2010-06-04

Åtal för frivilligt sex


En 38-årig man och en tonårsflicka hade, under två dygn, frivilligt S&M-sex. I efterhand ångrade sig flickan. Nu står mannen åtalad för grov misshandel.

Åklagare Ulrika Rogland säger att man inte kan samtycka till grov misshandel. Skall vi slå vad?

Det är även intressant att notera att åklagaren bedömer tämligen vanligt S&M-sex som grov misshandel. Man kan liksom lätt föreställa sig våld som är grövre – ur så många olika perspektiv.

Nyheter24»

74 kommentarer:

 1. Vad är preskriptionstiden för grov misshandel? Kan en gammal boxare som i efterhand ångrar sitt karriärval få alla skadestånd som en klumpsumma, eller måste han stämma sina motståndare en i taget?

  SvaraRadera
 2. Tja, ångrandet spelar ju ingen roll egentligen.

  Men hur ska åklagaren komma runt problemet med social adekvans?
  Man kan ju inte (med straffriande verkan) samtycka till våld motsvarande att bli tacklad in i en sarg och få hjärnskakning heller.
  Detta löses genom att det är ett social-adekvat handlande att tacklas när man spelar ishockey.

  På samma sätt är ju visst våld under samtycke vid S&M-sex socialt adekvat.

  Men jag antar att åklagaren räknar med att domstolen ska tycka att han är en snuskgubbe och fälla honom oavsett omständigheter som de brukar göra i sexprocesser.

  SvaraRadera
 3. Någon som vet varför Micke ångrade sig?

  PV kanske vet?

  SvaraRadera
 4. Var det inte någon hockeyspelare som åkte dit för misshandel och straffades för att han tacklade sin motståndare?

  Jag tror Micke Alonzo tog upp det i sitt program i TV8.

  SvaraRadera
 5. aeroe:
  Alonso hade dock fel, han glömde bort social adekvans. Men det stämmer, om man går utöver vad som är socialt accepterat i en hockeymatch så är det straffbart.
  (sen döms folk för saker som inte är straffbara hela tiden)

  SvaraRadera
 6. Det är bara här man hittar folk som säger sig stå för frihet som är av uppfattningen att en tonårig icke myndig person kan göra ett bindande avtal på lika villkor med en 20 år äldre vuxen om att bli torterad under 2 dygn.

  Bara här.

  SvaraRadera
 7. Olaus Petri sa...
  Någon som vet varför Micke ångrade sig?

  --------------------------

  Jag vet själv och det enda jag ångrar är att jag inte redan första gången jag läste ett inlägg av dig för 5 år sen förstod att jag konsekvent skulle adressera dig som den fitta jag redan då förstod att du är.

  SvaraRadera
 8. @Micke
  Hur vet du att hon var omyndig? Och vad har det egentligen med saken att göra? Sist jag kollade så har man självbestämmande när det kommer till sex när man är 15.

  Och vad har den åtalades ålder med saken att göra? Återigen--sist jag kollade så har man självbestämmande när det kommer till sex när man är 15. Det finns inga som helst restriktioner på vad partnern får ha för ålder. I alla fall inte uppåt.

  SvaraRadera
 9. Hej Micke ... har du en bra dag idag? Eller är du också idag frustrerad över att allt alla därute i verkligheten inte är som du önskar dig?

  SvaraRadera
 10. TV8-länken om hur det gick till i ishockeyrinken där åklagaren drattade på ändan.

  SvaraRadera
 11. Hur vet du att hon var omyndig?


  Därför att det står att 38 åringen manipulerat en tonåring och såvitt jag vet finns det inga myndiga tonåringar.

  SvaraRadera
 12. Hej Micke ... har du en bra dag idag? Eller är du också idag frustrerad över att allt alla därute i verkligheten inte är som du önskar dig?


  Verkligheten Jonas N är att du också är en fitta liksom OP och även det borde jag ha hanterat på ett annat sätt än hitills.

  SvaraRadera
 13. Återigen--sist jag kollade så har man självbestämmande när det kommer till sex när man är 15
  ------------------------------
  Precis.När det gäller sex.

  Men det är inte lagligt att göra överenskomelser med någon som inte är myndig om att denna ska underkasta sig tortyr under 48 timmar.

