2010-09-01

Lömskt snömos om EU och media


Det händer massor med saker överallt i Europaparlamentet hela tiden – så man får ligga i om man vill hinna med sådant som ligger utanför de utskott man till vardags följer. Det blir lite fläckvis.

Men nu har jag hunnit med ett litet nedslag i kulturutskottets domäner. Där hittar jag en initiativrapport "om journalistik och nya medier – att skapa en offentlig sfär i Europa" (2010/2015(INI)).

Den var tänkt att komma upp till behandling i Strasbourg nästa vecka, men just nu ser det ut som om den flyttas fram till sessionen om tre veckor.

Nå väl, till saken. Denna rapport handlar om hur media bör rapportera om EU, om unionens förhållande till olika media – och några punkter om nya / sociala media. Den gör mig alldeles matt med sitt von oben-perspektiv. Några nedslag...
"3. Europaparlamentet anser att rapporteringen om EU-nyheter i alla typer av medier, särskilt massmedier, måste vara opartisk, saklig och oberoende, en viktig förutsättning för att kunna skapa en alleuropeisk debatt och ett europeiskt offentligt rum."
Måste? Och vem bestämmer vad som är opartiskt, sakligt och oberoende?

Vad händer om till exempel en tidning är allt för EU-kritisk? Är all information som inte är "opartisk" och "oberoende" med automatik fel eller dålig? Bör inte även sådan information (ofta kallad kritik eller kritisk granskning) få framföras?

Hur skapar man "en alleuropeisk debatt" om man börjar med att slå fast hur medierapporteringen skall se ut? Rör man sig inte farligt nära konceptet "propaganda" här?
"44. Europaparlamentet framhåller att även om de sociala nätverken har visat sig förhållandevis effektiva när det gäller att snabbt sprida information kan deras trovärdighet inte alltid garanteras och de kan inte betraktas som professionella medier. Parlamentet understryker att informationshanteringen på de sociala nätverkens plattformar ofta är riskfylld och kan leda till allvarliga brott mot journalistikens etiska regler. Det gäller därför att använda dessa verktyg med försiktighet. Parlamentet framhåller att det behövs en uppförandekod för nya medier."
Hoppsan! Europaparlamentet förväntas uttala att nya och sociala media som sådana är oproffsiga, farliga och opålitliga!

Och en "uppförandekod för sociala medier"? Fastställd av EU?!?

Men om rapporten dissar nya och sociala media, så slår den ändå mot slutet fast att gammelmedia – det är finfina grejor det...
"47. Europaparlamentet understryker den viktiga funktion som journalisterna fyller i dagens moderna samhälle med dess enorma nyhetsflöde, eftersom de är de enda som tack vare sin yrkeskunskap, etik, förmåga och trovärdighet kan skapa ett betydligt mervärde genom att göra nyheterna mer begripliga. Parlamentet påminner om att mediernas kvalitet och oberoende kan garanteras endast genom yrkesmässigt och socialt höga standarder."
Vad är detta för snömos? De enda? Med överlägsen etik och förmåga? Trovärdiga? Socialt höga standarder? Ha!

Detta är tack och lov inte lagstiftning. Bara en rapport – som i och för sig kan ses som beställning av lagstiftning. Det är alltså inte skarpt läge. Ännu. Men illa nog.

Hjälp gärna till att dissekera rapporten här i kommentarerna. Själv har jag bara hunnit skumläsa den...

8 kommentarer:

  1. "Europaparlamentet upprepar att kommunikationen bör grundas på en verklig dialog mellan medborgarna och politikerna, men också på en lugn politisk debatt mellan medborgarna själva."

    Det är viktigt att vi inte blir för hetsiga när vi debatterar. Tänk på det!

    Det var också nytt för mig att denna institution redan existerar: Europeiska audiovisuella observationsorganet.

    SvaraRadera
  2. Hoppsan!

    Opartiska och proffsiga medier? Vilka menar EU då? Jag kan då inte komma att tänka på en enda svensk iaf.

    I Sverige har vi: Förtal, icke tillräckliga källor, särskrivning och andra grammatikfel, partiskhet (ofta ett parti som äger/delägare i tidningar), uthängnad av misstänkta (assange, bodström, lithorin, lindahl osv). m.m

    Inget personligt mot dig Hax, men majoriteten av de svenska journalisterna är väl knappast några som man tycker är förebilder.

    EU visar som vanligt på ordbajs, men utan konkreta förslag. Skall det finnas någon slags internationell journalistisk granskande nämnd? Och hur vet vi att journalisterna i sig har gått en tillräcklig utbildning, finns det en lista på godkända? Eller vill man verkligen gå emot kabel-tv-internet?

    Tycker EU har hamnat lite väl långt ifrån målet nu. Målet med EU och EG var väl att skapa fria vägar för människor, varor, tjänster inom hela EU. Och att främja polissammarbetet mellan staterna? Och få en gemensam immigrationspolitik? (om jag minns rätt ifrån skolan)

    Vad för konsekvenser skulle det få om vi gick ur EU? rent praktiskt?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Och vem bestämmer vad som är opartiskt, sakligt och oberoende?"

    Det gör väl etablissemanget i pekpinnestaten och deras vänner, dom som har makten?

    Det var väl ingen kuggfråga det där, va? ;-)

    SvaraRadera
  5. Rör inte detta bara hur EU representanter ska uppföra sig i sociala medier? Vilket iofs är ganska täskigt att förbjuda kritik inom organisationen...

    SvaraRadera
  6. Parlamentet slår ju faktiskt huvudet på spiken med att mångt och mycket i "nymedia" är oseriöst. Men det finns ingen lag (ännu?) som säger att allt måste vara korrekt och seriöst.

    /Johan

    SvaraRadera
  7. Opolitiskt:

    Det var vad jag också trodde till en början. Men nej, det handlar om hur hela bilden av EU förmedlas i olika kanaler som inte kontrolleras av EU.

    SvaraRadera
  8. I "alla typer av medier [...] opartisk, saklig och oberoende", jahaja.

    Så ska de förbjuda partpolitiskt bundna bloggar?
    D:o, eller personliga kolumnister (i tidningar)??
    Eller likaledes personliga bloggar?

    Ska allt filtreras via yrkes-journalister???

    Huga och rent ut sagt fy fan!

    Har de tänkt igenom konsekvenserna av detta uttalande? Inte då...

    Jag kom att tänka på något som jag vill minnas stod i en signatur på något forum:
    "På internet råder risk för halka året om".
    Man bedömer ju innehållet efter källan.
    Dvs var och en gör det.

    Men det tror de oss ju inte om.
    Vi tänker säkert fel, i både första och andra led...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.