2010-10-06

För mig är Piratpartiet ett liberalt parti

Det är OK att plocka de godaste bitarna.

Piratpartiet är inte inplacerat på någon höger-vänsterskala. Det är öppet för alla som delar partiets åsikt i de frågor där det har en åsikt. Och det är inte sprunget ur den svenska partipolitiska myllan.

Ändå vill jag påstå att Piratpartiet är ett liberalt parti. För mig. Andra ser det säkert på andra sätt. Men jag skall försöka förklara vad jag menar.

Piratpartiet är i dag det parti som tydligast försvarar den liberala, demokratiska rättsstatens värden. Det kommer bland annat till uttryck genom engagemang för integritet och rättssäkerhet - samtidigt som de flesta andra duckar och sviker i dessa frågor.

Piratpartiet är det enda parti som fullt ut förstår den digitala ekonomin och dess möjligheter. Vi tycks vara det enda parti som inser att marknaden har förändrats. Vi är de enda i den politiska sfären som inser att vanliga ekonomiska lagar gäller även i informationssamhället. Få andra politiker tycks, till exempel, vara medvetna om de nya affärsmodeller som spontant håller på att utvecklas och de sunda, marknadsekonomiska principer som dessa vilar på. Piratpartiet vill anpassa existerande lagar och regler (till exempel upphovsrätten) till verkligheten. Vi är den nya, fria marknadens förkämpar.

Piratpartiet är utvecklingsoptimister och ser informationssamhället som en fantastisk möjlighet - medan många andra uppfattar det som något slags diffust hot. Vi menar att fria flöden av kunskap, kultur och idéer skapar ett bättre samhälle och en bättre värld. Vi ser möjligheterna i nya former av samarbete mellan till exempel människor, företag, forskare och samhällsdebattörer. Piratpartiet är i realiteten utvecklingens, mångfaldens och tillväxtens bästa vänner.

Och Piratpartiet lägger sig inte i alla aspekter av mänskligt liv, på samma sätt som andra partier. Att (pp) inte har något heltäckande program ser jag inte som något problem, utan som en bra sak - eftersom jag tycker att politiken redan styr och reglerar för mycket av våra liv. Vi pirater vill inte styra och kontrollera. Vi vill inte tvinga någon till något. Vår attityd är att leva och låta leva.

För mig är detta rätt kraftfulla liberala, frihetliga markörer. Starkare än vad något av de etablerade partierna har att erbjuda.

Som sjövild libertarian har jag naturligtvis åsikter om mycket utanför Piratpartiets plattform. Det kan och får jag ha. Till skillnad från gammelpartierna, så motverkar (pp) inte min vision om det fria samhället.

12 kommentarer:

 1. Håller absolut med men kommer vi undan att ha ett heltäckande program? I ett riksdagsval spelar ekonomi, skola, vård mm så otroligt stor roll. Alla mindre partier har i stort heltäckande partiprogram men de har ingen möjlighet att förverkliga det som ligger utanför deras intresseområde.
  Visst måste PP gå från att vara ett fokusparti till att ha en uppfattning om allmänna frågor som möter "Svensson" i vardagen?

  SvaraRadera
 2. Varför inte länka till det här inlägget av Engström också: Piratpartiet och liberalismen.

  "Vi pirater vill inte styra och kontrollera. Vi vill inte tvinga någon till något."

  Är bara nyfiken - hur tycker du att det går ihop med nätneutralitetstanken?

  SvaraRadera
 3. @HAX, Jag blir glad att läsa ditt blogginlägg här. En mogen och förståndig inställning att PP består av liberala människor i olika grad och att vi alla måste anpassa oss till varran.

  Jag tror dock, Hax, att vi behöver defeniera oss på så många områden som möjligt och kunna erbjuda väljarna ett alternativ även i t.ex äldrevården. Hur bedriver vi en integritetsbevarande äldrevård? Inte genom att låsa in de demenssjuka och "bevaka" dom med en webkamera ialafall. osv osv. Vi bryr oss egentligen inte om hur man finansierar vården och därmed håller vi oss utanför höger/vänster tjafset.

  Precis som Mippe skriver så vill inte folk i allmänhet i ett riksdagsval inte rösta på ett focusparti. Därav håller jag med om att vi bör titta på så många områden vi kan att applicera våra värderingar på.

  SvaraRadera
 4. Den liberala demokratin har accepterats och tagits för givet i hela västvärlden. Förståelse för att detta håller på att försvinna saknas dock på bred front. På så sätt är Piratpartiet konservativa.

