2010-06-27

Tunn rödgrön EU-soppa


De rödgrönas EU-manifest är verkligen tunt. Det är ett rabblande av till intet förpliktigande politiska korrektheter.

Och dumheter. Hur kan man ens komma på tanken att skriva något sådant här mitt under brinnande finanskris..? "EU måste växla spår från att ensidigt fokusera på tillväxt- och konkurrenskraft till mer av satsningar på jämlikhet, jämställdhet och miljö." 

Grekland, Spanien och Irland står framför avgrunden. I hela Europa pågår brottningsmatcher om ekonomiska sparpaket. Vissa länder höjer till och med pensionsåldern. Det är demonstrationer och kravaller på gatorna. Men, icke! För (s), (v) och (mp) är jämlikheten, jämställdheten och miljön viktigare än att få snurr på de ekonomiska hjulen. Dumt. Oansvarigt. Farligt. Och kontraproduktivt.

Det är för övrigt intressant att (mp) och (v) nu tonar ner sin EU-kritik. Det vill säga att de kompromissar med sina principer och åsikter i förhoppning om att få makt. Politikens dörrmattor, typ.

DN: Rödgröna enade om EU-politiken
DN: Dokument: De rödgrönas EU-politik
SvD | Aftonbladet | Expressen

13 kommentarer:

 1. Tycker det ser ut som om vi i Sverige mer och mer lutar åt politik a la Henry Ford "You can have any color you want, as long as it's black".

  Förr hade vi sju partier. Sedan fick vi två block. Och nu? Nu sitter nyheterna i sverige och skriver flertalet spaltmeter om den stora trätofrågan de två blocken har lyft som ämnet de gått med på att inte sno ifrån varandra - om RUT och ROT skall vara avdragsgillt eller inte...

  "Patetiskt" är inte ens förnamn och inledning.

  Och rätta mig om jag har fel, men i och med grundlagsändringen som sätter som föresats att Sverige är med i den europeiska gemenskapen, så blir det, även om vi framtida skulle se oss tvungna göra bruk av utträdesrätten från Lissabonfördraget, dessutom minimi 8 års latenstid innan vi kan smita?

  SvaraRadera
 2. Du har fel. Omröstningarna kan ske precis innan och precis efter valet.

  SvaraRadera
 3. Ett beslut att utträda ur EU kan genomföras efter en folkomröstning.

  Men det är en skandal att återigen så genomförs förändringar i grundlagen i all tysthet. Samma sak hände 2002 då grundlagen ändrades så att befogenheter skulle kunna överlämnas inte bara till EG utan också till EU.

  Men som Maria Abrahamsson skrev på SvDs ledarsida; det är ju bara en bokstav som skiljer.

  Tja, om det är så våra ledande tidningsskribenter och politiker ser på grundlagen, så förklara det en hel del, eller hur?

  SvaraRadera
 4. "För (s), (v) och (mp) är jämlikheten, jämställdheten och miljön viktigare än att få snurr på de ekonomiska hjulen. Dumt. Oansvarigt. Farligt. Och kontraproduktivt."

  Hur menar du? Att ojämlikheten, ojämställdheten och BP-miljön i Mexikanska golfen är viktigare för att få snurr på de ekonomiska hjulen?

  SvaraRadera
 5. Nä.

  Men att jämställdhet och sådant är lite av ett lyxproblem just nu när folk i EU inte vet hur de skall kunna få ihop till pensionsutbetalningarna.

  Likabehandling av könen är f.ö. lättare att få till stånd om man har tillväxt och välstånd.

  Vill man göra de fattiga rikare, då krävs tillväxt och välstånd.

  Och det finns en uppenbar koppling mellan tillväxt, välstånd och en bättre miljö.

  Typ.

  SvaraRadera
 6. Men att jämställdhet och sådant är lite av ett lyxproblem just nu när folk i EU inte vet hur de skall kunna få ihop till pensionsutbetalningarna.

  Det där är ju problem helt skapade av politiker! Pensionssystemen är inte hållbara. Miljön får inte bli så underställt orealistiska mål.