  Jag förstår att det kan vara svårt att greppa.

  SvaraRadera
 14. Nämen Micke då ... Du behövde omedelbart bekräfta din önskan om att saker och ting borde vara helt annorlunda där ute i verkligheten.

  Precis som jag sa :-)

  Nåja, hoppas du får en riktigt trevlig fredagskväll du också. Och glädjer dig åt något du tycker är värt det. Helt oavsett om du måste tänka ut det själv eller om det redan finns ...

  Tänk på nåt positivt vettja ...

  ;-)

  SvaraRadera
 15. Jag håller med Jonas Micke, tänk positiva tankar! Hoppas också att du får en fin sommarkväll.

  Kramis!

  SvaraRadera
 16. @Micke

  Myndiga tonåringar...? Alla som är arton och nitton är tonåringar. De är myndiga.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Hade tjejen varit under 18 år hade reportern antagligen skrivit "omyndig flicka", eller något annat som låter ännu mer uppseendeväckande än tonåring.

  Eftersom det skrivs "tonåring" gissar jag på att tjejen var just 18 eller 19.

  SvaraRadera
 19. Det finns väl all anledning att bedöma det som pågår under S&M-sex som grov misshandel om man tänker sig att det har varit påtvingat.

  Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen var livsfarlig eller om gärningsmannen tillfogat svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom eller eljest visat särskild hänsynslöshet eller råhet.

  Grov misshandel kan ge mellan 1-10 års fängelse, så även om det finns grövre fall av misshandel än vad tycks ha förekommit här så tror jag nog att det ryms på straffskalan.


  När det gäller särskild hänsynslöshet och råhet så får man betänka att våldet har utövats mot en bunden person och att det har varit av sexuell karaktär.

  Dessutom menar jag att mannen - som varit i den härskande rollen i det här fallet - har ett särskilt ansvar att se till att kvinnan är med på noterna. Jag menar att det inte enbart kan ligga på kvinnan att avbryta akten, med tanke på att den kan ha varit så intensiv att hennes omdöme kan vara väsentligt nedsatt.

  I ett sådant läge hävdar jag att det som från början varit frivilligt ändå har övergått till en tvångssituation, och då väcks frågan om grov misshandel och även grovt vållande av kroppskada.  Från 1 juli införs brottet synnerligen grov misshandel. Därmed delas straffskalan så att grov misshandel kan ge 1-6 års fängelse och synnerligen grov misshandel kan ge 4-10 års fängelse.

  SvaraRadera
 20. @profanum_vulgus

  Social adekvens är en relevant poäng, och det gör ju att alla S&M-are som finns därute kan känna sig lugna.

  Samtycke torde dock vara ett krav och det finns all anledning att betvivla att det funnits samtycke i det här fallet.

  Men om killen kan visa att han är en erfaren S&M-are, att han utövat S&M med henne länge så han vet hur hon reagerar på långa akter (två dygn i detta fallet), att han inte varit berusad eller på annat sätt nedsatt sitt omdöme, så kan man väl mycket väl finna att åtalet kan ogillas.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Vad är samtycke om mannen har kontroll över kvinnan?

  SvaraRadera
 23. @Micke
  Att även tonåringar (18- och 19-åringar) kan vara myndiga har du redan fått svar på, men du skrev även följande:

  Men det är inte lagligt att göra överenskomelser med någon som inte är myndig om att denna ska underkasta sig tortyr under 48 timmar.

  Jag förstår att det kan vara svårt att greppa.


  Nu byggde du iofs en halmgubbe, för det du beskriver var inte vad det gjordes en överenskommelse om, men humour me--enligt vilket lagrum får tonåringar inte göra överenskommelser?

  Så vitt jag vet finns det restriktioner mot ekonomiska avtal och en gräns på 16 år där, men vi kan nog vara rätt så säkra på att det inte fanns nåt ekonomiskt med här för då skulle mannen åtalas för sexköp och om tjejen inte var 18 år fyllda så skulle det handla om sexköp av minderåring.

