2010-08-28

Val 2010: Tänd ett ljus!


Jag vet. Pengar är viktiga. Jätteviktiga. Alla hoppas att höstens riksdagsval skall ge just dem mer pengar – i form av sänkt skatt eller mer bidrag, beroende på om man har de blå eller röda glasögonen på.

Så länge ekonomin fungerar hyggligt är de flesta av oss nöjda. Vettigt skötta statsfinanser, rimlig ekonomisk stabilitet och så mycket pengar i folks plånböcker att de klarar sig – det får de flesta att luta sig tillbaka. Och så länge det fungerar, så länge kan politikerna även komma undan med en del annat som nog egentligen inte är så bra. Här finns en slags outtalad pakt mellan väljarna och politikerna.

Detta är fullt begripligt. Och samtidigt oerhört farligt.

Sådana här tysta överenskommelser sker till pris av att politikerna kan behandla till exempel integritetsfrågorna, våra fri- och rättigheter och rättsstatens principer lite som de vill. Folk hoppas att våra politiker är hyggliga människor och att de inte skall hitta på något dumt. Men några krav ställer väljarna i princip inte på dessa områden.

På så sätt får vi en situation där människor tar friheten för given, börjar glömma bort dess betydelse – och i exakt det ögonblicket börjar den urholkas. De värden som byggde vår rättsstat är lika viktiga i dag som då. Att försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna är minst lika viktigt i dag som för 50 eller 100 år sedan.

Glömmer vi bort detta, då vittrar själva fundamentet för ett anständigt samhälle bort.

Samtidigt pågår attacker – från så många håll – mot just rätten till privatliv, mot våra fri- och rättigheter, mot vår rättsstat och mot själva människorätten.

Och så länge ingen ställer sig i vägen, så länge spelar det andra laget mot öppet mål.

Det andra laget? Ja, det är till exempel politiker som har ett ideologiskt eller pragmatiskt intresse av att övervaka medborgarna. Politiker och byråkrater som ivrigt försöker anpassa Sverige till önskemål och krav från till exempel EU och USA:s övervakningsbyråkrati. Tjänstemän som ser valfrihet och rättigheter som oönskade störningsmoment. Korporativistiska särintressen. Fackliga organisationer som håller på att bli en stat i staten. Företagsbyråkrater som glömt bort spelreglerna för en fri ekonomi och som sviker sina kunder, medarbetare och aktieägare. Krafter som vill bevara saker och ting som de är istället för att behöva anpassa sig till verkligheten, utvecklingen och den föränderliga marknaden. Motståndarna till fria informationsflöden. Detta för att nu bara nämna några.

Jag är rätt säker på att många svenskar känner detta, i maggropen. Men nu är det valrörelse. Och då väger de flesta väljare trots allt friheten mot pengar och mot något slags föreställd trygghet.

Så där har det pågått länge nu. Förr eller senare kommer vi till en punkt där vi måste ta och kamma till oss vad gäller frihet, demokrati och rättsstatens principer. Den punkten kommer närmare för varje riksdagsval som avverkas. Och jag skulle vilja påstå att den är rätt nära nu. (Vilket är tämligen uppenbart, med tanke på att politikerna och deras funktionärer just nu håller på att rulla ut en aldrig tidigare skådad övervakningsstat mitt framför våra ögon.)

Den goda nyheten är att marschen in i mörkret går att stoppa. Det räcker faktiskt med att det finns några människor som tar integritet, fri- & rättigheter, rättsstat och demokratiska grundvärden på allvar för att det skall bli bättre. Att införa Storebrorsstaten i tysthet är enkelt. Att göra det med människor som spjärnar emot allt vad de kan – på plats inne i systemet, i riksdagen – det är betydligt svårare.

Det räcker med att några få människor tänder ljus för att mörkret skall skingras, om jag tillåts vara en smula poetisk.

Det är därför jag så innerligt gärna vill ha in Piratpartiet i riksdagen.

