2010-08-25

Den så kallade verkligheten

I en artikel i dagens DN beskrivs på ett bra sätt hur den officiella informationen från kriget i Afghanistan ger en synnerligen ofullständig bild.

Utdragna, hårda strider med svensk trupp inblandad rapporteras av försvarsmakten bara i snustorra, mycket korta notiser – som inte ger speciellt mycket information om vad som verkligen sker.

Via officiella kanaler får vi medborgare alltså inte den information vi borde kunna kräva, om vad som sker i vårt namn och för våra skattepengar. Riskerna som svensk militär personal utsätts för bagatelliseras. Detta leder till att svenska folket inte kan bedöma vad som sker, inte kan påverka det som sker eller ställa sina politiker till svars. Det är ett demokratiskt problem.

Därför behövs alternativa informationskanaler, som Wikileaks.

Uppdatering: Se även SvD.

2 kommentarer:

  1. Vi är nu ljusår från den bilden som svenska krigsmakten sålde i början.
    Att svenska soldater inte sågs som främmande trupp, utan snarare som hjälparbetare, hyllade av allmänheten i Afghanistan.
    Dags att sluta nyspråka, kalla krig för krig, inte "fredsframtvingande insatser"

    SvaraRadera
  2. Fredsframtvingande insatser innebär att parterna medelst åtgärder, vilka också kan innebära direkt krigföring tvingas till fred.

    Fredrik förväxlar tydligen detta med fredsbevarande insatser, i vilka man övervakar en ingången fredsöverenskommelse. Hur det kan gå till i en sådan och som lite referens till det som blåses upp i DN idag hänvisas till Morgonsur:

    http://morgonsur.wordpress.com/2010/08/25/dramatiken-i-en-krigsdagbok/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.