  Som tidigare sagts kan vi nog vara rätt så säkra på att det handlar om en myndig kvinna--annars så lär reportern ha skrivit "minderårig" för att få det att låta så illa som möjligt. Nu valdes "tonåring" för det näst värsta moralpanikstriggern. Och dig verkar det ha triggat iaf.

  Du svarade sen inte på frågan vad partners ålder hade med saken att göra...

  (Därtill så beskriver du ju 38-åringen som just "en 20 år äldre vuxen" och om det stämmer så kan ju en förstaglutare räkna ut att kvinnan är 18 år. Dvs myndig. Och vuxen även hon.)

  SvaraRadera
 24. @nef

  Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter.

  6 kap 11 § Föräldrabalken

  Nyttig läsning!

  SvaraRadera
 25. @Micke
  Du skrever sen också Vad är samtycke om mannen har kontroll över kvinnan?

  När det kommer till BDSM så har en av parterna kontroll--det behöver inte vara mannen (den andre partnern behöver inte ens vara av motsatt kön) och det behöver inte alltid vara samma partner som alltid har kontrollen. Man kan, hör och häpna, tom byta roll mitt i sexualakten!

  Samtycke lär nog föreligga i alla fallen--annars är det nog inte bara misshandel, utan också våltäkt.

  Vet du, ibland är jag lat när jag har sex och låter då min man ha den fulla kontrollen--vill du påstå att jag inte samtycker till att ha sex då? ;)

  SvaraRadera
 26. @Johan Tjäder
  HAr du ett fall där föräldrar har fått rätt att bestämma över sin 15-17-åriga barns val av sexualpartner och när, var, hur och hur länge barnet har sex? ;)

  Samtycke torde dock vara ett krav och det finns all anledning att betvivla att det funnits samtycke i det här fallet.

  Vad bygger du det antagandet på?

  SvaraRadera
 27. Micke säger:

  "Jag förstår att det kan vara svårt att greppa."

  Micke, döm inte andra efter dig själv, anatomiskt som intellektuellt. ;-)

  Annars har jag precis kommit hem efter en fin grillkväll i parken. Vädret är fantastiskt och alla är snälla mot varandra.

  SvaraRadera
 28. Vad bygger du det antagandet på?
  -----------------------------------
  Han bygger det på antagandet att en 38 årig gubbe och en 19 årig tonåring inte har ett jämbördigt maktförhållande och det anser sannolikt dom allra flesta andra inklusive rätten också.

  SvaraRadera
 29. Annars har jag precis kommit hem efter en fin grillkväll i parken. Vädret är fantastiskt och alla är snälla mot varandra.
  ------------------------------

  Du behöver inte redogöra för din trevliga kväll för mig.
  Jonas är säkert intresserad av hur du flinat dig igenom parken om det tränger på för hårt för dig.

  SvaraRadera
 30. Vet du, ibland är jag lat när jag har sex och låter då min man ha den fulla kontrollen--vill du påstå att jag inte samtycker till att ha sex då? ;)
  ---------------------------------
  Folk får ha sex hur dom vill.

  Detta handlar om någon som uppenbarligen inte ville.

  SvaraRadera
 31. @Micke
  Han bygger det på antagandet att en 38 årig gubbe och en 19 årig tonåring inte har ett jämbördigt maktförhållande och det anser sannolikt dom allra flesta andra inklusive rätten också.


  Så nu är hon helt plötsligt myndig? Men ändå inte vuxen nog att ta ansvar för sina egna handlingar?

  Jag tror nog att det är åldersskillnaden du stör dig mest på--om mannen också varit 19 hade de alltså haft ett jämbördigt maktförhållande menar du? Eller om det var en 19-årig man och en nästan 40-årig kvinna--hade det varit lika ojämbördigt maktförhållande då enligt dig?

  Folk får ha sex hur dom vill.

  Detta handlar om någon som uppenbarligen inte ville.


  Hon ville enligt egen utsago innan, hon ville enligt egen utsago under tiden--det var efteråt som hon ångrade vad hon deltagit i--hon hade uppenbarligen sex som hon ville, så varför har du såna problem med det?

  SvaraRadera
 32. Så nu är hon helt plötsligt myndig?
  ----------------------------------
  Nej jag glömde att man blir myndig när man fyller 18 vilken betyder att den 38 årige skithögen torterade någon som är under 18 år under två dygn och om nån gjort det med min dotter som också är 18 skulle jag slå ihjäl honom.