26 kommentarer:

  1. Här har vi den!

    Detta är posten vi ska skicka till våra nära och kära och visa dem varför vårt engagemang för PP faktiskt vilar på en grund utav omsorg för vårt framtida samhälle.

    Kanske kan vi, med denna enkla gest, kanske få ett par till personer att förstå varför vi tycker att vissa saker är viktigare än de fåtalet procent som skiljer mellan de blåa och det röda lagets budget!

    SvaraRadera
  2. Oj, man röstar alltså socialistiskt för man vill ha mer i bidrag, är det så? Jag som trodde det handla om solidaritet och att vilja hjälpa de svaga minoriteterna i samhället istället för att prioritera den egna plånboken och lägre skatt. Där ser man...

    SvaraRadera
  3. Piratpartiet är väldigt städade och lugna i sin kritik av övervakningsstaten. Man ser exempelvis inte reklamfilmer där nazister marscherar i takt och sedan en bild på Reinfeldt och Bodström och sedan snabba sound bites för piratpartiet.

    Den typen av billiga provokationer skulle ta in Piratpartiet i mediadebatten och jag tror inte det skulle slå tillbaka emot dem, just för att politiken ser ut som den gör nu.

    PP är för städade och mesiga helt enkelt, den strategin funkar inte i riksdagsvalet, här måste man framställa sig som de enda bevararna för att demokratin ska fortsätta att existera och då tror jag mentala pungsparkar på etablissemanget är enda sättet, så här kort tid innan valet med knappt 1 %.

    SvaraRadera
  4. Ett annat sätt att få människor att inse fubbet med ekonomin är ju filmen overdose som nu finns på youtube, samt intervju:

    Vad som också krävs är att du Hax övertygar Johan Norberg att stötta Piratpartiet. Vi behöver kända namn som är anknutna till ekonomi som Johan Norberg för att bli tagna på allvar.

    Overdose Director Martin Borgs on the Next Financial Disaster
    http://www.youtube.com/watch?v=_P_q3xqbeEM

    Overdose - The Next Financial Crisis 1/3
    http://www.youtube.com/watch?v=m6FNYvC4uyM

    Overdose - The Next Financial Crisis 2/3
    http://www.youtube.com/watch?v=9Jlt9lHVS8E&feature=related

    Overdose - The Next Financial Crisis 3/3
    http://www.youtube.com/watch?v=_17ck3Vti8A&feature=related

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. samface: En hel del som röstar åt vänster gör det för att dom vill ha en trygghet i form utav bidrag ifall de blir av med jobbet eller blir sjuka. Det trodde jag knappast var ett förbluffande avslöjande.

    Tanken om solidatitet finns både till vänster och till höger men meningsskiljaktigheten är mellan vem som ska bestämma om man är solidarisk eller ej. De åt höger brukar också peka på de stora omkostnader och problem som dagens solidaritetssystem har.

    Så ditt inlägg var faktiskt mer partisanskt än Hax grundpost. Lite onödigt att gnälla på samma sak som du själv gjorde dubbelt upp.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Intressant gamla inlägg av Nemokrati

    Är inte Nattväktarstaten en Polisstat?
    http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/18/ar-inte-nattvaktarstaten-en-polisstat/

    Piratpartiets ideologi
    http://komigenuva.wordpress.com/2009/04/23/piratpartiets-ideologi/

    Med tanke på att du Hax gillar priratpartiet så tror jag följande. PP är ett libertarianskt projekt, och deras mål är ett libertarianskt samhälle.

    Märkligt att jag inte sett detta tidigare som nemokrati talar om.

    Det är faktiskt fantastiskt att så många pirater går omkring och tror att PP inte har någon ideologi när det är uppenbart att den är libertariansk. Sen kan man fråga sig var ett sådant samhälle leder till, samt hur lite dessa krafter bryr sig om demokrati om de själva har makten.

    det som är intressant är att utgångspunkterna kommer ifrån libertarianskt tänkande när det gäller formandet av PP och därför kan man förvänta sig att detta även blir resultatet av politiken.

