2010-09-22

Rättssäkerheten: Från illa till värre

Jag är ju som bekant kritisk till systemet med politiskt tillsatta nämndemän (amatördomare, utsedda av de politiska partierna, i landets tingsrätter).

Det är viktigt att hålla isär den lagstiftande och den dömande makten. Så är det inte i dag, med nämndemannasystemet.

Utöver det principiella problemet – så finns det siffror som tyder på att somliga nämndemän tar in sina politiska värderingar i processen när de dömer.

Och som om inte detta vore illa nog – så får vi nu fler nämndemän från sverigedemokraterna.

Sverigedemokratiska nämndemän är ännu värre än sådana som kommer från de vanliga partierna. De styrs nämligen inte bara av politiska åsikter i största allmänhet. De har en politik som bygger på att ge människor olika rättigheter – beroende på härkomst, etnicitet, religion etc.

Sverigedemokraternas hela upplägg står alltså i konflikt med rättsstatens grundläggande principer. Det hotar rättssäkerheten.

Och nu får vi fler av dem som nämndemän i våra domstolar. Det ökar inte bara risken för rättsövergrepp. Det kommer även att undergräva förtroendet för hela vårt rättsväsende ytterligare.

24 kommentarer:

 1. En fundering - om man skulle befinna sig inför en tingsrätt så kan få reda på de aktuella nämndemännens politiska hemvist eller är de helt anonyma? En annan fundering - om domen inte är enhällig, kan man få veta vem som röstade för friande respektive fällande dom?

  SvaraRadera
 2. Men är det någon skillnad mot tidigare egentligen? Redan nu sitter det nämndemän som kommer från partier som inte sällan varit emot aktuell lagstiftning, inte minst i migrationsdomstolarna. Där kan man undra hur neutrala nämndemän från främst V och MP är egentligen.
  Förhoppningsvis leder paniken över att SD kommer in i domstolarna till att de avpolitiseras.

  SvaraRadera
 3. Har verkligen Sverigedemokraterna så pass många pensionerade stofiler med partibok som skall belönas att de kan göra det du är rädd för?

  Trotts allt, att bli nämndeman är inget tvång, det är ett val som inte låter sig kombineras med ett arbetsliv utan vidare.

  /Rickard

  SvaraRadera
 4. SD-nämndemännen kanske inte blir lika ivriga att mörka antalet muslimer som döms som dom från andra partier

  SvaraRadera
 5. Om det blir cirkus och bråk kring politiserade nämndemän vore det snarare bra. Förhoppningsvis diskrediteras hela systemet och avskaffas.

  (Dessutom är det väl lika illa om en kommunist är nämndeman och ska döma en direktör från Djursholm i ett ekobrotts- eller våldtäktsmål.)

  SvaraRadera
 6. Anonym: Däremot är dom nog ganska benägna att döma folk med annorlunda utseende om dom kan. Rasism fungerar så.

  SvaraRadera
 7. Anonym:

  På vilket sätt skulle *nämndemän* mörka något i dag?

  På vilket sätt är etnicitet, hudfärg, sexuella preferenser, vänsterhänthet eller något annat som personen i fråga inte kan påverka relevant för bevisvärdering och påföljdsfrågor?

  SvaraRadera
 8. Är benägen att hålla med dig HAX.
  Men, jag har varit med i flera rättegångar.Både som "Svarande och Kärande". Men flest rättegångar har jag bevittnat som åhörare.

  Flera gånger har jag observerat hur vissa nämndemän/kvinnor har SOMNAT under pågående förhandling. I ett mål gällande en vårdnadstvist började en av dessa politiskt tillsatta nämndemän att SNARKA.

  Så,att det kommer att gå "Från Illa Till Värre" får jag nog hålla med om.

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte nämndemännen från SD gör ett sämre jobb än de från (v) eller (mp). Dessa två partier har ju som uttalat mål att minska fängelsedomar och istället satsa på "rehabilitering" och andra saker som gör att vi medborgare inte ska skyddas mot de stackars brottslingarna, de riktiga offren i flumvänsterns värld.

  SvaraRadera
 10. Dags för rättssäkerhetsfilmen del 2, där massor av sverigedemokratiska nämndemän genomgår djupgående intervjuer. För att inte tala om jämförelser mellan vad SD-nämndemän och andra nämndemän yrkar för påföljd.

  Finns det något som kan få bort missfostret nämndemän vore SD-agitation i domstolsväsendet antagligen det effektivaste. Not to self: om jag ska göra något kriminellt, gör det i en domsaga utan sverigedemokrater.