  SvaraRadera
 33. Jag tror nog att det är åldersskillnaden du stör dig mest på--om mannen också varit 19 hade de alltså haft ett jämbördigt maktförhållande menar du?
  ..............................

  Nej han skulle varit samma skithög även i det fallet men det skulle vara svårare att angripa juridiskt.

  Du anser uppenbarligen att det är ireelevant vilket maktförhållande som råder mellan två människor som gör en överenskommelse om att tortera vrandra.

  Det gör inte jag.
  I synnerhet inte om den ena parten har 20 år mer livserfarenhet än den andra som är tonåring.

  Desssutom anser jag att den äldre parten i kraft av sin livserfarenhet har ett större ansvar för att det hela fungerar och uppenbarligen är inte det fallet eftersom den andra parten ångrar sig.

  SvaraRadera
 34. @nef

  Jag anser att kravet är större på den härskande parten i S&M-sex eftersom hela akten bygger på ett medvetet risktagande inbegripande objektivt sett straffbara handlingar.

  Och här gick det inte bra eftersom det slutade i polisanmälan. Då finns det skäl att betvivla att verkligt samtycke funnits under hela akten.

  Men nu får ju rätten ta ställning till det.


  Ja, föräldrar har kanske inte så god koll på sina barns sexliv, men nu frågade du efter lagrummet och den fick du där.

  SvaraRadera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 37. "Dessutom menar jag att mannen - som varit i den härskande rollen i det här fallet - har ett särskilt ansvar att se till att kvinnan är med på noterna. Jag menar att det inte enbart kan ligga på kvinnan att avbryta akten, med tanke på att den kan ha varit så intensiv att hennes omdöme kan vara väsentligt nedsatt.

  I ett sådant läge hävdar jag att det som från början varit frivilligt ändå har övergått till en tvångssituation, och då väcks frågan om grov misshandel och även grovt vållande av kroppsskada."

  Moraliskt? Absolut!

  Precis som att man har ett moraliskt ansvar att se att allt står rätt till om någon man har sex med verkligen är med på noterna om den verkar tyst. frånvarande och allmänt icke-deltagande. Bara för att personen inte skriker "nej nej, sluta!" så betyder det IMHO inte att man kan tuta å köra på i 120km/h

  Men juridiskt? jag är ytterst tveksam faktiskt...

  syftet är gott, men är det verkligen rimligt? Ska det verkligen inte krävas att personen som ändrat uppfattning säger åtminstone säger ett "pip" om denna ändrade uppfattning?

  SvaraRadera
 38. @Björn

  Det här är inget sex vilket som helst. Blir man bunden och misshandlad så kan det inte förutsättas att man har förmåga nog att själv bestämma om fortsatt samtycke.

  SvaraRadera
 39. @Sten

  Preskriptionstiden för grov misshandel är 15 år, men kommer att sänkas till 10 år den 1 juli då det nya brottet synnerligen grov misshandel införs.

  Det torde vara svårt för boxaren att få något gehör för någon brottsanklagelse. Misshandel inom boxning är accepterat, och boxningsmatcher övervakas av en domare som är skyldig att avbryta matchen om det behövs.

  SvaraRadera
 40. Väldigt mycket antaganden här tycker jag. Är det någon som har en annan källa än den som anges, som de inte delar med sig av eller?

  I slutändan har vi bara denna källa att utgå ifrån, och de säger klart och tydligt att det var först EFTERÅT hon ångrade sig. Om hon hade ändrat sig under akten så skulle de nog sagt det, inte sant?

  SvaraRadera
 41. Micke gör sitt intåg som "Witchsmeller Pursuivant"...

  Lite tragiskt att personer är så avundsjuka att dom ger sig på andra som haft frivilligt sex ihop.

  Det är dags att rensa ut radikalfeminismen ur rättsväsendet.

  SvaraRadera
 42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 43. Ssargon du hart ju tidigare velat en hel del när det gäller skyddet för barn mot att utsättas för sexuella övergrepp och du utvidgar det nu till att människor som möjligen manipulerats till att delta i sadomasochistisk sex och som i detta fall handlar om en tonåring som under 48 timmar i sträck utastts för tortyr inte bör kunna få sin sak prövad.

