2010-07-09

Littorin-affären: Den obefläckade avrättningen


Littorin-affären snurrar på – och f.d. arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tiger. Mänskligt kan man förstå det. Men taktiskt skulle han ha allt att vinna på att själv lägga korten på bordet. Det är som det är.

Samtidigt blir frågetecknen allt fler vad gäller Reinfeldts och Aftonbladets roll i affären.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var tydligen inte fullt så oinformerad som han först ville ge intryck av.

Snabbt blev det åka av. Kristeamet kunde börja arbeta nästan omedelbart. Ett regeringsplan beställdes fram. Och Littorin knuffades ut i en presskonferens, där han fick klara sig själv. Det där sista är ett mönster som känns igen från tidigare moderata avgångar. Utan uppbackning får den anklagade begå offentlig harakiri. Det känns lika iskallt varje gång.

I Stockholm plockades Littorin snabbt bort från regeringens hemsida. Enligt uppgift skall dessutom hans pressekreterare och fyra andra tjänstemän fått avgå. Det där sista är uppseendeväckande. Man har en plötslig ministeravgång och de som kan lämna över till efterträdaren åker rakt ut på rumpan. Det skulle kunna tyda på panik. På att de vet något som de hade glömt berätta för Rosenbad. Eller på väldigt hårda nypor. Jag gissar på det senare.

Schenström, Stegö-Chiló... Mönstret känns igen. Reinfeldt är noga med att inte själv hålla i yxan, men ser till att den faller snabbt och obönhörligt. (Samma attityd har Reinfeldt oavsett om folk är skyldiga eller ej. Kommer ni ihåg riksdagsledamoten Per Bill?) Strategiskt kan det kanske vara rätt, på något sätt. Men det känns väldigt, väldigt omänskligt och kallt.

Och Aftonbladet... Drar de ut på saken bara för att öka upplagan och antalet nätbesökare? Har de drabbats av panik efter den plötsliga avgången och blivit osäkra på hur de skall behandla privatpersonen Sven-Otto Littorin? (Knappast troligt.) Eller kan det rent av vara så att storyn inte håller?

Detta väcker naturligtvis även spekulationer om Aftonbladets källa. Handlar det om en rättskaffens, upprörd medborgare? En betald källa? Någon som vill svartmåla Littorin i den pågående vårdnadstvisten? En politisk motståndare? Är uppgifterna sanna, kanske lite men inte helt sanna – eller konstruerade / planterade? Jag skulle inte vilja vara i sommarvikarierande ansvarig utgivare Mellins skor just nu.

Och hur som helst – det är omöjligt att säga A utan att säga B. Om inte Littorin själv tar tjuren vid hornen, då får Aftonbladet vara så goda och berätta vad de har. Annars blir det fritt fram för vem som helst att anklaga vem som helst för vad som helst utan vettiga bevis.

Aftonbladet 1 | Aftonbladet 2 | Sagor från Livbåten | Lars-Eriks blogg

37 kommentarer:

 1. Littorin är en hygglig kille skrev du visst i ditt förra inlägg. Du kan inte ha studerat Flashback särskilt noga på länge. Skvallertråden om Littorin är inte precis dagsfärsk ...

  SvaraRadera
 2. Där hittar jag bara spekulationer...

  SvaraRadera
 3. "då får Aftonbladet vara så goda och berätta vad de har. Annars blir det fritt fram för vem som helst att anklaga vem som helst för vad som helst utan vettiga bevis."

  Aftonbladet jobbade med uppslag, något som jag uppfattar inte var känt, definitivt inte bland vanligt folk (kan vara mycket väl vara känt inom pressen eller inom partitoppen).

  De konfronterar Littorin och ställer frågor till honom om detta, han vägrar svara och 16 timmar senare så avgår han.
  Fortfarande vet inte gemene man något om vad Aftonbladet nosar efter.

  Aftonbladet går ut med delar när de hör vad Littorin hävdar är skälet till att han avgår.

  Vad det än nu skvallras om på flashback gällande vad Littorin skulle ha gjort, så verkar det på mig att Aftonbladet hade kännedom om det var tillräckligt för att få Littorin att panikartat avgå.

  Så nej, Aftonbladet anklagade aldrig öppet Littorin för något. De följde ett uppslag, och när Littorin konfronterades med det så valde han (eller om det var Reinfeldt som bestämde) att avgå.