  De riktiga pensionskriserna har f.ö. inte börjat. Vi som är under 40 idag kommer inte få någon meningsfull pension.

  /Werner

  ps: detta är inget försvarstal för de rödgröna, båda lagen är lika clueless i frågan :ds

  SvaraRadera
 7. Så om vi kunde öka tillväxtsnurren genom att ta bort bögarnas nyvunna rättigheter skulle du vara för det?

  Vill man göra de fattiga rikare, då krävs tillväxt och välstånd.
  Eller en annan fördelning av pengarna... Det är ju fortfarande det rika fåtalet som tjänar mest på tillväxtökningen. De fattiga får bara lite fler smulor från vårt bufébord.

  Och det finns en uppenbar koppling mellan tillväxt, välstånd och en bättre miljö.
  Skämtar du?

  SvaraRadera
 8. Det där med att få ihop till pensionen, utan att riskera bli ihjälslagen, är en knepig fråga.

  Sant är att likabehandling av könen f.ö. är lättare att få till stånd om man har tillväxt och välstånd. Men vad är det för politik som säger att männen alltid skall ha förtur vid pengafördelningen?

  Vill man göra de fattiga rikare, då krävs tillväxt och välstånd. Samt viljan till att dela med sig.

  Och det finns en uppenbar koppling mellan tillväxt, välstånd och en bättre miljö. Sant men jag skulle nog hellre vilja helt kasta om ordningsföljden till att en bra miljö är förutsättningen för välstånd och bärkraftigare tillväxt.

  SvaraRadera
 9. Richard:

  Lika rättigheter är en grundpelare. Lika utfall en utopi, men allvarliga logiska falluckor.
  -
  Ju mer tillväxt vi har, ju högre välståndet är - ju tolerantare är folk mot till exempel minoriteter.
  -
  Om du tog alla svenska miljonärers pengar skulle det inte räcka för att hålla välfärdssystemen snurrande en vecka ens. Fördelningspolitik är en dålig myt. Som är till för att människorna i den stora skattebasen skall hålla sig på mattan.
  -
  Tillväxt och välstånd gör att folk har råd att tänka på miljön. Bland världens tio rikaste städer hittar du också de tio med bäst miljö. Och bland de tio fattigaste de med sämst.

  SvaraRadera
 10. Werner:

  Ja det stämmer. Det är politikernas fel.

  Men ännu värre än att vara beroende av ett kedjebrevssystem är att vara beroende av det när folk inte har några pengar.

  Det är därför så många är lite extra stressade just nu...

  SvaraRadera
 11. ..."EU måste växla spår från att ensidigt fokusera på tillväxt- och konkurrenskraft till mer av satsningar på jämlikhet, jämställdhet och miljö."

  Alltså, faktiskt på fullt allvar, vad är skillnaden mellan jämlikhet och jämställdhet? Är dom så öändligt fantasilösa fortfarande? Orka tjata om dessa föribannade meningslösheter med vuxet folk. Det kan inte bero på nåt annat än att samhällena i väst är färdigbyggda. Det blir bara mer o mer meningslösheter (hinder, förbud och regleringar) för politiken att syssla med, medans den andra verkligheten där folk befinner sig och lever i rusar förbi i F1-fart.

  Ha en glad och solig semester alla arbetare i Henriks forum och även du, Henrik.

  SvaraRadera
 12. "Tillväxt och välstånd gör att folk har råd att tänka på miljön. Bland världens tio rikaste städer hittar du också de tio med bäst miljö. Och bland de tio fattigaste de med sämst."

  Dvs, att en taskig miljö per automatik innebär risigt läge för dem som önskar välstånd och tillväxt?

  En bra miljö handlar inte enbart om ren luft och oljefritt vatten.

  Befolkningsexperterna förutspår att jordens befolkning kommer växa ganska mycket och att många av världens storstäder kommer passera 100-miljoners gränsen.

  Vad är det för framtida behov som kommer skapas när ingen längre vill bo på "landet".

  SvaraRadera
 13. Som libertarian rekommenderar jag dig att se följande dokumentär: http://video.pbs.org/searchForm/?q=the+warning

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.