    Men man maskerar sin libertarianska rötter genom att peka på att Vänster anarkister har samma uppfattning inom informationspolitiken. En snygg liten fint av PP men dock väldigt oärlig. Det finns olika ideologier som kan nå fram till liknande åsikter, men förverkligandet och tillvägagångssättet av dem styrs alltid av vad man har för grundläggande ideologi och där kommer nog inte vänsteranarkisterna att känna sig hemma, men då är det nog redan försent.

    Läser man detta inlägg av Christian Engström är det inget snack om saken att PP är en libertariansk rörelse som lurat till sig vänsteranhängare. Libertarianer är just kända för att lura till sig vänsteranhängare genom vaga och otydliga ståndpunkter eftersom de behöver deras stöd för att bli starkare. Detta är precis på samma sätt som Alex Jones, Ron Paul etc arbetar.

    Klockren fildelningsmotion av Karl Sigfrid mfl
    http://christianengstrom.wordpress.com/2007/10/09/klockren-fildelningsmotion-av-karl-sigfrid-mfl/

    SvaraRadera
  10. hax är för övrigt superallergisk emot all vänsterpolitik, han kan gå igång på en uppochner vänd LO affish och se propaganda för tortyr i den.

    En sådan överkänslig själ skulle aldrig gå med i PP om det fanns ett uns av vänsterpolitik i dess program.
    Men en libertarian eller en lurad vänster anarkist går gladeligen med.

    PP har lyckats få med sig attack

    SvaraRadera
  11. Piraterna är ute och seglar – med falsk flagg
    http://komigenuva.wordpress.com/2010/08/02/piraterna-ar-ute-och-seglar-med-pr-flaggan-i-topp/

    SvaraRadera
  12. Att Piratpartiet är libertianskt har jag påstått sedan januari 2006.

    Minata
    Kremlolog (Piratpartiet)

    SvaraRadera
  13. DÅ PP inte har några andra frågor än de som står i partiprogrammet så hör man allt som oftast att det är antingen höger eller vänster. I princip alltid från de som har den motsatta politiska inriktningen.

    Visst finns en liten poäng i det torkel skriver i kopplingen till de grundläggande (negativa) rättigheter som människor har. Libertarianismen håller dom som det viktiga. Det innebär dock inte att de andra politiska inriktningarna ogillar dessa negativa rättigheter utan att dom vill ha mer (positiva rättigheter) därtill.

    Man kan alltså säga att PPs politik vad gäller medborgarens fri- och rättigheter är minsta gemensamma nämnare för vänster och höger. Med det finns säkert några partier (både åt höger och åt vänster) som inte tycker att att medborgarrätt är viktigt.

    Att det sedan finns en hel del stora skillnader mellan att stå för medborgarrätt och att vara libertarian har Torkel missat. Det är väl dock smickrande för libertarianer men nog undrar man om det inte är en väldigt smal bild som Torkel har på libertarianism isåfall.

    SvaraRadera
  14. min poäng är att PP:s mål är att inrikta sig på framtidens marknad. Internet är det starkaste marknadsverktyg som finns. Om PP lyckas få igenom sin politik på internet, då har man lyckats få internet att följa libertarianska marknads principer. Det innebär att vår ekonomi i stort kommer att utvecklas i en libertariansk riktning och det kommer att skapa ett libertarianskt samhälle i slutändan, eftersom det är de ekonomiska systemen som är grundfaktorn i alla samhällen.

    Vad sedan ett libertarianskt samhälle leder till i praktiken återstår att se, eftersom de aldrig prövats, men det finns utan tvekan möjlighet att de kan utvecklas åt vilket håll som helst. Frågan är om libertarianernas människosyn stämmer, kan människan leva i ett libertarianskt samhälle utan att det utvecklas till en polisstat.