  Det är bra att veta att du som piratpartist alltid har närmast till förövarna och deras rättigheter och sekundärt till offrens.

  I den och sinnevärld där du och några till i den här tråden befinner er behöver den anklagelse som tonåringen gör mot en potentiell förövare inte ens utredas.

  Har tonåringen sagt ja till att bli torterad av en 20 år äldre gubbjävel så har hon sagt ja även om han manipulerat henne till att göra det.

  Det är bra att veta var ni har era lojaliteter.  Det är dags att rensa ut radikalfeminismen ur rättsväsendet.
  --------------------------

  Jag har lite svårt att greppa denna oerhörda oro som många här tycks ha för fruntimmer.

  Kan du hjälpa mig där?

  SvaraRadera
 44. Enligt Expressen var flickan 16 år. Jag tror det är svårt att avgöra den juridiska skuldfrågan utan tillgång till mer detaljer än man får i en tidningsnotis. Låt oss t ex rent hypotetiskt tänka oss en 32 årig sektledare som förför en 16 åring och får med henne på den här typen av våldsamt sex genom att säga att Gud kräver det? Skulle det vara acceptabelt vare sig moraliskt eller juridiskt? Eller om flickan hade någon form av psykiska problem?

  SvaraRadera
 45. Mer input:http://www.dn.se/nyheter/sverige/rattslig-grans-for-valdssex-provas-1.1117251

  SvaraRadera
 46. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 47. "En anhörig till flickan slog larm när hon såg blåmärkena på flickans kropp."

  Åh! Det är alltså troligt att det handlar om att anledningen att hon "ångrat sig" är att hon inte kunde med att erkänna att hon gillade det när det kom fram vad hon varit med om.

  Moralpanik med andra ord...

  SvaraRadera
 48. Jag har väldigt svårt att förstå varför det är så viktigt att få utöva våld mot människor som i princip är barn därför att våldet är sexuellt betingat?

  På vilket sätt är det liberalt?

  SvaraRadera
 49. Alla vuxna S&M-are kan väl andas ut då, för då blir det inget prejudikat, utom möjligen för underåriga och de som har med dem att göra.

  @Björn

  Det behöver inte vara moralpanik. Jag tycker det är en högst befogad fråga om hon var mogen för det här om hon efteråt inte kan stå för det inför släkt och vänner.

  Även om hon skulle ha varit myndig kan man gott ifrågasätta om det var rätt att gå ut så hårt mot en person som inte var redo för det.

  Men eftersom hon nu inte var myndig så kunde han ju ha kollat med hennes pappa innan han gick igång.

  SvaraRadera
 50. Johan Tjäder:
  Det är inte den misstänkte som ska visa att han inte begått brott. Det är åklagaren som ska visa ATT han har begått det.

  Frågan om samtycke är ju både misstänkt och anmälare överens om (och annars skulle vi ju prata om grov våldtäkt, olaga frihetsberövande och grov misshandel).

  Någon särskild skicklighet eller vana krävs ju inte för att ett handlande ska vara socialadekvat.

  Däremot kan man inte andas ut för att rätten är på ens sida. Domstolen kan mycket väl tycka att man är en snuskgubbe som bör fällas. (precis som att minsta sexbrott från homosexuella verkar straffas med döden i Iran trots att de rent tekniskt inte är värre brott än motsvarande heterosexuella)

  SvaraRadera
 51. @Johan Tjäder:

  Eh??

  Vi talar alltså om en aktivitet som intill nyligen var sjukdomsklassad av socialstyrelsen. Klart som sjutton att det finns ett stigma i samhället därkring. Och att han skulle frågat pappan... omfg *head asploads* (har du tråkigt och trollar lite eller?)

  Vi talar ju nämligen om en sexuellt myndig person. Ditt synsätt att vissa sexuella praktiker inte ska vara tillåtna att engagera sig i fastän man uppnått sexuell myndighetsålder påminner om att när homosexualitet först legaliserades så var man tvungen att vara myndig för sådana sexuella aktiviteter och inte bara sexuellt myndig, med ungefär samma argument som här. Det insågs tillslut vara orimligt då och det är såklart orimligt nu.

