2010-06-27

Staten på nätet


Den brittiska regeringen skall nu se över statens närvaro på internet.

Detta efter att siffror från Central Office of Information visat att brittiska statens 820 websiter under förra budgetåret kostade 90 miljoner brittiska pund i utveckling och ytterligare 32 miljoner pund i personalkostnader. Vilket utslaget ger en kostnad på nästan 12 pund per sidbesök!

Man undrar lite nervöst vilka motsvarande siffror är för Sverige.

Länk»

8 kommentarer:

  1. Sedan har väl Storbritannien en massa lagar som bl.a. säger att siterna ska vara handikappsanpassade och teknikneutrala. Att utveckla en hemsida som inte diskriminerar blinda mosaic-användare kan ju bli kostsamt...

    SvaraRadera
  2. 820 websiter! Har de ens så många myndigheter? Hur mycket är samhällsservice och hur mycket är propaganda?

    Visst är det bra med tillgänglighet. Men skulle man då inte kunna lösa det problemet *en* gång, på ett sammanhållet sätt, för alla statens webplatser?

    Nej, detta är bara ett exempel på offentlig ineffektivitet, slöseri och inkompetens.

    SvaraRadera
  3. Sant nog. Vi borde i Sverige ha en bättre lösning på hur våra system skulle hanteras. Installera Ubuntu, Debian eller FreeBSD på samtliga statliga datorer. För de pengar i licensavgifter vi inte längre behöver betala skaffar vi en IT-avdelning fylld av systemvetare som bygger och underhåller det statliga intranätet.

    Så sparar vi pengar, säkrar våra system, och förenklar livet för samtliga användare i kommun, landstign, och stat.

    SvaraRadera
  4. @Henrik Alexandersson

    Vet inte om du minns den gamla brittiska TV-serien "Yes, Prime minister"...

    För att göra det kort, inklusive alla deras viktigare "Quangos" - "Quasi-autonomous Non-governmental Organization"(statligt sponsrade intresseorganisationer/tankesmedjor), så tror jag att 820 är att ta till i underkant.

    Vi får tänka på att byråkratväldet i Storbrittanien får oss i lilla Sverige att se ut som en praktiskt skött Kibbutz i jämförelse.

    SvaraRadera
  5. Eller för att vända på steken:

    Hur mycket web skulle inte en kompetent upphandlare (gärna en som gillar open standards) kunna få för 1,4 miljarder kronor?

    SvaraRadera
  6. @Hax

    - Hur mycket tid, pengar och arbete har du själv satsat på att få fart på din blogg?

    Om du ser tillbaka på alla dina ansträngningar i backspegeln, kan du säga det var kostnadseffektivt? Mycket lärorikt om inte annat, och kunskaper är aldrig tunga att bära.

    Jag menar att Linux och open source är vägen att gå. Att sprätta pengar omkring sig är ingen större konst och värt att sträva efter.

    SvaraRadera
  7. Jag tror ingen av oss har läst undersökningen i fråga särskilt noga. Det som nog fastnat hos de flesta av oss, mig själv inkluderad, är din sammanfattning av att prislappen är på 1.4 miljarder kr och att kostnaden per invånare då blir skyhöga 12 pund per sidbesök (hitintills).

    Det framgår dock inte av din sammanfattning hur mycket av pengarna som är investeringar för framtiden, dvs med en längre återbetalningstid. Att ställa om hela den offentliga sektorn till Internet kostar en rejäl slant, det borde inte komma som en överraskning. Att jämföra IT-kostnaden för offentlig sektor i GB med IT-kostnader som ett samhälle som helt saknar offentlig sektor har är såklart som att jämföra äpplen och päron.

    Som ivrig påhejare av marknaden som lösningen på alla problem (samma marknad som gett oss finanskris, oljeutsläpp och EU-lobbyister) så tror jag du är velbekant med fenomenet att vissa grejer kostar enormt mycket att ens få på banan men att det förhoppningsvis betalar sig på sikt (samhällsnytta). Om vi hade lämnat det åt ekonomiska särintressen att bygga Internet så hade vi för längesedan haft ett "kabel-TV-Internet", det som vi alla kämpar mot, fast i mycket lägre hastighet eftersom det är staten som finansierat stamnäten (både de gamla koppartrådarna och de nya fiberoptiska).

    Nej, ös på mer pengar till staten att bygga bredband och moderna IT-myndigheter av! Till priset av en handfull Skandiachefer så skulle Sverige få loss en helt egen miljard och en halv att förbättra infrastrukturen med! :-)

    SvaraRadera
  8. Vad skulle det kosta att få ut samma information och service via papper och telefon?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.