2010-05-20

Storebror: Kan man lita på vänstern?


De borgerliga partierna har fullständigt tappat koncepten när det gäller integritet och rättssäkerhet. Det är liksom väl dokumenterat. Men hur är det på vänsterkanten? Mitt svar är: Inte ett dugg bättre. Kanske till och med värre.

Att socialdemokraterna är ett storebrorsparti behöver knappast påpekas. Det är (s) som har byggt det mesta av den svenska övervakningsstaten. Långvarigt lidbomeri har satt rättsstaten på undantag och skapat en atmosfär där alla som talar om rättigheter eller försvarar grundlagen avskrivs som rättshaverister och kufar.

Men det som oroar mig mest är faktiskt vänsterpartiet. Det mest konkreta man kan få ur dem är att de i vart fall kan tänka sig vara emot teledatalagringen / datalagringsdirektivet – före valet. Skulle de rödgröna få makten, då blir detta en förhandlingsfråga. Från (s) sida är Bodström beredd att höja insatserna. Och när statsrådstaburetter står på spel, då kan vad som helst hända.

Dessutom är jag fundersam över den bakomliggande ideologin. Övervakning och kontroll är liksom inbyggd i socialismens och kommunismens "genetiska kod". Det motstånd mot övervakning som vi i dag ser från vänsterpartiet lär snarare vara en reaktion mot att det var just de som var föremålet för det mesta av statens övervakning under senare halvan av 1900-talet – än något som är ideologiskt förankrat.

Hur har till exempel (v) tänkt sig att förverkliga sin vision om det klasslösa samhället utan ett betydande mått av övervakning och kontroll? En mycket långt gående fördelningspolitik lär knappast gå att genomföra på frivillig väg. Tvång blir ett måste. Vilket med automatik kräver en omfattande storebrorsstat. (Och en rättsordning som skjuter klassiska rättighetsprinciper åt sidan.)

Vänsterpartiet är nog rätt pålitliga i integritets- och övervakningsfrågorna i opposition. Men, hemskt ledsen, jag litar inte på vänstern i dessa frågor om de skulle få makt. Och just nu ser det ju ut som om de i vart fall har vittring på makten...

27 kommentarer:

 1. Skrämmande det här med utopi-ideologier. Samma struktur och metodik som religiösa sekter. Henrik är inne på helt rätt spår. Socialism och individens integritet är något som är varandras motpoler. För att socialismen skall fungera (nåja), så bygger det på att alla följer den redan utlagda vägen. De som vill gå åt ett annat håll är helt enkelt ett hot, just därför att det bryter "sammanhållningen". Just därav så måste medborgare och individer kontrolleras. Allt för samhällets bästa.

  SvaraRadera
 2. Nej Per, du missar lite i argumentationen. Socialismen ska inte införas "för samhällets bästa", den ska tvingar igenom "för ditt eget bästa".

  Så det så!

  :-)

  SvaraRadera
 3. @Per Almkvist "För att socialismen skall fungera (nåja), så bygger det på att alla följer den redan utlagda vägen."

  Det får mig att tänka på att i naturen tillämpas och samsas alla möjliga ideologier.

  I ex-vis en myrstack får den enskilda individen vika för den stora massan, det är en slags maktens diktatur.

  I andra samhällen i djurriket härskar individualismen. Se ex-vis kaniner och lejon.

  Så varför skall den ena -ismen utesluta all andra -simer? Det är avarterna av alla -ismer som ställer till det.

  En blandning av -ismer där ingen får företräde har skapat det välstånd och det moderna samhället vi lever idag i.

  SvaraRadera
 4. HAX, jag måste motsäga mig ditt påstående, övervakning och auktoritäritet är inte alls inbyggt i vänstern.

  Du må kanske veta att vänster och höger konceptet grundades i Frankrike där adeln och rojalisterna satt på höger sida och de som vill ha mer frihet till vänster.

  Den vänster vi ser inom statsmakten är en korrupt och vriden ideologi av den filosofi som en gång föresråkade frihet, solidaritet och lika männskliga värden för alla. Där både staten och kapitalet så som nu också sker klappar varandra på ryggen och trycker ner vanligt folk.

  SvaraRadera
 5. @Lord Metroid

  Menar du att socialismen, som vi hittils har sett prov på, inte fungerar bara för att den innehåller alldeles för lite socialism? Så vad blir lösningen? Mer socialism?