  Dock tror jag inte, likt HAX libertarianska radikalism, på råkapitalism. En separation mellan infrastruktur och tjänster ovanpå den är viktig för samhällets funktion. Nätneutralitet, t.ex.

  Nej, av det jag läst ut "under ytan" hos Piratpartiet - bland bloggar, fikadiskussioner och på forumet - är det mera socialliberalismen som behöver väckas till liv.

  Exempel: Piratpartiet har förståelse för problemet med maktkoncentration. Oavsett om det är stat (FRA) eller storföretag (Microsoft). Detta är en klassisk socialliberal hållning, som varken passar på vänsterns misstro mot företagen, eller högerns misstro mot staten.

  Dessutom har ordet "socialliberal" fördelen att det sticker i höger- och vänsterradikalerna lika mycket/lite. :)

  SvaraRadera
 5. Det här inlägget är uppenbarligen ett försök att attrahera vilsna liberaler. Ingen kan väl vara omedveten om den livliga diksussion som pågår på den kanten i dagarna. Det är givetvis inget fel i att locka till sig nya väljare och medlemmar, men varför inte göra det mer öppet och med direkt tilltal?

  SvaraRadera
 6. Det händer mycket i de liberala kretsarna just nu. Kanske kan de nya och alternativa liberala krafterna ha något slags samarbete..?

  SvaraRadera
 7. Liberaler hittar liberalism och allierade överallt verkar det som. Bäst att inte tipsa HAX om att Vänstern har den liberalaste narkotikapolitiken av alla riksdagspartier, för då kanske han utnämner de också till liberaler.

  SvaraRadera
 8. Tack. För att du sa det.

  SvaraRadera
 9. @Tor

  Väldigt bra - nätneutralitetstanken rör sig helt enkelt om att trafik ej skall prioriteras bortom vad som strikt taget är nödvändigt för trafikflödet. Att infrastruktur skall hållas neutral.

  Det är skillnad - och grotesk sådan - mellan traffic management och traffic "shaping".

  I att jämföra med att ett modernt vägnät som regel är utformat specifikt för att befordra ett smidigt trafikflöde. Traffic management i form av högerregel, blixtlåsprincip, rödljus och rondeller.

  Med alternativet att vissa som betalat extra prioriteras i form av förkörsrätt även vid hajtänder, får köra före oavsett högerregel, och att trafikljusen automatiskt slår om till grönt när de närmar sig. Traffic Shaping.

  Liberalism i grund och botten säger att alla skall ha lika mycket möjlighet att nyttja sina friheter. Det kan bara säkerställas om infrastrukturen i samhället är strikt neutral.

  Ultraextrem liberalism kräver att man avskaffar beskattning, offentlig sektor, regering, och flertalet lagar som styr samhället. Och det tvivlar jag på att någon vettig människa är för.

  SvaraRadera
 10. I mina ögon är piratpartiet INTE liberalt. Alla åsikterna går att applicera på ett liberalt parti, men de går samtidigt lika bra att tillskriva ett vänstervridet parti som exempelvis MP eller V.

  En klart tydligare etikett är i min mening att kalla sig anti-auktoritär. Där har vi det som definierar alla punkter på programmet utan att för den delen handlar om den klassiska höger vänster skalan.

  SvaraRadera
 11. Anonym - just precis. Anti-auktoritär.

  Och det är just vad socialliberalism enligt 60/70-tals-mått var.

  Med diskussion om närdemokrati och medborgares insyn i makten.

  SvaraRadera
 12. HAX, jag skulle köpa ditt resonemang om utgångspunkten för PP:s samhällsbyggande var ett tomt blad. Men nu har vi ju i Sverige en skolpolitik, vårdpolitik, skattesystem, arbetsmarknadspolitik, bidragssystem osv. Om PP inte antar några åsikter i dessa områden, så betyder ju det att de inte har tänkt ändra något av detta om de kommer till makten. Skulle du personligen vilja ha kvar nuvarande höga skattetryck, till exempel?

  Om PP ska leva efter devisen "inte tvinga någon till något", så som du föredömligt nog önskar, så måste ni börja montera ned stora delar av dessa områden. Ni måste anta en arbetsmarknadspolitisk linje osv, även om denna är så kortfattad som "vi vill lägga ned arbetsmarknadspolitiken". Frågan är om alla piratpartister skulle vara lika entusiastiska inför den idén som du?

  Tills så sker, så påminner din entusiasm mer om hur de rödgröna partiernas ovilja att lämna besked om sin egen politik under den gångna mandatperioden, tillät var och en av deras väljare att projicera sina egna åsikter på partierna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.