  SvaraRadera
 52. Jag är ganska övertygad att om lagstiftaren haft kunskap om att lagen ger utrumme för att 40 åringa gubbar ska kunna hålla 16 åringar som inlåsta i hundburar och att detta beteende är ett uttryck för sexualitet och inte psykisk sjudom så hade man skrivit in en passus i lagen som skyddat omyndiga från att utsättas för detta.

  SvaraRadera
 53. Och att han skulle frågat pappan... omfg *head asploads* (har du tråkigt och trollar lite eller?)

  -------------------------

  Om det nu inte är ett sjukligt beteende att spärra in fäders döttar i hundburar bör det rimligen inte vara något problem att diskutera saken med barnets föräldrar innan inlåsning och vidhängande runkande tar sin början.

  Eller?

  SvaraRadera
 54. @profanum_vulgus

  Åklagaren har ju redan allt som behövs för att bevisa grov misshandel. Då ankommer det faktiskt på den anklagade att visa att det likväl inte ska anses som grov misshandel.

  Och kärnpunkten i åtalet är om samtycke kan lämnas överhuvudtaget, och i så fall om det kan lämnas av en 16-åring utan hennes föräldrars vetskap.

  @Björn:

  Sexhandlingar som inte orsakar någon smärta är helt lagligt. Handlingar som orsakar smärta är objektivt sett misshandel även om det kallas för sex, och utgångspunkten är att misshandel är förbjudet.

  Man kan inte ha ihjäl folk, kalla det för sex och komma undan med det - även om det har funnits samtycke.

  Vad sexuellt myndig beträffar så är 15 år bara den gräns där den andre inte kan fällas för våldtäkt mot barn. Myndig blir man i alla avseenden när man fyller 18 år.

  SvaraRadera
 55. @Johan Tjäder:

  "Man kan inte ha ihjäl folk, kalla det för sex och komma undan med det - även om det har funnits samtycke."

  Nej, men det är/bör vara för väldigt grova saker, där skadorna som uppstår kräver veckor av sjukhusvård. Att knäcka ben, (eller att döda någon) är därmed grov misshandel och går inte samtycka till i flera andra länders rättstillämpning.

  Vad jag sett är det som skett inte i närheten av grov misshandel och således anser jag samtycket bör avfärda alla legala spörsmål. Har du annan kunskap om våldets skala/påverkan än vi andra?

  "Vad sexuellt myndig beträffar så är 15 år bara den gräns där den andre inte kan fällas för våldtäkt mot barn. Myndig blir man i alla avseenden när man fyller 18 år."

  eh, jo. det finns lixom en anledning att det blivit kännt som byxmyndighetsålder...

  SvaraRadera
 56. @Björn

  Det krävs inte mer än vad som beskrivits för att frågan om grov misshandel ska väckas.

  15-åringar får inte gå med på vad som helst. Framför allt blir inte olagliga gärningar lagliga bara för att man kallar det sex.

  SvaraRadera
 57. @Johan Tjäder:

  "Det krävs inte mer än vad som beskrivits för att frågan om grov misshandel ska väckas."

  Eh, men det är ju inte det vi diskuterar. Det vi diskuterar är ju om det mått av våld som använts kan _besvara_ den väckta frågan om det var grov misshandel _jakande_.

  En åklagare utan verklighetsuppfattning kan såklart få för sig både det ena och andra, Det säger per se inget om lagens bokstav i verkligheten.

  SvaraRadera
 58. @Björn

  Självklart är det grov misshandel att binda och slå någon. Där finns det ingen som helst tvekan.

  Vem har problem med verklighetsuppfattningen?

  SvaraRadera
 59. Johan Tjäder:
  Nej, den misstänkte ska inte behöva göra ett smack i en rättsstat. Han ska kunna sitta tyst hela processen och ändå inte dömas om han är oskyldig. (fast nu är det ju ingen rättsstat)

  Att man inte kan samtycka till grov misshandel är ingen fråga öht, föräldrarnas åsikt är helt ointressant.
  Det intressant är vad som är socialadekvat i en sådan S&M-situation.