  SvaraRadera
 6. Hade vi inte den här debatten för nåt år sen? Du gissar på vad vänstern gör, har fel, jag slår dig på fingrarna :)

  Du skriver att "Det mest konkreta man kan få ur dem är att de i vart fall kan tänka sig vara emot teledatalagringen / datalagringsdirektivet". Det var bara en dryg vecka sedan vi skrev in integritetsfrågorna som en av fyra frågor att driva i valet. Samma linje som vi drivit hittills är tydlig också där:
  http://kongress2010.vansterpartiet.se/valplattform/

  Det är klart att du som nyliberal oroar dig över vänstern, men kika in de faktiskt pågående konflikterna. Folk ockuperas, mördas, torteras i Irak för att kapitalet ska få kontroll över oljan. Liberalerna säger inte ett knyst - samma människor som går emot FRA här hemma vägrar säga ett knyst om , inskränkt pressfrihet eller summariska avrättningar i kolonierna. Det är en konsekvent liberal tradition som går tillbaka hela vägen till Mill & Co.

  Samma kapitalintressen håller för fullt på att driva igenom ny övervakningspraxis i arbetslivet, i Sverige liksom i Kina. Inte heller i den debatten finns en liberal så långt ögonen når. Det är en sak att de ideologiska skygglapparna gör att integretitet på arbetsplatsen per definition inte kan vara ett problem i sig – men det är dessutom som att ni föreställer er att den praxisen inte kommer påverka staten det minsta.

  Men om vi däremot skulle förkorta arbetsdagen, eller förstatliga en och annan bank - då jäklar skulle det förstås krävas övervakning. Då vaknar liberalerna till liv. Eller hur?

  SvaraRadera
 7. Trams, Hax. Jag skrev ett svar här: http://ungvanster.blogspot.com/2010/05/lojligt-om-vanstern-och.html

  SvaraRadera
 8. Så Piratpartiet börjar välja sida, annat oro hela-tiden att högerspöket letat sig in hos Piraterna.
  Förövrigt var inte DDR en kommunistdiktatur?

  Kommunism och socialism är lite som att blanda äpplen och päron, med sina femtoelva inriktningar och ideologer.

  Vad händer när massan(demokratin) inte styr, kommer den starka individen ta makten och styra över massan?

  SvaraRadera
 9. Appropå vänstern och integriteten. Det man kan lita på är just egenintresset, och hela Säkerhetstjänstkommittens rapport handlade om integritetsbrott mot kommunisterna.

  Och när 1952 års lag om olovlig kårverksamet m.m., som oftast hade missbrukats för övervakning av kommunisterna, åter var uppe för förlängning, så var det vänstern som motionerade mot den. Och krävde att kommittens arbete skulle tas till vara. Annars hade man glömt kommittens arbete. Klubban bara föll.

  SvaraRadera
 10. Re: Elisabeth Biström

  Nja, inte riktigt va?…-Jag läste igenom din blogpost och det som slog mig var att du missar lite Hax´s poäng; nämligen att den omdistribution som det klasslösa samhället defacto kräver, innebär att någon form av övervakningssystem måste införas för alla medborgare, detta för att övervaka att alla konsumerar sina resurser på ett för femårsplanen godtagbart sätt; framförallt måste man se till att ingen sparar sina resurser, ty då uppstår ju klasser; vissa sparar och andra inte. Lösningen på detta blir ju då; A) Tvinga alla att spara, eller B) Slå folk som sparar så att ingen sparar. Det är detta tankeexperiment som Hax menar. Det underliggande budskapet är att det är ytterst tveksamt, på gränsen till fullkomligt orimligt, att folk frivilligt kommer att ge upp sina livs besparingar till staten under röda fanor till toner av marseljäsen. Detta måste ske genom tvång, precis som Hax skriver. Detta tvång kräver i sin tur övervakning för att se till, som jag tidigare nämnde, att ingen, gudskelov, tar till sådant ofog som att spara, skapa innovationer eller att göra någonting annat med sig själv eller sina tilldelade resurser än vad femårsplanen har bestämt. Kort sagt; samhällsordningen kräver att någon form av polisstyrka ständigt övervakar medborgarna så inget faller utanför den ”stora planen”. Följden av detta är bland annat; 1) all dynamik försvinner i ett sådant samhälle (mao. all innovation och liknande blir i det väsentliga icke utförd, eller ”fastnar” någonstans i statsapparaten, vanligen hos militären) vilket leder till att samhällets problemlösningsförmåga sakta tynar bort, då ingen stimulans finns till att tänka nytt, 2) ett sådant samhälle har en överväldigande benägenhet att ”fastna” i fas nummero 3: ”Proletariatets diktatur”, etc, etc…

  Ergo: Att Ung Vänster faktiskt står upp och försvarar integrationen nu är ju allt väl, men vad Hax menar är att för att de facto genomföra dess vision, så måste det till nästintill en polisstat med tillhörande övervakning, annars kan inte omdistribution ske helt enkelt.