  Den offentliga anklagelsen kom först efter avgången.

  Tro fan att Aftonbladet nu fortsätter att gräva nu när de både känner lukten av blod och ser att spåren kanske leder ända upp till toppen.

  SvaraRadera
 4. Kullenberg är så där underhållande arg som bara hon kan bli...

  http://www.expressen.se/kronikorer/1.2057887/annette-kullenberg-littorin-svek-sina-barn-for-att-plocka-lite-poang

  SvaraRadera
 5. "När Aftonbladet i försåtliga ordalag talar om att uppgifterna - som man inte vill publicera - handlar om att han skulle begått brott där fängelse ingår i straffskalan och att detta skulle varit hösten 2006 så talar det mesta för att brottet är preskriberat. Därmed är det förtal att sprida dessa uppgifter oavsett om uppgiften är sann eller inte."

  http://www.nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=5668542&entry=6129693

  SvaraRadera
 6. "Men inte ens Aftonbladet är säkra på äkthet och om anklagelserna håller. Nu tar Lena Melin en rövare och chansar på att Littorin kommer att rökas ut av de sociala medierna. Smart men moraliskt ruttet och strider mot alla pressetiska regler. Men ingen bryr sig ju längre om varken reglerna eller PO annat än vid middagstal. Självsaneringen funkar inte och det här för oss tyvärr ett stort steg närmare en förtalslagstiftning av brittisk modell."

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3061&artikel=3843723

  SvaraRadera
 7. FåtöljStrategen09 juli, 2010 13:30

  Var det den här historien med Per Bill som du syftade på:

  http://gt.expressen.se/Nyheter/1.132845/reinfeldt-tvingade-fram-bill

  I så fall fick den gode Littorin smaka på sin egen medicin.

  SvaraRadera
 8. Oavsett om ryktena att Littorin köpt sex är sanna eller inte så inser alla att ingen minister kan sitta i moral-sverige med sådana misstankar mot sig.

  Lika bra att avgå.

  SvaraRadera
 9. FåtöljStrategen09 juli, 2010 13:38

  Badlands Hyena bloggar om Moderaterna som sekt (något OT dock):

  http://badlandshyena.wordpress.com/2010/07/09/sekten-moderaterna/

  .

  SvaraRadera
 10. FåtöljStrategen: Japp. Det där var väldigt olustigt.

  SvaraRadera
 11. Flasback skulle jag inte kolla om jag vill ha tunga, relevanta fakta.

  Alldeles för mycket sagt om detta. Oavsett "verklig" orsak, jag menar att varje människa har rätt till ett privatliv. Integritet. Felsteg kan alla göra, mer el mindre. Är de allvarliga ska de beivras. Men ingen dömas i förväg.

  Och partiledningars snabbhet att sätta ut fd toppmedarbetare i kylan är skrämmande. De har ett slags arbetsgivaransvar. Om detta borde det diskuteras mycket. I st f detta snaskande!

  SvaraRadera
 12. "Regeringens försök att snabbt få tyst på uppmärksamheten kring Sven Otto Littorins panikartade avgång har misslyckats. Statsministerns undanglidande svar väcker nya frågor om regeringens sätt att hantera frågan."

  http://svt.se/2.116612/1.2071865/misslyckad_hantering_av_littorin-affaren

  SvaraRadera
 13. Hax: Staben kring en minister förlorar sina jobb automatiskt när ministern ifråga blir entledigad. Det finns inget mystiskt där alls.

  SvaraRadera
 14. Henrik:

  Det må så vara. Men pang, rakt av? Utan överlämning?

  SvaraRadera
 15. Mellin chattar i Aftonbladet:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7442643.ab

  Man blir inte mycket klokare...

  SvaraRadera
 16. För övrigt är det inte alls ovanligt att en ny minister tar över hela eller delar av en tidigare ministers stab - om man byter i farten.

  SvaraRadera
 17. Notera att Littorin är en mycket sympatisk person som är omtyckt i partiorganisationen. Förhoppningsvis kommer Reinfeldts svinaktiga svek mot en av sin närmaste förtrogna att slå tillbaks mot honom själv.