    SvaraRadera
  15. va tog Hax bort mitt inlägg innan, där jag påpeka att Hax, Christian och Rick alla har libertarianska rötter och att SD väljare som är antisocialister sympatiserar med PP eftersom de känner av att PP är just är antisocialister i sina försök att skapa en ekonomiska politik som bygger på milton Friedmans tankar.

    Piratpartiet är i grunden ett parti som försöker få in libertarianska marknadsregler i vår ekonomi, man försöker göra sverige till en libertariansk ekonomi, via tankar som bygger på Milton Friedman och von Hayek

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. ...så det är PP:s falska marknadsföring att man inte är på Höger vänster skalan som jag vänder mig emot när man så uppenbart har ett mål att förändra hela vårt ekonomiska system baserat på libertariansk ideologi.

    SvaraRadera
  18. det här borde i övrigt vara ett starkt argument för Hax att ragga över Johan Norberg till Piratpartiet.

    SvaraRadera
  19. Hax lyser med sin frånvaro, jag har uppenbarligen rätt i min analys, din tystnad är talande Hax. Även du har insett att Piratpartiet är ett Libertarianskt ekonomiskt projekt

    SvaraRadera
  20. @torkel

    Libertarianskt projekt?

    1)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism
    Du kan vara vänster, höger, mitten i sex olika smaker som libertarian. Rent ut sagt är det en ytterst flummig benämning utan klar definition. Det finns också en klar skillnad mellan libertarian och liberal, vilket är det PP står för.

    2)
    Hade PP varit libertarianer hade vi haft ett antal stat-skrotande åtgärder i partiprogrammet. Det har vi inte. Och det finns ingen inom partiledningen som anser att staten bör skrotas, eller har sagt ett ord om fördelningspolitiken.

    3) Inom PP är vi liberala - vilket inte är samma sak som libertarian. Viss skillnad finnes.

    4) "Hax lyser med sin frånvaro, jag har uppenbarligen rätt i min analys, din tystnad är talande Hax.."
    Eller så beaktar han regel 14 och tilltalar inte trollen. Alternativt vet inte vart han skall börja med då rätt ände bör bli att rätta till de felaktiga premisser du utgår ifrån. Att någon inte säger emot är inte och har aldrig varit ett medgivande och det är ett ointelligent och osunt resonemang att anta att det är det.

    Din "analys" bör, för att vara giltig, utgå ifrån fakta. PP är i grund och botten en folkrörelse som uppstått tack vare att fler och fler insett att internet inte är mer än en förlängning av vanliga livet och därmed helst inte bör utsättas för diverse "speciallagar". Då vanligt folk i allt större utsträckning sköter sina viktigare ärenden finansiellt, politiskt, och socialt på nätet ser vi helt enkelt helst inte att demokratin dribblas bort tack vare att politiker inte förstår IT.

    Jag vet inte var du har fått dina konstiga idéer om PP, men det är sannerligen inget jag känner igen från vare sig forumen eller de olika inlägg som gjorts på bloggar.

    SvaraRadera
  21. Jag har lagt upp länkarna i denna tråd som stöttar mitt påstående.

    Jag pekar också på att om PP får igenom sin politik förutsätter det att Libertariansk ekonomisk ideologi följs om bygger på Milton och Hayek.

    Klockren fildelningsmotion av Karl Sigfrid mfl
    http://christianengstrom.wordpress.com/2007/10/09/klockren-fildelningsmotion-av-karl-sigfrid-mfl/

    Piratpartiets ideologi
    http://komigenuva.wordpress.com/2009/04/23/piratpartiets-ideologi/

    Om du ska besvara inlägg med så lång text, så kan det ju va bra att du läser igenom ovanstående länkar först, tittar igenom dem noga och länkarna de hänvisar till.

    Du ställer frågor som jag redan har besvarat.

