göra kontakten, eftersom "Piratpartist" kanske uppfattas som lite "läskigt".)

  GW Perssons e-postadress kan man säkert få av Rikspolisen. Framkopplad i växeln lär man dock inte bli.

  SvaraRadera
 13. Smaka fågel var det ja

  Titta! En pippifågel!

  Skingra er, här finns inget att se, gå hem nu, seså.

  SvaraRadera
 14. Jag tror att problemet är att hela grejen saknar nyhetsvärde eftersom SÄPO gjort exakt det som alla utgått ifrån att de gör. Dvs dels struntar i lagen och gör som de vill, och dels agerat fullständigt inkompetent.

  Man kan ju prova att rubriksätta en artikel om detta med stora feta krigsbokstäver på en löpsedel och se om det fungerar.

  SÄPO BRYTER MOT LAGEN

  - Jamen det vet vi ju redan för det har Jan Guillou redan avslöjat.

  SÄPO ÄR INKOMPETENTA KLÅPARE

  - Jamen det vet vi ju redan för det har Jan Guillou redan avslöjat.

  JAN GUILLOU HADE RÄTT

  - Skiter väl jag i, han är en arrogant översittare och KGB spion i alla fall.

  SWEDISH SECRET POLICE BROKE THE LAW BUT INVESTIGATOR FOUND THEM SO INCOMPETENT THEY COULDN'T BE RESPONSIBLE FOR THEIR ACTIONS

  - LOL, I wish MI5 was like that, then we wouldn't have to worry about surveillance.

  SÄPO's IT-SYSTEM FELBYGGT, KOMMER ATT KOSTA MILJONER ATT ÅTGÄRDA

  - Jag fattar inte att offentlig sektor slösar bort så mycket pengar på klantiga IT-investeringar. Hur svårt kan det vara?

  HEMLIG PROMEMORIA - LÄGG NER SÄPO FLYTTA ARBETSUPPGIFTERNA TILL FRA

  REINFELDT FÖRNEKAR ATT DET FINNS ETT SÅNT FÖRSLAG

  SÄPO KRÄVER BESKED OM SIN FRAMTID

  POLISFACKET KRÄVER ATT REINFELDT UTALAR SITT STÖD FÖR SÄPOs KOMPETENS

  REINFELDT FÖRNEKAR ÅTERIGEN ATT DET FINNS ETT SÅNT FÖRSLAG

  FRA CHEFEN - I VÅRA IT-SYSTEM GÅR DET ATT RADERA INFORMATION

  NYA UPPGIFTER - SÄPO FÖRESLÅS LÄGGAS NER PGA PERSONALENS BRISTANDE KOMPETENS

  REINFELDT - REGERINGEN HAR FULL FÖRTROENDE FÖR SÄPOS KOMPETENS

  -

  SvaraRadera
 15. @Rasmus

  XD


  Tyvärr dagens sanning. Med reservation för vad den meningen egentligen betyder.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.