  En annan sak. Om Aftonbladet fått fram dessa uppgifter genom att betala tipspengar (20-50 tusen kr?) borde tidningen enligt lag vara skyldig att offentliggöra vem som fått dessa pengar.

  För att vi läsare ska kunna bilda oss en självständig uppfattning om trovärdigheten av dessa uppgifter (när de publiceras) måste vi veta om källan fått betalt. Om t.ex. en knarkhora fått 50 tusen kr för att säga något som är omöjligt att verifiera kan man på goda grunder anta att personen överdrivit eller hittat på. Tidningsföretag bör i lag tvingas att namnge sina källor om dessa fått betalt.

  SvaraRadera
 18. .... samt tvingas ange hur mycket pengar som betalats ut.

  SvaraRadera
 19. Jag minns när alla moderater folkpartister centerpartister och nyliberaler ansåg sig ha rätt att veta vem Lars Danielsson knullat på annandag jul för några år sedan.

  Idag är dock privatlivet helgat verkar det som.

  SvaraRadera
 20. Lars-Erick: var inte så präktig. Flashback är som alla andra källor, man får vara kritisk, men ibland dyker det upp riktigt guldkorn där. Ingen vits med att bara avfärda det så där.

  SvaraRadera
 21. Av intresse: vilken tidning och vilken journalist ringde till Littorins barn? Har det framkommit? Det har mest handlat om en attack mot pressen.
  Lite som att man börjar undra om det faktiskt finns en journalist som faktiskt ringt till Littorins barn...

  SvaraRadera
 22. Att Littorin anklagas för ett brott som har fängelse i straffskalan låter ju illa.

  Tills man inser att upphovsrättsbrott har fängelse i straffskalan.

  Vad skulle reaktionerna bli om det avslöjas att Littorins brott var att ladda ner en MP3 utan upphovsrättsinnehavarens medgivande?

  SvaraRadera
 23. Mina två cent: den bittra exfrun har diktat ihop någon brottsmisstanke och hittat ytterst tvivelaktiga "bevis" som hon sedan sprungit till Aftonbladet med. Littorin tröttnar till slut på att pressen telefonterroriserar hans familj och bestämmer sig för att ge upp sin post för att slippa hyenorna, trots sin oskuld. Det är den mest odramatiska, tråkiga och därmed mest sannolika förklaringen. Kombinerat med lite valhänt hantering av Reinfeldt räcker det gott för att skapa en skräll även om det enda som ligger bakom är en förbittrad kärring, ett utslitet statsråd och en kvällstidning med sommartorka. Case closed!

  SvaraRadera
 24. HAX, trevligt du länkade till min blogg. Det måste betyda att du menar mina rader om integritet, skrivna långt före denna affär, är relevanta och hållbara även nu.

  SvaraRadera
 25. Från Flasback, men det är ju en väldigt trolig förklaring med vad vi nu vet länk.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. förstår inte hur man gör en klickbar länk. https://www.flashback.org/sp24153552

  SvaraRadera
 28. Jan Axelsson är som alltid min gud för nästan total yttrandefrihet! Det är bara vissa staters lagar som stoppar Axelsson.

  SvaraRadera
 29. Intressant att se om Ask lugnar ner sig nu.Hon kanse inser systemfelet när helt vanliga ministrar riskerar att åka fast :)

  /Smen

  SvaraRadera
 30. Vill för en gång skull berömma Aftonbladet att stå emot innan Littorin fått en chans att kommentera. Men det håller bara så länge storyn är het - sen kommer det oavsett. Allt hänger på hur allvarlig förseelse det ev gäller och hur mycket kopplingar det finns till andra politiker. Skulle gissa att de jobbar som bara den på detta nu för att hålla grejen flytande så länge som möjligt. (Det är ju trots allt ett kommeriellt företag)

  SvaraRadera
 31. "Intressant att se om Ask lugnar ner sig nu.Hon kanse inser systemfelet när helt vanliga ministrar riskerar att åka fast :)"

  Vill minnas att Ask tog hela historien med kuverten väldigt personligt, hon var väldigt animerad när hon försvarade idén.

  Kanske så att om det som nu alla verkar tro att Littorin gjorde 2006 är sant, så hade regeringstoppen fått reda på det vid tiden när Ask tjatade om sina kuvert. Ask kanske tog exfruns sida?

  Kanske därför hon var så upprörd?