  SvaraRadera
 60. @profanum_vulgus
  Även om frågan huruvida man kan samtycka till grov misshandel eller inte är inaktuell/ointressant så skulle jag först och främst helst se en prövning om det faktiskt var grov misshandel som hon utsattes för. Alla omständigheter oaktat då alltså och bara en bedömning av de dokumenterade skadorna.

  Hallå P3 tog i övrigt upp fallet i kvällens program och det rätt så sakligt, dvs utan att blanda in de bådas ålder och relation (eller brist på sådan) till varandra i övrigt.

  SvaraRadera
 61. Kan man samtycka till att man ska mördas också om man är sexton år och råkat träffa en 38 åring med svada eller går gränsen vid att få skallen inslagen utan att döden inträder?

  SvaraRadera
 62. Hallå P3 tog i övrigt upp fallet i kvällens program och det rätt så sakligt, dvs utan att blanda in de bådas ålder och relation (eller brist på sådan) till varandra i övrigt.
  ------------------------------
  Hur kan det vara sakligt om man inte tar hänsyn till åldern och om mannan ifråga t.ex är psykopat?

  SvaraRadera
 63. @profanum_vulgus

  Jo, fast nu har han ju vidgått själva gärningen, så det där med passivitet är passerat.

  Social adekvens är inte aktuellt om våldet är att betrakta som grov misshandel. Man kan inte lägga hur mycket som helst i det begreppet. Avgörande är vad som ryms inom 24 kap 7 § Brottsbalken

  En gärning som någon begår med samtycke från den mot vilken den riktas utgör brott endast om gärningen, med hänsyn till den skada, kränkning eller fara som den medför, dess syfte och övriga omständigheter, är oförsvarlig.

  @nef

  Om man tänker sig att han hade tvingat in en tjej som inte varit med på detta. Hade man då kunnat tänka sig att kalla det misshandel av normalgraden? Det tror jag inte på. Grov misshandel är det enda som kan komma ifråga.

  SvaraRadera
 64. @Johan Tjäder:

  "Om man tänker sig att han hade tvingat in en tjej som inte varit med på detta. Hade man då kunnat tänka sig att kalla det misshandel av normalgraden? Det tror jag inte på. Grov misshandel är det enda som kan komma ifråga."

  Nej, måttet av våld avgör om det är grovt eller ej (det hörs liksom på termen, "grov").

  Om tvång förekommit hade det inte blivit grovt för det, däremot hade det såklart varit misshandel av normalgraden i kombination av andra lagrum, såsom olaga frihetsberövande och/eller våldtäkt.

  SvaraRadera
 65. nef:
  Ja för frågan om hon kunde samtycka är enbart skadorna/smärtan/sjukdomen relevanta. Om misshandeln betraktas som grov på grund av särskild hänsynslöshet (t.ex. att hon var fastbunden och inte kunde värja sig,) så har det inget med möjligheten till samtycke att göra. Men redan på misshandel av normalgraden är man över vad man kan samtycka till.
  Men visst, först måste bedömningen av att hon inte kan samtycka vara uppfylld. Detta är dock ingen svår eller särskilt intressant bedömning.
  (Det kan vara intressant vid s.k. dansbaneslagsmål, där kan två personer samtycka till slagsmål med varandra varvid skadorna stannar vid skrubbsår, blåmärken och liknande alltså mer misshandel än vad man kan samtycka till <- En utveckling av vad som är socialadekvat vid "dansbanor")


  Johan Tjäder:
  Jo att t.ex. stämpla någon under fotboll, stampa någon i ansiktet i MMA, crosschecka någon i ishockey osv är alla exempel på misshandel/grov misshandel om du skulle ha gjort det i krogkön men som är straffria av social adekvans.

  SvaraRadera
 66. @profanum_vulgus

  Då får jag kanske påminna om att det redan i förarbetena till 24 kap 7 § talas särskilt om idrott och den form av samtycke som är inbegripet där.

  Social adekvens är ingen lagregel, det är ett begrepp.

  SvaraRadera
 67. @Micke

  "Det är bara här man hittar folk som säger sig stå för frihet som är av uppfattningen att en tonårig icke myndig person kan göra ett bindande avtal på lika villkor med en 20 år äldre vuxen om att bli torterad under 2 dygn.