  SvaraRadera
 11. Är det nån som fortfarande har förtroende för rättsväsendet?

  ...

  Ser inte hur detta varken gör till eller från...

  /Tomas

  SvaraRadera
 12. Så vad är lösningen?

  Förbjud vissa politiska åsikter bland nämndemän?

  Kom ihåg att ca 6% röstade på SD, så när vi väljer nämndemän så borde vi få 6% SD-anhängare (om inte urvalet beror på politisk åsikt).

  Sen, ärligt talat, visst demoniseras SD lite grann. Det finns säkerligen någon nynazist i SD, men tror att många av dem vill bara få stopp på invandringen (av folk som inte kan/vill försörja sig själv).

  SvaraRadera
 13. I det här fallet har jag svårt att hålla med dig Hax. När det gäller SD och deras nämndemän alltså. Precis som någon annan nämnde här så sitter det kommunister och anarkistiska trädkramare ute i rätterna. Man må säga mycket om SverigeDemokrater, men just när det kommer till nämndemän har jag då svårt att se dem göra ett så uselt jobb. Dessutom hjälper du i och med det här till att lyfta SD, precis som alla de nyttiga idioter i media och bland politiker. Ni spelar rakt i händerna på SD och i detta fall, enligt mig, helt i onödan.

  SvaraRadera
 14. Werner & Apocalypse N:

  Det är systemet med *politiker* som domare som måste ändras. Det är det som är grundproblemet.

  Så länge systemet är som det är skall naturligtvis alla partier behandlas exakt lika.

  SvaraRadera
 15. Visst hade det varit bra om nämndemännen fick genomgå en screening så fick bort rötäggen. Inte bara sverigenazister utan även feminister och andra som inte klarar tänka rationellt och logiskt.

  SvaraRadera
 16. Det är förfärligt!!! Bara folk som tycker precis jag borde få vara nämndemän. Punkt slut!

  SvaraRadera
 17. Här måste jag starkt protestera. Du saknar fullständigt belägg för att hävda att nämndemän från sd skulle ha sämre förmåga att skilja på personlig åsikt och juridisk oväld än några andra.

  Eftersom jag själv varit tjänsteman (dock ej nämndeman) och handlagt ärenden mot min egen övertygelse om vad som är rätt och fel, vet jag hur kränkande det skulle ha varit att bli misstänkliggjord och avskedad på grund av mina åsikter. Ett sådant samhälle av svansviftande jasägare som din inställning skulle leda till skall vi akta oss mycket noga för.

  Sen är hela idéen med politiskt tillsatta nämndemän allmänt fel, eftersom det snedrekryterar mot fixande och trixande politiker. Men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 18. Resultatet kan bli motsatt vad SD hoppas på. Nämndemän och domare vet nog partitillhörighet på nämndemännen, och vem vill hamna på samma sida som en Sverigedemokrat att döma en invandrare?

  SvaraRadera
 19. Fast tingsrätten är väl egentligen ett filter till den riktiga domstolen? Alltså en screening för att de solklara målen inte ska störa de riktiga domarna. Blir det fel där, så går det (förhoppningsvis) vidare till nästa instans.

  SvaraRadera
 20. Jag är också oroad av detta.

  Samtidigt måste vänsterterrorismen bekämpas, vilket kastar nytt ljus över FRA-lagen.

  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2145981/helsingborgare-uthangd-pa-sd-lista

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Livet är fullt av ställningtaganden och det är intressant att se hur många i svensk höger som på den tid det fanns kommunister i det här landet uppmuntrade till restriktioner för att begränsa deras politiska frihet ocb demokratiska rättigheter nu helt öppet driva svenska nazisteras rätt att t.ex döma invandrare i svenska rättssalar.


  Man vet alltid var man har er.

  Det är bara att leta på fel sida.

  SvaraRadera
 23. Kan påpekas att inte bara tingsrätterna kommer att drabbas av nämndemän från SD. I såväl hovrätterna, som förvaltningsrätterna och kammarrätterna utgör nämdemännen del av rättens sammansättning (även om de, beroende på typen av mål, blir färre, ju högre upp i rättskedjan man kommer. I brottmål t.ex. är de i majoritet med tre röster mot en i tingsrätten, medan de i hovrätten är i minoritet med två röster mot tre). Med andra ord, SD-nämndemän kommer att ta plats i Migrationsdomstolarna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.