  SvaraRadera
 11. Komunism och socialism är inte päron och äpple utan exakt samma ruttna äpplen, vad gäller individens frihet i alla fall. Socialism skall väl leda till kommunism, eller hur? Staten blir bara större och större, och gör oss omyndiga genom att ta beslut för oss i varje minsta fråga. Titta på motsatsen i Schweiz. De har direktdemokrati, fria droger, vapen hemma och mindre problem med droger och våld. Staten, särskilt socialistisk, litar inte på sina medborgare. Etablissemanget vet bättre vad som är bättre för varje en av oss. Piratparti borde ha direktdemokrati som mål.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Som sagt socialismen har femtioelva inriktningar, väljer man de värsta avarterna så blir det knas. Jag vill också se direktdemokrati. Tyvärr kan jag inte se de borgliga ideologierna ge mig denna form av demokrati...
  Sossar var inne på rätt spår för ca 70 år sedan, om man tar det mellan tummen och pekfingret, idag vet jag vart vi är påväg... Det enda jag ser idag är bestämda steg emot en en nattväktarstat alá klassisk libralism.

  SvaraRadera
 14. Nattväktarstaten är samma saga som kommunismen i andra kläder.

  Det är människor som skapar utopier och i varje utopibygge finns ett givet antal individer som kommer att anvånda våld för att upprätthålla bygget och sin egen position däri.

  SvaraRadera
 15. Piratparti borde ha direktdemokrati som mål.
  -----------------------------------
  Piratpartiet borde bestämma sig innan valet om dom avser att gå till vänster eller till höger efter en eventuell framgång och inte överlåta åt dess ledning att ta dom besluten när väljarna inte längre kan påverka det valet med sina röster.

  Det vore ärligast.

  SvaraRadera
 16. Vänsterpartiet har levt hela sitt liv som misstänkt och övervakat. Det sitter nog i väggarna där att man misstror SÄPO och annan övervakning och det lär inte ändras omedelbart bara de skulle få någon ministerpost.

  Ge dem rejäl makt tio år eller så kan det kanske ändras, då blir de en del av "etablissemanget" och lika pigga på att övervaka som alla andra.

  SvaraRadera
 17. Micke: Tycker du höger eller vänster är viktigare än övervakningssamhälle eller ej så finns det sju-åtta andra stora partier att rösta på. PP är ärliga med att de ser frågan om övervakningssamhället som överordnad. Till skillnad från både din kommunistvänster och alliansens kommunisthöger har PP även en fungerande interndemokrati. Litar du inte på den så rösta inte på PP - så var problemet löst.

  SvaraRadera
 18. Socialism handlar om en ekonomisk modell, det står ingenstans i varken karl marx skrifter eller kommunistiska manifestet om hur vi ska övervaka människor. Tvärtom handlar det om att ge alla fri och rättigheter, att staten ska SKYDDA individen. Att minska klassklyftorna och få demokratin att inte bara gälla inom politiken, den ska också gälla på arbetsplatsen och i övriga livet.
  Socialism handlar om att demokratisera ekonomin och ge makten åt folket.

  Ni kan ju stå och gorma över gamla totalitära diktaturer som kallar sig själva socialistiska/kommunistiska hur mycket ni vill, men det är VÅR definition av socialism som är den vi tycker är den riktiga. Jag gick inte med i Ung Vänster för att slåss för någon slags hemlig agenda där vi utger oss för att vara rättvise och frihetskämpar och sedan skapar en maktelit med totalitär kontroll över samhället. Ni är löjliga och rädda att förlora stöd bara för att andra också kämpar för integriteten.

  I vänsterpartiets historia så har vi blivit utsatta både för förföljelse, bevakning och åsiktsregistrering från statens sida och vi har kämpat i decennier för integriteten.

  För övrigt så trodde jag att piratpartiet var emot patent men ni verkar ju vara ivriga att lägga patent på integritet och fildelning som om det var något bara ni kunde. Varför inte stödja varandra istället för att klanka ner på varandra? Vi har ju samma mål.

  Frihet utan rättvisa är blott ett privilegium.

  Daniel, Ung Vänster

  SvaraRadera
 19. Tycker du höger eller vänster är viktigare än övervakningssamhälle eller ej så finns det sju-åtta andra stora partier att rösta på.
  -----------------------------
  Det hänger ihop och går inte att separera och jag har ingen lust att lägga en röst på ett parti som säger sig inte ha någon politisk uppfattning och som sedan om man får tillräckligt med röster kommer att vara tvugna att ha en sådan och därmed sälja hälften av väljarna om man ska få något gjort.