    SvaraRadera
  22. torkel: Nemokrati är dock en väldigt tveksam person att ta som källa och bygga ett antagande på överhuvudtaget. En person som hela tiden kritiserar något har inte expertstatus i området pga sin kritik.

    PP har folk från både höger och vänster i organisationen. Ganska smidigt att helt ignorera alla till vänster och sedan säga att PP enbart består utav folk till höger.

    Rick närmade sig ämnet själv för ett tag sedan i sina reflektioner:
    http://rickfalkvinge.se/category/infopolitik/reflektioner/
    Där finns det argument från alla möjliga håll varför PP är rätt väg att gå.

    Eller så kan du läsa hopkok utav folk som alltid varit sura och gnälliga över PP och välja att tro på exakt allt vad dom skriver. Men det är isåfall din förlust.

    SvaraRadera
  23. Ssargon du är väl Libertarian, det är det som är min poäng Libertarianer ser att deras ekonomiska tankegångar om fri marknad kan bli förverkligade genom att stötta PP, det kan du inte förneka, eller hur.

    Att Nemokrati försöker få det att framstå som något negativt är självklart eftersom han är uttalad vänster, vilket gör hans analys trovärdig, därmed inte sagt att hans egna politiska åsikter är det. Detta har jag inte uttalat mig om. Jag talar bara om det faktum att PP är libertarianer.

    Jag läste också Christian Engströms Inlägg och jag håller med om att Piratpartiets krav på förändring kräver ett libertarianskt ekonomiskt tänkande. Att sikta in sig på att få det på Internet är givetvis väldigt smart av PP:

    Klockren fildelningsmotion av Karl Sigfrid mfl
    http://christianengstrom.wordpress.com/2007/10/09/klockren-fildelningsmotion-av-karl-sigfrid-mfl/

    Ska ta en titt på din länk, men för mig är det uppenbart var PP står ideologiskt. Att Hax gillar PP är också ett bevis på det, för vad gör annars en sådan övertygad Libertarian i PP?

    SvaraRadera
  24. Tog en titt på Rick Falkvinges länk, har läst de där artiklarna tidigare och jag håller med om Nemokratis analys. Vänster anarkister, såkallade attac vänster eller syndiklaister är överens med LIbertarianer om att dagens samhälle är fel. Det är deras gemensamma missnöje som ultra kapitalisten/libertarianen Rick Falkvinge anspelar på. Men det betyder inte att PP förespråkar ett ekonomiskt system som är vänsterinriktad dvs bryr sig om fördelningspolitik. PP är neutrala till sådana frågor. Däremot så stöttar de sina ekonomiska idéer på Libertarianer som Milton Friedman och Hayek.

    SvaraRadera
  25. Det finns en ideologi som kallar sig "utilitarian libertarianism"

    Utilitarian Libertarianism
    http://www.facebook.com/group.php?gid=10806805723

    Här är en beskrivning om denna mixade ideologi på en blogg:
    Citat:
    However, utilitarian libertarianism holds that if it were to be shown that libertarianism did not bring the greatest good to the greatest number – if it were to be shown that some aspect of socialism did a better job, the utilitarian libertarian would give up on libertarianism (in those cases) and go with the alternative.

    http://atheistethicist.blogspot.com/2009/01/desire-utilitarianism-and-political.html

    Men för mig verkar det ändå uppenbart att Piratpartiet förespråkar det Libertarianska alternativet när det gäller fri marknadsekonomi och att det är det som deras politik kommer att leda till. Sedan kvarstår också debatten var ideologin utilitarian libertarianism kan leda till för samhälle. Den debatten tycker jag har lyst med sin frånvaro inom piratpartiet. Piratpartiet kanske kan börja med att erkänna i så fall att deras ideologi är utilitarian libertarianism så att medlemmarna kan ha en ärlig ideologisk debatt, istället för den flum ideologiska debatt som råder nu att man inte kan benämna piratpartiets ideologi.

    SvaraRadera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.