  Bara här."

  Uppenbarligen har du aldrig besökt flashback.
  En sextonåring har enligt lag självbestämmanderätt när det gäller sex. Hon eller han är då fullständigt byxmyndig. Den saken kan man inte raljera mer om. Hennes eller hans frihet att från sexton år leka hur fan de vill är i lag garanterad.

  Det som kan debatteras är om hon verkligen gått med på avancerad S&M inklusive Bondage.

  Nu anser inte jag att jag har ett särskilt bisarrt umgänge, men inom kretsen av folk jag känner överhuvudtaget finns faktiskt både en och två personer som är av kvinnligt kön och som i åldern 16-17 utan problem hade kunnat få för sig att köra med den stilen under rätt omständigheter.

  Poängen är att om hon själv har beslutat sig för att experimentera. Om hon inte har ångrat sig under akten och avbrutit det hela, och om hon inte har försökt avbryta det men mannen har fortsatt...så har hon faktiskt ingen rimlig möjlighet att dra honom inför rätta om hon långt efteråt beslutar sig för att ångra sitt tidigare beslut.

  En sak är om mannen utnyttjat henne mot hennes vilja. Men så var tydligen inte fallet.

  Micke, om hon har "ångerrätt i efterhand", så inser du att rent praktiskt kan samtliga dina tidigare flickvänner problemlöst anmäla dig för våldtäkt om de skulle ångra sina tidigare beslut?

  ...eller så får vi godta att byxmyndighet kommer tillsammans med att man blir myndig och kan sluta bindande avtal. Inte en dag innan. Hur man skall ha sex och i vilken form är det annars efter femton helt och hållet upp till enskild individ att bestämma.

  Vems moralkod skall man implementera som godkänd laglig standard i samlag mellan 15 och 18 annars?

  SvaraRadera
 68. @Scary Devil Monastery

  Tyvärr stämmer inte ditt inlägg med något lagrum som jag känner till.

  En sextonåring har inte full självbestämmanderätt till sina personliga angelägenheter.

  Däremot kan man inte bli fälld för våldtäkt mot barn om man har frivilligt samlag med någon som fyllt 15 år.

  Men en förälder kan naturligtvis se till att försvåra eller förhindra kontakter och polisanmäla om de anser att barnet utsatts för brott. Det är det senare som har hänt här.


  Och poängen är att den som utsätts för misshandel eller grov misshandel inte kan förutsättas vara i sådant tillstånd att man kan lämna samtycke till det under hela akten.

  Däremot kan man i ett speciellt fall kanske anse det.

  SvaraRadera
 69. Uppenbarligen har du aldrig besökt flashback.
  ------------------------
  Jo och jag konstaterade att stället är en latrin.  En sextonåring har enligt lag självbestämmanderätt när det gäller sex. Hon eller han är då fullständigt byxmyndig. Den saken kan man inte raljera mer om
  --------------------------------

  Problemet är bara att ni som ägnar er åt advokatyr för att äldre män ska kunna tortera icke myndiga som dom lyckats manipulera glömmer att det i det här fallet klart och tydligt framgår att han manipulerat barnet.
  Vems moralkod skall man implementera som godkänd laglig standard i samlag mellan 15 och 18 annars?
  -------------------------------
  Inte din eftersom den utan undantag med hänvisning till 15 års gränsen tillåter att äldre män manipulerar icke myndiga till att utsätta sig för att vara inlåsta i hundburar 48 timmar medan någon står bredvid och runkar.


  Om inte du står för ickemyndigas ograverade rätt att inte utsättas för våld så får jag och Tjäder göra det.

  Jag skulle till och med använda våld för att hävda denna deras rätt.

  Eftersom jag är liberal.

  SvaraRadera
 70. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 71. Se gärna denna roliga fabelsnutt som speglar socialismen in action. Som tur var blir det ett lyckligt slut. Vilka som är Micke och PV råder det väl ingen tvekan om? ;-)  http://www.squidoo.com/silly-symphony-wise-little-hen

  SvaraRadera
 72. Oj, den kom i fel tråd. Sorry.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.