2010-05-20

Säpo-affären: Ett journalistiskt haveri


Nu är det exakt en vecka sedan dokumenten som visar hur Hemliga Polisen kommer undan med konsekventa lagbrott blev allmänt spridda.

Under denna vecka har medierapporteringen bestått i följande: Ett inslag i SVT Rapport (som var de som grävde fram dokumenten). Ett mycket kortfattat telegram från TT. Och en ledarartikel i Kvällsposten.

Den samlade svenska pressen; den svenska journalistkåren; landets alla politiska journalister och kommentatorer; landets ledarredaktioner – i princip alla har ignorerat denna anmärkningsvärda historia.

Att Säkerhetspolisen konsekvent brutit mot lagen, grundlagen och Europakonventionen – det borde man liksom vara tvungen att anstränga sig för att inte skriva om, om man är journalist. Och att Säpo kommer undan med detta – med hänvisning till sin egen inkompetens – det skulle i vilket rimligt land som helst bli en stor skandal som engagerar de flesta media. Men inte i Sverige.

Detta journalistiska haveri håller på att bli en skandal i sig.

[ Tidigare bloggposter om Säpo-affären: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 ]

13 kommentarer:

 1. Onekligen kan våra journalister sin läxa.

  Förmodligen går det till än idag som det gjorde under IB-affärens tid.

  SvaraRadera
 2. Jag har skickat mail till redaktionerna på både DN och SvD men inte fått något svar. Det är tydligen tunga locket på. http://bit.ly/cIFu0o

  SvaraRadera
 3. Polis/åklagare drar sig inte för att bryta mot lagen för att skydda andra myndigheter, se här

  http://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ

  SvaraRadera
 4. Jag tror det är så illa att det här anses inte som en nyhet, att polisen är inkompetent visste vi ju liksom redan...

  SvaraRadera
 5. Slappna av! Ta och läs lite av Wilhelm Agrell om hur spioneriet fungerar. Ett lands säkerhetspolis och underrättelsetjänst lever per definition i en legal gråzon. Och det är bättre att de får göra det än att vi stiftar detaljerade lagar som kommersiella krafter senare kan rida på för att komma åt information.

  Ta FRA-lagen. Det vore bättre om allt fortsatt som förut, dvs i hemlighet. När det väl finns lagar om avlyssning frestas politiker att använda dem för moralism (som i Australien) eller för att jaga piratkopierare. Är all avlyssning förbjuden är det lättare att säga nej och hänvisa till rikets säkerhet ifall någon frestas att låta polisen skydda döende ideer eller affärsmodeller.

  SvaraRadera
 6. Veckans stora avslöjande var ju kortegevägen på det kungliga bröllopet. Då kan man inte hålla på att tjata om SÄPO fattaruväl?

  SvaraRadera
 7. Vem är förvånad? Staten och media är i symbios. Den genomsnittlige Anna Anka-dyrkande svensken är mer intresserad av det kommande kungabröllopet än härdsmältan i svenskt rättsväsende. Så alla förhoppningar om att media skulle lyfta denna händelse till löpsedlarna torde snart grusas.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att problemet egentligen är att media inte kan tvinga fram en avgång av SÄPO-chefen. Eftersom den SÄPO-chef som var ansvarig redan är utbytt, mot en som är helt öppen med att de gjort fel.

  Hitta ett offer som media kan ge sig på så lär det npg bli fart.

  SvaraRadera
 9. Just nu vet alla journalister att inget får störa den stora stundande begivenheten.

  Hålla på å skriva långa artikelserier om de välmenande myndigheternas medborgarövervakning och lagbrotten i dess kölvatten...i världens finaste lilla välfärdsstatsmonarki...pfftts!

  Nån ordning får det väl vara? ;-)

  SvaraRadera
 10. Stig Centerwall >> Försvararen, en inblick från första parkett om hur det går till eller inte bör gå till i svenskt rättsväsende (ev. felväsende).

  SvaraRadera
 11. Per Agerman (Frendo) har grävt djupare i Säpo-affären och riktar strålkastarljuset mot nuvarande kontroll av Säpos verksamhet.

  SvaraRadera
 12. Det är inte så konstigt egentligen. Folk bryr sig lite eftersom det inte är något som direkt påverkar dem. Till skillnad från tex. McDonalds-affären, där käkar en massa folk så det blir mer intressant. Det finns inte heller något konkret brottsoffer som människor kan känna sympati för.

  Det är inte oväntat att SVT är de enda som gör ett reportage om det här. De måste ju inte, till skillnad från kommersiella medier, locka tittare till annonsörer och kan därför ha saker som folk i allmänhet inte tycker är så jätteintressanta.

  SvaraRadera
 13. SÄPOS relation till media är intressant. Det ligger ett romantiskt skimmer över det hela sas.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.