  Till skillnad från både din kommunistvänster och alliansens kommunisthöger har PP även en fungerande interndemokrati.
  -------------------------------
  Eftersom ni har det bör det inte vara några problem att ta ställning till dom frågor ni måste ta ställning till om ni får 4 procent redan nu så vi vet i vilkas knä ni kommer att sitta i.

  Är inte det det minsta man kan begära av ett parti man vill ha ett politiskt mandat i ett riksdagsval?

  SvaraRadera
 20. Öööö, ditt resonemang om att vänstern automatiskt behöver övervakning för att uppnå sina mål är totalt grundlöst, förutom ditt påstående om att det ligger i "socialismens historia". Nu går vänstern inte efter 1950 soviet modellen eller hur kina går tillväga idag, vänstern går trots allt efter svenska värderingar. Skulle man följa ditt resonemang om att vänstern är en homogen rörelse, så skulle det vara en mini Pia Kjærsgaard som skulle leda vänstern i Sverige och andra länder (vilket som tur är inte är fallet).

  SvaraRadera
 21. Nej vänsterpartiet eftersträvar säkert inte något sovjetsamhälle. Men de vill ha skyhöga skatter vilket kräver att staten vet vad hur mycket du arbetar, hur mycket pengar du har, vilka fastigheter du äger, vilka värdepapper du handlar med, om du har köpt guld och silver, om du har ärvt pengar, hur skuldsatt du är. Det kräver att du tvingas betala skatt och deklarera.
  Övervakning och tvång var namnet.

  SvaraRadera
 22. Nej, man kan däremot lita på att alla ideologiska riktningar och politiker fuckar upp vardagen och samhället på det ena eller andra sättet för alla människor förr eller senare.

  Det enda vi kan och måste förlita oss på är Marknaden och Lagen och den Fria Människan med ett minimum av byråkrati.

  SvaraRadera
 23. Marknaden för t.ex. socialism är sjuk, dopad och förvriden.

  Den finns till på ungefär samma villkor som en heroinmissbrukare som släpar sig fram genom vardagen.

  Alla vet vad som borde göras men ingen vill inse sanningen. Varför? Krav likställs med kränkning. Vi är ju fria individer, gubevars.

  Handlingskraft knäar alltid under de välmenande försiktighetsåtgärdernas velighet.


  /Where there is no property there is no justice.

  SvaraRadera
 24. Om Relativisterna: When words lose their meaning people will lose their liberty.

  //Konfucius

  SvaraRadera
 25. Lite Konsumentupplysning nu när det ändå är valår:
  The Fatal Conceit

  SvaraRadera
 26. Micke: När du skriver "sälja hälften av väljarna" så utgår du från att hälften av väljarna skulle tycka att höger eller vänster är viktigare än övervakningssamhälle eller ej. Varför skulle de då rösta på PP? Du kan inte begripa att alla människor inte tycker höger-vänster är det viktigaste här i livet. Själv tycker jag skillnaden är marginell och ser en större skillnad mellan PP, som jag uppfattar som ett demokratiskt parti, till skillnad från partierna i sjuklövern.

  "Är inte det det minsta man kan begära av ett parti man vill ha ett politiskt mandat i ett riksdagsval?" För det första kan DU inte begära någonting av PP eftersom du röstar med vänstern. För det andra så är svaret nej. Det minsta PP:s väljare kan kräva av PP är att de kompromisslöst driver de frågor de går till val på att driva. Det är åtminstone mer än vad partierna i sjuklövern gör.

  SvaraRadera
 27. Micke: När du skriver "sälja hälften av väljarna" så utgår du från att hälften av väljarna skulle tycka att höger eller vänster är viktigare än övervakningssamhälle eller ej.
  ---------------------------------
  Jag utgår från att hälften kommer från höger och hälfen från vänster.  För det första kan DU inte begära någonting av PP eftersom du röstar med vänstern
  -----------------------------
  Gör jag?
  Det minsta PP:s väljare kan kräva av PP är att de kompromisslöst driver de frågor de går till val på att driva.
  ----------------------------
  Sverigedemokraterna går till val på att rensa sverige från muslimer.Trots det kommer dom ifall dom får mandat att vara tvugna att ta ansvar för jordbrukspoltiken också.

  Avser PP att säga att ni ska ha ledigt när man ska besluta om subventioner till mjölkbönder?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.