  Vem vet.

  SvaraRadera
 32. Det sägs inte mycket om Carl Bildts inblandning i Lundin Oil - mer om Toblerone. Märkliga prioriteringar. Om Aftonbladet publicerar - så riskerar hela skulden att vältas på dem vilket kan dimhölja orsaken. Men det kan också vara så, att källorna inte alls håller och att det hela skulle verka löjeväckande och orättfärdig när det kommer fram vad det var. I så fall har Aftonbladet gjort de rödgröna en verklig björntjänst i valrörelsen, som verkligen inte skulle se bra ut publicistiskt heller.

  Ändock kvarstår flera besvärande saker för den sittande regeringen. Hanteringen - det blixtsnabba utkastandet av Littorin som ändå tillhör den innersta kretsen, hans "examen", pågående förundersökning mot Lundin Oil där Carl Bildt satt i styrelsen 2000-2006, 'rekommendationerna' att de anställda tjänstemännen inom Moderaterna inte får prata med journalister, förslaget om att underkasta SVT regeringens förhandsprövning av programutbudet, moderaternas "röstköp" i förorten, Tobleronemailen osv. Det kan lätt bli snöbollseffekt, verkar det som.

  SvaraRadera
 33. Fia med knuff10 juli, 2010 03:39

  Jag tror att AB får svårt att publicera uppgifterna utan att få en stämning för förtal på sig om Littorin håller sig knäppptyst och förblir icke-offentlig person. Med tanke på att brottet verkar vara av den kalibern att det är preskriberat.

  Jag tror allvarligt talat att både Littorin och Reinfeldt faktiskt i stort gjort rätt i hur de hanterat situationen, för om spekulationerna är riktiga är det starkt i bådas intresse att informationen inte bekräftas och att den inte fläckar ned moderaterna.

  I en vårdnadstvistförhandling kan man i parkiken inte lägga fram skvaller, men däremot Littorins egna uttalanden i frågan. Det går inte heller att lägga fram bevisning för något annat brott så länge det inte finns någon dom i rättssalen (men däremot hos socialtjänsten). Så i sak har Littorin rätt, att han försvinner från politiken och håller tyst undviker att han drabbas av mer bakslag i sin vårdnadsprocess, och barnens tillgång till sin pappa drabbas inte. Om spekulationerna är riktiga, och med tanke på den tilltagande moraliska intoleransen som råder, vore det juridiskt självmord att bekräfta något.

  SvaraRadera
 34. Fia med knuff10 juli, 2010 03:45

  Sedan, det är väl mer eller mindre allmänt känt att i samband med valsrörelsen letar många partier intensivt efter vad för privat skit de kan hitta om motståndarna, och det skulle inte förvåna mig det minsta om ursprunget till historien just är sådana fisketurer.

  SvaraRadera
 35. Fia med knuff: En ev. stämning mot AB ska enligt Tryckfrihetsförordningen prövas av en jury. Denna ska ta ställning till om publiceringen var försvarlig. Om det visar sig att Littorin begått ett brott, så är det väl troligt att hans stora betydelse i svensk politik under de senaste åren gör att juryn finner publiceringen "försvarlig" och frikänner AB, trots att Littorin numera är en "privatperson". Om AB har på fötterna så är nog inte AB:s ansvariga utgivare särskilt rädd för en stämning.

  SvaraRadera
 36. Hax: Ja, en ny minister kan ta över gamla medarbetare.

  De som är politiskt tillsatta har inget anställningsskydd. För att kompensera detta har de istället ett års lön, som räknas av om de får ett nytt jobb. Detta skydd uppnår man efter en viss anställningstid. Kretsen kring Totto skulle förlora detta om man valde att ta jobb för en ny minister. Jag upprepar, det finns inget konstigt i att staben kring Totto har lämnat in.

  SvaraRadera
 37. Fia med knuff: Nu när AB har fått en prostituerad att tydligt ange Littorin för sexköpsbrott flyttas ju fokus till det politiska faktum att regeringens justititeminister, Littorins partikamrat, ivrar för hårdare tag mot sexbrottsköpare. Det gör alldeles säkert att publiceringen bedöms som försvarlig, om det som påstås är sant. Om det är falskt förtal så åker nog AB dock dit på ett rejält skadestånd.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.